Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 13:09, 05 sie 2016

Do góry
A mnie już ręce opadają przez ten deszcz. Nie ma dnia by nie lało, wiało i grzmiało. Przed chwilą znów przeszła ulewa i zapowiada się, że nie ostatnia dziś.
Wszystkie rośliny potargane, powalone, hortensje najdotklkiwiej to odczuwają. Wszystkie już leżą. Na przyszły sezon muszę zaopatrzyć się w bardzo wysokie podpory. Tyle wysiłków i wyrzeczeń by było ładnie idzie na marne.
Nie lubię takiego lata, na tarasie nie siedzieliśmy wieczorkiem ni razu.
Nie byłabym sobą gdybym nie ponarzekała

To zdjęcia sprzed chwili a nie była to największa ulewa jaka nas nawiedziła w ostatnim czasie

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 13:03, 05 sie 2016

Do góry
babka napisał(a)
i to jest to co ja uwielbiam
Anna i Ogród 13:03, 05 sie 2016

Do góry
Wczoraj dostałam paczkę z trawką Sporobulus. Już się wywiedziałam że mało popularna ale niebywale piękna jesienią. Podobno też dobrze zimuje u nas. Zobaczymy. Na wszelki wypadek zbiorę nasionka.
Teraz muszę dobrze ją wsadzić by podziwiać to piękno. Najlepiej podobno stworzyć łączkę.

Miłkowo - sezon 2016-2022 13:01, 05 sie 2016

Do góry
dechy zrobione i pomalowane, motyle przemalowałam i inne gady

Irenko zakątek wyszedł cudnie. Te motyle niesamowicie dopełniają całości.
Ogrodowy song 12:59, 05 sie 2016

Do góry
frezja napisał(a)

Te ujęcia mnie po prostu urzekły. Cynie z jeżówkami, lawendą i trawką jasną piękne zestawienie do skopiowania dosłownie.
Ogólne śliczne te Twoje 166 metrów ale ja ci już to pisałam, że zmiana w porównaniu do początku i teraz ogrodu jest przeogromna.
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:56, 05 sie 2016

Do góry
HANIA
dzięki kochana za pomoc, mąż w obawie usunął je wszystkie, ale kiedys je sprawdzę jednak, bo gdyby były bezpieczne, to frajda mieć świeże grzyby, choc jak piszesz bezpiecznie i tanio pieczarki można kupićbuziaki
GARDENARIUM
Danusiu, może i bredzę
ale wiesz ile fajnych rzeczy mogłam robić bez ogrodu??? w sumie trudno te doświadczenia porównać. Za to jak patrze na zdjęcia teraz i 4 lata temu, jest czym się cieszyć
JOLA
wierzę ci, ale ja jak nie sprawdzę, to nie ruszam czego nie znam
BASILIKUM
no nie zjadłam, bo jak bym się do ciebie wybrała? pokażesz mi swoje porównam

dzieci dały żółwiki i ptaszki, Sonia jeden zbiła i do klejenia

moje łobuziaki
Misia największy, ale muszę powiedzieć, że coraz fajniejsza jednak już

a tu dziś te tuje od spodu cięłam
cały zagajnik miałam we włosach

Anna i Ogród 12:49, 05 sie 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Ania też tak będę robiła. Limkę posadziłam w tym roku. Czy przyszłego roku na wiosnę już zacząć tak ciąć? Czy jest za młoda?

Tak, na wiosnę obowiązkowo musisz już wykonać cięcie. Jednak te pierwsze cięcie to zwykle jest wzmacniające i nie wiele da się uformować bo zostanie Ci praktycznie kilka gałązek.

Te wielkie hortki mają to do siebie że się pokładają pod wpływem ciężaru kwiatów. Cięcia które wykonuję u swojej Limki powoduje że utrzymuje bez problemu formę nawet po wichurach jakie ostatnio przechodzą. Dopowiem jeszcze że kwiaty ma na prawdę spore i nic jej nie wisi. Zobacz- średnica największych kwiatów to 53 cm wys. 23cm mniejsze mają średnicę 45cm wys. 17 cm. Może to nie są wielkoludy ale w takiej ilości robią wrażenie.

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:40, 05 sie 2016

Do góry
GABRIELA
ławka niebieska jest składana, chcę ja na zimę okrywać, coby ciągle z farbą nie latać.
rozłożona ławka

dzięki za pochwałę nasadzeń, część ma być wieloletnia, zobaczymy czy się sprawdzi, cisy na pewno, bo juz 3 sezon
nie przeżył, ale z mojej winy, bo mu zmieniłam miejsce
żal, ale kiedyś znowu będzie
Tez myślę, że 1000 do ogarnięcia, ale za to ten większy metraż w nocy i wieczorem daje mi czarowny ogród
a zniechęcenia są, sama pewnie tez je czasami masz, pozdrawiam

BOGDZIA
z tym muchomorem racja, ma taka pochewkę dołem, choć się oczytałam przy okazji tych grzybów
Wiesz sama, że nie sprzedam, ale pomarzyć można
sama miałaś też chwile słabości przy okazji suszy i uszkodzonego oczka, tak to bywa z nami, ale jak wszystko idzie jak trzeba, to i zapał jest
Inna sprawa, że nigdy nie wiadomo, jak się życie potoczy. Buziaki
motylarnia dla ciebie
dechy zrobione i pomalowane, motyle przemalowałam i inne gady

ASIAK_Z
Asiu dzięki, ja z tych Zosia-Samosia pokwęka i hajda dalej
Jakoś od tej jogi ogrodowej rzeźby nie ma, co najwyżej pęcherze i odciski ha ha
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 12:32, 05 sie 2016

Do góry
Zacznie się szkoła i Violetka wróci i będzie częście może?
Sympatyczne spotkanie dla mnie do wspominania! Dzięki za czas i chęci na odwiedziny u przyszywanej babci! Całuski dla krasnalek!

Ogródek Hanusi - jeszcze jeden sezon 2016 12:29, 05 sie 2016

Do góry
Przeważnie sprzedają wrzosy z takim filcem w doniczkach, i niby go się pozbywałam, ale i tak po jednym sezonie wrzosy wypadały.

Miłe odwiedziny były, Violetko, trochę mało atrakcji dla krasnalek było, ale skoro miło wspominają, to już nie marudzę. Dary losu zagospodarowane, bo od dwóch dni pada. dziś może po kolejne ogrodowizny uda sie wyskoczyć między kroplami. Bo coś robić trzeba z tym co urosło.

BasiuLT, Gobasiu, Izabelko, czasami przez niewiedzę, albo niewłaściwą pielęgnację coś uda się "zamordować" ale to tylko w ramach nauki na przyszłość.
Następnym razem dbamy lepiej, albo rezygnujemy z takiego delikwenta kłopotliwego.

Miłego dnia Wam życzę. Na południu super grzeje, a u mnie +16 i leje! Brr

Miłkowo - sezon 2016-2022 12:26, 05 sie 2016

Do góry
katel napisał(a)

Arundo donax długo masz? Jestem ciekawa jak z zimowaniem i czy zbyt inwazyjne nie jest? Miałam już zamówione ale okazało się że im zbrakło i nie dotarło .

Co to takiego czy to sumaki szczepione na pniu? Jeśli tak to czy nie puszczają odrostów?
Niesamowita różnorodność u Ciebie nie wiem jak to ogarniasz ale widoki są przecudne.
Czerwone okiennice fantastyczne ale niebieskie chyba mi się jeszcze bardziej podobają już się nie mogę doczekać jak to będzie za rok wyglądało.

Kasiu, arudno mam już 5 lat, nie wymarza, świetnie rośnie, nie jest inwazyjny, najwyżej wyrósł u mnie do 3m. Miałam jeszcze złoty, ale przy tych swoich rewolucjach gdzies go zniszczyłam. To piękny akcent w ogrodzie. Może jeszcze kupisz
Co do sumaka, to odmiana Tiger Eyes, nie ma odrostów, generalnie jest złociutki, mam go 3 rok. Mój ma ciut mało słonka pod choinkami, ale daje radę.
No nie ogarniam tego, ale jest choć na czym oko zawiesić w sezonie i poza

tu masz kilka fotek arudno donax
w Anglii osiąga i 5m, ale u nas chyba..nie da się

postaram się tę hebe zimą przechować, ładna
Typografia ogrodu 12:25, 05 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
a ma byc tak:
wybaczcie brak umiejętności rysowania ale czasem choćby taki schemat pomaga zwizualizować

1.Płyty w trawie (albo kostki jak juz istniejące pod tarasem albo podłużne 100x20 cm)
2.Ciurkadełko z obwódką bukszpanową - może takie jak w ogrodzie z lustrem
3.Podwójna "brama" z powojnikami Maria Skłodowska i Lemon Dream (taka jak tu - pierwsze zdjęcie w 10 wersie zdjęć) http://www.peterhoek.nl/tuinaanleg/voorbeeldtuinen.html
4.Lipa kostka z obwódką bukszpanowa a w niej stipy ponny tails i jeżówki Green Jewel (może wiecie gdzie kupić?)
5.Kule bukszpanowe z trawami (jeszcze nie wiem jakie) i zywopłocik przy ławce
6.trzy stożki cisowe a pomiędzy mini hortensja anabell
7.ławka gabionowa
8.Palenisko
9.świerki serbskie
10.Kamienie które widać na zdjęciu podsadzone trawami (jakieś propozycje?)
11.graby fastigiata
12.Kule bukszpanowe
13.Stożki cisowe
14.chortensje linelight
15.ekran cisowy 1,5m h
16.miscant giganteus - okopany grubymi na 30 cm bloczkami by się nie panoszył
17.miscant morning light+ białe zawilce
18.pergola podobna do tej tylko trochę nowoczesniejsza (bielona) pod nią stół i ławy (obecnej ławki nie będzie)
http://www.vissertuinen.nl/nl/tuinvoorbeelden/strakke-landelijke-tuin/
19.schodki

uff...

Kto dał radę przeczytać?
he he Asia nie chce Cie straszyć ale pergole Ci źle ustawili
Rozpoznawanie chorób i szkodników 12:18, 05 sie 2016

Do góry
Pogubiłam się po drodze... 12:17, 05 sie 2016

Do góry
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:13, 05 sie 2016

Do góry
AGATA
no ja też siebie nie bardzo widzę już bez ogrodu, ale czasami marze o innej wersji siebiepoza tym jest drugi ogrodnik i właściciel, a on tego kawałka ziemi nie opuści
KAMILA
dobre, ale ile przyjemnych rzeczy kiedyś robiłam, teraz nie mam na to czasu, normalnie jak niewolnik ogrodu
EWA777
Ale tyś Ewciu miła dzięki ci i całej rodzince
teraz w tym zakątku każdy coś dokłada, wnusie, córa, reszta i powstaje mała klamociarnia
GORANA
Aniu, przechodzi...mnie to brak czasu najbardziej dokucza, za mało go na ogród, a ja lubię tak porządnie, jak u Kindzi i nici z tego, więc jest parkowo leśno, dziko ciutbuź
PSZCZELARNIA
cieszę się Ewo, ze niebieski tez się podoba.
Donice 4 lata temu kupił mąż w Praktikerze po przecenie były, więc zabrał wszystkie
już wymyte i wypastowane, odświeżyły się i bardziej zabezpieczone są.
Robimy tam, bo widziałaś, jak tam było, to wręcz przymus zmienić

muszę wiosną te jeżówki spod rozplenic wyciągnąć
bo jak myszy w norze

cisy przycięłam, oprócz tych co skryte pod trawą, to w 2 osoby mus robic
a bukszpany dalej nie

foty z 31 lipca, nie miałam potem czasu nic focić
Rozpoznawanie chorób i szkodników 12:10, 05 sie 2016

Do góry
Mazan, dziękuję

wygoglowalam co to za stwor ale czegoś takiego tez u siebie nie widziałam. Za to dzisiaj przyjrzałam się mojej trzmielinie i tez ma takie wżery. Myślę ze ma mączniaka ( biały nalot który da się zetrzeć ) a do tego coś je podżera. No chyba ze to grzyb takie dziury robi. Możesz zdiagnozować co to może być?

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:08, 05 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
We wtorek wybrałem się na wielki szkółking, ogólnie bardzo się udał, a o dziwo nie zakupiłem tylko niby najmniej kłopotliwej rośliny do dostania

Łupów troszkę było:

Najbardziej oszalałem u Koniora w Bielsku, matko jaki tam był wybór wszystkiego, wyjść nie mogłem.
Były nawet wymarzone hortensje Diamantino, ale niestety ich cena sprowadziła mnie na ziemię i po jej usłyszeniu odniosłem dwie piękności na miejsce. Ile było pięknych bylin, które wołały "weź mnie" ale z bólem musiałem odejść tylko z planowanymi miskantami.
U Kapiasa był znów mój wymarzony klon, ale jak zwykle ten którego wybrałem był droższy od innych, a niby w tej samej donicy i wielkość podobna... zbrodnia w biały dzień i kuklik na pocieszenie.
Odwiedziłem na końcu ogród Malkul... krótko to opiszę: ogromny zachwyt, a Gosia to świetna osoba, a miałem już kilka razy przyjemność spotkać

Troszkę??Chyba taka gra słów, żarcik językowy chybaPiękne zakupy!!!To już się boję co byłoby,gdybyś się nie ograniczałGdzie Ty to wszystko wsadzisz?
Co z tym ogródeczkiem począć 12:05, 05 sie 2016

Do góry
ewa004 napisał(a)

Przecudna cenzura Mój synek ma takie książeczki-tu wklej swoje zdjęcie-że niby jest koparkowym np
Działka prawie w Borach Tucholskich 12:00, 05 sie 2016

Do góry
Iza w prezencie takie coś

Z Pszenicznej ... 12:00, 05 sie 2016

Do góry
AgataP napisał(a)
Poranny spacer z psem

Jajecznica na grzybkach będzie,czy grzybowa?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies