Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony II 13:57, 13 lip 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonka przymierzam się do zrobienia obwódki, a tam rosną prawie z brzegu rh dlatego pytałam.
To spoko obwódkę mogę robić w przyszłym roku To jest ta moja największa rabata w przedogródku. Bym ją zrobiła, ale po tym jak uśmierciłam aurea nana muszę najpierw jesienią dokupić taką samą wielkością i potem będę robiła obwódkę i wypełniacze. Posadziłam tam też jedną Strong Annabell

Mirelko, wstawiłam fotki do tamtej wypowiedzi.
Anabell przy rh też mam. Potrzebują podobnego podłoża. Powinno być ok.

A tak przy okazji dziś byłam wirtualnie u Irenki. Wiesz, że ona sadzi wszystko na bogato. Inny styl, ale wypełniacze ma niezłe. I w ogrodzie tak gęsto obsadzonym zrodził się mikroklimat. To połączenie hakone, jeżówek i rh mi się spodobało:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/119/1194439/original.JPG

Zresztą wczoraj pieliłąm na rabatach i najwięcej wilgoci jest tam, gdzie jest gęsto posadzone: na rabatach bylinowych i tam, gdzie zielsko zasłania ziemię. Gdyby tylko się tak nie wysiewało, byłoby sprzymierzeńcem. Mam rabatkę nową różaną, wiesz o tym. Tam podłoże zarosła szałwia (pozwoliłam jej się kłaść między różami) i kocimiętka. Dziś sadziłam tam różę Westerland. Tam jest wilgotno i przyjemnie przy ziemi.

Na dodatek ściółkowanie tych rabat trawą przynosi efekt. Trzyma wilgoć i nie pozwala się zielsku rozsiewać Naprawdę jest go tam mniej.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 13:53, 13 lip 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
A u mnie szałwia ustąpiła miejsca lawendzie i główkowatym

Fajne Reniu te główkowate czosnkifajnie wyglądają na tle lawendy
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:44, 13 lip 2016

Do góry

Tereso takie dokładnie sadziłem bukszpany początkiem kwietnia 2014 roku

Najmniejszy stożek i małe kulki pochodziły z plantacji bukszpanów w sumie za grosze, takie przywiozłem

Duża kula jest już wiekowa wychodowana z małej sadzonki przez moją babcie, więc sporo ponad 10 lat, a średni i duży stożek kupiłem bo stożki jakoś tańsze od kul są przynajmniej u mnie, za taką wielką musiałbym u mnie z 600zł zapłacić, ale na szczęście ta rabat powstała za grosze w porównaniu do tego ile musiałbym zapłacić za to wszystko kupując normalnie w szkółkach lub Centrum ogrodzniczym. Potrzebowały rok by ładnie je ukształtować.
Mam też sporo bukszpanowych kul i stożków, które wycinałem od małych sadzonek, ale to trwa lata, np 60cm stożek wycinałem 8 lat.

Dzięki, moje to małe kuleczki wycinane z małych sadzonek więc będę musiała poczekać. Mam czas
Ogród Małej Mi - sezon 2016 13:40, 13 lip 2016

Do góry
Moje ulubione miejsce w ogrodzie Ani

Chatka Baby Jagi 13:39, 13 lip 2016

Do góry
Tarnina napisał(a)
I moja różyczka pnąca nn... bardzo ją lubię w pąkach... pomalutku kwitnie do mrozów... lubię też ten kolor, choć kwiaty gdy się rozwiną szybko opadają i nie są jakieś spektakularne...

Ja róże w ogóle wolę w pąkach. Według mnie kwiaty wtedy mają więcej uroku niż w pełni rozwinięte... choć pewnie są nie wszyscy się ze mną zgodza
Chatka Baby Jagi 13:30, 13 lip 2016

Do góry
I moja różyczka pnąca nn... bardzo ją lubię w pąkach... pomalutku kwitnie do mrozów... lubię też ten kolor, choć kwiaty gdy się rozwiną szybko opadają i nie są jakieś spektakularne...

Chatka Baby Jagi 13:26, 13 lip 2016

Do góry
I ta sama rabata z drugiej strony... barwinek, paprocie (też wprowadzają nieco bałaganu), serduszka zwyczajna, liliowiec - nie bardzo chce tam kwitnąć jak widać... hosty i tawułki...

A tu już rabata za domkiem... niestety też w cieniu - liliowce w tym roku wreszcie zakwitły, ale marniutko...

Kolorowy ogród na piasku 13:23, 13 lip 2016

Do góry
viva napisał(a)

Ewa dobrze pamięta to świdośliwa Lamarcka, kupiona z myślą o bardzo wysokim żywopłocie i w tej funkcji spisała się bardzo dobrze. Sadziliśmy ją co 50 cm, były to pojedyncze patyki. Przez pierwszych kilka lat cięłam systematycznie i bardzo dobrze zagęściła się, teraz tnę sporadycznie boki.
Ponieważ pędy są wiotkie nie problemu przygiąć i zerwać owoce. Owoce słodkie ale trochę bez wyrazu, mają mało kwasowości. Przetwory robię razem z czerwoną porzeczką, bo owocują w tym samym czasie, soki galaretki i dżemy. Owoce są dość drobne, myślę, że u odmianowych są większe ale żadnej odmiany nie widziałam

Nasz żywopłot jest bardzo wysoki, może 6,7 m i dołem jest ogołocony. Nie wiem czy przy prowadzeniu niższego żywopłotu dałoby się zachować go w dobrej formie. Obawiam się, że dół byłby nieciekawy.
Ponieważ u nas dołem są gołe patyki żywopłot jest goły wykorzystałam wolne miejsce przed nim i trzy lata temu posadziłam żywopłot bukowy

Jest jeszcze konflikt cięcia i owocowania, przy silnym cięciu owoców będzie bardzo mało.

W tym roku wiosną obfociłam to miejsce zdjęcia z lutego i kwitnąca z kwietnia. Kwitnie w tym czasie jak magnolie.

Vivo ogromnie dziękuję za tyle informacji, daje mi to do myślenia bardzo dużo
Chatka Baby Jagi 13:19, 13 lip 2016

Do góry

Tu nieśmiały, wciąż w pąkach zawilec... tawułka i hosty, dziwnie jakby zarośnięte, bo pod nimi morze liści fiołków... na wiosnę wyglądają pięknie, ale później nieco zaśmiecają rabatki, nie wiem co z nimi robić...

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 13:18, 13 lip 2016

Do góry
Kasiek napisał(a)
Dzieki za swietny instruktaz Nie obrazilabym sie gdybys je czesciej pokazywala
I tez jeste zdania ze one wcale tak wolno nie rosna...Wolaj jak beda nowe fotki klonowe

Ale u mnie wielu rzeczy do instruktażu nie znajdziesz. Wiosną cudowałam z klonami dalej - jednemu idącemu ostro w górę przygiełam gałązki w takie łuki - efekt jest taki że wypuścił wiele bocznych gałązeczek i przz to się ładnie zagęścił.
tutaj 2 focisze. Druciki ostatnio lekko jeszcze skróciłam tworząc bardziej zgięte łuki gałązek.

a kolejnego klona nie bardzo mogłam tak pociągnąć w dół to go obniżam przy pomocy cegieł. Znów druciki przywiązane do gałązek, a drugi koniec do cegieł, które to leża w donicy tegoż klona. Więcej zdjęć tego klona w poście do Jana.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 13:15, 13 lip 2016

Do góry
Moja hortensja wygląda tak. Zamówiłam Nikko Blue, a wyrosła taka

Chatka Baby Jagi 13:13, 13 lip 2016

Do góry
U mnie ostatnio przestój... jakoś dziwnie zielono... jedynie hosty szaleją, tawułki i zaczynają pokazywać się floksy... Może dlatego, że to czas róż, a u mnie one wciąż dopiero w planach....

Do raju daleko - u Ewy 13:10, 13 lip 2016

Do góry
Znalazłam dziś na hortensji szarańczę zieloną

Czy ona może mi zjadać rośliny?
Ogród Bogusława 12:58, 13 lip 2016

Do góry
Będzie trawka
Ogród w cieniu drzew 12:57, 13 lip 2016

Do góry
Moje jeżówki. Były zielone a są bardziej seledynowo - żółte.

Czyżby to była jeżówka greenline? Wiem, że zdjęcia są za ciemne ale może ktoś potwierdzi tę odmianę?
Ogród Mirelli 12:55, 13 lip 2016

Do góry
A to Kubusiowe dekoracje
Ogród tworzony z pasją 12:55, 13 lip 2016

Do góry
A u mnie króluje teraz lawenda.
Ogród Bogusława 12:49, 13 lip 2016

Do góry
Jodełka wymaga przycięcie, dwa czubki

Skąpana w słońcu 12:48, 13 lip 2016

Do góry
ewsyg napisał(a)

to great star, prawda ? chcialam taka ale akurat nie bylo...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies