Cześć
Lato w pełni, a ja się u Ciebie cofnęłam do wiosny
rany ale było cudownie !!!!!
takie łany cebulowe i to w takich fantastycznych energetycznych połączeniach!!!!!
Ależ Twój ogród wypiękniał, parę miesięcy od naszego spotkania, a on nie do poznania Moje jeżówki dopiero teraz zaczynają kwitnąć, Twoje już dawno, chyba w różnych klimatach mieszkamy Bardzo ładne zrobiłaś bukiety, już po zeszłorocznych stroikach z jajkami stwierdziłam, że świetna z Ciebie florystka Pozdrawiam gorąco
Wiedziałam, że warto za nie trzymać kciuki
Jeśli planujesz z nich stożki, to teraz górę podetnij z tych długich gałązek. Resztę zostaw.
W marcu mocno wyprofiluj. Starannie, gałązka po gałązce. Pobudzisz do równomiernego rozkrzewienia.
Te na kule głębiej wytnij stare przewodniki. Teraz. Lekko wyprofiluj górną płaszczyznę. Do połowy wysokości kul.
Czosnki mogą być atakowane przez nicienie. Jeśli część zanikła to nicienie mogą być przyczyną lub brak słońca (albo konkurencja/ciasnota) w fazie wychodzenia z ziemi. Na nicienie najlepszym sposobem jest posadzenie aksamitek. Wabią nicienie i blokują w korzeniach. Potem trzeba je wykopać i zniszczyć (aksamitki, oczywiście).
Główkowe czosnki produkują nowe cebulki nad starą, na łodyżce.