Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród na glinie 13:42, 05 paź 2015

Do góry
funkie, miskant i miłorząb powoli zmieniają kolory na jesienne

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 06:45, 05 paź 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Za truskaweczki ode mnie dla Ciebie jesienny widoczek z mojego ogrodu.

Waldku, dziękuję za te tańczące wiechetki. Czy to miskant cukrowy, czy inny?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 23:38, 04 paź 2015

Do góry
Irenko, pięknie jesiennie !
Red barony super Ci rosną ( moje też nienajgorzej...) , ten miskant Afrika cudny, pierwszy raz widzę tę odmianę, rozplenice Hameln super rozrośniete i piekne kwiatostany mają- mam nadzieję, że moje mizerne kupione nie tak dawno też takie kiedyś będą
Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:22, 04 paź 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Goście walą drzwiami i oknami..a gospodyni nie ma.. sorki.. los tak chciał..

Sylwia - nie wszytko rośnie.. ale takie życie..

Aniu Tre - czas leci coraz szybciej... wiec i wnuki rosną coraz szybciej..

Justyna - zimowity wszystkie ładne, ale muszą rosnąć w kępie.. moje kępy już pozarastały.. i nie mam już gdzie ich przesadzać.. trudno ..

Kasya - była u Ciebie popatrzeć na miskanta i nie wypatrzyłam go. Raczej miskant powinien mieć chociaż jedną wiechę... nawet młody... może jeszcze dla niego za wcześnie? Zaglądałaś do środka.. nic nie puszcza??

Też chciałabym , żeby jednak rosło wszystko................no może oprócz chwastów i trawa mogłaby wolniej bo w sezonie nie nadążam z koszeniem
Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:03, 04 paź 2015

Do góry
Goście walą drzwiami i oknami..a gospodyni nie ma.. sorki.. los tak chciał..

Sylwia - nie wszytko rośnie.. ale takie życie..

Aniu Tre - czas leci coraz szybciej... wiec i wnuki rosną coraz szybciej..

Justyna - zimowity wszystkie ładne, ale muszą rosnąć w kępie.. moje kępy już pozarastały.. i nie mam już gdzie ich przesadzać.. trudno ..

Kasya - była u Ciebie popatrzeć na miskanta i nie wypatrzyłam go. Raczej miskant powinien mieć chociaż jedną wiechę... nawet młody... może jeszcze dla niego za wcześnie? Zaglądałaś do środka.. nic nie puszcza??

O....! 16:36, 04 paź 2015

Do góry
Miskant ML kwitnie ???
Gabisiowy ogród...początki....:-) 13:31, 04 paź 2015

Do góry
gabriela_krajewska napisał(a)

Gabisia napadła na centrum roślin wykupiła ostatnie 5 Limelightów takich 2 metrowych , kupiła bukszpany 8 sztuków , wytargała maluteńką kosodrzewinkę (wiem wiem, urośnie) i dwa berberysy żółto zielone na pniu nadprogramowo z 10% zniżką Miskant Variegatus się jeszcze do mnie uśmiechał, wielki śliczny z pięknymi kwitnącymi pałkami...no cudo...

Haha, wiedziałam że spokojnie nie usiedzi przy takiej pięknej pogodzie Ciekawa jestem tych zdobyczy, czekam na fotki. Berberysy na pniu.. hmm, chyba w ogóle nie widziałam takich, chętnie obejrzę te wszystkie cuda Mam nadzieję, że kosodrzewiny ostatecznie odwdzięczą się za Twoją litość dla nichi będą pięknie zdobiły ogród
Gabisiowy ogród...początki....:-) 23:46, 03 paź 2015

Do góry
jolka napisał(a)
Ciekawe co tam nasza Gabisia weekendowo wykombinowała?? Jak tam kulki - dojechały? Pewnie miałaś ręce pełne roboty Fotorelację poprosimy zatem

Gabisia napadła na centrum roślin wykupiła ostatnie 5 Limelightów takich 2 metrowych , kupiła bukszpany 8 sztuków , wytargała maluteńką kosodrzewinkę (wiem wiem, urośnie) i dwa berberysy żółto zielone na pniu nadprogramowo z 10% zniżką Miskant Variegatus się jeszcze do mnie uśmiechał, wielki śliczny z pięknymi kwitnącymi pałkami...no cudo...

Kondziowy ogrod cz II 13:20, 03 paź 2015

Do góry

Boltonia, jastrun wielki, bambus, nachyłek trójskrzydły, miskant chiński

Aster krzaczasty i aster rozkrzewiony

Rudbeckia Little Henry
Ogródek Iwony 21:51, 02 paź 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonko dziękuję za linki odnośnie magnolii. Jeszcze kilka słów na jej temat - moja powinna kwitnąć, bo jak była kupiona to miała kartkę z pięknie wyglądającymi kwiatami - cierpliwie poczekam, może zakwitnie w przyszłym roku, bo dość ładnie zaczęła rosnąć

Zdjęcia portretowe Twoich roślin bardzo ładne. Zaciekawił mnie ten Miskant Klaine Fontane - piękny jest. Zastanawiam się nad zakupem w przyszłym roku wysokich traw na rabatę bylinową. Myślałam o grackach, ale ten miskant bardzo mi się podoba.

Skoro nie mogę się zdecydować to pewnie posadzę dwa rodzaje

Paulinkę pytałam, żeby z doświadczenia napisała mi o grackach, a jeżeli mogę to Ciebie poproszę napisz o KF - jaki wysoki, jak się rozkrzewia, kiedy startuje, kiedy zakwita, warunki w jakich najlepiej rośnie - no wiesz wszystko co mi się przyda

Pozdrawiam Cię Iwonko

Mirelko, trzymam kciuki, by twoja magnolia zakwitła. Może zwyczajnie zmroziło jej kwiaty i tyle.
Ja mam dwie magnolie posadzone w tym roku:
W formie drzewa - Spektrum i mniejszą na nodze - Old Port. Też jestem ciekawa, czy wiosną zakwitną. Lubią kwaśną ziemię.
Co do miskantów, fajnie wyglądają te kwitnące. Lubię te pędzelki.
Powinien niedługo zakwitnąć Grosse Fontanne, jakoś u mnie z opóźnieniem, bo Ewa bacowa pisała, że u niej już kwitnie.
Z wcześnie kwitnących jest jeszcze:
Malepartus,
Graizella,
Ferner Osten.

Mój Klaine Fontanne ma wysokość ok 1,60 z pędzelkami. Nie wiem, czy to ostateczna wysokość, bo mam go od wiosny, a w pierwszym sezonie może być niższy. Jeśli Ewa zajrzy, to się wypowie, bo ma go dłużej
Przy okazji zobacz, jak fajnie Danusia zaprojektowała rabatkę, w której składnikiem może być kwitnący miskant:

Szkoda, ze nie mam miejsca na taką inspirację. Bardzo mi się podoba.
A na tej stronie zrobiłam fotki, jak się rozwijały pędzelki miskanta:
Tutaj, post niżej.
Początek kwitnienia u mnie 10 sierpnia i cały czas kwitnie
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:47, 02 paź 2015

Do góry
Paulinka - dziękuję Ci za opis gracków i fajne pokazowe zdjęcia
Opis wydrukowałam i wklejam do zeszyciku

Więc jeszcze dopytam
1. To co ile radzisz je sadzić, żeby swobodnie mogły się rozrastać?
2. Jak radziłaś sobie z ich dzieleniem, bo już swoja masę miały?
3. Czy wiesz jak maksymalnie one się rozrastają? Chodzi mi o to co z nich będzie jak ich nie będę dzieliła, bo to dzielenie traw mnie w dalszym ciągu przeraża.

Myślę, że na bylinową zakupię właśnie Gracki i Miskanty Klaine Fontane, które widziałam u Iwonki i też mi się spodobały i oczywiście wystosowałam pytania tak jak do Ciebie Wiesz ja najpierw robię wywiad, należycie się przygotowuję do wyboru i sadzenia Tego mnie Ogrodowisko nauczyło - przemyśleć

Może głupie pytanie gracki to Miskant Gracillimus?
Ogródek Iwony 18:04, 02 paź 2015

Do góry
Iwonko dziękuję za linki odnośnie magnolii. jeszcze kilka słów na jej temat - moja powinna kwitnąć, bo jak była kupiona to miała kartkę z pięknie wyglądającymi kwiatami - cierpliwie poczekam, może zakwitnie w przyszłym roku, bo dość ładnie zaczęła rosnąć

Zdjęcia portretowe Twoich roślin bardzo ładne. Zaciekawił mnie ten Miskant Klaine Fontane - piękny jest. Zastanawiam się nad zakupem w przyszłym roku wysokich traw na rabatę bylinową. Myślałam o grackach, ale ten miskant bardzo mi się podoba.

Skoro nie mogę się zdecydować to pewnie posadzę dwa rodzaje

Paulinkę pytałam, żeby z doświadczenia napisała mi o grackach, a jeżeli mogę to Ciebie poproszę napisz o KF - jaki wysoki, jak się rozkrzewia, kiedy startuje, kiedy zakwita, warunki w jakich najlepiej rośnie - no wiesz wszystko co mi się przyda

Pozdrawiam Cię Iwonko
Ogródek Iwony 16:29, 02 paź 2015

Do góry
Miskant Klaine Fontanne i młodziutka hortensja Polar Bear:

Widoki ogólne:

Ogródek Iwony 23:21, 01 paź 2015

Do góry
anka_ napisał(a)

Iwonko ja przyszłam się dopytać o tą twoją perełkę. Czy ten miskant od początku ma takie srebrzysto-białe wiechy? Bo jeden z moich pięciu które zakwitły to Kleine Fontanne (wg zamówienia), ale żaden nie ma takiej barwy.

Aniu, to początek kwitnienia:
10 sierpnia:

13 sierpnia ładnie rozwinięte:

8 września - nadal biało:

16 września zaczęły się pojawiać nowe pędzelki, ale te nowe pędzelki początkowo były w kolorze miedzi

Moja codzienność - ogród Oli 21:34, 01 paź 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)
Miskant krater...rośnie w cienu i dorasta do 130-140cm

ooooo mam ich sporo
Moja codzienność - ogród Oli 21:27, 01 paź 2015

Do góry
Miskant krater...rośnie w cienu i dorasta do 130-140cm
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:25, 01 paź 2015

Do góry
Olu, nie chcę cię stresować, ani zasmucać, ale mam wrażenie, że na tej rabacie chcesz wszystkie chciejstwa upchnąć....

Zebrinus w takim zestawieniu nie dobrze będzie wyglądać - to rozłozysty, masywny miskant, późno startujący, zimą śmiecący i łamiący się. On cudownie wygląda w zestawieniu z innymi miskantami i ogólnie trawami.
Druga rzecz, jego żółte cętki będą się gryzły z różem hortensji.
Z tyłu posadź Gracilimusy, lub Mornig Light. Trzy hortki luźno posadzone. Przed hortkami rozplenice Hamelm i np. sedum okazałe. Jeśli dużo słońca to ciemne, bordowe żurawki lub np Marmolade. Mogą być tez różowe Georgia Peach.

Takie zestawienie zobaczycie w niejednym wątku.

Trzmielinie i tujkom znajdź inną rabatę. Razem będa pięknie wygladać.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:14, 01 paź 2015

Do góry
Alis miskant ML jest mniej więcej tego samego wzrostu, tylko delikatniejszy. Jak musisz koniecznie zestawiać to z boku raczej, no chyba, że mniejsze hortki planujesz.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:10, 01 paź 2015

Do góry
Czy miskant Morning Light lepiej posadzić za hortensjami limelight czy przed? Jakie trawy ewentualnie można sadzić za tymi hortensjami, aby osiągnąć dobry efekt?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:25, 01 paź 2015

Do góry
Dominika11 napisał(a)
no to ładna róznica

to bym miała 3, spora różnica. Hortenje dębolistne, wielkie krzaki były po 18

kwitną gracki i Dronning Ingrid

na nowej rabacie trzcinnik pośredni

uwielbiany przeze mnie miskant cukrowy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies