Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

Tam, gdzie jeże mówią dobranoc.

waldek727 02:35, 05 paź 2015

Magda70 napisał(a)
Walduś...doradź co robić...

Jest kawałek ziemi...ugór nie koszony i nie uprawiany od kilku lat. Rośnie sobie na nim sitowie...duuużo sitowia. Ugór nad jeziorem...

Jak doprowadzić ten kawalek do urzyteczności??

Rolnik w tygodniu ma skosić to co rośnie. Czyli sitowie.

I co potem? On chce to pługiem przejechać....potem zaproponowal randap bo twierdzi, że to sitowie bedzie nam wylazilo...
Oczywiscie oprotestowalimy go z eMem, że żaden randap w grę nie wchodzi...to się z leksza zdziwił chłopina.

Trzeba to przeorać....ale jak najlepiej?? Plug? Glebogryzarka? kilka razy??
Mam ugadane z rolnikiem , że obornik nam też da (sprzeda) i jeszcze zaproponowal aby sypnąć wapno...co ty na to??

doradź coś biednej kobiecinie

Madziu.
Temat o tyle trudny, że ja się z takim przypadkiem przygotowywania terenu pod nowe nasadzenia nigdy nie spotkałem. Mogę powiedzieć, że ,,chłopina" ma rację w tym co mówi z tym, że mi również daleko jest do roundupu. Na pewno ziemię trzeba po skoszeniu sitowia ruszyć pługiem, następnie zbronować teren aby wyciągnąć z niego jak najwięcej zielska i go wyrównać.
Z tym, że nie ma takiej możliwości aby bez użycia chemii pozbyć się kłączy sitowia których część i tak pozostanie w ziemi.
Mariusz jest specem od oczek i wszelkich małych zbiorników wodnych. Być może On zna sposób pozbycia się przybrzeżnego sitowia. Zadaj mu to pytanie.

,,Biedna kobiecino"
Najpierw wprowadź do gleby obornik. Wiosną oddaj próbki ziemi do Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej, zbadaj zasobność gleby w składniki pokarmowe, i poproś o zalecenia nawozowe dla czegoś co tam będzie rosło.
W zaleceniach będziesz miała podaną ilość wapna jaką powinnaś rozsypać na 1 ar powierzchni ogrodu aby odczyn gleby wyniósł przykładowo pH 6,5. Nigdy jednocześnie nie wprowadza się do gleby obornika i wapna, ale to już oddzielny temat.
waldek727 02:59, 05 paź 2015

ag_zie napisał(a)
Waldku, mam kilka pytań w związku z tym co napisałeś. Jak będziesz miał chwilę zapraszam do mnie

Żyjesz jeszcze Agniecha, czy już zwątpiłaś?
Wszystko co w życiu tworzymy musi mieć swój początek. W ogrodach tym początkiem jest przygotowanie i ożywienie gleby. Wiem, że to trudny temat dla początkujących ogrodników, ale jeśli go pominiemy możemy liczyć się w przyszłości z pasmem niepowodzeń i niepowetowanych strat roślin. Tworząc próchnicę glebową rośliny będą mniej podatne na choroby i będą się w niej czuły jak ryba w wodzie.
waldek727 03:04, 05 paź 2015

Flower1 napisał(a)
Piekne rozchodniki ,jeszcze nie posiadam ale moze wkrotce

Flowerku życzę Ci powerku.
Twój ogród już mi się podoba i mam nadzieję, że jeszcze nie raz czymś nas zaskoczysz.
waldek727 03:07, 05 paź 2015

Kasya napisał(a)

Dobrze ze siedzę....bo bym chyba usiadła

Niektórzy nawet jak stoją, to też siedzą.
waldek727 03:28, 05 paź 2015

AsiaK_Z napisał(a)
Waldku, tu jest taka kopalnia wiedzy jak w żadnym innym! Ja bywam u Ciebie bardzo często, ale rzadko piszę, bo nie chcę żeby się wydało, że się nie znam na ogrodniczkowaniu czytam, zapisuję, bo ostatnio za dużo na głowie i nie zapamiętuję Nawet się trochę zrymowało.
A jak z drzwiami do "tajemniczego ogrodu"?
Pozdrawiam Cię serdecznie

Dzień dobry Ci Asiu.
Choć to dopiero trzecia w nocy, to dla mnie już dzień.
,,Ogrodniczkowanie" to kopalnia wiedzy która wymaga czasu na to, aby to wszystko ogarnąć przynajmniej w podstawowym stopniu. Po latach większość czynności wykonuje się z zamkniętymi oczami. Warto zgłębiać tajniki ogrodnictwa ponieważ unikniemy w ten sposób w przyszłości wielu tzw ,,niespodzianek".
Drzwi do tajemniczego ogrodu robią się. Wylałem już stopy fundamentowe do których przymocowałem własnoręcznie robione (spawane) kotwy. Te ze sklepu wydają się zbyt delikatne aby utrzymać w należytym pionie framugi które zmontuję z potężnych starych drewnianych belek.
Taka namiastka tego co już zrobione:

hanka_andrus 05:05, 05 paź 2015

O trzeciej jeże już nie śpią? Toż to jeszcze środek nocy. Miłego tygodnia.
hanka_andrus 06:45, 05 paź 2015

waldek727 napisał(a)

Za truskaweczki ode mnie dla Ciebie jesienny widoczek z mojego ogrodu.

Waldku, dziękuję za te tańczące wiechetki. Czy to miskant cukrowy, czy inny?
Flower1 09:40, 05 paź 2015

waldek727 napisał(a)

Dzień dobry Ci Asiu.
,,Ogrodniczkowanie" to kopalnia wiedzy która wymaga czasu na to, aby to wszystko ogarnąć przynajmniej w podstawowym stopniu. Po latach większość czynności wykonuje się z zamkniętymi oczami. Warto zgłębiać tajniki ogrodnictwa ponieważ unikniemy w ten sposób w przyszłości wielu tzw ,,niespodzianek".
Drzwi do tajemniczego ogrodu robią się. Wylałem już stopy fundamentowe do których przymocowałem własnoręcznie robione (spawane) kotwy. Te ze sklepu wydają się zbyt delikatne aby utrzymać w należytym pionie framugi które zmontuję z potężnych starych drewnianych belek.

Ale super ,widze ze sie zaczyna ..ale bedzie wejscie
paula23 09:49, 05 paź 2015

waldek727 napisał(a)

Witaj Paula.
Nadmanganian potasu rozcieńcza się w proporcji 0,3g/1l wody tj 3g/10l .
Przy sadzonkowaniu nadmanganian potasu zabezpiecza młode roślinki lub ich korzenie przed chorobami grzybowymi, ale nie przyspiesza ukorzeniania się w żaden sposób. Co do oprysków nadmanganianem nie powiem Ci nic ponieważ sam nie stosowałem tego typu zabiegów. Polecam wyciąg z kompostu ANHK.

A to jeszcze jedno pytanie posadziłam w tym roku różaneczniki z tego co wyczytałam to często przez zimę zdarza im się chorować na choroby grzybowa a jakbym je tak zapobiegawczo podlała takim roztworem?

Wybacz że tak zawracam Ci głowę i dziękuje za odpowiedzi.
AsiaK_Z 10:40, 05 paź 2015

waldek727 napisał(a)

Dzień dobry Ci Asiu.

No to ładnie się zaczyna dziać Podstawy są mocne, to drzwi będą... ach już nie mogę się doczekać efektu końcowego.
Pozdrawiam poniedziałkowo i miłego tygodnia życzę