Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Z miłości do brzozy ... 13:32, 08 paź 2016

Do góry
Stipa w sezonie fajniejsza, ale właściwie trzeba siać co roku, bo zimy znosi marnie, nawet jak przezyje to tylko czesc kepy w kolejnym roku odzywa i pozno robi efekt na rabacie.
Co do carexow to trzeba porzadnie przemyslec sprawe.
Mi zeszlej zimy, padły wszystkie Evergoldy, Gold Fountain i Amazon Mist - Ty masz lepiej osłonięty ogród to może te odmiany zimować będą lepiej.

A może daj tam seslerie jesienną z szałwią lub rozchodnikami lub jeżówkami i kule bukszpanowe lub Miriam?
Z jeżówek w to miejsce polecam Ci jakieś niższe odmiany, typu Butterfly Kisses, Dixie Belle, Glowing Dream, Sweet Sixteen lub Green Jewel.
Z miłości do brzozy ... 12:12, 08 paź 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Same rozplenice i rozchodniki to spektakl jesienny, od połowy sierpnia najwcześniej, a w zasadzie od września.
Rozplenica Hameln to ok 1m średnicy. Rozchodniki także. Przy założeniu, że spore kępy będą, czyli ok 3 roku od posadzenia pyciek malutkich.

No właśnie, sama widzisz ogrodniczka ze mnie marna ;-( , dziękuję Ci za radę
Czyli co w moim przypadku korzystniejsza opcja z kulkami i stipą i jeżówkami?
Do tego może jeszcze jakieś cebulki wrzucę, żeby coś się działo wiosną zanim stipa ruszy, nawet kupiłam jakiś białe tulipany...
Z miłości do brzozy ... 11:48, 08 paź 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zdecydowanie fajny pomysł, bo kup kulki "Miriam" - do tego ciemne jeżówki i beżowa Stipa. Co prawda Stipa za bardzo nie zimuje (rozsiewa się potem w nieoczekiwanych miejscach) więc może lepiej Carex 'Evergold' ?

Danusiu cieszę się, że zaglądnęłaś i napisałaś do mnie
No to teraz mam dylemat, są dwie opcje kulki miriam, beżowa stipa (myślałam że stipa jest tylko jedna ) i jeżówki.
albo rozchodniki, rozplenica i .. nowłaśnie i co do tego?
Rabata jest dość wąska i w pełnym słońcu...

... aha no i póki co nawadnianie para ręczne
Z miłości do brzozy ... 08:28, 08 paź 2016

Do góry
Aggaa napisał(a)
Tak sobie jeszcze myślę o tej mojej rabarcie przy tarasie ... a może tujki kulki danica czy w zółtawym odcienu porozrzucane ze stipą i jeżówkami ?

Zdecydowanie fajny pomysł, bo kup kulki "Miriam" - do tego ciemne jeżówki i beżowa Stipa. Co prawda Stipa za bardzo nie zimuje (rozsiewa się potem w nieoczekiwanych miejscach) więc może lepiej Carex 'Evergold' ?
Moje małe wielkie marzenie 22:50, 07 paź 2016

Do góry
No bylinowa to szał stipa ma grzywę imponującą a co to za drzewko w rogu?
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 12:58, 07 paź 2016

Do góry
Koncepcja jest na razie taka:

Na froncie graby pod nogami ze skośna B ukszpany w różnych formach: mam i kulę i stożki. Pomiędzy nie białe tulipany snauper parrot na wiosnę potem czosnki ivory queen. Jako wypelnienie bukszpanow trawa- jeszcze do przemyslenia... puste miejsce wypelni prawdopodobnie runianka a sm róg wysypie szarym zwirkiem i posadze bonsaja.... (nie chce aby deszcz wyplukiwal mi z tego miejsca ziemie na kostke)
Boki to już gorszy problem, bo już rosną brzozy, myślę o takim połączeniu po obu stronach symetrycznie
Z tyłu za brzozami trawy ML, dalej stipa lub miskanty pomiędzy to czosnki Purple Sebastian i tulipany Queen, jako wypełnienie trawa jak na froncie....

Zgrać to razem to zadanie☺☺☺☺
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 23:00, 06 paź 2016

Do góry
Gosiu, przyczyniasz się walnie do złamania mojego silnego postanowienia nie posiadania traw... Stipa w jeżówkach? Stipa & aminek ...
Mam na liście po złamaniu poprzednim hakone, dopisuję stipę. Póki co to plan, może jeszcze zrezygnuję i wytrwam
Ogród Mirelli 11:56, 06 paź 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Obejrzałam busz trawiasty i kwiecisty. Oj zachwyca nas teraz a co będzie za rok? Obejrzałam rabatę do rewolucji i zmykam bo mi czaszka paruje

Tak Madżenko trawy teraz zachwycają. Uwielbiam z salonu patrzeć jak stipa faluje na wietrze
Tysiąc radości i utrapień 22:13, 05 paź 2016

Do góry
katel napisał(a)
Pięknie jest!!! Mam nadzieję że i do mnie ptaszki tak licznie będą zaglądały jak się ogród zagęści . Stipa sirocco zakwitła u Ciebie? U mnie nie kwitnie.

Też nie zakwitła. Trudno. Może przeżyje zimę i zakwitnie na drugi rok.
Najlepszym wabikiem na ptaki jest u mnie w tej chwili słonecznik .

Można zasiać ozdobny. Ptakom nie robi różnicy i ozdobny cieszy się u nich taką samą popularnością jak ten jadalny. Na dodatek wystarczy posiać jednego roku. W następnych latach ptaki posieją go same

Tysiąc radości i utrapień 21:50, 05 paź 2016

Do góry
Pięknie jest!!! Mam nadzieję że i do mnie ptaszki tak licznie będą zaglądały jak się ogród zagęści . Stipa sirocco zakwitła u Ciebie? U mnie nie kwitnie.
Ogród Mirelli 16:14, 05 paź 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Śliczna jesień u Ciebie Piękne trawy

Ewa rozplenice, stipa, miskanty i trzcinniki królują. Cieszę się, że dobrze rosną, bo carexy to porażka.
Ogród Mirelli 15:56, 05 paź 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
Mirllka u Ciebie w ogóle jesieni nei widać
tylko ten winobluszcz i tyle
śliczne trawska - rozplenice i stipa mniam

Winobluszcz ładnie się przebarwia czego nie mogę powiedzieć o berberysach Erecta. Może na zdjęciach tak nie widać, ale ogród zdecydowanie jesienny
Ogród Mirelli 15:53, 05 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Rozplenica stipa śliczniusie trawska prezentuja )))

Jolu mam ich sporo, bardzo je polubiłam Stipa fajnie faluje
Ogród Mirelli 13:23, 05 paź 2016

Do góry
Mirllka u Ciebie w ogóle jesieni nei widać
tylko ten winobluszcz i tyle
śliczne trawska - rozplenice i stipa mniam
Ogród Mirelli 13:23, 05 paź 2016

Do góry
Rozplenica stipa śliczniusie trawska prezentuja )))
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:28, 02 paź 2016

Do góry
W ramach przecen pojechalam pojechalam po buty....i kupilam......paste do zebow....ech...nie mój dzień
Pokaże przód...choć mi wiem nawet czy mam jakieś zdjęcia

Łuki.pod.moja stipa mam dywan.nasion.DYWAN! chcesz możesz sobie dokleic
Podmiejski ogródek 12:13, 29 wrz 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Pod murem braknie mi lizaków - wersja full wypas to buksy albo cis na pniu, albo trzemielina. Wysokie. W stopy yukki Stachys byzantina, artemisia, pomiędzy stipa, rozchodniki, brązowe trawy... tylko czy to miejsce nie będzie wyglądać od czapy?

Lizaki planuję dopiero po ponownym postawieniu murku - wcześniej nie ma sensu. Planowałam albo trzmielinę jako pnącze na ścianę i lizaki buksowe
albo same lizaki z trzmieliny. Ania-Constans podpowiedziała mi lizaka z trzmieliny pod furtkę, więc jak dam z drugiej strony trzmielinę na ścianę i buksa w kulkę to będzie taki fajny pozytyw-negatyw

Stachys, czyli czyściec.. Nie uwierzysz, ale tam pod yukkami już rośnie czyściec. I faktycznie dobrze się komponuje z nimi Nie wspomniałam o nim, żeby już nie powiększać zamieszania.
Rozchodniki, trawki jak najbardziej, ale dopiero jak będą lizaki.
Na razie potrzebuję tam czegoś wysokiego i dlatego kombinuję z tymi bylinami. Mam nadzieję, że nie zaczną się pokładać.

Od czapy? W sensie że nie pasuje do reszty ogrodu? Bardzo możliwe, bo też i warunki w tym miejscu są zupełnie inne niż w reszcie ogrodu.

W najgorszym razie posadzę po całości miskanta, trzcinnika czy inne proso i przestanę się przejmować tym kawałkiem
Podmiejski ogródek 11:51, 29 wrz 2016

Do góry
Pod murem braknie mi lizaków - wersja full wypas to buksy albo cis na pniu, albo trzemielina. Wysokie. W stopy yukki Stachys byzantina, artemisia, pomiędzy stipa, rozchodniki, brązowe trawy... tylko czy to miejsce nie będzie wyglądać od czapy?
Od nowa ... na przekór wszystkim 07:42, 29 wrz 2016

Do góry
Baronn zadowolony, Iwka zadowolona, to mi się podoba
Mojego RB chętnie bym się pozbyła. Chyba za późno wystawiać go na all co ??
Stipa coś w tym roku strajkuje z kwitnieniem i u mnie Twoja jedna ale za to kwitnie zjawiskowo
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 21:32, 28 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Bardzo dobrze. Ten berberys, jak będzie co 50 cm sadzony to i tak za chwilę rozrośnie się w żywopłot, tylko taki trochę bardziej nieformalny.
Jakbyś chciała poszaleć, to pomiędzy bukszpana a berberysa możesz dać jeszcze jakieś delikatne bylinki, typu stipa, werbena, perowskia, bo sam bukszpan na tle berberysa może kiepsko wyglądać. Toszka może zweryfikuje moje propozycje ja tu wpadnie

Aniu - rozkręcasz się. Ta Twoja inspiracja bardzo fajna, tylko te linie musiałyby iść w jakiś ciekawy sposób, żeby same w sobie były ozdobą. No i wg mnie lepiej, żeby ten berberys poszedł wyżej, żeby odciągał uwagę od tego domku gospodarczego

A do jakiej wysokości proponujesz prowadzić bukszpan?bardziej zależy mi na widoku od strony tarasu a nie podjazdu.Zestawienie bukszpan werbena lub perowskia i berberys bardzo mi się podobaproszę wpadaj częściej,jesteś tu mile widziana.Zobaczymy co Toszka na to...Toszka gdzie jesteś?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies