Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

iwonkap 12:27, 30 cze 2017

lindsay80 napisał(a)

Moje są odsunięte od ogrodzenia o 1 m, od tui odsunęłabym jeszcze bardziej.

Dużą masz tą przestrzeń, sesleria to taniutka trawa, bez wymagań glebowych i szybko rośnie więc jak najbardziej nadaje się na takie nasadzenia.
A jeśli byś chciała dodać tam jakiegoś koloru, to oczywiście szałwia albo jakiś bordowy berberys, mi ta inspiracja kiedyś chodziła po głowie.

Super, dziękuje za info zapisane w notesiku
Kawa 13:43, 30 cze 2017

Super te cisy!
będą śliczne kulki i stożki

artemis śliczna
dzięki za dobre słowo
Kasia_CS 15:15, 30 cze 2017

Artemis mnie ciągle kusi, gdzie jej nie zobaczę z tymi pięknymi kiściami kwiatów.. tylko gdzie ja takiego potworrrra zmieszczę...
admete 08:09, 01 lip 2017

Cześć
Lato w pełni, a ja się u Ciebie cofnęłam do wiosny
rany ale było cudownie !!!!!
takie łany cebulowe i to w takich fantastycznych energetycznych połączeniach!!!!!

to mi się strasznie podoba

pozdrowionka zostawiam i miłego weekendu życzę
Marta 21:18, 01 lip 2017

Ależ Twój ogród wypiękniał, parę miesięcy od naszego spotkania, a on nie do poznania Moje jeżówki dopiero teraz zaczynają kwitnąć, Twoje już dawno, chyba w różnych klimatach mieszkamy Bardzo ładne zrobiłaś bukiety, już po zeszłorocznych stroikach z jajkami stwierdziłam, że świetna z Ciebie florystka Pozdrawiam gorąco
Toszka 04:30, 02 lip 2017

lindsay80 napisał(a)

Trzy były w ogóle nie przycinane

(I wśród nich jest taki, w najgorszym stanie, bo trochę mu zaczęły żółknąć i opadać igły a postępuje to od pnia - przypuszczam, że miał za mało wody jak się zaczęły wysokie temperatury.

Wiedziałam, że warto za nie trzymać kciuki
Jeśli planujesz z nich stożki, to teraz górę podetnij z tych długich gałązek. Resztę zostaw.
W marcu mocno wyprofiluj. Starannie, gałązka po gałązce. Pobudzisz do równomiernego rozkrzewienia.

Te na kule głębiej wytnij stare przewodniki. Teraz. Lekko wyprofiluj górną płaszczyznę. Do połowy wysokości kul.

Czosnki mogą być atakowane przez nicienie. Jeśli część zanikła to nicienie mogą być przyczyną lub brak słońca (albo konkurencja/ciasnota) w fazie wychodzenia z ziemi. Na nicienie najlepszym sposobem jest posadzenie aksamitek. Wabią nicienie i blokują w korzeniach. Potem trzeba je wykopać i zniszczyć (aksamitki, oczywiście).
Główkowe czosnki produkują nowe cebulki nad starą, na łodyżce.
lindsay80 12:20, 02 lip 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Tak tak, drogi się nie zmieniają są do tej pory te same w Orzeszu. Jedynie przybywa nowych domów. Jeszcze w latach 80 po tych dróżkach przejeżdżał 1 maluch na godzinę, a teraz? Sama sobie dopowiedz.

Dzięki za pw. Pozdrawiam

Wszystko się zgadza

Znasz na pewno znacznie lepiej okolice ode mnie, bo ja przybysz i mimo, że w sumie mieszkam tu 10 lat, to pobocznymi trasami rzadko się poruszam.
lindsay80 12:23, 02 lip 2017

eee_taam napisał(a)

pewne to bedziesz miala za rok o tej porze ....ale jest szansa ze nic im nie bedzie... dobrze rokują

wiem właśnie, ale z optymizmem patrzę w ich przyszłość
lindsay80 12:24, 02 lip 2017

malkul napisał(a)
u mnei wygineły stare, zakwitły tylko z zeszłej jesieni sadzone, albo mi wygniły albo zostały skonsumowane

chciałabym jednak wierzyć, że czosnków nornice nie tykają.
lindsay80 12:27, 02 lip 2017

malkul napisał(a)
fajnei ci zmężniała ta świecznica już

Od ubiegłej soboty ta rabata ma nawadnianie wreszcie, świecznice powinny rosnąć jeszcze lepiej, może w przyszłym roku kwiatów się doczekam.