Wiedziałam, że warto za nie trzymać kciuki
Jeśli planujesz z nich stożki, to teraz górę podetnij z tych długich gałązek. Resztę zostaw.
W marcu mocno wyprofiluj. Starannie, gałązka po gałązce. Pobudzisz do równomiernego rozkrzewienia.
Te na kule głębiej wytnij stare przewodniki. Teraz. Lekko wyprofiluj górną płaszczyznę. Do połowy wysokości kul.
Czosnki mogą być atakowane przez nicienie. Jeśli część zanikła to nicienie mogą być przyczyną lub brak słońca (albo konkurencja/ciasnota) w fazie wychodzenia z ziemi. Na nicienie najlepszym sposobem jest posadzenie aksamitek. Wabią nicienie i blokują w korzeniach. Potem trzeba je wykopać i zniszczyć (aksamitki, oczywiście).
Główkowe czosnki produkują nowe cebulki nad starą, na łodyżce.
Trochę przez przypadek stipy zostały tak posadzone bo nie wiedziałam i nie miałam gdzie je upchnąć
W ub. roku kiepsko przezimowały, dobrze że nasionka zebrałam
Dziękuję za pochwałę
Kciuki za apetyt teraz trzymamy Dzięki
Tulipki mam już przycięte, wiem tylko gdzie były, bo wystaja male czubeczki po lodygach.. akurat na tej rabacie miałam miks jasnych różnych i purpurowych pełnych, muszę pilnować, żeby z innymi się nie wymieszaly, bo to było udane połączenie
Rutewka od dawna mi się marzyła i cieszę się z niej ogromnie oby jej było dobrze u mnie kuleczki przystrzyglam zwyklymi nożyczkami i nawet sprawnie poszlo i nie takie trudne
Nie jestem fanka róż wielkokwiatowych ale schone naprawdę ładna jest , duzy kwiat , w stylu róż angielskich powiedziałabym ale dużo trwalszy i tfu zdrowa u mnie .
Edytko- z racji, że Ty to piszesz, to czuję się przekonana. Trochę mi żal, bo nowe zawsze sprawia więcej radości niż pielenie i przesadzanie, ale mądrego zawsze warto posłuchać. Wstrzymam się do września. Ma to swoje plusy, bo kaskę przeznaczoną w lipcu na brzozy wydam na korę, a potrzebuję jej sporo i na nasadzenia na nowej rabacie
Zaglądałam do Ciebie już wiosną, podziwiać piękne tulipanowe połacie, ale wtedy kompletnie czasu nie było, żeby bardziej prześledzić wątek - zatem dziś się ujawniam i witam - cudny ogród tworzysz!
No jestem zauroczona tym połączeniem u Ciebie Szałwia o ile dobrze kojarzę, bo nie mogę znaleźć etykietki, to była Deep blue sensation.
Tulipany muszę chyba w tym miejscu wykopać, bo inaczej pewnie zniszczę cebule przy kopaniu.. A chcę konkretnie przerobić to miejsce, bo rabata najbliższa do wyjścia na ogródek, a straszy...