Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród pod lasem

Mój ogród pod lasem

Marga 10:26, 12 sie 2016

Gosiu, a duża ta jama? U mnie mieszkają kuny, ale są nieszkodliwe.
Które hosty dzielisz?
Dzięki za podpowiedz z cięciem hortek. Na wiosnę trochę wyżej je przytnę.
malgol 10:49, 12 sie 2016

Witaj Marga
No jama jest taka,że wkładam całe ramię swobodnie.Wczoraj odkryliśmy ,że na szczycie piwniczki wśród rozchodników jest otwór wyjściowy! Srednicy ok 6 cm.To musi być raczej cos małego ale sprawnego w łapach ,żeby tyle ziemi wykopać! Nie chcę na razie zastawiać pułapek w ciemno,zeby moje koty się nie połapały bo może próbują na to " coś" polować...?Poza tym może to coś fajnego ?Dobrze byłoby wiedzieć, hmm...

A co do host to musze przesadzić i podzielić starą Patriot i zrobić z niej sadzonki na poletko pod drzewem. Źle już rosnie, nie kwitnie i na jej miejsce chcę posadzić zakupione turzyce Elata Aurea. Nie wiem czy to dobry termin na te manewry?
Mam jeszcze do podziału taką niebieską chyba Chalcyon czy cos w tym stylu
malgol 21:32, 15 sie 2016

Hosty posadzone, zobaczymy czy im nie zaszkodziłam.
Stwór od jamy chyba upolowany...kot przyniósł cos co internet rozpoznał jako karczownika Zobaczymy czy jama pozostanie pusta,hmm...
Miałam wolne wiec i czas na obfotografowanie mojej nowej rabatki szałwiowo-przywrotnikowej z dodatkiem brazowych turzyc i evergold Na razie troche pusta,ale licze ,że swój potencjał pokaże przyszłą wiosną

Kacha123 21:50, 15 sie 2016

Witaj. Masz bardzo piękny i oryginalny ogród. Z chęcią będę zaglądać. Pozdrawiam
malgol 21:52, 15 sie 2016

Mimo ładnej pogody juz jesień chyba idzie bo hortensje jesienne barwy przybieraja W każdym razie u mnie.

No i internet tak muli ,że chyba nie wgram tych zdjęc

Kwitnące miskanty Kupione jako Morning Light)

malgol 22:12, 15 sie 2016

Jeszcze kilka hortensjiAż wam się znudzi
Niedługo idę na urlop i już lata nie zobacze w ogrodzie Gdy wróce pewnie jesienne słoty mnie czekają i szarugi.Krótki ten sezon ogrodowy

malgol 22:13, 15 sie 2016

Witam Cię Kacha123( Kasiu?) Zapraszam jak najczęściej
Gardener27 20:25, 16 sie 2016

Bardzo fajnie wyszła ta nowa rabata ale obawiam się że gdy przywrotniki się rozrosną to wszystko pochłoną bo one dość duże są Jaką odmianę szałwii posadziłaś bo kwiat intensywny ma kolor ?

ML raczej u nas nie kwitną choć zdarzają się wyjątki przy długiej jesieni Jeśli na lisciach brak białych pasków to inny miskant

Bukietowe masz bardzo ładne Stanowczo za krótki ten sezon ogrodowy, jesień o poranku i wieczorem wypisz wymaluj
malgol 08:50, 17 sie 2016

No tez się martwię, że przywrotnik wszystko pożre, ale niegdy go nie miałam w ogrodzie i jeszcze nie wiedziałam jak rosnie Najwyżej wszystko przesadzę W doniczce był taki malutki..
Szałwia to chyba Blue field albo Night field- ponoc rosnie do ok 55 cm... Może go przerośnie jednak?

A co do miskantów to masz zupełna racje ,że to nie ML Teraz to wiem, ale kupowałam kilka lat temu kiedy jeszcze nie rozróżniałam miskantów od rozplenić i w szkółce zaproponowali mi ML i dali to ...
Dośc długo próbowałam dopatrzeć się w nich srebrzystych ,wąskich lisći itd.
Nie zmienia to faktu ,że nie wiem teraz co tak na prawdę mam
ML posadziłam na rabacie z szałwiąa co!
Marga 16:25, 17 sie 2016

malgol napisał(a)
Jeszcze kilka hortensjiAż wam się znudzi
Niedługo idę na urlop i już lata nie zobacze w ogrodzie Gdy wróce pewnie jesienne słoty mnie czekają i szarugi.Krótki ten sezon ogrodowy

Mnie to się nigdy nie znudzi Twój bajkowy ogród Dawaj fotek jak najwięcej.
A co do jesieni to mam podobne odczucie, że tegoroczne lato było stanowczo za krótkie Moje hortki też już różowieją, a jedno z drzew zaczęło gubić liście. !
Wczoraj też miałam przymusowe dzielenie hostek Dostałam je w reklamówkach i trzeba było posadzić.