Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kwiatowy ogródek Monteverde

Kwiatowy ogródek Monteverde

monteverde 22:50, 03 paź 2013

barbara_krajewska napisał(a)
U mnie zmroziło dalie, częściowo aksamitki.
Dzisiaj wreszcie posadziłam krokusy i trochę tulipanów
Aniu, widzialaś u mnie opieńki na sośnie? Dwa dni z nimi, i z maślakami, się męczyłam. Ale zapas jest!

Basiu moich dalii jeszcze nie chwyciło nie wiem jak będzie dzisiaj w nocy? opieńki A Twoje widziałam na FB ja kiedyś też z drzewa iglastego tak wysoko zbierałam opieńki Chciałabym i ja się tak pomęczyć wcale by mi to nie przeszkadzało
monteverde 22:52, 03 paź 2013

kaisog1 napisał(a)
Rośliny ewidentnie mówią, że jeszcze nie czas zimy...... ale czy posłucha?

Buziam Aneczko

Gosiu jeszcze będzie cieplo a śnieg dopiero na początku listopada może się pojawić mam jeszcze trochę pracy w ogródku więc lepiej niech tak będzie Buziam
barbara_kraj... 23:03, 03 paź 2013

monteverde napisał(a)
Dzisiaj sporo wywaliłam z ogródka, poszedł bez, i "śmieciuch" jak Danusia nazywa klon jesioniolistny, chyba wywalę też pięknotkę Issai i jeszcze chyba pigwę, dzisiaj zebrałam owoce, robię miejsce dla róż w donicach Kilka fotek i jak widać nic jeszcze nie zmrożone na szczęście Dzisiaj nawet rozsadzałam jeszcze jedna kęp liriope

wyszły takie nierówne 4 kępki tak jak same korzonki się dzieliłyPigwy wszystkie zebrane było ponad 50 owoców dużych, wstawiłam do piwnicy jutro zrobię zdjęcie, cała piwnica pachnie aromatem pigwy

Ja swojej dzielić nie mogę, za mała i dopiero w tym roku trochę się zabrała
A pigwy, broń boże, nie wywalaj! To rzadki owoc i cenny! Ja od dawna na nie poluję /owoce/ i upolować nie mogę
monteverde 23:09, 03 paź 2013

No dobra to ją zimą podetnę
Mala_Mi 09:42, 04 paź 2013

Gardenarium napisał(a)
U nas przymrozku jeszcze nie było, całe szczęście.

A u nas od poniedziałku co rano mrozi... a dziś już przegięło i zamroziło na amen..... liście z drzew lecą jak głupie... dosłownie opadają cały czas.. a pogoda bezwierzna to tak sobie wolno lecą.. widok aż nierealny. za to słonko wreszcie sie pojawiło. Może coś porobię w ogrodzie, bo tak zimno było że nie miałam ochoty .. i czasu też..
Lece sprawdzić co u mnie na wątku bo jeszcze tam nie byłam.. dziś przyjęłam inna taktykę.. najpierw do innych a potem do siebie..
Milka 10:16, 04 paź 2013

monteverde napisał(a)
Dzisiaj sporo wywaliłam z ogródka, poszedł bez, i "śmieciuch" jak Danusia nazywa klon jesioniolistny, chyba wywalę też pięknotkę Issai i jeszcze chyba pigwę, dzisiaj zebrałam owoce, robię miejsce dla róż w donicach Kilka fotek i jak widać nic jeszcze nie zmrożone na szczęście Dzisiaj nawet rozsadzałam jeszcze jedna kęp liriope
wyszły takie nierówne 4 kępki tak jak same korzonki się dzieliłyPigwy wszystkie zebrane było ponad 50 owoców dużych, wstawiłam do piwnicy jutro zrobię zdjęcie, cała piwnica pachnie aromatem pigwy

Kwitną bodziszki i taka krzewinka chyba jednoroczna nie pamiętam nazwy

śliczne roślinki
ale liriope wielka i do tego z kwiatami, czy ja sie kiedyś doczekam!! tak rosnie jak karzeł, a dbam i dmucham
marzena 23:45, 04 paź 2013

Ania, świetnie, że już Cię widać po problemach z internetem
i to razem z Twoimi kwiatami, pięknie Ci jeszcze kwitną
Rench 10:27, 05 paź 2013

Hej Aniu,jak gęsto mogę posadzić róże,bo mam jeszcze ochotę na kilka A nie chcę im robić krzywdy tłokiem.
Bodziszki masz prześliczne,dlaczego moje kwitły tylko wiosną ? To od odmiany zależy ?
monteverde 21:49, 05 paź 2013

Rench napisał(a)
Hej Aniu,jak gęsto mogę posadzić róże,bo mam jeszcze ochotę na kilka A nie chcę im robić krzywdy tłokiem.
Bodziszki masz prześliczne,dlaczego moje kwitły tylko wiosną ? To od odmiany zależy ?

Reniu piszą, że powinno się sadzić na m2:
ILOŚCI ROŚLIN
5-7 sztuk na m2 - róże rabatowe i wielkokwiatowe
1-3 sztuk na m2 - róże parkowe
3-5 sztuk na m2 - róże okrywowe
2-3 sztuki na m2 - róże pnące
a co do bodziszków to dobrze jest te wyższe odmiany po kwitnieniu przyciąć do liści wtedy zakwitną jeszcze raz, zresztą wszystkie byliny kwitnące wiosną jest dobrze ściąć w czerwcu
monteverde 21:50, 05 paź 2013

marzena napisał(a)
Ania, świetnie, że już Cię widać po problemach z internetem
i to razem z Twoimi kwiatami, pięknie Ci jeszcze kwitną

Nie miałam problemu z internetem tylko malowanie i musiałam odłączyć kompa na ten czas no jeszcze kwitną ale mróz już 2 dalie załatwił jedna jeszcze kwitnie