Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś będzie tu pięknie ...

Kiedyś będzie tu pięknie ...

Konstancja30 19:35, 07 lip 2012

hobbystyczne brzegi pozbawione wąsów robią to coś !!! ... cudnie ...

jak ja lubię te rabaty ... uwielbiam te tarasy otoczone roślinkami ... jesteś wielka Madżenko

mam nowe nabytki ... pomóż coś z nich wymyślić
waska 21:45, 07 lip 2012

Tylko sobie wzdychnelam
Evchen 23:44, 07 lip 2012

Marzena2007 napisał(a)
Magnolie dla EV
Susan lub Betty - drzewko na rabacie nad różami

Magnolia soulangina otoczona bukszpanami

Yellow river w kącie ogrodu po przekątnej - przy samym płocie. To kiedyś bedzie wielkie drzewo ale leciutko cierpi (mniejsze liście) po przesadzeniu jesienią

Po drodku rabaty jest biała gwiaździsta, jeszcze malutka ale urośnie do 150 cm Pod nią i obok niej azalie.

Marzenko, fenomen Ogrodowiska polega na tym, że jest I na tym, że tacy zabiegani ludzie jak Ty znajdują czas na wklejanie zdjęć dla kogoś Lubię tutaj być
Jesteś wielka Moje magnolie takie osamotnione.. co prawda tylko dwie, ale pod nimi nie ma nic.. żadnych aranżacji. M. chce wąskie rabaty, bo dużo pielenia.. Dzisiaj stwierdził, że nie ma co się zastanawiać nad tym co i gdzie, tylko napierw wypielić to co jest - taka mała aluzja do tego, że nie chcę agrowłókniny... Ale nie dam się namówić. Będę sypała korę Bo widzę, że pod różami też sypnęłaś ściółkę?

Coraz bardziej podobają mi się takie kanciaste formy, może dlatego, że są takie.. konkretne?
Jaką szerkość ma Twoja najwęższa rabatka?

Ev

Sebek 23:54, 07 lip 2012

Marzena2007 napisał(a)
Trud mojej wczorajszej pracy przy towarzystwie komarów.
wykopałam takie obrzeża trawniaczka. Wygląda teraz schludnie i nie ma wąsów. M mówi, że to głupota a ja twierdzę, że jestem hobbystą

Aaaaale kancik - fiu fiu
Madzenka 08:30, 08 lip 2012

waska napisał(a)
Tylko sobie wzdychnelam

Nie wzdychaj słońce to teraz wszystko pyli i alergii sie nabawisz tak jak ja....
Madzenka 08:32, 08 lip 2012

Ev pod różami mam próchnicę odkwaszoną
Moje kwadratowe rabaty mają 2x2 m wszystkie. Reszta ogrodu jest wieokrotnością tych kwadratów, jak spojrzysz na rzuty z góry to będzie to wyraźnie widać. Ale nie szukaj wkleję Ci wieczorkiem zdjęcie
Nie piel wszystkiego bo i tak zarośnie. Piel tam gdzie coś posadzi, syp korą i tam na bieżąco wyrywaj. Resztę leć roundapem (wiem, że szkodliwy ale przynajmniej potem tak szybko nie odrosną). Po wypieleniu i deszczu po tygodniu i tak będzie to samo. Po roundapie ok 1 m-ca przerwy.
Buziole
Lena 08:59, 08 lip 2012

Oj Marzenko,tak być nie może,żeby ogród założony w tym roku wyglądał jak paroletni-a mój 8-letni wygląda jak dopiero co założony...
Cudownie jest i basta!!!
Madzenka 14:19, 08 lip 2012

Lena napisał(a)
Oj Marzenko,tak być nie może,żeby ogród założony w tym roku wyglądał jak paroletni-a mój 8-letni wygląda jak dopiero co założony...
Cudownie jest i basta!!!

Lena bez przesadyzmu
Część roślin ma i 5 i więcej lat i zostały przeniesione ze starego ogrodu: największe kule bukszpanowe. liliowce i piwonie, dwie róże i obwódki bujszpanowe
agata_chrosc... 14:23, 08 lip 2012

Marzena, zastanowiła mnie ta rozplenica vertigo z dwóch powodów: po pierwsze nie mogłam tu nic takiego namierzyć, a po drugie te liście coś mi do rozplenicy od początku nie pasowały. No i chyba już wiem dlaczego. To nie jest rozplenica, ani żadna inna trawa. To jest phormium tenax purpurea czyli australijska roślina z rodziny tęgoszowatych. No i jak się domyślasz nie ma szans na przezimowanie. ALe Ty masz oranżerię, to jak ją tam wsadzisz to będzie happy. To tak dla porządku napisałam.
noemi 16:19, 08 lip 2012

Agatko może masz rację ...ale zachowałam etykietę z tej trawy ... taką nazwę podaje producent ... co nie zmienia faktu , że nie zimuje u nas w ogrodzie ...

Marzenko ale się na ciachałaś kancików ( na zjeździe reklamowałam Twojemu M. te nożyce to tylko lekko się uśmiechnął i teraz wiem co ten uśmiech znaczył ) ... efekt super ... ach pięknie u Ciebie ... i jak lampa działała ?