Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 20:19, 09 paź 2013

Dlatego po ocet wyrzuciłam M. stwierdziłam, że nie mam ochoty sie z dzika świnia spotkać... jak mi łazi po drodze NO po prostu szok z tym dzikiem.. w mieście, pomiędzy zabudową łazi sobie po ogrodach.. rozwala ogrodzenia.... dwa słupki wydarła, część siatki rozerwała i przelazła. U drugiego sąsiada brak części ogrodzenia to miała łatwiej... u mnie podlazła tylko pod ogrodzenie..
A teraz lecę do grzybków.. ale musiałam kuknąć czy czegoś nie ma.. odnośnie.. wiecie czego
Bea 20:23, 09 paź 2013

W niektórych dzielnicach Katowicach grasują i to na całego.
Wieczorem strach wychodzić bo zdarza się, że atakują.

Gardenarium 20:25, 09 paź 2013

Aniu, ja obstaję przy tym, ze bonsai poczochraniec nie powinien być tutaj, ale zrobiłam chyba opcję, że można to jeszcze przełknąć, choć trudno, muszem popijać ostro

No więc

- ścieżkę od schodów powinnaś poszerzyć po pogibane to jest, macierzankowane i porąbane, więc trzeba to ogarnąć. Prosta linia nijak się ma do reszty, jeszcze z tym bonsaiem to całkiem gimza. Musi być tak jak na czerwono namalowane ( żeby choć trochę to płynne było (no jak picie to picie)

- bonsai poczochraniec (nr 4) musi być przy schodach w wyżwirkowanym placyku, albo wcale nie może być. Powinien być oddzielony od reszty przedogródka żeby stworzyć iluzję, że to oddzielna kompozycja jest.

Ta fala to niski bukszpanik (nr 5) przycięty w obwódkę, czyli żywopłocik. Jako łącznik z resztą będą białe kulki bukszpanowe (nr 3), które rozsypią się dalej pod cisy kule na pniu. Za bukszpanikiem.

Tylko na Twoim rysunku naliczyłam 18 sztuk a tu potrzeba więcej albo i nie, Rozstawisz je tak, żeby starczyło.

- przed kulkami trawki (Carex testacea Prairie Fire) nr 6, albo inne niskie cosik co masz, ale ładne

- do tego dobieraj kolory żurawek i trawek, aby rośliny były idealne cały rok (to przedogródek, nie ma mowy o jeżówkach czy ostróżkach. Muszą kontrastować ze sobą. Jak bordowe coś, to obok żólte, jak żółte to obok czarne itp.

nr 1 to ewentualny ekranik z cisa, jak w mojej I propozycji, ale nie wiem czy on nie mógł tam być, dlaczego, nie pamiętam. Może ekranik z berberysu? albo nic. Ale przyda się przy balustradzie.
Ekranik powinien być bardzo szczelny i od razu docięty, albo wcale

- generalnie nie zgadzam się z obecnością bosaia tutaj ale to może by niegłupie było, kulki powiążą te dwie sprawy, Kulki muszą być jednakowe.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:30, 09 paź 2013

Jeszcze wpadłam na pomysł żeby dorobić bukszpaniku przy schodach (nr 8)

Aniu, tak myślę, że na froncie za dużo wysepek masz. jeśli każda z innej parafii będzie to klops.

Tutaj nie ma powiązania lewej strony z prawą, bo ja Ci narysowałam, że rośliny przechodzą z jednej strony ścieżki na drugą. Posadziłaś kulki same po prawej, po lewej z kolei kulki są pstrokate...a tak to by się łaczyło. To wbrew mojej intuicji, ale Ty chadzasz własnymi drogami.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:33, 09 paź 2013

Bea napisał(a)
W niektórych dzielnicach Katowicach grasują i to na całego.
Wieczorem strach wychodzić bo zdarza się, że atakują.

A u nas grasują osobniki ciemniejszej karnacji i włamują się do domów. To gorsze jak dziki

Instagram Ogrodowiska
Bea 20:33, 09 paź 2013

Gardenarium napisał(a)

A u nas grasują osobniki ciemniejszej karnacji i włamują się do domów. To gorsze jak dziki

To akurat prawda.

Co zrobić, tylko na pomoc sąsiedzką trzeba liczyć i alarm.

Oby czarni nas omijali kołem.
Mala_Mi 20:36, 09 paź 2013

Gardenarium napisał(a)
Aniu, ja obstaję przy tym, ze bonsai poczochraniec nie powinien być tutaj, ale zrobiłam chyba opcję, że można to jeszcze przełknąć, choć trudno, muszem popijać ostro

A jak bez poczochrańca.. to jak ustawić??? Boję sie o Twoja wątrobę M mówi, że możemy zrezygnować z poczochrańca
Gardenarium 20:42, 09 paź 2013

Tak jak jest na ten przykłąd ustawić, tylko poczochranca nie sadzić, a w to miejsce potem dosadzić jeszcze jedną kule z cisa na pniu, jak znajdziesz.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:43, 09 paź 2013

Musiałabym rysować kolejne wersje bez końca, 20 wersji mam w głowie.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:44, 09 paź 2013

Chodnik nie może być na prosto, zrób jak radzę. Wyokrąglij go

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies