Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rododendronowy ogród II. 09:45, 09 sie 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Ale włochaty!
Komuś się śnił taki włochacz ha,ha
Moja bajka 09:38, 09 sie 2016

Do góry
Katkak napisał(a)

moja Ogrodniczka się nie rozdrabnia

dzieci mają to do siebie że uwielbiaja podlewać trawnik Twoja na szczęście na małą skalę ale mój Ł. to jak się z wężem rozpędzi to muszę odcinać dopływ wody

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 09:37, 09 sie 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
i na koniec pokaze co wygrzebalam pod trawą jak zdjelam darn tak mnie wiecej 70x 70 cm czyli 1/2 m2

masakra zjedza mi trawnik

o kurcze..co to i skąd? suchy był juz przez nie trawnik że zdejmowałaś?
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 09:37, 09 sie 2016

Do góry
Margarete napisał(a)

Ale nam zaserwowałaś "gratisów"! Szersze perspektywy zawsze mile widziane. I róże tak chętnie chcą kwitnąć. Fajny kolor ma Lady Emma.

Co to za świerk na pierwszym planie? On tak rośnie czy go tniesz?
Podwórkowa rehabilitacja 09:37, 09 sie 2016

Do góry
Reszta to kosmos

Miłego dnia zmykam do pracy.
Podwórkowa rehabilitacja 09:29, 09 sie 2016

Do góry
Kolejne fajne połączenie to werbena patagońska, biała liatra i liście powojnika Stolwijk Gold.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:29, 09 sie 2016

Do góry
widoki zaokienne

Ależ cudny widok Hortensje prawie zaglądają ci do domu. Rewelacja.
Ogród wśród pól i wiatrów 09:25, 09 sie 2016

Do góry
jolka napisał(a)
Jeszcze larissa, ostatnio narzekałam u Ani Monte.. że małe ma kwiatki,
ale może jest to po prostu kwestia zdjęcia.

Nie ma jak to wylegiwać się na lawendzie

Piękne połączenie z lawendą...również mam różę okrywową niestety w szkółce była tylko nazwa okrywowa i nic więcej...w tym roku ją wsadziłam więc mam nadzieję, że ładnie przezimuje i rozrośnie się jak na razie listki na dole jej żółkną :/
Odwodnienie ogrodu i odprowadzenie deszczówki 09:19, 09 sie 2016

Do góry
Ekspertem nie jestem, ale w moim przypadku udało się opanować zalewanie działki. Można było lepiej, ale i tak jest dobrze.

Po większych deszczach działka wyglądała tak:

Jest jedną z niżej położonych działek w okolicy i z tym nie bardzo było co zrobić. Rozmowa z sąsiadami o podnoszeniu działki kończyła się na stanowczym "nie, bo mnie będzie zalewać".

W związku z tym, że nie widzieli problemu w zalewaniu mnie, powstało ogrodzenie z podmurówką. Teraz każdy radzi sobie ze swoją wodą na swoim terenie.

Prawy, górny narożnik działki jest najniżej położonym punktem działki. Przy kopaniu tam dziury, przekrój wyglądał mniej więcej tak:

Około 30cm gliniastego piachu
Około 50cm gliniastego czarnoziemu
Około 50cm gliny
Niżej piasek z wodami gruntowymi.

Jak to oznajmił sąsiad, który mieszka t okolicy od 50 lat "tu zawsze było bajoro".

Po prawej stronie działki ułożyłem rurę drenażową. W wykopany dół weszły 4 beczki 180 litrów. Beczki są ze sobą połączone kawałkami rury drenażowej.

Do beczek przypiąłem rurę drenażową i dodałem odpowietrznik.

Beczki obsypałem gruzem i piaskiem. Na wierch poszedł czarnoziem, co nie było najlepszym pomysłem.

Przy normalnych opadach deszczu taki system w moim przypadku się sprawdza. Przy ulewnych deszczach woda potrafi utrzymywać się w najniższym punkcie działki przez kilka godzin.
Przy opadach katastrofalnych, woda nie ma gdzie wsiąkać i potrafiła stać kilka dni. Odczuwały to rośliny. Ostrokrzew i berberys nie za dobrze, jeżyna wręcz uwielbia. Tuje jakoś to zniosły.
Sytuacja taka ma miejsce dwa/trzy razy w roku.

Na taką okoliczność część czarnoziem nad beczkami zastąpiony został piaskiem, a rura odpowietrzająca zamieniona na większą średnicę (200mm).
Pozwala to na wrzucenie w baczki pompy zatapialnej i odpompowanie wody na ulicę, gdzie zajmuje się nią kanalizacja deszczowa.

Co do kosztów:
-beczki - około 10-15zł za sztukę
-rura drenażowa + geowłóknina - nie pamiętam
-piasek (pulpa) - około 150zł za 3 tony
-szpadel - lepiej kupić jeden porządny w cenie trzech słabszych.
-pompa + 50m rury 1" - 200zł
Blaski i cienie nowego życia 09:12, 09 sie 2016

Do góry
Mam hortensje Magical Candle w 8 miejscach posadzone po 3 szt. i ciekawe jest to że każda grupa wygląda inaczej Najokazalsza narazie brzegowa kępa.

te pod jabłoniami długo zachowują seledyn który uwielbiam, a te na słoneczku sa już białe.

Podwórkowa rehabilitacja 09:11, 09 sie 2016

Do góry
Blaski i cienie nowego życia 09:09, 09 sie 2016

Do góry
Róża Jan Paweł II też urosła, teraz jest lekko przysłonięta przez hortensje, rośnie w ich cieniu i ma bordowy kolor. Obawiam się że w przyszłym roku wiosną będę hortensję przesuwać żeby zrobić jej trochę wolnej przestrzeni. Przy okazji wykopię inną hortensję która miała być Magical Candle a nie jest (i gabarytowo też będzie potrzebowała sporo przestrzeni).

Podwórkowa rehabilitacja 09:07, 09 sie 2016

Do góry
Po czerwcowej stagnacji i pustki w mojej donicy w kąciku wypoczynkowym nastały czasy atrakcyjne. Teraz dodatkowo doszły kotki od rozplenicy hameln.
Połączenie jeżówki milkshake, rozplenic, agastache, hortensji bobo i powojnika krakowiak uważam za udane i pozytywnie wpływające na wypoczynek.
Czekam jeszcze na zielone kwiaty dzwonka irlandzkiego. Parę fotek.
Droga do spełnienia 09:06, 09 sie 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
[

Ale ładnie
Kuruj się ...
Blaski i cienie nowego życia 09:04, 09 sie 2016

Do góry
Będzie jeszcze kwitła Comtessa- ma być kompaktowa ale u mnie coś rozwinęła się na wysokość w ciągu miesiąca.

Blaski i cienie nowego życia 09:02, 09 sie 2016

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ulcia zazdroszczę zapachuŚliczna ta róża

Nie zazdrość tylko wąchaj do woli ma 5 kwiatków 2 zapachy już rozdane, więc zostają Ci 3 do wąchania a tak na poważnie to wypuściła jeszcze jedną wyższą łodygę i na niej są 4 pąki
Fotka z wczorajszego wieczoru, bo od rana tu świeci i się nie da focić tylko można wąchać

Rozpoznawanie chorób i szkodników 09:02, 09 sie 2016

Do góry
Ten stworek to zły czy dobry jest ? widziałam je w zeszłym roku , pojawiły sie i teraz .
Blaski i cienie nowego życia 09:00, 09 sie 2016

Do góry
Kindzia napisał(a)
Przywrotnika dostanę od Sebcia, nie będę wybrzydzać

Ładna ta róża i pachnidełko na dodatek, powiadasz?

Cudne pachnidełko, rozdaję dziś zapachy

A propos przywrotnika wpadnę do Ciebie na nową aranżacjęzobaczyć co to wymyśliliście
Blaski i cienie nowego życia 08:57, 09 sie 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Uwielbiam ten zapach

Posyłam więc Ci zapach

Droga do spełnienia 08:50, 09 sie 2016

Do góry
Jola - dzięki
Iwonka - no cóż, starość nie radość hehe- kręgosłup padł znowu
dla was kfiotki takie z rana cyknięte fonem więc wybaczcie
lilia drzewiasta złamana 3 razy przez psa zawzięła się i kwitnie ku mojej radości, a hortki dostały podpórki [

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies