Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi

mrokasia 22:26, 29 cze 2017

Piękne te hortensje
Ciekawa jestem co wymyślisz na tej rabacie. Ja dziś przeryłam jeden z mordorów, by mieć gdzie przesadzić rośliny z rabaty, którą będę przerabiać. Szaleństwo .
lindsay80 23:13, 29 cze 2017

Miło mi, że Cię moje zestawienie zainspirowało, ale jeśli Twoje seslerie też będą miałe takiego sprinta jak moje, to za rok będą potrzebowały więcej miejsca.

Szałwia to Compacta?

Wykopujesz tulipany? Ja dziś na jednej rabacie zrobiłam wykopki, niezbędne okazały się widły amerykańskie bo to co nad ziemią się wyłamywało, a cebula dalej siedziała w ziemi.
Kasia_CS 23:59, 29 cze 2017

mrokasia napisał(a)
Piękne te hortensje
Ciekawa jestem co wymyślisz na tej rabacie. Ja dziś przeryłam jeden z mordorów, by mieć gdzie przesadzić rośliny z rabaty, którą będę przerabiać. Szaleństwo .

No na tą ogrodówkę najbardziej wybarwioną się naczekałam 2 lata w sumie, bo rok temu nie wiedząc jeszcze co i jak obcięłam ją wczesną wiosną razem z pąkami Ale teraz mi pięknie rozkwita

Ja tam na tej mojej mam dobrodziejstwa wszelkie - muszę przegrupować hosty, bo rabata powiększyła się o około 50cm i np mam teraz hostę miniaturową 50 cm od kostki Rabata w 1/3 to szpaler hortensji bukietowych zakończonych anabelką Wszędzie powtykane różne hosty, których kolekcja w tym roku mi się powiększyła

Na froncie pod jednym z drzewek będzie ciemiernikowy kawałek. Trochę trawek się szykuje. Tam gdzie drzewka też jest kwaśna rabata, bo rodki, hortki ogrodowe. Teraz kwestia, żeby to jakoś spójnie ogarnąć
Kasia_CS 00:04, 30 cze 2017

lindsay80 napisał(a)
Miło mi, że Cię moje zestawienie zainspirowało, ale jeśli Twoje seslerie też będą miałe takiego sprinta jak moje, to za rok będą potrzebowały więcej miejsca.

Szałwia to Compacta?

Wykopujesz tulipany? Ja dziś na jednej rabacie zrobiłam wykopki, niezbędne okazały się widły amerykańskie bo to co nad ziemią się wyłamywało, a cebula dalej siedziała w ziemi.

No jestem zauroczona tym połączeniem u Ciebie Szałwia o ile dobrze kojarzę, bo nie mogę znaleźć etykietki, to była Deep blue sensation.

Tulipany muszę chyba w tym miejscu wykopać, bo inaczej pewnie zniszczę cebule przy kopaniu.. A chcę konkretnie przerobić to miejsce, bo rabata najbliższa do wyjścia na ogródek, a straszy...
lindsay80 00:10, 30 cze 2017

Kasia_CS napisał(a)

No jestem zauroczona tym połączeniem u Ciebie Szałwia o ile dobrze kojarzę, bo nie mogę znaleźć etykietki, to była Deep blue sensation.

Tulipany muszę chyba w tym miejscu wykopać, bo inaczej pewnie zniszczę cebule przy kopaniu.. A chcę konkretnie przerobić to miejsce, bo rabata najbliższa do wyjścia na ogródek, a straszy...

Jeśli Deep Blue to przy kolejnym kwitnieniu będzie już wyższa i to dobrze, bo idealnie wysokością zgra się z seslerią.

To kopanie cebul nie takie straszne, u mnie część naziemna była już sucha, więc nie było na co czekać.
Zana 06:57, 30 cze 2017

Sesleria i szałwia to bardzo udane połączenie, też się nim u Edytki zachwyciłam . Ten ciemny rozchodnik też się z nią ładnie komponuje. Mam już od dawna chrapkę na tę seslerię tylko ciągle nie mam dla niej miejsca. Może w przyszłym roku mi się uda, bo w tym to już na pewno nie.
Ogrodówki pięknie Ci kwitną
Fajne roślinki zbierasz, rdest i rutewka, super. Ja mam białą, może będzie już kwitła. Widzę, że iglaczka wyciachałaś. Muszę też moje kulowe tujeczki troszkę uczesać, będę robić to pierwszy raz, trochę się boję jak mi to wyjdzie.
Makusia 10:02, 30 cze 2017

Tuję przycięłaś wzorcowo! Mocno się chyba musiałaś nagimnastykować pomiędzy tymi pojedynczymi kulkami
Żurawka to może forever purple? Mam ją- bardzo byłam z niej zadowolona, rosła sobie w słoneczku,dopóki na wiosnę przez kilka tygodni nie stała w wodzie i z kilkunastu zostało mi kilka...
Toszka 12:37, 30 cze 2017

Kurcze, twoja h.ogrodówka już kwitnie, a moja coś w tym roku leniwa w kwitnieniu
Kasia_CS 13:32, 30 cze 2017

lindsay80 napisał(a)

To kopanie cebul nie takie straszne, u mnie część naziemna była już sucha, więc nie było na co czekać.

Tulipki mam już przycięte, wiem tylko gdzie były, bo wystaja male czubeczki po lodygach.. akurat na tej rabacie miałam miks jasnych różnych i purpurowych pełnych, muszę pilnować, żeby z innymi się nie wymieszaly, bo to było udane połączenie

Zana napisała

Fajne roślinki zbierasz, rdest i rutewka, super. Ja mam białą, może będzie już kwitła. Widzę, że iglaczka wyciachałaś. Muszę też moje kulowe tujeczki troszkę uczesać, będę robić to pierwszy raz, trochę się boję jak mi to wyjdzie.

Rutewka od dawna mi się marzyła i cieszę się z niej ogromnie oby jej było dobrze u mnie kuleczki przystrzyglam zwyklymi nożyczkami i nawet sprawnie poszlo i nie takie trudne
Kasia_CS 13:36, 30 cze 2017

Makusia napisał(a)
Tuję przycięłaś wzorcowo! Mocno się chyba musiałaś nagimnastykować pomiędzy tymi pojedynczymi kulkami
Żurawka to może forever purple? Mam ją- bardzo byłam z niej zadowolona, rosła sobie w słoneczku,dopóki na wiosnę przez kilka tygodni nie stała w wodzie i z kilkunastu zostało mi kilka...

No myślę nawet czy nie zrobić jakich listewek, żeby gałązki z kulkami w jakiś sposob od siebie oddalić. Niektóre się zlewają i ciężej tam kształtować

Może forever purple.. a może palace purple? Muszę sprawdzić na doniczce