Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

AngelikaX 22:09, 28 cze 2017

Makusia napisał(a)

Niby masz rację...tylko, że ja w drugiej połowy sierpnia urlop wreszcie mam w planach i kto mi będzie doglądał drzewek nowych? Jak padną pod moją obecność, to pretensje do siebie będę miała, a jak padną pod opieką sąsiada, to relacje diabli wzięli Niesmak pozostanie
Pomyślę nad tym, bo obawiam się, że do środy nie przygotuję terenu- mam tam sporo do przesadzania, a nie potrafię uchować długo roślin w donicach- podlewam je, a mimo wszystko mam wrażenie, że biednieją...

Co do zakupu drzew to i mnie teraz korci... ale czekam cierpliwie do września, bo i u mnie patelnia... szlag by mnie trafił jak któraś konkretna stówa poszłaby się... więc z Edytą się zgodzę
inka74 22:14, 28 cze 2017

Ja też czekam do września z 4 drzewami... szczególnie, że tylko 1 mam wybrane a 3 nadal nie mogę się zdecydować.
AngelikaX 22:31, 28 cze 2017

Makusia napisał(a)
Kochane:
pokazuję okularową w trakcie, a le to takie "w trakcie", że w sumie ma się ku końcowi, bo zostało wsadzić choiny, które stoją sobie w donicach w miejscu docelowym i zasypać korą.

Efekt nie podoba mnie się. Żurawki podle leżą, mam nadzieję, że to okres aklimatyzacji i wezmą się za się, bo wyglądają teraz nieciekawie.

Nie wiem co robić...w tym sezonie pewnie tak zostawię, ale nie umiem się określić, czy nie podoba mi się, bo trzeba czasu, bo Rododendrony, który miały tam robić za gwiazdy strajkują, i niemal ich nie widać, czy za mało kulek, czy nasadzenia- ptasie łapki-wrzosy-żurawki skopane, czy jeszcze coś innego. Ogólnie wg mnie jest zbyt płasko. No ale Rh miały być wielgachne, więc płasko by nie było.

Wrzucam na początek plan strategiczny, czyli jak być powinno:

...i jak jest....

Ufff przebrnęłam
Co Ci Marta nie pasi w tej rabacie? Ja bym tak zostawiła - potrzeba czasu aby się rozrosło, ewentualnie jeśli będziesz miała zastrzeżenia do rodków to wymienisz na coś innego w przyszłym roku. A hortki na pniu Ci się podobają? - to tak nasuneło mi się gdybyś z rodków nie była zadowolona...

Co do planowanej rabaty, to będziesz ją poszerzać czy chodzi Ci tylko o uporządkowanie nasadzenia? (na żywopłot dałabym szmaragdy mam je wokół płotu - tanie, bezproblemowe, nie wymagającę, robią zieloną ścianę - same plusy )

polinka 23:12, 28 cze 2017

edit: Doczytałam, że Toszka o wszystkim napisała Nie będę się mądrzyć

Pozdrówki
anna_t 23:19, 28 cze 2017

Makusia napisał(a)
Ania Różana to decyduj i daj znać
ok
ogrodomaniaczka 13:23, 29 cze 2017

bardzo fajna ta rabatka , żurawki odbiją , ale dopiero pewnie w nowym sezonie. co do żywopłotów to mam kilka rodzajów i najładniejszy cisowy albo z chojny kanadyjskiej.Szmaragdowy też ładny ,ale już oklepany ,
Gruszka_na_w... 19:22, 29 cze 2017

Ogrodomaniaczko, co znaczy oklepany? Nie rozumiem.

Żywopłot ma zasłaniać to, czego nie chcemy widzieć. Czasem trzeba coś szybko zasłonić lub niedużym kosztem. Popularność tuj bierze się z tego, że rosną najszybciej, są stosunkowo tanie (co ma olbrzymie znaczenie po zakończeniu budowy) i nie wymagają tylu zabiegów pielęgnacyjnych, co inne rośliny żywopłotowe. To nie tuje są problemem, raczej fakt, że większość ludzi utożsamia ogród tylko z tujowym żywopłotem i trawnikiem.
Równie dobrze mogę napisać, że trawnik jest oklepany, bo każdy go ma.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AnnaCh 19:25, 29 cze 2017

Martuś tankowałaś się?
Mam info, że zaczyna drożeć, trzeba lać do pełna
Makusia 09:34, 30 cze 2017

lindsay80 napisał(a)

to poczekaj do września, będzie jeszcze pewniej.
Wiesz brzozy to pijoki, trochę czasu upłynie aż się przekorzenią w miejscu, w którym wsadzisz.
Ja tylko sygnalizuję, bo żeby nie było coś w stylu: "nie miała baba kłopotu to sobie kupiła 5 brzóz w środku lata"

Edytko- z racji, że Ty to piszesz, to czuję się przekonana. Trochę mi żal, bo nowe zawsze sprawia więcej radości niż pielenie i przesadzanie, ale mądrego zawsze warto posłuchać. Wstrzymam się do września. Ma to swoje plusy, bo kaskę przeznaczoną w lipcu na brzozy wydam na korę, a potrzebuję jej sporo i na nasadzenia na nowej rabacie
Makusia 09:35, 30 cze 2017

AnnaCh napisał(a)
Dla kawki z Wami mogę zdezerterować Spoko urwę się, to początek miesiąca, zdążę odrobić

Wichrzycielka, Brutus i do tego Dezerter!