Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:22, 19 lip 2016

Do góry
Milka napisał(a)

Ok, to sprawdź
Można się zgubić i super w chowanego pobawić
Ja tylko chcę do końca zrealizować moją wizję, a tak cieszę się tym, co mam, dziękuję w imieniu męża

mało znana roślina na forum
dzwonek bielutki, kwiaty jak różyczki, rośnie w kulkę, niestety nie było nazwy, poza tym, że nowość z Holandii
chyba je zabiorę z rabat i dam do donic z cisami, które wylądują w niebieskim zakątku
to roslina wieloletnia, więc odpada mi coroczne kupowanie i sadzenie, nawet jak ciut trzeba poczekać na kwiaty

To campanulla La Bello prawie na 100%
Ogródek Iwony II 14:21, 19 lip 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Iwona przedpłocie zostaje

Ty się nie śmiej, bo ja zaczynam myśleć, czy nie dać ich na przedpłocie ;D Powstrzymuje mnie tylko myśl, że tu nie ma takiego zwyczaju, zanim by się inni przyzwyczaili, pukali by się palcem po czole. Jeszcze dziury w głowach musieliby łatać
Ale i tak już delikatnie powiedziałam Zbyszkowi, ze kiedyś, jak zarosnę roślinkami, część wyląduje na przedpłociu.
Na szczęście w innej miejscowości widział ładnie rozplanowany teren przed posesją i mu się to podobało.
Ale róże? Psy na nie będą wiesz co ...

Wczoraj myślałam, by je dać na tył ogrodu, ale skoro mnie męczą przy tarasie, to tam też na nie patrzeć będę
Może jednak przy wjeździe je dać? Mam jeszcze czas
No i muszę to załatwić logistycznie. Bo mogę zostać na walizkach ...
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:16, 19 lip 2016

Do góry
Popełniłam taką oto próbę zobrazowania o co mi "kaman"

wersja nr pierwsza:
Koło z trawy nie jest na środku w stosunku do tarasu, ale jest w miarę na środku w stosunku do brzóz. Po prawej w cholerkę wolnego miejsca poza kołem- czyli trawą, czyli rabata. Za duża.

wersja nr druga:

koło centralnie do tarasu- z prawej od dużej cholerki wolnego miejsca p[oza kołem czyli trawnikiem, czyli na rabaty.

wersja nr trzecia:

wydaje się najbardziej optymalna, czyli koło jest w centralnej części działku w totalnym oderwaniu od środkowania wobec czegokolwiek- azymutów brak
Ogródek Iwony II 14:11, 19 lip 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)

Iwonko, Twój ogród zdecydowanie zyskuje w realu, masz przepięknie zadbane rośliny, soczystą trawkę i cudowne wypasione warzywa których szczerze zazdroszczę Takich buraczków wielgaśnych to nie widziałam nawet w sklepie Aż zaczęłam się sama zastanawiać gdzie by to u mnie wcisnąć warzywnik
Skrętniki podlewaj nawozem do kwitnących rozcieńczonym 2 krotnie a nawet bardziej.Ja swoje podlewam deszczówką z nawozami.

Mireczko, ulżyło mi, jak napisałaś, ze zyskuje w realu. Do teraz się zastanawiam, jak słyszałam głosy, że inne wyobrażenie mieliście o ogrodzie. Ewa tylko głową pokiwała i nic nie powiedziała i teraz nie wiem, czy to dobrze, czy to źle.

Na pewno jest mały, ale to zawsze mówiłam. Na dodatek źle zaprojektowany podjazd (złe miejsce) przez jakby środek potencjalnego trawnika powoduje, ze nie mogę zdecydować się na kostkę i chyba zadbam o kupienie dobrej ziemi i jak sprawy budowlane się skończą, zrobię ładny trawnik zamiast podjazdu
Fajnie,ze pokazałaś mi, jak prowadzić pomidorki.
Kilka rad na żywo jest bardzo cennych
Wczoraj wsadziłam hortensje. Wymieszałam kwaśną ziemię z ziemią do iglaków, na dno włożyłam obornik i zasypałam go ziemią. Wszystko mocno podlałam. Teraz niech sobie ładnie rosną.
Wcześniej wykopałam jaśminowca, był skazany na unicestwienie. Teraz jest miejsce, by hortensje były zadowolone. Oczywiście musiałam wykopać 3 karpy "babcinych" liliowców. Posadziłam je pod śliwkę. Musiałam tam sporo wypielić trawy, bo miejsce leżało ugorem i tylko doniczki z rozsadą bukszpanów tam stały (koło kompostowników) Teraz śliwa ma skarpetki liliowe
A hortensje rosną na północnej rabacie:

Dosadziłam im dla towarzystwa malutką sadzonkę ukorzenioną z gałązki od hortki z ogrodu mojej siostry Z tyłu zostawiłam naparstnice, by się rozsiały. Ladnie kwitły w tym roku. Muszę w plecy przesadzić inne naparstnice, niech rosną za hortkami
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 14:07, 19 lip 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)

Ale porządeczek, wszystko pod linijkę, ja nie widzę żadnych krzywizn
Ładnie z tą geometrią.
Kolorowo też się robi, będzie niedługo prawdziwe Rodos . Trzy odmiany jeżówek, ale za to jakie śliczne , też mam je już na liście chciejstw

Pozdrawiam
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 14:04, 19 lip 2016

Do góry
póki co tyle (literka "A" tz druga czesc tez do przerobienia ale eM powiedział, że nie rozbierze tego dopóki nie skończy domku ...) no to co mi pozostało czekam zatem
Jak feniks z popiołów 13:40, 19 lip 2016

Do góry
Przebiegłam po Twoim wątku i co tu dużo mówić, jest dobrze a będzie tylko piękniej

O ten zakątek mi się spodobał

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 13:36, 19 lip 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Właśnie wdepnęłam do domu. Rano było kiepsko,m ale teraz już można było pracować.

Nawet kilka fotek pstryknęłam, ale bez słońca.

[img size=640x480]

mam ten sam zestaw
Mój zakątek - początki 13:29, 19 lip 2016

Do góry
No to dodaje zdjęcie moich miskantów:

I tak to teraz wygląda u mnie przed tarasem:

A na przód chcę dać turzycę ice dance

U Agi - czyli słońce i piach 13:28, 19 lip 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
Zdjęcia poglądowe - czy takie posadzenie dereni będzie ok?
Planuję 3 sztuki

Ja bym je posadziła tak:
-> albo obok siebie wzdłuż kostki podjazdu
-> albo tak, żeby ten łuk rabaty podkreślić w tym miejscu, czyli trzy idące łukiem tak jak idzie łuk rabaty

Tuje jeszcze dwie lub jedną (zależy czy dwie wejdą) pod siatką bym posadziła.
Coś jeszcze, coś więcej... 13:22, 19 lip 2016

Do góry
Ja też nie wiem, gdzie, kiedy i co się z tym octanem wapnia wyprawia?
Perfekcja
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:18, 19 lip 2016

Do góry
Witam się!

Dom Pierwszy (nie)Wielki został pobudowany bezmała dwa lata temu.
To nasz pierwszy, nie za wielki - taki w sam raz dla 2+1

Takich domów mogłabym w życiu wybudować jeszcze kilka, uwielbiam związane z tym zamieszanie, a nade wszystko urządzanie wnętrz. I jeśli kogoś to interesuje, to odsyłam do swojego dziennika budowy http://forum.muratordom.pl/blog.php?192489 , a tym czasem tu o ogrodzie...
No cóż! Urządzanie ogrodu już mi tak dobrze nie idzie. Zapał owszem był, ale chyba zbyt dużo lektury, bo dziś mam w głowie dziki mętlik.

Moja działka ma 1100 metrów, co odliczywszy dom i podjazd daje z lekka 700 metrów areału uprawnego
Niestety, sami nie byliśmy w stanie tego zagospodarować, chociaż kilka zrywów było... Obecnie jesteśmy po słowie z miłym Panem Ogrodniczym i przystępujemy do dzieła.
Trochę istotnych tu szczegółów. Ziemia klasa VI, czyli piach. Teren pochyły, zatem w celu wyrównania rozbiliśmy go na dwa poziomy. To z punktu ogrodniczego chyba nawet fajnie. Z tą glebą to gorzej...
Może najpierw parę zdjęć. Stan na dziś jest następujący:

Jak widać, jedyne co mamy, to lawenda Ale mam nadzieję, że będzie tu nie długo i trawa i dużo fajnych ozobnych traw. Bo takie trawiaste ogrody mi się podobają.

A tymczasem projekt, zeby nie było, własnej roboty.
Wersja pierwsza ze skarpą mniejszą (rabata nr.8), i obecna - druga - ze skarpą większą, której nasadzenia pozwolą zniwelować różnice poziomów:

Ogrodowy song 13:06, 19 lip 2016

Do góry
frezja napisał(a)

kichawiec

Coś pięknego
Wysoka jest ta roślina? Czy trudno się ją rozmnaża? Z nasion czy z przez podział ?
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 13:00, 19 lip 2016

Do góry
rozark napisał(a)

ha, ha dobrze że na czole nie mam wygrawerowanej róży

Wiedza z książek i Internetu jest dostępna zawsze, a konsultacja na żywo z fachowcem zdarza się rzadko to grzech z niej nie skorzystać i nie wziąć liści, nieprawdaż?

dla ciebie Pashmina

Reniu
A czy u Ciebie Pastella teraz też ma przerwę?
A jak myślisz pasowałaby do niej Pashmina? Wymieniałyby się kwitnieniem?
U Agi - czyli słońce i piach 13:00, 19 lip 2016

Do góry
ag_zie napisał(a)
Planuję 3 sztuki
Aga jakie to derenie?Co w plecka będą mieć?
U Agi - czyli słońce i piach 12:58, 19 lip 2016

Do góry
Planuję 3 sztuki

Mały ogród w małej gminie 12:50, 19 lip 2016

Do góry
elmagra napisał(a)
Ostatnio nie mam nastroju na siedzenie przy komputerze. Jedyne co robię, to podczytuje wasze wątki.
Ale dziś kilka moich wspomnień z tegorocznych wakacji (pierwszy raz w życiu robiłam zdjęcia roślinom a nie widokom...)
nawet nie wiem jak to się nazywa, ale ogromne i piękne

"szczotki do butelek"
Te pierwsze, ogromniaste to kany. Odmiany nie powiem, bo ja swoje dzielę na pospolite i rasowe W starym ogrodzie stanowiły mój szybkorosnący żywopłot, bo potrafią wyrosnąć do 3m w ciągu zaledwie 3 miesięcy.
Te szczoteczki do butelek to trytoma groniasta. Drzewka nie znam, ale śliczne.

Miło Cię zobaczyć Elu z dziećmi Dziękuję za odwiedziny u mnie.
Macham.
Ogród Bogusława 12:49, 19 lip 2016

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)
Ślimaków podjadł przychodzi na wątróbkę

Fajny lokator
Moje ukochane miejsce na ziemi 12:45, 19 lip 2016

Do góry
Zapraszam na kawkę

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:45, 19 lip 2016

Do góry
Milka napisał(a)
szczeć oblegana przez pracowite pszczoły
tak samo było na przegorzanie
najwięcej tu królują

Irenko fajna ta szczeć już nawet wiem gdzie nasionka można kupić Niebieski zakątek coraz ciekawszy Masz wizję ogrodu oj masz trzymam kciuki za realizację
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies