Aniu muszę pooglądać te namiary, które mi podałaś.
Ile? Nie wiem właśnie...półka jest dość spora, nie wiem w jakiej odległości od siebie powinny być sadzone...
super jest, fakt półka trochę pusta bez piętra ale z brzozami będzie idealnie. ile ich tam chcesz? może na hortensjowej tez wrzucic jedną (lub 2 niewiem ile tam miejsca) aby nawiązać? i po prawo gdzie przechowalnik tez? przed dębem.
murek jest ładny, szkoda by go bylo zasłaniać...
a z wszystkich brzozowych na forum najbarziej podoba mi się ta Syli rozplenice, kulki, rozchodnik i katiaxx śmielek solo
u Marty zielonej jest stipa, kulki, werbena..no dobra ta też mi się podoba..
Witam pytanie o przeżywalność stipy tetussima. Mam posadzonych 10 sadzonek i teraz kilka małych które same się wysiały.
Czy mogę liczyć że stipa nawet jeśli nie przeżyje zimy sam się wysieje czy muszę już w styczniu siać sama w domu?
Zapinowałam sobie od razu to podlinkowane zdjęcie Wg mnie czosnki można jakimś trickiem zmusić do kwitnienia dopiero w lipcu. Cebule w doniczce do czerwca w chłodni, a potem powoli przyzwyczajajac wędrują na rabatę. Warto by poeksperymentować
Tak w ogóle to i tak piekna jest ta rabata, zawsze coś kwitnie, więc czego chcieć więcej
Aga, bo te zdjęcia to czesto są fotomontaże Nie ma opcji by stipa i czosnek w gruncie zakwitły w tym samym czasie.
Co nie zmienia faktu że wyszła Ci bardzo udana rabata !
W ramach jej uzupełnienia moze odętka by sie sprawdziła? Różowa. Ostrózki też możnaby powielić. Chociaz jak Ci sie perowskia bujnie to moze nie bedzie najmniejszego sensu
Zacytowane przez Ciebie zdjęcie skłoniło mnie do poszperania w fotkach i teraz będzie małe wyznanie
Ta rabata była zainspirowana projektem Sarah Price: https://pl.pinterest.com/pin/454089574912675398/
I co się okazało w praktyce? Że u nas to tak nie wygląda
Dlatego, że:
-stipa jest w takiej fazie dopiero teraz
-rozchodnik, szałwia i czosnki Krzysztofa też się rozjechały w czasie
Ja uzupełniłam to jeszcze o liatrę, która w pewnym momencie "robiła" całą robotę.
I tak od wiosny zaczynając, zdjęcia ten samej rabaty
Myśłałam o ułożeniu rabat bocznych w liniach prostych i kolejno w rzędach: plecy - trawy ML potem drzewa (choinki też wpad - będą na tyłach), w nogach drzew stipa, między nią cebulowe a w pierwszym rzędzie oczywiście kulki luźno rozłożone...jako wypełniacz kulek sesleira.... Nie za dużo???
Tylko jeżeli posadzę na froncie te graby też w linii prostej i dam takie same nasadzenia, to się chyba niezły tłok zrobi....
Hej Ewik To Phoenix Green, uwielbiam ją! Taka stipa na sterydach Nie potrafię ująć na fotce mięsistości kępy, ale właśnie taka jest, mięsista, zdrowa, piękna trawa. U mnie pierwszy sezon, więc nie wiem jak z zimowaniem, ale jest cudna. W przyszłym sezonie będę dokupowała, zdecydowanie.
Pastella zasłoni Heidi Klum - to róża niemal miniaturowa powinna rosną cna samym brzegu aby jej nic nie zaslonilo
Obawiam sie ze lewa strona bedzie zdecydowanie nizsza od prawej patrzac na aktualne rozmiary tych roz u mnie. Astrid wypuszcza max 1 M łodygi ale zapytaj Kasi z Ogrodu pod górke bo ma pełno Astrid jakie u niej duze rosna. Pomponella jest u mnie nizsza od Ascot (w tym roku Ascot dziwnie wybujała na 1,5 M a Pomponella nigdy u mnie nie przekroczyła 1 M
Ciekawa jestem opini innych posiadaczek tych roz
Ewo hortensje brązowieją jak mają mokre kwiaty i świeci na nie mocne słońce, teraz tak było, że po nocy rosą na kwiatach, a upanie było. Do tego jak mają za sucho dzieje się to szybciej.
Agato ja tam nic do niej nie mam po prostu zaniedbałem ją trochę i sporo bylin krócej kwitło, a przesadzać będę może z 5 roślinek i to wszystko
No i traw, które wymarzły mi brakuje, naprawię to w przyszłym roku tylko zastanawiam się nad jakimś kwitnącym miskantem, który nie rośnie olbrzymi tak maks do 2 metrów z kwiatostanami.
Bożenko wiesz jak to jest, apetyt rośnie w miarę jedzenia i ciągle chciałoby się lepiej, ale jeszcze kilka drobnych korekt i więcej dbania o nią w lipcu i będzie dobrze No i stipa posadzona w tym roku w ogóle nie zakwitła, a miała ładnie powiewać, ale to taki detal
Znowu szybko kilka zdjęć w biegu. Ciągle nie po drodze, a z pogodą też różnie.
Teraz zdobią tylko miskanty, szkoda że tyle wypadło po zimie bo nowe nie zachwycają jeszcze. Poza tym susza wróciła...Wczoraj lekko popadało wieczorem, dobrze że tak szybko nie wysycha.
4-letnie potworki
A stipa zmokła
Aniu piękne rabaty szykujesz
a z ML i artemisami to to jest takie limonkowe?
Przy drugiej rabacie głosuję na szałwię deep blue po całości, zamiast kocimiętki Trzcinniki super, o różach się nie wypowiadam bom mały nicki w tym temacie Stipa na wypełniacz też doskonały pomysł
cześć Ursa
powiedz do ilu urósł juz u Ciebie Ascot? bo ja przyjmuję że 1,2 bedzie miał?
pomponelle planuje na środku różanki bo chyba zasluguje na miejsce centralne
oto moja lista róż na różance i wstępne moje przymiarki co gdzie..
Munstead Wood 0,7-1m wys
MariaTeresa 1m wys
Pashmina 0,6m wys
Baronessa 0,6m wys
Princess Aleksandra of Kent 0,7-1m wys
Louis Odier
The fairy
Swany
Hanne 06-0,8m wys
Ascot 0,7-1m wys
First Lady 1,5m wys
2 X Astrid Grafin von H cos tam 1,5m wys
William Shekspir 1,2m wys
Heidi Klum 0,4-0,6m wys pachnie!
Pastella 0,4-0,6m wys
Pomponella 0,8m wys
pomiedzy są rozplenice RedHead i stipa, w plecach miedzy obeliskami z Louis Odier trzcinnik Wanderbuch 5szt.
Williama Szekspira posadzilam trochę glębiej a obok ascota w tej samej linii planuję Heidi Klum
co sadzicie o tym planie?
Agata stipa z wysiewu od Krysi, w tym roku sama spróbuję
Rozchodnik czeka, zadołuję go, bo w przyszłym roku będę mnożyć
Molinia przypasowana, miejsce ma tylko sadzić, ale musi odczekać swoje w kolejce bom zajęta zawodowo. Dziś byłam w Wa-wie po towar, a jutro znowu do warzywnika spadam działać