Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:33, 09 paź 2013

Do góry
Bea napisał(a)
W niektórych dzielnicach Katowicach grasują i to na całego.
Wieczorem strach wychodzić bo zdarza się, że atakują.

A u nas grasują osobniki ciemniejszej karnacji i włamują się do domów. To gorsze jak dziki
Podpory dla pnączy 20:32, 09 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Prędkość "rośnięcia" bluszczu zależy od tego, czy sadzonki są już ukorzenione, wtedy rusza szybciej. Zależy też od zasobności gleby (w kompoście będzie rósł metr na rok) a w piachu wcale nie ruszy.

Zależy też od ilości wody jaką dostaje. W półcieniu rośnie szybciej niż na słońcu.

Rośnie od zera do metra.

Moje bujają na wschodnim murze, mają kompost i nawadnianie z linii kroplującej co dwa dni.

Dziękuję za odpowiedź, spróbuje na mojej ścianie a właściwie sąsiada.
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:30, 09 paź 2013

Do góry
Jeszcze wpadłam na pomysł żeby dorobić bukszpaniku przy schodach (nr 8)

Aniu, tak myślę, że na froncie za dużo wysepek masz. jeśli każda z innej parafii będzie to klops.

Tutaj nie ma powiązania lewej strony z prawą, bo ja Ci narysowałam, że rośliny przechodzą z jednej strony ścieżki na drugą. Posadziłaś kulki same po prawej, po lewej z kolei kulki są pstrokate...a tak to by się łaczyło. To wbrew mojej intuicji, ale Ty chadzasz własnymi drogami.

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:25, 09 paź 2013

Do góry
Aniu, ja obstaję przy tym, ze bonsai poczochraniec nie powinien być tutaj, ale zrobiłam chyba opcję, że można to jeszcze przełknąć, choć trudno, muszem popijać ostro

No więc

- ścieżkę od schodów powinnaś poszerzyć po pogibane to jest, macierzankowane i porąbane, więc trzeba to ogarnąć. Prosta linia nijak się ma do reszty, jeszcze z tym bonsaiem to całkiem gimza. Musi być tak jak na czerwono namalowane ( żeby choć trochę to płynne było (no jak picie to picie)

- bonsai poczochraniec (nr 4) musi być przy schodach w wyżwirkowanym placyku, albo wcale nie może być. Powinien być oddzielony od reszty przedogródka żeby stworzyć iluzję, że to oddzielna kompozycja jest.

Ta fala to niski bukszpanik (nr 5) przycięty w obwódkę, czyli żywopłocik. Jako łącznik z resztą będą białe kulki bukszpanowe (nr 3), które rozsypią się dalej pod cisy kule na pniu. Za bukszpanikiem.

Tylko na Twoim rysunku naliczyłam 18 sztuk a tu potrzeba więcej albo i nie, Rozstawisz je tak, żeby starczyło.

- przed kulkami trawki (Carex testacea Prairie Fire) nr 6, albo inne niskie cosik co masz, ale ładne

- do tego dobieraj kolory żurawek i trawek, aby rośliny były idealne cały rok (to przedogródek, nie ma mowy o jeżówkach czy ostróżkach. Muszą kontrastować ze sobą. Jak bordowe coś, to obok żólte, jak żółte to obok czarne itp.

nr 1 to ewentualny ekranik z cisa, jak w mojej I propozycji, ale nie wiem czy on nie mógł tam być, dlaczego, nie pamiętam. Może ekranik z berberysu? albo nic. Ale przyda się przy balustradzie.
Ekranik powinien być bardzo szczelny i od razu docięty, albo wcale

- generalnie nie zgadzam się z obecnością bosaia tutaj ale to może by niegłupie było, kulki powiążą te dwie sprawy, Kulki muszą być jednakowe.
Ogród Dominiki 19:49, 09 paź 2013

Do góry
Koło świerka kłującego można posadzić coś co będzie żólte lub bordowe. Polecam Chamaecyparis pisifera "Filifera Aurea Nana" - włosiaste śliczne iglaki.
Jak zmienić tytuł wątku? 19:30, 09 paź 2013

Do góry
Zrobione
A miało być tak pięknie.... 18:35, 09 paź 2013

Do góry
Czym zasłoniłaś ścianę gospodarczą sąsiada? Nie mogę znaleźć

Rench napisał(a)

Podpory dla pnączy 18:11, 09 paź 2013

Do góry
MarzenaG napisał(a)

Danusiu, mam pytanie długo taki bluszcz rośnie?
Też mam betonowe ogrodzenie i chce go zasłonić. Teraz rośnie na nim winobluszcz ale on gubi liście na zimę - chociaż ma ładne kolory jesienią dopóki nie zgubi listków

Prędkość "rośnięcia" bluszczu zależy od tego, czy sadzonki są już ukorzenione, wtedy rusza szybciej. Zależy też od zasobności gleby (w kompoście będzie rósł metr na rok) a w piachu wcale nie ruszy.

Zależy też od ilości wody jaką dostaje. W półcieniu rośnie szybciej niż na słońcu.

Rośnie od zera do metra.

Moje bujają na wschodnim murze, mają kompost i nawadnianie z linii kroplującej co dwa dni.
Moje storczyki 18:07, 09 paź 2013

Do góry
Pokaż je, bo nie wiadomo jak wyglądają, czy są duże czy nie. Diagnoza jest trudna bez zdjęć.

Powodem może być zbyt obfite podlewanie, a może stoi w wodzie w osłonce? roślina broni się przed nadmierną wilgotnością, to sprawa fizjologiczna (przypuszczalnie - bo brak zdjęć).
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:03, 09 paź 2013

Do góry
Masz widocznie takie gatunki traw, że trzeba je kosić wyżej, to nie jest trawnik do niskiego koszenia, ja też mam taki.

Myslę, że to pokazałeś nadaje się do usuwania, ta "dzika" trawa. Masz kilka postów wyżej to samo. https://www.ogrodowisko.pl/watek/790-klopoty-z-trawnikiem?page=46
Nie podobają mi się te kępy co pokazujesz

Widać, że dbasz o trawnik, wygląda naprawdę dobrze, żeby nie te kępy.

Widzę poszarpane końcówki, może noże kosiarki są tępe, naostrz je. Tu gdzie jaśniejsze placki w trawniku, w ziemi jest mniej składników pokarmowych. Nawożenie mogło byc równe, ale ziemia pod spodem może być uboższa.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 17:53, 09 paź 2013

Do góry
Picea omorika 'Nana". Tamte atakują przędziorki.
Brązowienie iglaków 15:18, 09 paź 2013

Do góry
Może suche powietrze spowodowało wzmożony atak przędziorków? Na to wygląda. Drzewo jet wielkie, niemożliwe będzie jego opryskanie, polecam więc podlewanie ProAgro. Ja tak robię na szkodniki na buku.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:49, 09 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cunningham's White, są zwarte z natury i powtarzają kwitnienie latem.

Piękny on jest. A u Ciebie takie równe i zwarte
Ogrodnik Mimo Woli cd 14:40, 09 paź 2013

Do góry
asc napisał(a)
Z lekka po fryzjerze.. .. mój debiut fryzjerski na cisach zaliczony..

Prawego dotnij bo za mało, do poprawki fryzjerze
Bukszpan (Buxus) - uprawa 14:31, 09 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ewciu, ja codziennie zaglądam na watki tematyczne, tylko nie od ręki a wieczorkiem. Odpowiedziałabym. Przesadzaj

O i zanalazłam odpowiedź na moje pytanie a nawet nie zdążyłam zapytać, Pszczółka mnie uprzedziła
A też miałam dylemat, bo jakieś przymrozki znowu zapowiadają po 15:/

Dzięki Danusiu
Ogrodnik Mimo Woli cd 10:42, 09 paź 2013

Do góry
asc napisał(a)
Układ lepszy ale wizualnie do dupy i to do kwadratu

Zacznij od przycięcia cisów, ten z prawej jest płaska baryła, weź go Aniu trochę ogranicz w szerokości. Będzie ładniejszy.

Na której stronie jest tamten mój plan, czy on przewidywał bonsai i kule z cisa na pniu? Jednocześnie?

Moim zdaniem to zbyt wiele jak na jedną małą rabatę przedogródkową. Albo jedno Aniu, albo drugie, tak czuję.
Zajrzę wieczorkiem i przywołam tę rabatkę do piona

Dzisiaj zajmij się formowaniem kuli z cisa i pokaż zdjęcie. Nic się nie martw, znajdzie się rozwiązanie
Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 10:36, 09 paź 2013

Do góry
Lato było suche i upalne, na pewno te jej zaszkodziło. Ale brak podlewania to też nie sposób, trzeba założyć nawadnianie kropelkowe, żeby w ogóle było, a dawki dobierać zgodnie z wymaganiami.
To że nie lubi zbyt mokro, nie znaczy że nic mu się z wody nie należy.Dlatego ja bym dołożyła nawadnianie, podlewała umiarkowanie, nie zalewała.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:59, 08 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Cunningham's White, są zwarte z natury i powtarzają kwitnienie latem.

Coś mi świta, że chyba jeden z moich krzaczków to właśnie Cunnigham's White... Bardzo się cieszę, dokupię jeszcze kilka i posadzę w rzędzie
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 23:21, 08 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wiunia, zapomnisz jak już naprawisz zniszczenia, będzie dobrze. Każdy miał jakieś budowy i zniszczenia, a nawet rewolucje.

Danusiu no tak to jest, że czasem strach ma wielkie oczy, a ten rów pod tą rurę mamy naprawdę ogrrrrromny , na dwa metry głęboki i dwadzieścia długi, taki spad ma rura! damy radę Pozdrawiam i dziękuję , że zajrzałaś do mnie!!!
Podpory dla pnączy 22:47, 08 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja mam bluszcz na ścianie, przyssawki rzeczywiście widać, ale jeśli tynk jest dobrze wykonany to nie szkodzi mu. Popatrz na moje dwa wątki w linku w podpisie, zobaczysz jak top wygląda. Mam też porośnięty bluszcz na murze, ślicznie wygląda.

Danusiu, mam pytanie długo taki bluszcz rośnie?
Też mam betonowe ogrodzenie i chce go zasłonić. Teraz rośnie na nim winobluszcz ale on gubi liście na zimę - chociaż ma ładne kolory jesienią dopóki nie zgubi listków
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies