Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Anda 11:34, 29 wrz 2016

makadamia napisał(a)
Kasiu, Ewo, podsumowując:

- jukka+werbena - ok
- werbena+ perowskia - nie ok
- yukka+perowskia - ?

Jeszcze zobaczymy w przyszłym roku jak przegorzan się sprawuje, a w szczególności - jak wygląda od dołu, bo tego się boję.

No i zobaczymy jak yukki przetrzymają zimę i odgarnianie śniegu...
Nawet jeśli wytrzymają, to już wiem, że co dwa, trzy lata będę musiała je odmładzać, żeby się nie porobiły bezkształtne kępy zamiast zgrabnych kulek.

Werbena i perowska wg mnie pasują ze sobą w przestrzennych nasadzeniach łąkowych, gdzie mają miejsca dla siebie. Nie znalazłam akurat nic lepszego:
https://de.pinterest.com/pin/512777107556231921/

Tam masz wąski pasek i mało miejsca. Yukka i perowskia wg mnie pasują. Mają kontrastowe formy.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 11:37, 29 wrz 2016

Proszę, masz perowskią i werbenę. One rosną jedna przed drugą, czyli muszą mieć miejsce.

https://de.pinterest.com/pin/402368547940458457/

Poza tym te kolory mało ze sobą kontrastują, nie podkreślają się wzajemnie i na tle białego muru będą się zlewać.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
kasia_w 11:37, 29 wrz 2016

Werbena kwitnie u mnie od czerwca do listopada, a i w zimie fajnie może wyglądać.

Dokładnie tak, jak napisłaś z mała korektą wg mnie
- jukka+werbena - ok
- werbena+ perowskia - nie ok
- yukka+perowskia - ok

Yukka jest z żelaza. 3 razy przesadzałam, w końcu rośnie w gruzie na przedpłociu i nawet kwitnie (!). Raczej nie licz na wymarznięcie, u mnie śnieg rzadko, poza tym nie odśnieżam, czekam aż stopnieje

Czyli decyzja należy do Ciebie- albo wywalasz stąd perowskię i dajesz werbenę. Albo dosadzasz perowskii.

Ja bym werbenę wybrała, mając na względzie białe tło muru i fakt, że ona jednak wysoka stoi.

Makusia 11:37, 29 wrz 2016

makadamia napisał(a)

Aniu, jeśli Ci to nie przeszkadza, to wolałabym mini sadzonki.
Kompletnie nie mam ręki do nasion. Próbowałam kilka razy bez sukcesu i w tym roku podjęłam ostatnią próbę. Z kilkunastu paczuszek wzeszedł mi tylko ten przegorzan i mikołajek

Mi tylko marchewka i pietruszka, i to za drugim razem
A tu nasionka jeżówki od Wiklasi już w drodze...HELP dziewczyny- jak się to robi?
Makusia 11:40, 29 wrz 2016

Skoro już mnie oświecono, że werbena jest jednoroczna, to proszę o dalsze info praktyczno-techniczne: kiedy się nasionka wysiewa?
kasia_w 11:41, 29 wrz 2016

Makusia napisał(a)
Skoro już mnie oświecono, że werbena jest jednoroczna, to proszę o dalsze info praktyczno-techniczne: kiedy się nasionka wysiewa?

Ja tam nie wiem... mam jej z roku na rok coraz więcej. Z 2 sadzoneczek...
Makusia 11:45, 29 wrz 2016

kasia_w napisał(a)

Ja tam nie wiem... mam jej z roku na rok coraz więcej. Z 2 sadzoneczek...

No rozumiem Ale u mnie coś z niczego nie powstanie raczej- nie ma matki, nie ma co na dzieci liczyć
makadamia 11:50, 29 wrz 2016

Anda napisał(a)
Proszę, masz perowskią i werbenę. One rosną jedna przed drugą, czyli muszą mieć miejsce.

https://de.pinterest.com/pin/402368547940458457/

Poza tym te kolory mało ze sobą kontrastują, nie podkreślają się wzajemnie i na tle białego muru będą się zlewać.

Wszystko, co piszesz o zestawie werbena+perowskia, obawiam się że dotyczy również zestawu "przegorzan+perowskia".

Co więcej, boję się perowskia za bardzo wejdzie na yukki, które powinny mieć trochę przestrzeni dookoła siebie.

Ale zestaw fioletów chcę utrzymać - to będzie (mam nadzieję) taka jednobarwna, harmonijna kompozycja na tle białej ściany

Toszka 11:51, 29 wrz 2016

Pod murem braknie mi lizaków - wersja full wypas to buksy albo cis na pniu, albo trzemielina. Wysokie. W stopy yukki Stachys byzantina, artemisia, pomiędzy stipa, rozchodniki, brązowe trawy... tylko czy to miejsce nie będzie wyglądać od czapy?
Makusia 11:52, 29 wrz 2016

fiolety, fiolety....fioletowe są na przykład......nie, jednak nie wiem