Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Irysy niskie. . . 10:37, 23 lip 2016

Do góry
. . . za koszty wysyłki, proszę się decydować, bo wylądują na kompoście

Ogród z łezką II 10:34, 23 lip 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)

lilie szaleją

Nie tylko lilie szaleją ,cały ogród to jedno wielkie szaleństwo....oczywiście kwiatowe szaleństwo
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 10:34, 23 lip 2016

Do góry
Pierwszy raz w moim ogrodzie zawitały kosmosy i chyba zostaną, bo sa urocze

Tu narazie jest ściernisko... 10:22, 23 lip 2016

Do góry
Zaczynają kwitnąc hortensje.
Ogród z rzeźbą 10:21, 23 lip 2016

Do góry
Czarodziejskie klimaty. Takie trochę mroczne, pełne niewiadomych, co dalej zdjęcia lubię. Uspokajają oczy. Co ja sie będę powtarzać za Dziewczynami i tylko achami Ci wątek zaśmiecać Z cicha więc zazwyczaj podziwiam.
Zana napisał(a)
I już całkiem na dobranoc mikołajek Jade Frost w pełni kwitnienia:

Jestem cała happy, bo mi się taki właśnie mikołajek urodził na mojej śmieciowej, bylinowo podobnej rabacie. I tak sam z siebie. Nie kupowałam nasion, nie pamiętam, żeby ktoś z osób, od których w tym miejscu mam rośliny, mikołajka miał. Powiedz Anula, co z nim zrobić, żeby przezimował?
Ogród z pergolą 09:55, 23 lip 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)
ja się pytam co ty chcesz zmieniać na różance? - przecież ładnie jest moim zdaniem nie kombinuj bo przekombinujesz, np u mnie jedna z róż źle zniosła przeprowadzkę i szkoda mi jej bo to moja ulubienica
Aniu u ciebie to bardziej sanatorium dla roślin niż mordor
co do pryskania to pryskasz zawsze wszystkie róże nawet te zdrowe ( co by nie zachorowały) za dwa tygodnie trzeba zabieg powtórzyć, ale ja bym proponowała co dwa tyg do końca sezonu...
ja pryskam co dwa trzy tygodnie róże od połowy maja i wszystkie póki co zdrowiutkie

spokojnie raczej na wiosne jak coś to będe zmieniać bo chyba tak dla róż lepiej muszę poczynić małe zmiany bo pomyliłam się i posadziłam na środku rabaty 4 new dawn zamiast hanne zimą dołowałam zakupy i mi się popitoliły
troszkę uporzadkuję tez rozchodniki, lawende, liatre i werbene - posadze kwadratami. i tyle
z opryskami oczywiście się spóźniłam, czekałam na pierwsze sygnały ze cos się dzieje a zamiast tego lało tydzień i złapały trudno. tylko 2 the fairy co prawda ale kiepsko wyglądają...te chore listki opadna czy wyładnieją?
Ogród z łezką II 09:50, 23 lip 2016

Do góry
Cynie i dalie. Zaczyna kwitnąć późny powojnik Mazowsze

Do raju daleko - u Ewy 09:49, 23 lip 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Mi ta rabatka też bardzo się podoba Trochę zasłania ją huśtawka, więc trzeba nieco manewrować z aparatem

Tak wygląda teraz moja rabata bylinowa

Rabata bylinowa cudowna ,ciekawa jestem Twojej róży przy wejsciu.U mnie wiatr też połamał Chopiny,teraz odpoczywają, czekam na kolejny wybuch kwiecia.Pozdrawiam Ewciu
Ogród z łezką II 09:48, 23 lip 2016

Do góry
Ogród z łezką II 09:47, 23 lip 2016

Do góry
Ogród z łezką II 09:46, 23 lip 2016

Do góry
Najwcześniej zakwitnie u mnie Mega Pearl, potem chyba Vanilla Fraise i Polar Bear

lilie szaleją

Wszystkiego po trochu 09:45, 23 lip 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)

Cudna sesja! cudne hortensje pozdrawiam
Ogród z łezką II 09:43, 23 lip 2016

Do góry
Byliśmy u Kasi i u Irenki...ale aparat w naszej jadalni został...
W czwartek zrobiłam zdjęcia u nas, wczoraj wzięłam się za plewienie skarpy i mam nadzieję, że dzisiaj ją skończę.
Zaczyna nowa Supreme Cantaloupe, faktycznie jest taka melonowa

i dalej jeżóweczki

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:39, 23 lip 2016

Do góry
Makusia napisał(a)
Iwi- powojnik.

Obawiam się, że to dwa w jednym. Po pierwsze jest niedożywiony - te jasne przebarwienia to brak żelaza ale chyba nie tylko. Te brązowe plamki nie wyglądają dobrze. Słoneczne plamy trochę inaczej u mnie kiedyś wyglądały. Ma w pełni uschnięty listek w środku a to już może być początek uwiądu chyba, że listek oo prostu nadłamany i zasechł.
Co ja bym zrobiła...
Oberwałabym wszystkie suche listki i te podsychające. Całe łodygi, jeżeli są zaschnięte też bym usunęła. Opryskałabym go roztworem Topsinu całego bez kwiatów po listkach wieczorem i podlała glebę wokół korzeni. Potem kontrola czy nowe usunięcia się nie pojawiają, jak tak - trzeba je usuwać i po 7 dniach powtórka topsinu. Kupiłabym preparat przeciw chlorozie z dużą zawartością żelaza. Ma go np. firma na S. Podlała go w międzyczasie ale nie jednocześnie z topsinem. Nie za dużą dawkę, lepiej mniej ale częściej, jak po tygodniu od podania żelaza listki nie zaczną zielenieć dałabym drugą dawkę. do powojników stosowałabym jednak a nie ogólny a specjalny nawóz i co 2 tygodnie podlewałabym go z niewielką ilością nawozu dopóki kwitnie. Postawiłabym przed powojnikim rośliny w doniczkach nawet nie muszą być wysokie. Chodzi o osłonięcie nasady korzeni, aby gleba tam nie wysychała, słońce nie operowało bezpośrednio. Ja w ten sposób bym go próbowała podratować.

edit nazwa na mailu i to co ja mam.
Różaneczniki - choroby i szkodniki 09:30, 23 lip 2016

Do góry
Witam
wsadziłem w zeszłym roku trzy rhododendrony ,w tym roku wszystkie zakwitły a następnie wypościły przyrosty.Kilka dni temu jednemu z nich opadły liscie tak jakby mu brakowało wody,podlałem do ,na drugi dzień nie było żadnych zmian,wiec postanowiłem podlać roślinę Mildex-em jednak po upływie tygodnia nie było zmian ,postanowiłem sprawdzić czy szyjka korzeniowa jest zielona i jeden z pędów okazało sie ze sa zielone.Moje pytanie co jest przyczyna?

Robert.
Pozdrawiam.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 09:21, 23 lip 2016

Do góry
jacek84200 napisał(a)
Dziękuje Nemo.
Poprawiłaś mi humor. Zastosuje się do Twoich rad.
Mam nadzieje ze i moja Diana, jak na prawdziwa kobietę przystało, olśni mnie swoim wyglądem.

Kluczowa była tez wertykulacja - wczoraj zapomniałam załączyć zdjęcie obrazujące ilość zebranego filcu (z powierzchni ok. 500 m2), było tego ponad 20 taczek. Nie bój się zrobić na jesień porządnej wertykulacji, u mnie dzięki temu zabiegowi ona ruszyła ze wzrostem:

Powodzenia!
Ogrodowe skarby 08:34, 23 lip 2016

Do góry
Ogrodowe skarby 08:28, 23 lip 2016

Do góry
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 08:24, 23 lip 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Kasia pospacerowałam po lasku, posiedziałam w altanie, pomiziałam Dorę za uszkiem i jest super . Zmiany iście spektakularne, choć chyba nawet to słowo nie oddaje piękna tego miejsca i Twojej włożonej w to pracy. Te horty będą super wyglądać. Kup te co mi dałaś - odmiana Renate, ma cudny niebiesko-fioletowy kolor bez podlewania nawozami.
A tu mam dla Ciebie pierwszą hortkę jaką udało mi się ukorzenić. Nieśmiało wygląda spod paprotki .

Widzę, że miskant ML ma się u Ciebie świetnie i stanowi taką fajną, świetlistą mgiełkę . Buziak i bawcie się dobrze.

Uwielbiam Twojego miskanta, jak i horcie od Ciebie - sa tyle że jeszcze nie kwitną. Faktycznie Renatę musze kupić, choć coś mi już dałaś...
Buziam za kolejną horcię, widzisz ile nowego mam miejsca za buksami
Ogrodowe skarby 08:20, 23 lip 2016

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies