Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:23, 03 paź 2013

Do góry
Wpadłam poodpisywałam tam gdzie pomoc była potrzebna Studiuję tematy bożonarodzeniowe... haha, a ja nie cierpię zimy
Ogród z tatarakiem w tle 21:19, 03 paź 2013

Do góry
Buk oddal od domu na tyle, żeby korona nie wlazła kiedyś w dach. Bukszpan zrób dość gruby, będzie solidna obwódka, hortensje blisko siebie, jakby wyrastały z buka, no i miskanty polecam Variegatus, albo nawet Zebrinus czy Morning Light może być.

A nawet jeszcze lepiej Hakonechloa macra Aureola.

Zamiast buka może być świerk serbski, tylko wypasiony, zgrabny.
Ogród z tatarakiem w tle 21:17, 03 paź 2013

Do góry
katarzynkak napisał(a)

ta czarna kreska- to obwódka z bukszpanu

Nie po całości, zamknij bukszpan na rogu domu, wokół buka i napisałam, że oddal ją od krawędzi, będzie ładniej wyglądała, a nie na brzegu bo nie będzie miała się gdzie rozrastać.

Poszukuję pomysłu na taras 18:12, 03 paź 2013

Do góry
Musisz jeszcze dopracować wiązanie drzew, kołki powinny być idealnie równo, pionowo oczywiście i u góry z połówek takie przykręcone "płotki.

Nie są pionowo, rozłażą się na boki a u góry sterczą i szmatki jakieś białe są Piszę nie dla złośliwości, ale po prostu wiem że tak nie powinno być.

Skoro taras jest idealny to i to musisz dopracować, nie ma zmiłuj.
Krążkowe chwastowisko 18:06, 03 paź 2013

Do góry
Gdzieś takie wkleiłam, bo to są takie przykłady na temat i widać jak można te nasadzenia robić, schematy, a rośliny dobierasz kolorystycznie.
Krążkowe chwastowisko 12:46, 03 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nowy trawnik, gdy będzie idealny, niesamowicie odmieni ogród, zwłaszcza z przyciętymi kancikami.

Ta rabata au góry ma za duży brzuszek, bo jak włączysz drzewa, będzie dwie takie same rabatki, Tę co jest bez drzew zmniejsz, a tamtą z drzewami narysuj.

Szkielet czyli ramy ogrodu to żywopłoty, tło dla roślin niższych pięter, mogą być mieszane i jednorodne, poprzetykane pojedynczymi drzewami.

Tu masz gotowce, wzory jednorodnych zywopłotów i miesznacy, a więc masz ramy ogrodu, proszę

Dzięki Danusiu, że zajrzałaś i za gotowce. Chyba już gdzieś nawet je widziałam Fajnie by było założyć nowy trawnik..jednak chyba najpierw zdecyduję się na regeneracje i dosiewki tego co jest. Zobaczymy jakie będą efekty.
Róże okrywowe - zimowanie i uprawa 11:42, 03 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ta która tam jest, pasuje mi do 'White Meidiland' nie wiem czy to ta sama co 'Alba Meidiland'

Polecam Swany, SWALLOW, "Sea Foam"

Dzięki, Danusiu Zapisałam i jadę dzisiaj do miejscowego producenta podpytać, co mają.
Rozpoznawanie chwastów 01:18, 03 paź 2013

Do góry
Pokryj podagrycznika zmoczonymi gazetami i nasypuj na to skoszoną trawę.
Moja bajka 01:09, 03 paź 2013

Do góry

Miskant Cię nie osłoni od sąsiadów, późno puszcza wiosną a zimą śnieg go przywali. pól roku go nie ma. Musisz pod płotem posadzić żywopłot iglasty.

Brakuje kolorów, posadź kuliste berberyski albo kolumnowe - koloru bordowego. Hortensje bukietowe też, pasują do traw.
Rabatę zrób spójną z resztą ogrodu, takie brzusio jak bezludna wyspa to za mało
Moja bajka 01:04, 03 paź 2013

Do góry
Katkak napisał(a)
Dzięki za inspiracje Sebek, na pewno pokombinuję Mogę się założyć, że jedno z tych zdjęć z brzozami jest w książce pt. "Pokochać ogród" Mai Popielarskiej Zgodzisz się ze mną Uwielbiam brzozy, bo są takie... dystyngowane

W książce Mai jest wiele moich realizacji, są w spisie zdjęć, do kogo należy.
Krążkowe chwastowisko 01:01, 03 paź 2013

Do góry
Nowy trawnik, gdy będzie idealny, niesamowicie odmieni ogród, zwłaszcza z przyciętymi kancikami.

Ta rabata u góry ma za duży brzuszek, bo jak włączysz drzewa, będzie dwie takie same rabatki, Tę co jest bez drzew zmniejsz, a tamtą z drzewami narysuj.

Szkielet czyli ramy ogrodu to żywopłoty, tło dla roślin niższych pięter, mogą być mieszane i jednorodne, poprzetykane pojedynczymi drzewami.

Tu masz gotowce, wzory jednorodnych zywopłotów i miesznacy, a więc masz ramy ogrodu, proszę

Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 00:55, 03 paź 2013

Do góry
Witaj Basiu, jestem tutaj twórczynią tego miejsca, stara,m się pomóc, poprzez artykuły, a także różne doświadczenia własne i podpatrzone w Anglii. Staram się pokazać nam w Polsce jak powinno wyglądać dobre ogrodnictwo. Pozdrawiam i pokazuj swój ogród, jakby co mogę być Twoim mentorem

Moje storczyki 00:52, 03 paź 2013

Do góry
Storczyki w zasadzie po okresie kwitnienia, potrzebują okresu spoczynku, czasem pół roku, czasem rok. Podlewanie go nawozem zaraz po kwitnieniu nie pozwoli mu odpocząć, może tylko zaszkodzić.

Masz u nas artykuły o uprawie kilku gatunków, zobacz jakiego masz storczyka.

https://www.ogrodowisko.pl/tag/storczyki
Kolcowój Chiński (jagody goji) 00:44, 03 paź 2013

Do góry
Post pojawia się po to żeby reklamować swoją działalność a tego zabrania regulamin.

Napisz coś mądrego o uprawie, pokazuj zdjęcia a nie w domyśle kupujcie u mnie To nie fair.
Mata przeciw chwastom 00:43, 03 paź 2013

Do góry
Zapomnij o macie.
Czym nawozić trawnik- nawożenie trawnika zamkn. 00:42, 03 paź 2013

Do góry
Zamieść Aga zdjęcie, panikowanie tu nic nie da, musimy to zobaczyć, a trawnik przy pomocy odpowiednich zabiegów da się szybko wyprowadzić nawet z najgorszych opresji.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:25, 02 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Możesz domieszać do ziemi do dołka, tylko na ile on spróchniały jest? Ja to widzę jak patrzę na taki "okaz" obornika

Dzięki Danusiu
Podobno był dwa lata na pryzmie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:10, 02 paź 2013

Do góry
mynarka napisał(a)
witaj Danusiu
mam pytanie
szukam i nie moge znalezc" instrukcji " do przycinania kantow chciałabym stworzyc rabatki i jakiekolwieg podpowiedz by mi pomogla
takze z gory wielkie dzieki
pozdrawiam

Masz wyszukiwarkę, wpisujesz brzegi trawnika i masz to na stronie głownej

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/49-brzegi-trawnika-czyli-jak-uproscic-pielegnacje

A z kolei na forum są wątki, czytaj po kolei a znajdziesz

https://www.ogrodowisko.pl/watek/615-przycinanie-brzegow-trawnika

https://www.ogrodowisko.pl/watek/60-narzedzia-do-pielegnacji-trawnika?page=1#post_1
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:07, 02 paź 2013

Do góry
Gabisia napisał(a)
Danusiu latająca, poproszę uprzejmie o radę.
Muszę w tempie ekspresowym zasadzić trzy wiśnie umbry, razem z bukszpanami, trawkami i cebulowymi.
Dziś panowie namówili mnie na dwa worki obornika (5,6 ph), dobrze przekompostowanego.
Czy do tego zestawienia powyżej mogę go domieszać do nowej ziemi?
Czy tylko sypie się na wierzchu?
A może tylko wiosną?

Pozdrawiam!

Możesz domieszać do ziemi do dołka, tylko na ile on spróchniały jest? Ja to widzę jak patrzę na taki "okaz" obornika
Mata przeciw chwastom 19:58, 02 paź 2013

Do góry
Wyrywanie maty z ogrodu, który przerabialiśmy, wszystko się rwało. Jeden kołtun.

Zaczynamy od zrobienia z tym porządku, dopiero robimy ogród.

Oczyszczone

Po modernizacji, już bez maty

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies