Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:51, 01 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Rozgarnąć korę, siejemy w drobno rozdrobnioną ziemię, jeśli mogę się tak niefachowo wyrazić.

Dziękuję Danusiu za odpowiedź A czy po posianiu zostawić tak rozgarniętą korę, czy można lekko przysypać?
Spotkania nieoficjalne 16:27, 01 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U Ani Lecę w kulki

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1729-lece-w-kulki?page=401

To u Gierczusia w jej Mikrokosmosie.. czyli "Ogród w sakli mikro"....

W jedne dzień z Alinką zajechałyśmy do Ogrodu Jurajskiego, a potem do Ogrodu w skali mikro Gdzie była też Ania.......

Spotkanie poza oficjalnymi spotkaniami, bo żadne na dobrą sprawę nie planowane, tylko takie na szybko

Wrzosy - Calluna 16:09, 01 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

czasem wrzośce są jesienią już z pąkami na wiosnę. Dlatego sadzimy wtedy kiedy możemy je zakupić

Widziałam w sklepie całą masę wybarwionych na intensywnie czerwono... wrzośców. Przynajmniej tak są podpisane, ale czy to możliwe teraz? Raczej wrzosy i pomyłka w opisie? Moje wrzoście w ogrodzie są obsypane pąkami, ale nie kwitną oczywiście teraz.
Spotkania nieoficjalne 12:32, 01 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak ładnie, a tawuły w płaskie kule przycięte wymiatają

Lecę w kulki... 11:52, 01 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Uwielbiam taką staranność we wszystkim. Pozdrawiam Aniu.

Ja też uwielbiam, ale teoria nie zawsze pokrywa się z praktyką
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:44, 01 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wkleiłam linka ale nie wiem u kogo było spotkanie?

Spotkanie było u Gierczusi w "Ogrodzie w skali mikro".
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:43, 01 paź 2013

Do góry
Wkleiłam linka ale nie wiem u kogo było spotkanie?
Spotkania nieoficjalne 11:40, 01 paź 2013

Do góry
U Ani Lecę w kulki..edit u Gierczusi

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1729-lece-w-kulki?page=401

Choroby i szkodniki jodeł, jodła - Abies 11:36, 01 paź 2013

Do góry
Pierwsza sprawa - widzę matę pod korą ??. Zastanów się czy chcesz, aby tam była. Ona szkodzI roślinom, zwłaszcza jeśli ziemia jest gliniasta, a więc sam sobie i roślinom zgotowałeś ten los niestety

Może to być objaw zamierania z powodu opieńkowej zgnilizny korzeni, za mokro, brak tlenu w korzeniach.

Jeśli jakimś cudem roślina jest ok, bo teren przepuszczalny to po prostu zamierają stare igły w środku.
Sprawdź także czy nie ma prządziorków pod spodem igieł.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/736-mata-przeciw-chwastom

Testowe dodawanie zdjęć 11:34, 01 paź 2013

Do góry
albo przeglądarki, albo zdjęcia za duże. Powinny mieć 640x480
Spotkania nieoficjalne 11:32, 01 paź 2013

Do góry
Jak ładnie, a tawuły w płaskie kule przycięte wymiatają
Wrzosy - Calluna 11:14, 01 paź 2013

Do góry
Wrzosy są niedrogie, trzeba ich kupić przynajmniej z 50, żeby małe wrzosowisko zrobić, ale warto. O tej porze nie ma ładniejszych kompozycji jak wrzosowiska z trawami i berberysami, które dają dodatkowe kolory i wysokości.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:13, 01 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bardzo doceniam, bo też uwielbiam takie mieć, niekoniecznie używać, lubię przekładać je i oglądać swoje gadżety, jak dziecko zabawki)

I ja się przyznaję do radości (dziecięcej wręcz) z przekładania, oglądania, przestawiania i posiadania.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:10, 01 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dzięki różowym kaloszkom na świat patrzę dużo radośniej i chce się wręcz żartować, chociażby latanie Uwidoczniło przecież kolor kaloszków

Dziś miałam farta, kupiłam 3 żyrandole do kuchni tak trzy , są wąskie i trzy będzie idealnie.

Zaoszczędziłam ponad 4 tys To się nazywa fart.

Gabrysiu, ja mam podobne z Anglii i inne z Niemiec, ale sama nie wiem, gdzie je wsadziłam, chyba nawet pokazywałam po zakupie.

Bardzo doceniam, bo też uwielbiam takie mieć, niekoniecznie używać, lubię przekładać je i oglądać swoje gadżety, jak dziecko zabawki)

Dzięki Marzenka, Debra za zauważenie rękawic w naszym sklepie. Są na wskroś angielskie.

Danusiu, masz niezwykle radosne podejście dożycia. Warto naśladować i to, jako wspaniały dodatek do Twoich ogrodowych osiągnięć.
Wiem cos o przekładaniu gadżetów. Uwielbiam ładne rzeczy. Czasem tylko po to by je mieć.
A angielskość rękawic jest ewidentna dlatego są takie piękne.
Ogród Tosi 09:01, 01 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Z tujami to brązowienie jest nadmierne, a nie miały za mokro? albo za głeboko posadzone, albo za sucho. Poczyśc je i będzie od razu lepiej.

POmyśl co mogło być przyczyną? Jak były upały podlewałaś je uczciwie czy nie?

Danusiu, już mam dosyć tego myślenia o thujach
Od dwóch tygodni tylko myślę i myślę ...
co na nie spojrzę to myślę
a że stoją przed oknem mojego królewstwa (czytaj kuchni) to ciągle spoglądam i ciągle myślę...

Sadzone były w błoto tak było mokro, potem były susze, podlewaliśmy codziennie przy okazji podlewania trawnika z rolki.

Z czyszczeniem się ociągam bo boję się, że będą łyse, ale chyba się zabiorę.

Moja bajka 08:38, 01 paź 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja co i raz zaglądam, podziwiałam sprytne usytuowanie lustra i różne pomysły ciekawe, Jesteś bardzo zdolna. Kasiu w czym mam Ci pomóc?

Danusiu miło mi niezmiernie Cieszę się, że mnie odwiedzasz Twoja pomoc jest nieoceniona, więc jeśli mam okazję pewnie, że z radością skorzystam z Twojej pomocy. Poniżej wkleiłam zdjęcie powstającej rabaty. Jest jeszcze brzydka, wiem, ale robię co mogę, a z czasem mam kiepsko. Jest tam duża wierzba mandżurska, ale powoli ją wycinamy bo biedactwo się po prostu rozpada, więc taka jakby jej już nie było. Za nią rosną piwonie, z tym, że przy piwoniach muszę tak poprowadzić rabatkę, żeby jej krawędzie były tuż przy piwoniach, bo inaczej brama się nie otworzy. Na rabacie są przy samym ogrodzeniu dwa młodziutkie miskanty (te wielkie, nie pamiętam nazwy), bo chcemy się troszkę od sąsiadów odgrodzić. Poza tym dwie duże azalie (takie biedniutkie, bo rosły w kiepskim miejscu, w tym roku je przesadziłam i zobaczę, czy odbiją na wiosnę). Jest tez młodziutki klon palmowy (czerwony) i kilka mniejszych traw i krzewuszka. Chciałam mieć taką szumiącą rabatę Gosia mi podpowiedziała, żeby zamiast wierzby posadzić tam jeszcze jednego miskanta, do rabatki dosadzić jeszcze jedną dużą azalię, a z przodu wrzosy. Pomysł mi się podoba, ale zamiast tej wierzby chodzi mi jeszcze po głowie ambrowiec amerykański (ta niska odmiana do 5 m), albo brzoza taka mała. Zresztą zobacz Danusiu sama i powiedz proszę co o tym myślisz. Z góry Ci dziękuję
Rabatkę pociągnę w stronę domu, żeby ta śliwka jeszcze w nią weszła, ale to później, bo na razie nie mam jeszcze zdjęć tej części.
Mój 4 arowy azyl... 23:37, 30 wrz 2013

Do góry
Basiu, jak po tych letnich suszach ?, bo nie śledziłam codziennie.
Lecę w kulki... 23:34, 30 wrz 2013

Do góry
Uwielbiam taką staranność we wszystkim. Pozdrawiam Aniu.
Begonia semperflorens - begonia wiecznie kwitnąca 23:30, 30 wrz 2013

Do góry
Moim zdaniem szkoda zachodu, sadzonki są po 1,50 zł, a robota w zimie znacznie przewyższa ich wartość. To nie są rośliny na wieki, są jednoroczne.

Gdyby było warto, to bym napisała, że warto np. begonia bulwiasta, pelargonia, fuksja, ale petunii i begonii wieczniekwitnących po prostu nie warto, gniją i pleśnieją, szkoda zachodu.
Testowe dodawanie zdjęć 23:27, 30 wrz 2013

Do góry
PO prawej masz wybierz plik, więc wybierz z komputera, jak się wgra to miniaturka się pokażę po prawej w ramce, Wtedy klikasz na nią i wskoczy do posta.

To wielka dogodność własny automat do dodawania zdjęć, prościej już się nie da wgrywać, może byc tylko trudniej, ale to już za nami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies