Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 10:55, 19 sie 2016

gobasia napisał(a)

Mój sąsiad twierdzi ,że on pod pomidory daje spore ilości popiołu drzewnego i nie ma problemu z chorobami...trzeba by ten sposób przetestować ,może?

Temat popiołu... Szczerze mówiąc, nie wiem, co o nim myśleć.
Bo kiedyś czytałam na innym forum o doświadczeniach innych osób, które sypały popiół jesienią, a wiosną robiły badanie gleby. Otóż okazywało się z analizy w labolatorium, że w glebie wzrastała wartość cyny lub cynku (nie pamiętam już dziś, szukałam tamtych wypowiedzi, ale nie znalazłam, możliwe jednak, że i obu tych substancji). Wartość tych metali była przekroczona kilkadziesiąt razy. Od tego momentu przestałam myśleć o popiele, jako o bezpiecznym nawozie do warzyw. Coż, nie wiadomo, ile dziś drzewa wchłaniają metali ciężkich i ile z nich nadal pozostaje w popiele.
sylwia_slomc... 10:56, 19 sie 2016

margaretka3 napisał(a)

Oj, dotarło to do mnie ostatnio. Że za dużo

Dlaczego za dużo??? Pięknie jest a do ciebie ogród bez kolorów nie pasuje
margaretka3 10:57, 19 sie 2016

Pluszakowa napisał(a)
U mnie pysznogłówką kupiona na wiosnę w BR ma nadal same liście, dużo liści kwiatów ani widu ani słychu jest szansa że jeszcze zakwitnie?

Madziu, żebym to ja wiedziała Może zdąży. Do przymrozków przecież jeszcze daleko Po kwitnięciu kwiatostany pysznogłówki przycinam, już wypuściła boczne gałązki i mam nadzieję, że zakwitnie jeszcze raz
sylwia_slomc... 10:58, 19 sie 2016

margaretka3 napisał(a)

Temat popiołu... Szczerze mówiąc, nie wiem, co o nim myśleć.
Bo kiedyś czytałam na innym forum o doświadczeniach innych osób, które sypały popiół jesienią, a wiosną robiły badanie gleby. Otóż okazywało się z analizy w labolatorium, że w glebie wzrastała wartość cyny lub cynku (nie pamiętam już dziś, szukałam tamtych wypowiedzi, ale nie znalazłam, możliwe jednak, że i obu tych substancji). Wartość tych metali była przekroczona kilkadziesiąt razy. Od tego momentu przestałam myśleć o popiele, jako o bezpiecznym nawozie do warzyw. Coż, nie wiadomo, ile dziś drzewa wchłaniają metali ciężkich i ile z nich nadal pozostaje w popiele.

Ja stosuję popiół , ale z e spalonych traw, a taki z drewna można sypać pod rośliny ozdobne....ich nie jemy
margaretka3 10:59, 19 sie 2016

zoja napisał(a)
Cudnie kwieciste masz te rabaty - marzy mi sie podobny efekt

Zoju, Ty też masz kwitnąco!
margaretka3 11:01, 19 sie 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Popiół stosuje się jako nawóz. Ma sporo fosforu i potasu, a tego właśnie potrzebują pomidorki. Więcej tutaj
http://poradnikogrodniczy.pl/popiol-drzewny-jako-nawoz.php
Sypałam zimą na zagonek z truskawkami i na zagonek, gdzie w maju sadziłam pomidory. Trochę w sadzie.

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja popiół sypię jesienią pod każdą roślinkę, a potem tylko tym co kwaśno nie lubią dodaję wapna Potas i fosfor pomagają się roślinom przygotować do zimy

O tym, co myślę o popiele, już napisałam. Na pewno nie będę go dawała pod warzywa. A czy na rabaty kwiatowe, to nadal nie wiem. Mam pół worka... i leży. Nie rozsypałam go dotąd.
margaretka3 11:04, 19 sie 2016

tulucy napisał(a)

Klękajcie narody Gosiu zapiera dech

Lucy, szkoda kolan! Do czego innego się przydzą
Toć to tylko niewyrośnięta klarkia, która raczyła osiągnąć 30 cm, zamiast 70 cm
margaretka3 11:14, 19 sie 2016

AgataP napisał(a)
Gośka jak już coś wysieje a potem wetknie do ziemi to bezdechu można dostać

Ha ha, Agatko, dobrze, że w ziemię wsadzam. Tam ma szansę rosnąć

Ostatnio podziałałam tu. Tutaj w planie borówki po stronie jagodnika.
A przed żywopłotem od nowa zrobiłam część rabatki. Nawiozłam mnóstwo kompostu, ułożyłam roślinki. Efekt za rok

I ścieżkę przy bylinówce robię. Skopana już po całości.
W sobotę 1/3 bylinówki poprzesadzałam, więc ten widoczek na nią już nieaktualny. Ale będzie jeszcze ładniej. Bo parę miejsc mnie drażniło. Musi być ładniej
margaretka3 11:20, 19 sie 2016

Iwk4 napisał(a)
Gosiu, twoje bylinowe cudne. Przyznam jednak se fioletowo- różowa łatwiejsza w komponowaniu. I ma taką lekkość. Po prostu cudnie masz.
U mnie też rudbekie zachwycają kolorem. Ale twoje śliczne. Podwójne.
Liliowiec ma piękny kolor. No, 3 lata... Ty masz cierpliwoef anielską.
Buziaki zostawiam
Gosia, czy ty masz maki te pełne? Zebrałam nasionka. Chcesz?

Iwonko, ta duża bylinówka też mi się najbardziej podoba, popoprawiałam ją jeszcze w sobotę. Doszły trawy: miskanty, proso rózgowate. Rośnie tam już trawa miłka z wiosennego wysiewu i kłoski już wypuszcza, dojdzie rozplenica i chyba jeszcze inne trawy. Będzie jeszcze bardziej zwiewnie

Nad czerwienią z fioletem dumam mocno, bo myślę o takich zestawieniach na ognistą. Będą tam duże zmiany
Iwonko, nie mam maków takich jak Ty. Poproszę
margaretka3 11:23, 19 sie 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Piękne letnie lekkie kompozycje kwiatkowe. A ta dalia jest najpiękniejsza.

Pszczółko, podzielę się, jeśli karpa będzie się nadawała do dzielenia. Mam ją drugi rok, może się już da