Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogródek Iwony 21:56, 24 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ależ świeci ten miskant na rabacie Na tle zielonego świetnie się prezentuje
Widzę, że przesadzane pod płot miskanty dobrze się mają. Ja swoje w końcu też przsadziłam, trochę się o nie bałam, ale myślę, że też będzie ok.

Już to pisałam, ale powtórzę - wcale u Ciebie jesieni nie widać Te hortensje...

A, i pozytywnego rozwiązania spraw wszelakich życzę
Blaski i cienie nowego życia 20:09, 24 wrz 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Dużo nie straciłam... spokojnie u Ciebie.. a miskant to może Graziella, na początku jest lekko różowa, a potem biała

Dzięki, zbieram wszystkie możliwe nazwybędę obserwować przebarwienia.
Prawie - jak ogród 18:32, 24 wrz 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
U mnie pod moją rozplenicą czerwona - w tym roku mam rubrum zmaist vertigo dłam te drobne białe kwiatki podobne do surfinii tylko mniejsze tzw." milion dzwonków" i ładnie całe lato w donicy zdobiły wejscie ale teraz juz z kwitków zsostały same suchnioły, muszę wywalić.....ale rubrum nadal zdobi i czruje kotkami i kolorem....

Widziałam pomysły na złagodzenie widoku z słupem........miskanty to dobry pomysł, byle by były wysokie, może Silberspinne one są dość wysokie i maja sliczne kwiatostany - zobacz u Mandzęn kiedys je pokazywała, miął je przy bramie, fajnie wygladaja w duzej kępie.

Rabata z anbelkami ładna, a nie bedziesz jej poszerzac....? ja u siebie musze, rosliny po 3 sezonie przybrały na masie i sie nawzajem rozpychają...

Też na przyszły rok pomyslę o rubrum, ona chyba się aż tak jak vertigo nie rozrasta, no i te kwiatostany... Niestety, u mnie ciężko ją dostać - tzn. jest teraz, ale po co mi jesienią, jak i tak zmarznie...

Miskant Silberspinne piszesz Małgosiu? Nie znam takowego. Do Madżen zaglądam regularnie, muszę poszperać w jej zdjęciach

Rabatka już raz uległa modyfikacji - musiałam anabelki rozsadzić, bo nie maiłam pojęcia, że się tak rozrosną. Myślę, że kolejna rewolucja też mnie czeka. Niby roślinki wolno rosną, ale jak już ruszą, to nie wiadomo kiedy
Pozdrawiam, Małgosiu
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:02, 24 wrz 2015

Do góry
Danusiu wiesz od czego miskant Mornig Ligh może się pokładać? Na jednej rabacie stoją prosto a na drugiej od dołu już się przewieszają. Czy stanowisko półcieniste może mieć na to wpływ?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:12, 24 wrz 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
A pokaż jeszcze jak wyglada imprezownia z boku, pamietam rząd jałowców czy raczej chyba cyprysików w szmaragdowej zieleni, okiennice, pobielone drewno a w dole lawenda szaro-zielona, taki klimat Prowansji albo Toskanii mi sie w maju kojarzył z tym miejscem, jak byłysmy u ciebie, a dzis jak tam jest ?

Pracy włożyłas i i wkładacie nadal wiele, widac gołym okiem ale za to jakie efekty osiągasz/osiągacie...ho, ho i do tego wszystkiego widac jak sie tym swoim ogrodem cieszysz, jaką frajde ci on sprawia - a to chyba najważniejsze

p.s. gdzie masz posadzone cosnki główkowate, w czym one ci kwitną w czerwcu ? w jakichs trawach czy w liściach ? w jakich roslinkach ?

Małgosiu dobrze pamiętasz w nogach ciętych cyprysów lawendy, berberysy Admiration, kępy jeżówek i rudbekii.
Prawdą jest, ze kocham mój ogród i cieszę się nim, ale też często wkurzam stale za mało czasu, aby było dopieszczone. Pewny rzeczy,to kolory donic, a pewne to remont, cały dom z zewnątrz, równocześnie prace w środku w imprezowni, chcę to w tym roku miec z głowy. Bo za rok pergola.
Czosnki idą do miskantów ML i rozplenic i do nich żółte liliowce.
tu powtarzam fotki
doszły też głowy na schodach
a i kwitnie miskant cukrowy pod domkiem, chcę aby mocno się rozróśł, vanilki też

doszedł wianek i okiennice pomalowane i okucia

to z boku, tak kwitło, teraz juz nie

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:17, 24 wrz 2015

Do góry
Renia,
chcesz zrobię Ci fotkę poglądową jak wyglądałby miskant ML za Amazon Mist - bo mam akurat do wsadzenia jednego więc mogę go przystawić - mi się wydaje, że to się zleje kolorystycznie dlatego obstawiam cisy, ale może się mylę.

No i koniecznie dorzuć zdjęcie zrobione tak, żeby było widać jak duża jest ta środkowa częśc, o której mowa.
Małymi kroczkami do celu... 14:57, 24 wrz 2015

Do góry
Dominika11 napisał(a)
no prosze jakie ładne zakupki

Jakoś miałam dzisiaj dobry dzień miskant był za 12 zł, a Pani z rabatem sprzedała mi za 9 zł
Ogród wyrozumiały 13:29, 24 wrz 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

Ja nie stosuję traw z trawami, a polinka np tak, więc wszystko zależy co Ci się podoba.
Ja lubię różne kolory, kształty, tekstury i lubię je ze sobą zestawiać. Wymieniłaś dużo gatunków i nie wiem co Ci doradzić. Czerwona imperata po sąsiedzku z czerwonymi berberysami - musiałabyś je jakoś oddzielić. Ja bym imperaty nie ruszał. Widzę że sadzisz plamami i to bym kontynuowała.
Kontrastowo w stosunku do drzewa i plama kontrastowo do plamy.
Buksy chcesz rozrzucić?
Kulki?

A wrzosy/wrzośce/bażyna i kuliste sosenki?
A z tyłu miskant?

Ha, właśnie co mi sie podoba...żeby to mi się podobało jedno a. Ból jest w tym,ze i taki efekt mi się podoba i taki...i bądź tu mądry...
O kosodrzewinie zamiast buksów myślałam ,tylko nie wiedzaiałabym co pomiędzy nią...bo wrzosów na pewno nie chcę,nad wrzośćcami nie myślałam...
Ogród wyrozumiały 13:24, 24 wrz 2015

Do góry
Olili napisał(a)
Malgosik - fajnie,ze wpadłaś.
Obecnie jest wersja ,że chyba miskanty a przed nimi Red Baron i przed tym jeszcze buksy i Ice Dance.
Tylko nie wiem co w miejsce Red Barona wtedy..

Ja nie stosuję traw z trawami, a polinka np tak, więc wszystko zależy co Ci się podoba.
Ja lubię różne kolory, kształty, tekstury i lubię je ze sobą zestawiać. Wymieniłaś dużo gatunków i nie wiem co Ci doradzić. Czerwona imperata po sąsiedzku z czerwonymi berberysami - musiałabyś je jakoś oddzielić. Ja bym imperaty nie ruszał. Widzę że sadzisz plamami i to bym kontynuowała.
Kontrastowo w stosunku do drzewa i plama kontrastowo do plamy.
Buksy chcesz rozrzucić?
Kulki?

A wrzosy/wrzośce/bażyna i kuliste sosenki?
A z tyłu miskant?
Ogród Mirelli 12:38, 24 wrz 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Pięknego masz red Barona co to masz za trawki Ml? Dzieliłas je?

Paulinka, Red Baron ładnie tam wygląda, bo to południowa strona, więc słoneczna. Nawet go nie dokarmiałam nawozem. W przyszłym roku go podleję nawozem do pomidorów - Pan Trawka tak radzi, żeby się ładnie wybarwiał

Tak, to Miskant Morning Light szt.6 Nie dzieliłam
Ogródek Iwony 23:24, 23 wrz 2015

Do góry
Kochani, przepraszam. Dziś miałam ciężki dzień. Bardo dużo nieogrodowiskowych trudnych spraw było. Dzień się skończył, idę szybciej spać, zajrzę jutro i poodpisuję

Michał, gracek to nie jest na 100 procent,ale dokładnie co to za miskant - mnie się nie pytaj, bo ja jeszcze zbyt słaba w te klocki

Pozdrawiam wszystkich
Abraham Derby - mój nowy nabytek

Blaski i cienie nowego życia 22:53, 23 wrz 2015

Do góry
Dużo nie straciłam... spokojnie u Ciebie.. a miskant to może Graziella, na początku jest lekko różowa, a potem biała
Mały ogród Kasi 19:51, 23 wrz 2015

Do góry
Gisia u mnie miskant ML 2 letni ma 130 cm. Bez prostowania
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 15:27, 23 wrz 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Moudry też u mnie duuużo później Miskanty jednak u mnie nie mają kwiatów, może za młode

Nigfdy nie zakwitł mi ani miskant ML ani Gracek za to te 2 które pokazałam na fotkach wczorajszych zakwitaja co roku, kupowałam jako Zebrinusy, ale jak sie okazało to nie były Zebrinusy tylko jakies inne......też ładne
Sa od 3 sezonów i ładnie sie rozrosły, pokazuja kwiatostany pod koniec lata więc sa ok.
Ogród na glinie 14:51, 23 wrz 2015

Do góry
Aniaaa napisał(a)
Małgosiu szukałam u Ciebie tych rozplenicHameln i nie znalazłam na ostatnich stronach.Ile Twoje mają lat? Dałaś mi niezłą zagwozdkę,że są dwa rodzaje.Poszłam swoje poogladać.U mnie wszystkie takie same.Młode są zwarte i sztywniejsze mają liście ale żadna nie odbiega od pozostałych.Mam 4 szt dwuletnich i 1 szt czteroletnią.Kupowane z różnych źródeł.Edytowałam zdjęcie u Iwonki i tę dwuletnią wstawiałam z kotkami dla porównania.Teraz mam też zagwozdkę czy mój miskant to "on czy ona"..Graziella czy Gracillimus
Masz śliczne dekoracje jesienne.Uwielbiam takie

mam kiepskie zdjęcia rozplenicy, dlatego nie wstawiam
i mam 1 młodą sadzonkę, kupowaną tego lata, dlatego obserwowałam co mają w sklepach

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 14:33, 23 wrz 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
Tak opitolone bukszpany najlepiej odbudowuja się wiosną W następnym sezonie powinno już być całkiem dobrze

Cudny ten miskant, jak wysoki urósł?

Nie do końca dobrze jest ściety. Ale jak będzie nabierał masy, to wtedy będę go korygować

Miskanta aż pobiegłam zmierzyć Kępa wysoka na 80 cm. Z kwiatostanami 110cm.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 14:28, 23 wrz 2015

Do góry
jolka napisał(a)

Renia, dziękuję za informację Chciałabym posadzić goi w moim ogrodzie, tylko się zastanawiałam jak ją poprowadzić. Po tym co piszesz, i po fotkach u Nikity widzę, że będę się musiała dobrze zastanowić gdzie ją posadzić A jak z plonowaniem, masz jakieś fotki z owocobrania? Jeśli tak, to ja bardzo poproszę

Z przesyłką nie chcę Ci robić kłopotu Renia. Widziałam w centrum ogrodniczym w NS, że były ładne dosyć dorodne krzaczki, to bym sobie kupiła. W każdym razie dziękuję bardzo za chęci

PS. Miskant adagio..uroczy

W tym tygodniu przesadzałam moją jagodę w bardziej ustronne miejsce. Korzenie masakryczne rozbudowane, po 2 metry od krzaczka, płytko, poziomo pod powierzchnią ziemi. Z tych korzeni własnie odrosty wyrastają.
Chyba nie ma co takiego potwora sadzić zbyt blisko innych roslin, nawet owocowych krzaków...

Przycięłam jej gałązki od dołu i zapłotłam jak warkocz w zwyż, żeby lepsze drzewko powstało.

Moja goja u mnie 3 sezon. Owocuje, ale nie na kilogramy Do miseczki zbieram co kilka dni i tyle.

I jeszcze jedna zła wiadomość... drugi rok z rzędu mączniaka złapała teraz we wrześniu. Ubiegły rok wiadomo, był deszczowy, ale w tym? nie wiem, nie była podlewana od góry...
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 14:27, 23 wrz 2015

Do góry
Tak opitolone bukszpany najlepiej odbudowuja się wiosną W następnym sezonie powinno już być całkiem dobrze

Cudny ten miskant, jak wysoki urósł?
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:22, 23 wrz 2015

Do góry
Efffa napisał(a)
wiem wiem, chyba tak, a Ty jaka tam masz tą dużą?

U mnie miskant Mornig Light Gracilimusy to potffory! Widziałaś u mnie?
Ogród na glinie 13:03, 23 wrz 2015
Do góry
Małgosiu szukałam u Ciebie tych rozplenicHameln i nie znalazłam na ostatnich stronach.Ile Twoje mają lat? Dałaś mi niezłą zagwozdkę,że są dwa rodzaje.Poszłam swoje poogladać.U mnie wszystkie takie same.Młode są zwarte i sztywniejsze mają liście ale żadna nie odbiega od pozostałych.Mam 4 szt dwuletnich i 1 szt czteroletnią.Kupowane z różnych źródeł.Edytowałam zdjęcie u Iwonki i tę dwuletnią wstawiałam z kotkami dla porównania.Teraz mam też zagwozdkę czy mój miskant to "on czy ona"..Graziella czy Gracillimus
Masz śliczne dekoracje jesienne.Uwielbiam takie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies