Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:07, 08 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, szukam ładnych odmian rododendronów biało kwitnących. Czy mogłabyś mi coś polecić?.. Twoje okazy są przecudne, gęste i pięknie zielone.
Miniary Megabasi :) 08:27, 08 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
polecam posadzenie za płotem drzewa

Tak, już nawet próbowałam, ale tam nie ma ziemi, jest sam gruz. Nie wiem, jaką dziurę musiałabym wydrzeć i nasypać ziemi, żeby to drzewo nie zmarniało po paru latach wzrostu?
Miniary Megabasi :) 07:42, 08 paź 2013

Do góry
Ponieważ z powodu słupa, masz taką wcinkę na działce, to polecam posadzenie za płotem drzewa, np. kolumnowego graba, grujecznika, śliwy wiśniowej na pniu, aby zasłonić cokolwiek i spowodować przysłonięcie brzydkiego betonu.

Może nawet świerk serbski byłby niegłupim pomysłem.

Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 00:08, 08 paź 2013

Do góry
Wiunia, zapomnisz jak już naprawisz zniszczenia, będzie dobrze. Każdy miał jakieś budowy i zniszczenia, a nawet rewolucje.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 00:03, 08 paź 2013

Do góry
Patrzę, ale decyzji nie ma To aktualnie jest teraz w Twoim życiu chyba najciekawsze
Poszukuję pomysłu na taras 23:59, 07 paź 2013

Do góry
Fajnie, teraz to już z górki, możesz "smaczki" robić, czyli kwiatki Np. żurawki. albo inne liście w nogach drzewek.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:38, 07 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Może też przeczytał świeży artykuł o kandelabrach i szpalerach? Nieskromnie podpowiem

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/384-drzewa-kandelabry-szpalery-i-parasole

Też przeczytalam, ale sie nie znam więc nic nie napisałam no i Maja była ostatnio u Pana który ma żywopłot podwójny z grabów Pozdrawiam obie Panie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:02, 07 paź 2013

Do góry
baraga1904 napisał(a)
....a mój M. wczoraj ni stąd ni z owąd zapytał :" A dlaczego my nie mamy grabów? kup graby to będę je fajnie formował."
...czyżby w tajemnicy czytał Ogrodo...???? i Twój wątek w dodatku? muszę zrobic dochodzenie....
...pozdrawiam najcieplejszy kawałek Polski...

Może też przeczytał świeży artykuł o kandelabrach i szpalerach? Nieskromnie podpowiem

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/384-drzewa-kandelabry-szpalery-i-parasole
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:01, 07 paź 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ojoj rewolucja będzie? Być nie może? Przecież lepsze jest wrogiem dobrego???

Marzenko, skośnie, skośnie - tak jak w I części będzie Kanałek wodny mi się śni, ale czy go zrobię? Okaże się. Będzie to pierwszy kanał wodny na Ogrodowisku
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:59, 07 paź 2013

Do góry
Ja tak "bije pianę" na te zmiany, których nie ma, potrzymam Was jeszcze w niepewności, chcę zrobić ukośny ogród, ale nie wiem w którą stronę ukośny ma być Muszę wykopać wszystko co drobne, zostawić szkielet i na nowo pokombinować w realu. Nie ukrywam, że to dla mnie trudne, ale wiem, że będzie lepiej POdkłąd działki mam, ale wolę "malować" w ogrodzie roślinami i ich strukturą

Pozdrowionka wszystkim nocne, właśnie skończyłam spotkanie z Gościem
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:57, 07 paź 2013

Do góry
lenka napisał(a)

Danuś a cóż to za żurawka o tak wspaniałym intensywnym kolorze?

Berry Smoothie Śliczna jest i taka widoczna, a dopiero w słońcu tak pięknie promienie przeświecają przez listki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:55, 07 paź 2013

Do góry
Wietrzyku Joasiu, dziękuję, że ujawniłaś się u mnie To oznacza, że moja ogrodowiskowa praca ciągle cieszy się uznaniem i nie znudziła Ogrodomaniaków
Świerk serbski - Picea omorika 22:52, 07 paź 2013

Do góry
Próchnicę odkwaszoną i ziemię ogrodową, a w najgorszym wypadku substrat torfowy, jakby nic nie było, a zepewne nie będzie próchnicy, bo "pseudo ogrodnicy" z centrów ogrodniczych wielkie oczy robią, co to jest próchnica, oni nie wiedzą dziwnym trafem
O kompoście tez pewnie nie słyszeli
Miniary Megabasi :) 22:49, 07 paź 2013

Do góry
U góry posadziłaby trzy extra trzmieliny na pniu Emerald'n Gold, a pod nimi bordowe żurawki Berry Smoothie.

A na dole posadziłabym miłorzęba Mariken na pniu co najmniej 1,30 cm, trzy hortensje Limelight przy ścianie a z przodu Carex Evergold i też jeszcze inne żurawki z dużej palety odmian.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:24, 07 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danuś a cóż to za żurawka o tak wspaniałym intensywnym kolorze?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:21, 07 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Melduję, że z grujecznika liście spadły, troszkę pocieszył i pachniało karmelem czy cukiernią, jak kto woli. U mnie czułam ten zapach.

Przepięknie przebarwił się u Ciebie grujecznik... a u mnie wciąż ciemnozielony.. A ja tak uwielbiam jesienne przebarwienia liści ... Mam chyba pecha bo w moim ogrodzie ani grujecznik ani ambrowiec ani miłorząb nie chcą się pokazać w jesiennych szatach...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:05, 07 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Odnośnie podwyższania brzozy Pendula. Miejsce szczepienia na odpowiedniej wysokości powoduje, że brzoza zwisa w dół i nie ma szans żeby była wyższa, chyba że sama coś nieco do góry wypuści, Podwiązując jakieś piętra do patyka w górę, powodujemy, że ma ona nadzieję na bycie wyższą.

Dokładnie w taki sposób podnioslam moje brzozy i kiku-shidare
Ogrodowiskowe inspiracje 21:59, 07 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Prześledziłam Twój wątek, gdzie "maczałam" palce w Twoim ogrodzie na początku, można nawet było przenieść cały wątek do Naszych ogrodów, jakbyś chciała to przeniosę. Ale w sumie skoro założyłaś nowy, to niech tak będzie.

Ważne jest, że umiałaś wykorzystać podpowiedzi i wskazówki i powstaje piękny ogród.

Danusiu oj namieszałaś mi w głowie i w moim projekcie... Dzięki Tobie mój ogród zaczyna powolutku cieszyć i dawać mi mnóstwo radości. Dziękuję i przyznam że bardzo liczę na dalsze wsparcie
Limonkowy gaj 21:01, 07 paź 2013

Do góry
Dadzą radę pod warunkiem zapewnienia odpowiedniej ilości wody, inaczej to i w cieniu nie dadzą rady.

Pewnie założysz nawadnianie więc nie ma się o co martwić. Mam w ogrodzie z lustrem na pełnym słońcu, i rosną jak najęte
Miniary Megabasi :) 20:45, 07 paź 2013

Do góry
U góry w prawym rogu to kółko, to jest placyk wyżwirowany kamyczkami, ale nie białymi tylko zwykłymi budowlanymi, albo tłuczniem granitowym szarym.

Na placyku można ustawić mebelki, dwa leżaczki, albo ławkę. Za placykiem posadź drzewo.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies