Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony II 00:14, 03 lut 2017

Do góry
mira napisał(a)

piękna ta grządka makowa - napisz proszę co po przekwitnięciu czytałam zostają puste miejsca jak sobie radzisz

Mirko, musi być pierwszy plan. Maki po przekwitnięciu zawiązują nasionka, można część makówek zostawić, resztę się wyrywa, bo są jednoroczne. Wtedy znaczenie ma kolejna roślinka, co zasłoni pustkę. Dlatego chcę posadzić z liliowcami, które za trawkę będą robić po przekwitnięciu. Do tego firletka. I być może stipa z przodu, albo inna zwiewna trawka, ale to już w trakcie komponowania wyjdzie
Taką ilość miałam pierwszy rok, na dodatek likwidowałam rabatę, bo miałam inne plany...
Ogródek Iwony II 00:06, 03 lut 2017

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Ależ u nas mroźnie, prawda?
Widoki za to śliczne, bo rano była mgła, a teraz jest szadź na roślinkach

Ewuniu, miałaś szczęście widzieć takie widoki. Rano, jak szłam do pracy, było pochmurno, a jak wracałam - robiło się ciemno. Opowiadała koleżanka, ze jak ok. 10.00 jechała przez lasy, to takie cudne widoki w słońcu miała
Ogródek Iwony II 00:04, 03 lut 2017

Do góry
Nett napisał(a)

Zastanawiam się nad zakupem wysyłkowo a że chciałabym dośc sporą już roślinkę, to obawiam się, że przyślą kiepski egzemplarz i będzie szkoda. Może uda mi się znaleźć kogoś kto się do nich wybiera po magnolie i wybrałby dla mnie ładny egzemplarz, a oni by już tylko przesłali.

Może znajdziesz Anetko pobliską szkółkę, która od nich sprowadza magnolie?
Nie wyobrażam sobie przesyłki takiej magnolii:
Spectrum:

Niestety, zmarzła zeszłej wiosny. Najpierw zmarzły gałązki. Potem z pnia wypuściła dwa listki i niestety nie poradziła sobie...
Ogródek Iwony II 23:49, 02 lut 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonka pomysł posadzenia maków z liliowcami i firletką bardzo mi się podoba. Te liliowce babcine mam, a firletkę też mam, ale w innym kolorze niż Twoja. Rozumię, że liliowce i firletka zakwitną w tym samym czasie co maki?

U mnie tak było
To połączenie będę testować dopiero. W wazonie fajnie wyglądały razem. Zobaczę, czy na rabacie będzie podobnie
Ogrodowe szaleństwo ... 23:05, 02 lut 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Elu, masz nowy awatarek. Śliczny

Tak, zmieniłam. Tamten kojarzył mi się z pierdołowatością i .... Musiałam się jakoś podbudować
Tak, to moje bodziszki.
Ogrodowe szaleństwo ... 23:00, 02 lut 2017

Do góry
Elu, masz nowy awatarek. Śliczny
Ogródek Iwony II 22:12, 02 lut 2017

Do góry
Maki siejemy do gruntu wiosną. Można już w kwietniu. Te, co wysiały się na rabacie, zimują w ziemi i wiosną same kiełkują. Nadmiar można po prostu wyrwać, albo przesadzić młode siewki.

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 19:00, 02 lut 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Myślałam, ze fotki som. Bo tu tyle postów.
O jakich stodołach tu mowa?
Kasia, a jakie cegły zamówiłaś?

To Iwonka specjalnie dla Ciebie-fotka cegły.
Lico ze starej rozbiórkowej.
Miłkowo - sezon 2016-2022 17:46, 02 lut 2017

Do góry
Bo ty masz Irenko wyjątkowe hakonki.
A tak wogóle wszystko rośnie ci na drożdżach.
Ogród za grosze 17:28, 02 lut 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Masz Ewo fajny plan.
http://pin.it/C6IGkFS

Na zdjęciu ładnie wygląda, ale .....
Wyobrażam sobie te tony liści winogronowych jesienią jak je wygrabiam z różaneczników i kopytnika . Co z moich zimozielonych roślin zostanie po grabieniu? Strzępy. A poza tym ja nie masochistka
Nigdy Iwonko!!! wystarczą mi liście winogron sąsiada na różance, w jagodniku i na wrzosowisku . Więcej nie chcę.

Myślimy dalej
Ogród za grosze 17:25, 02 lut 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Czemu chcesz pilnować winobluszcz i hortensje?
Ja bym pusciła luzem i do tego lustra w ramach okiennych dałyby sielski klimat
Masz Ewo fajny plan.

Iwonko, winobluszczu nie chcę, bo to śmieciuch i bardzo krótko jest piękny. Raczej myślałam o bluszczu i hortensji. Ale, czy po to malowałam elewację na jasny kolor by ją zaciemnić pnączami? Ten kąt i tak jest ponury, położony w tzw. głębokim cieniu, nigdy słońce tam nie zagląda.
Sielski klimat nie pasuje mi do całości jakoś. Wprowadziłabym charakter rustykalny i stąd moje wątpliwości.
Jesienią widziałam jak męczył się sąsiad i zwalał bluszcz z dachu i elewacji. Koszmar. Zniszczył pół dachu i ogniomur. Pędy bluszczu miały po kilka cm średnicy, sekator ich nie brał, musiał użyć siekiery.
Wiem, co u mnie działo się na 2 domku z winogronem sąsiada. Jak zarósł pół dachu dopiero dziadostwo zobaczyłam.
Pnącza trzeba pilnować, bo potrafią wyrządzić spore szkody, jak ich korzonki czepne pójdą pod obróbki blacharskie a znajdą tam dogodne warunki do rozrostu. Strach się bać. Myślę przyszłościowo .
Ogródek Mirelli 16:36, 02 lut 2017

Do góry
Też mam wertykulator z pojemnikiem. Blisko podstawiam taczkę i często pojemnik oprozniamy. W tym roku wertykulacji nie robimy. Latem robilismy trawnik na nowo.
Ogród za grosze 16:30, 02 lut 2017

Do góry
Czemu chcesz pilnować winobluszcz i hortensje?
Ja bym pusciła luzem i do tego lustra w ramach okiennych dałyby sielski klimat
Masz Ewo fajny plan.
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 14:50, 02 lut 2017

Do góry
Myślałam, ze fotki som. Bo tu tyle postów.
O jakich stodołach tu mowa?
Kasia, a jakie cegły zamówiłaś?
Ogród prawie romantyczny 17:59, 01 lut 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Agnieszko, twoje bodziszki cudne. Czy one ci się rozrastają?

ładnie wyglądają w porze kwitnienia, potem gorzej. Nie rozrastają się za bardzo. W tym roku muszę je lepiej podkarmić, bo w ubiegłym trochę je zaniedbałam.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:01, 01 lut 2017

Do góry
Poli, mam nadzieję, ze pamiętasz o grackach?
Niech wszystko pięknie przeżyje
Ogródek Iwony II 11:11, 01 lut 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Magnolię kupowałam stacjonarnie w szkółce, która od nich sprowadza roślinki, podobnie, jak z Pęchcina inne roślinki.
Sadziłam w 2015 roku wiosną, już po ich kwitnieniu: Spektrum -drzewko i Old Port mniejszą. Niestety, nie przetrwały pierwszej zimy.
Wtedy też wymarzło mi sporo traw. Taka zła była poprzednia zima.

Zastanawiam się nad zakupem wysyłkowo a że chciałabym dośc sporą już roślinkę, to obawiam się, że przyślą kiepski egzemplarz i będzie szkoda. Może uda mi się znaleźć kogoś kto się do nich wybiera po magnolie i wybrałby dla mnie ładny egzemplarz, a oni by już tylko przesłali.
Ogródek Iwony II 10:05, 01 lut 2017

Do góry
U mnie rano Tereniu -10 stopni było. Wiosna pokaze, co dało radę.
Nie martw się na zapas. Teraz na temperaturę nie mamy wpływu.
Tereniu, chcesz nasionka maków?
Ogródek Iwony II 09:38, 01 lut 2017

Do góry
Magnolię kupowałam stacjonarnie w szkółce, która od nich sprowadza roślinki, podobnie, jak z Pęchcina inne roślinki.
Sadziłam w 2015 roku wiosną, już po ich kwitnieniu: Spektrum -drzewko i Old Port mniejszą. Niestety, nie przetrwały pierwszej zimy.
Wtedy też wymarzło mi sporo traw. Taka zła była poprzednia zima.
Księżycowy... 08:46, 01 lut 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Agnieszko, masz bardzo ciekawy układ ogrodu.
Linie proste, jak u mnie. Muszę w wnej chwili pospacerować sobie po twoim ogrodzie.
Co planujesz na rabatach ognistych?
Co już tam rośnie?
Możesz pokazać kilkafotek z tych miejsc?

Witaj Iwonko!
U mnie wszystko jeszcze w fazie tworzenia, niewiele jest do oglądania i pokazywania.
Na ognistych rosną już różne liliowce(które były punktem wyjścia do powstania tych rabat), trochę rudbekii żółtych i bordowych nachyłków. Wsadziłam tam trochę cebul tulipanów i czosnków. Jeśli przeżyje zimę, trafi tam turzyca ceglasta.

Mam kilka paczek nasion, zakupionych z myślą o tych rabatach. Czekam jeszcze z wymiany na m.in.: gailardię ościstą, rudbekię żółtą, mak lekarski bordowy pełny, skwarotę szorstką. Dorzucę trochę zwiewnych traw i będę eksperymentować
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies