Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lindsay80"

Tu ma być ogród :) 12:20, 02 lip 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Tak tak, drogi się nie zmieniają są do tej pory te same w Orzeszu. Jedynie przybywa nowych domów. Jeszcze w latach 80 po tych dróżkach przejeżdżał 1 maluch na godzinę, a teraz? Sama sobie dopowiedz.

Dzięki za pw. Pozdrawiam

Wszystko się zgadza

Znasz na pewno znacznie lepiej okolice ode mnie, bo ja przybysz i mimo, że w sumie mieszkam tu 10 lat, to pobocznymi trasami rzadko się poruszam.
Tu ma być ogród :) 04:30, 02 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Trzy były w ogóle nie przycinane

(I wśród nich jest taki, w najgorszym stanie, bo trochę mu zaczęły żółknąć i opadać igły a postępuje to od pnia - przypuszczam, że miał za mało wody jak się zaczęły wysokie temperatury.

Wiedziałam, że warto za nie trzymać kciuki
Jeśli planujesz z nich stożki, to teraz górę podetnij z tych długich gałązek. Resztę zostaw.
W marcu mocno wyprofiluj. Starannie, gałązka po gałązce. Pobudzisz do równomiernego rozkrzewienia.

Te na kule głębiej wytnij stare przewodniki. Teraz. Lekko wyprofiluj górną płaszczyznę. Do połowy wysokości kul.

Czosnki mogą być atakowane przez nicienie. Jeśli część zanikła to nicienie mogą być przyczyną lub brak słońca (albo konkurencja/ciasnota) w fazie wychodzenia z ziemi. Na nicienie najlepszym sposobem jest posadzenie aksamitek. Wabią nicienie i blokują w korzeniach. Potem trzeba je wykopać i zniszczyć (aksamitki, oczywiście).
Główkowe czosnki produkują nowe cebulki nad starą, na łodyżce.
Odcienie zieleni 2 00:49, 02 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Może to Vertigo?

Tyle nowych gatunków wymieniasz, czyżbyś porzuciła minimalizm ?

Każdy w końcu porzuca
Moje małe wielkie marzenie 16:30, 01 lip 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Goethe przepiękny i w fazie pąka i w rozkwicie.
Główkowatych też masz niemało Alis

Dziękuję za odwiedziny Główkowatych kupiłam zdecydowanie za mało, ale poprawię się jesienią
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:45, 30 cze 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Stipy w kamieniach cudne, patrzę z zazdrością bo mi tylko kilka zimę przeżyło, a zresztą dwulatki to jakieś takie niewydarzone są, tylko fragmenty kęp żyją.

Za psiaka i ja trzymam kciuki.

Trochę przez przypadek stipy zostały tak posadzone bo nie wiedziałam i nie miałam gdzie je upchnąć
W ub. roku kiepsko przezimowały, dobrze że nasionka zebrałam
Dziękuję za pochwałę
Kciuki za apetyt teraz trzymamy Dzięki
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 14:06, 30 cze 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Zdecydowanie za mało fotek - zgadzam się z przedmówcami

A co to za różyczka przy lawendzie, czyżby Pashmina?

To Wedding Piano
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:32, 30 cze 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

To kopanie cebul nie takie straszne, u mnie część naziemna była już sucha, więc nie było na co czekać.

Tulipki mam już przycięte, wiem tylko gdzie były, bo wystaja male czubeczki po lodygach.. akurat na tej rabacie miałam miks jasnych różnych i purpurowych pełnych, muszę pilnować, żeby z innymi się nie wymieszaly, bo to było udane połączenie

Zana napisała

Fajne roślinki zbierasz, rdest i rutewka, super. Ja mam białą, może będzie już kwitła. Widzę, że iglaczka wyciachałaś. Muszę też moje kulowe tujeczki troszkę uczesać, będę robić to pierwszy raz, trochę się boję jak mi to wyjdzie.

Rutewka od dawna mi się marzyła i cieszę się z niej ogromnie oby jej było dobrze u mnie kuleczki przystrzyglam zwyklymi nożyczkami i nawet sprawnie poszlo i nie takie trudne
Droga do spełnienia 13:13, 30 cze 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Może i nie różowa ta lilia, ale jaka piękna!

Dorodne jeżówki, pewnie to nie pierwszolatki są.

Jaki to cis masz przy płocie? Czyżby Hilli - ja mam tą odmianę i wygląda identycznie, a i przyrasta w podobnym tempie.

heloł heloł
cieszę się że ci się podoba mnie się bardzo podoba układ jej płatków
dlatego wybaczam jej to bordo

tak Hilli bardzo je lubię baaardzo
Tu ma być ogród :) 12:27, 30 cze 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Moje są odsunięte od ogrodzenia o 1 m, od tui odsunęłabym jeszcze bardziej.

Dużą masz tą przestrzeń, sesleria to taniutka trawa, bez wymagań glebowych i szybko rośnie więc jak najbardziej nadaje się na takie nasadzenia.
A jeśli byś chciała dodać tam jakiegoś koloru, to oczywiście szałwia albo jakiś bordowy berberys, mi ta inspiracja kiedyś chodziła po głowie.

Super, dziękuje za info zapisane w notesiku
Tu ma być ogród :) 10:41, 30 cze 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Artemis

chocia zbiale roze wydaja mi sie z daleka bez wyrazu to ta jest wyjatkowa
ilosci kwiatow robia wrażenie
Ogródek z futrzakami i kamieniami 10:34, 30 cze 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Chyba zaczynam żałować, że zamiast Schone Maid wybrałam Voyage.
Jak zwykle zdjęcia rozbrajająco piękne.

Nie jestem fanka róż wielkokwiatowych ale schone naprawdę ładna jest , duzy kwiat , w stylu róż angielskich powiedziałabym ale dużo trwalszy i tfu zdrowa u mnie .
Mój zakątek - początki 09:37, 30 cze 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Dużo się u Ciebie Natalio ostatnio zmieniło, ogród się zapełnia.
Fajna ta rabata z rozplenicami, ale z czasem może się tam zrobić ciasno.
Jaką masz odmianę cisa?

Ciekawi mnie jaki będzie efekt Waszego murowania.

Cis mam zwykły pospolity baccata.

Zdaje sobie sprawę że może być ciasno. Ale cóż najwyżej będę miała co robić

Wczoraj jeszcze tam wtedy dosadziłam małe siewki za trzmielinami.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:34, 30 cze 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

to poczekaj do września, będzie jeszcze pewniej.
Wiesz brzozy to pijoki, trochę czasu upłynie aż się przekorzenią w miejscu, w którym wsadzisz.
Ja tylko sygnalizuję, bo żeby nie było coś w stylu: "nie miała baba kłopotu to sobie kupiła 5 brzóz w środku lata"

Edytko- z racji, że Ty to piszesz, to czuję się przekonana. Trochę mi żal, bo nowe zawsze sprawia więcej radości niż pielenie i przesadzanie, ale mądrego zawsze warto posłuchać. Wstrzymam się do września. Ma to swoje plusy, bo kaskę przeznaczoną w lipcu na brzozy wydam na korę, a potrzebuję jej sporo i na nasadzenia na nowej rabacie
Tu ma być ogród :) 07:53, 30 cze 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Główkowate się niesamowicie rozmnażają, wokól macierzystej cebulki po 2 latach jest z 5 nowych, które są niewiele mniejsze.
u mnei wygineły stare, zakwitły tylko z zeszłej jesieni sadzone, albo mi wygniły albo zostały skonsumowane
Tu ma być ogród :) 06:31, 30 cze 2017
Do góry
lindsay80 napisał(a)

Troszkę się boję, że w przypadku cisów 3 miesiące, to jeszcze żaden pewnik, że się przyjmą, ale z drugiej strony myślę, że gdyby im było źle to już dawałyby widoczne sygnały.

pewne to bedziesz miala za rok o tej porze ....ale jest szansa ze nic im nie bedzie... dobrze rokują
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 00:10, 30 cze 2017

Do góry
Kasia_CS napisał(a)

No jestem zauroczona tym połączeniem u Ciebie Szałwia o ile dobrze kojarzę, bo nie mogę znaleźć etykietki, to była Deep blue sensation.

Tulipany muszę chyba w tym miejscu wykopać, bo inaczej pewnie zniszczę cebule przy kopaniu.. A chcę konkretnie przerobić to miejsce, bo rabata najbliższa do wyjścia na ogródek, a straszy...

Jeśli Deep Blue to przy kolejnym kwitnieniu będzie już wyższa i to dobrze, bo idealnie wysokością zgra się z seslerią.

To kopanie cebul nie takie straszne, u mnie część naziemna była już sucha, więc nie było na co czekać.
Nowego początki 00:06, 30 cze 2017

Do góry
Zaglądałam do Ciebie już wiosną, podziwiać piękne tulipanowe połacie, ale wtedy kompletnie czasu nie było, żeby bardziej prześledzić wątek - zatem dziś się ujawniam i witam - cudny ogród tworzysz!
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 00:04, 30 cze 2017

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Miło mi, że Cię moje zestawienie zainspirowało, ale jeśli Twoje seslerie też będą miałe takiego sprinta jak moje, to za rok będą potrzebowały więcej miejsca.

Szałwia to Compacta?

Wykopujesz tulipany? Ja dziś na jednej rabacie zrobiłam wykopki, niezbędne okazały się widły amerykańskie bo to co nad ziemią się wyłamywało, a cebula dalej siedziała w ziemi.

No jestem zauroczona tym połączeniem u Ciebie Szałwia o ile dobrze kojarzę, bo nie mogę znaleźć etykietki, to była Deep blue sensation.

Tulipany muszę chyba w tym miejscu wykopać, bo inaczej pewnie zniszczę cebule przy kopaniu.. A chcę konkretnie przerobić to miejsce, bo rabata najbliższa do wyjścia na ogródek, a straszy...
Droga do spełnienia 00:02, 30 cze 2017

Do góry
Może i nie różowa ta lilia, ale jaka piękna!

Dorodne jeżówki, pewnie to nie pierwszolatki są.

Jaki to cis masz przy płocie? Czyżby Hilli - ja mam tą odmianę i wygląda identycznie, a i przyrasta w podobnym tempie.
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 23:57, 29 cze 2017

Do góry
kasja83 napisał(a)

To będę zaglądać w poszukiwaniu świecznic.

już są, zapraszam - a sadzonki moje były tej samej wielkości co Twoje jak kupiłam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies