Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 22:33, 08 sie 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Też mam arcydzięgiel wysiany w tym roku czy zakwitnie w przyszłym roku?Ewo pokaż go jak zakwitnie Bardzo mi sie podoba rudbekia bordowa czy ona się sieje?Może nasionka będziesz zbierać

Arcydzięl (Angelica gigas) kwitnie. Twój też zakwitnie.
Rudbekię (Rudbecka 'Cherry Brandy') mam od 2014, siałam z nasion w 2015. Nie zauważyłam siewek ale ta na zdjęciach u mnie zimowała w tym roku. Zbiorę nasiona.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 22:32, 08 sie 2016

Do góry
polinka napisał(a)

urocze
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:28, 08 sie 2016

Do góry
Witam, proszę o pomoc przyszedł czas aby spod magnolii wywalić płożąc jałowce. Ale co nasadzić pod?
A to zdjęcie poglądowe.

Wiem, wiem magnolia za blisko domu ale tak już musi być, jak sadziłam nie miałam takiej wiedzy jak dziś
Wizytówka Mojego zakątka Na Dębowym 22:27, 08 sie 2016

Do góry

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:23, 08 sie 2016
Do góry
Toszka napisał(a)
Limki od tuj sadź minimum metr...

Dziękuję Toszko

Z drugiej strony domu czyli podwórko - też planowałam hortki i nie wiem czy to dobrze będzie wyglądać i pasować

Na razie jest tak

a myślałam czerwone rodki przesadzićw miejsce juk, a w rogu dać limki podsadzone rozchodnikiem lub żurawką albo trawą, przy bonsai buksy z kostrzewą siną, no i dodać klony szczepione czy coś z takich większych drzewek o nie dużym systemie korzeniowym bo ze 3 metry od nich jest sączek od ekoszamba. Przy warzywniaku będzie plotek drewniany, który go zasłoni

Droga do spełnienia 22:23, 08 sie 2016

Do góry
Kamilko, zdrowiej zatem i do roboty, bo podziwianie czas zacząć

A poważniej, czasami trzeba troche zwolnić, to tez potrzebne Caluski

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:19, 08 sie 2016

Do góry
Joku napisał(a)
Dzięki tobie, Bogusi i jeszcze kilku osobom polubiłam szałwię tricolor. U mnie przeważa niebieska, ale różowa też bardzo ładna. Bardzo wdzięczna i bezproblemowa roślina. A hortki o kwiatach jak Limeligt wydają mi się wszystkie bardzo podobne do siebie.
Też nie jestem ekspertem w rozpoznawaniu hortek ale coś tam udaje mi się różnicować

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:19, 08 sie 2016

Do góry
Żeby nie było tylko strasznie jest tez miło widoki zaokienne

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 22:18, 08 sie 2016

Do góry
Chyba te glizduchy robią szkody
Ogródek Iwony II 22:18, 08 sie 2016

Do góry
Dominiko, koło zostaje na miejscu, chyba, żeby Zbyszek miał mnie pogonić
Nie odważyłabym się, a to było pytanie ironiczne z jego strony
Kiedy sadziliśmy w nim buka, zastanawiałam się nad wielkością. To jest buk kolumnowy Dawyck Purple. Na taki wybór oboje się zdecydowaliśmy...

Lubię, gdy jest choć troszkę inaczej, jak u wszystkich
Gdybym jednak miała go zabrać ze środka kola, wylądowałby na prostokątnej rabacie obok koła. Jednak muszę to skonsultować, sama decydować nie chcę.
Na końcu tego chodniczka jest rabata z drugim bukiem, jego starszym bratem:

http://www.futuregardens.pl/buk-pospolity-dawyck-purple-fagus-sylvatica.html
Co do kolorów w ogrodzie - to rzecz gustów, a o nich się nie dyskutuje.
Ogród tworzymy dla siebie i dla małżonka, trzeba się też z jego gustami liczyć. Ja lubię niebieski, różowy, fioletowy, żółty, limonkowy, bordowy, ...
Zbyszek czerwony, żółty, pomarańczowy... Więc mamy kolorowy ogród.
Podobnie, jak ty staram się rabaty trzymać w tonacjach, nie zawsze się udaje, czasami w sezonie wychodzi, że nas coś gryzie
Zdjęcia sprawiają, ze zatrzymujemy w kadrze to, co chcemy pamiętać... Ja robię fotki nie tylko temu, co się udało, ale także temu, co chciałabym zmienić...
Dojrzałam do tego, by "uspokoić" rabatę wschodnią przed domem. Nawet się zastanawiałam, czy dosadzić więcej anabelek, wczoraj zrobiliśmy sobie obchód ogrodu, także przed płotem, żeby zobaczyć, jak wszystko wygląda także od strony ulicy. Kawałkami nadal jest misz-masz, w tych miejscach, gdzie mi się coś nie udało, np. padły róże, a nie dosadziłam następnych. I bardzo dobrze, bo będzie okazja na poprawki.
Zbyszek zaproponował, by dokupić rododendronów i zrobić rabatę rododendronową. Pomyślałam sobie i doszłam do wniosku, że Nova Zembla mogłaby mieć więcej miejsca, niż obecnie, więc we wrzeniu dwa krzaczki przesadzę wzdłuż rabaty. Są dwuletnie, więc najmniej szkody będą miały. I będą mogły sobie swobodnie rosnąć.
Wizytówka Mojego zakątka Na Dębowym 22:18, 08 sie 2016

Do góry
Lato

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 22:16, 08 sie 2016

Do góry
Takie tam
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 22:14, 08 sie 2016

Do góry
Myszki moje kochane... moja wczorajszo-dzisiejsza praca Teren przed działką uporządkowany
NewLife w ogrodzie 22:13, 08 sie 2016

Do góry
LyraBea napisał(a)
Ha, po drodze z zakupów wstąpiłam do naszego ogrodniczego (Mam dwa bliziutko od domu, ale staram się nie pamiętać). Mają Serby po 25zł. Takie dzieciaczki już wyrośnięte mi do zadka. Jak myślicie. Brać? A swoją drogą wiele z nich ma po dwa przewodniki. To taka ich przypadłość?

Dobra cena? Fajne okazy? Nie znam się. Brać?

Beatko, ja bym nie brala Jeśli chcesz mić w miarę szybki efekt to warto zapłacić troche więcej i nie martwic się, że będą dziwnie rosly. Pewnie można wyciąć te ponadprogramowe przewodniki i zostawic jeden,
Poza tym są dosyć male, kiedy saslonią Ci sąsiada Nieprędko. Ja kupowałam na róg dzialki juz takie 2-metrowe i placiłam po 100 zl. Trochę mniejsze byly po 50-70.

Od tych na zdjęciu odejmij jeszcze wysokośc doniczki
Moja codzienność - ogród Oli 22:09, 08 sie 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

Fajnie masz już w środku
Beskidzkie marzenie 22:08, 08 sie 2016

Do góry

Tutaj beda wrzosy z trawa szklaną.

Beskidzkie marzenie 22:06, 08 sie 2016

Do góry
Bukszpany gotowe do obsadzenia milorzebu

Aha, petunie niestety zasilaja kompost; jutro musze sie wybrac po jakies wrzosy

Do raju daleko - u Ewy 22:04, 08 sie 2016

Do góry
Flower1 napisał(a)
Ewciu ale Wam dobrze, piękny letni avatarek ściskam!

Madziu, trzeba sobie dogadzać - w końcu mamy lato Bardzo lubię podróże. Po rozmowach z Gosią wiem, ile jest jeszcze ciekawych miejsc, gdzie mnie nie było

A tu jeszcze piękności, ale niestety nie spisałam nazw.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:02, 08 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, co to? Śliczne jest

Przeczytalam o zabieraniu drogi Współczuję
A plan zagospodarowania mają?
Co i jak? Nowicjuszka 22:01, 08 sie 2016

Do góry
Dominiko spokojnie Ja mam jabłka od teściowej więcej w nich robali niż miąższu, ale na ocet to ogryzki i skórka może być
Pierwszy raz to robię, bo ja z tych co lubią wiedzieć co jedzą.
A dziś nic na ogrodzie nie robiłam, zabrałam się za dom, bo już burdello jest
Na razie sypialnia i duży pokój wysprzątany, jutro idzie kuchnia i spiżarka.
No i pomidory do przerobienia mam na sos, bo znowu mnie zapomidorowało.

Trochę jestem zła, bo 1 raz robiłam fasolę do słoików i du.a nie przyjęła się, będę mrozić fasolkę.
Co do hortensji, to teraz ma taki różowy (bardzo delikatny) jakbyś różem do policzków musnęła, na zgniłą zieleń. Mi się podoba to zestawienie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies