Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Wendy79 20:23, 31 sty 2017

Kukurydza cukrowa Gucio
Nie zauważyłam szczególnych wymagań, traktowałam ją jak resztę, ale trzeba pamiętać, że nie lubi zimna, uszkodzeń korzeni i zagłuszających jej w młodości chwastów, za to lubi kompost, wodę i rośnięcie w blokach (a nie w pojedynczych rzędach) - ich kwiaty męskie i żeńskie są bliżej i mają większą możliwość zapylania się (jest wiatropylna)
Irokeskie kobiety, najważniejsze dla nich rośliny - fasolę, kukurydzę i dynię - siały razem, tworząc idealną symbiozę. Gdy kukurydza rosła, fasola wykorzystywała ją jako podporę, jednocześnie wzbogacając glebę w azot i żywiąc siebie, kukurydzę oraz dynię. W korzystnych warunkach, zapewnianych prze dwie pierwsze rośliny, dynia rozwijała swoje pędy na wszystkie strony, swoimi dużymi liśćmi dusząc chwasty i zatrzymując wilgoć. wszystkie trzy rośliny rosły razem, korzystając na tym i obficie owocując (podaję za Carol Klein "Uprawiamy warzywa")
mira 22:01, 31 sty 2017

Wendy79 napisał(a)

Aniu, zdjęć raczej nie mam, bo do ostatniej chwili eM walczył z tą częścią ogrodu. Mam posadzony szkielet rabaty, a reszta...jak będzie mnie stać, czyli Bóg wie kiedy. EM jeszcze będzie robił coś tam przy gabionach i dosadzał derenie. Właściwe cała ta rabata trochę jest jego (brzozy, derenie, trawy), ja będę dobierać resztę, tak żeby pasowało do reszty ogrodu.
Ostatnio doszliśmy do tego, że chcemy, żeby ta rabata była "zimna", prawdopodobnie biała, może z dodatkiem niebieskiego.
Przód jest od wschodu, wzdłuż frontowego ogrodzenia, jeden bok od południa. Słońce od zachodu jest zakrywane przez bryłę budynku w lecie około 17, w zimie ok 14.

do białego srebrny i bedzie zimno
Wendy79 22:04, 31 sty 2017

mira napisał(a)

do białego srebrny i bedzie zimno

Tak też pomyślałam. Zbieram listę roślin.

mira 22:08, 31 sty 2017

Wendy79 napisał(a)

[img size=640x359
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/132/1320236/original.JPG[/img]

Plany na ten rok:
1. Dokończenie rabat ognistych.
2. Dosadzenie krzewów róż jadalnych w żywopłocie.
3. Praca nad rabatą na kwiat cięty i ziołownikiem.
4. Dosadzenie winogron.

Plan roczny wykonasz do maja i pewnie się zwiększy zakres

Plan rabat piękny aż mnie zachęcił do pracy nad czymś takim.

Jaka Ci wyszła odległość w ogrodzie warzywnym na ścieżkach i ile długości mają skrzynie a w zasadzie szerokości - pytam bo mam nowe 7X7 metrów i się borykam
bleebla 22:17, 31 sty 2017

Wendy79 napisał(a)
Kukurydza cukrowa Gucio
Nie zauważyłam szczególnych wymagań, traktowałam ją jak resztę, ale trzeba pamiętać, że nie lubi zimna, uszkodzeń korzeni i zagłuszających jej w młodości chwastów, za to lubi kompost, wodę i rośnięcie w blokach (a nie w pojedynczych rzędach) - ich kwiaty męskie i żeńskie są bliżej i mają większą możliwość zapylania się (jest wiatropylna)
Irokeskie kobiety, najważniejsze dla nich rośliny - fasolę, kukurydzę i dynię - siały razem, tworząc idealną symbiozę. Gdy kukurydza rosła, fasola wykorzystywała ją jako podporę, jednocześnie wzbogacając glebę w azot i żywiąc siebie, kukurydzę oraz dynię. W korzystnych warunkach, zapewnianych prze dwie pierwsze rośliny, dynia rozwijała swoje pędy na wszystkie strony, swoimi dużymi liśćmi dusząc chwasty i zatrzymując wilgoć. wszystkie trzy rośliny rosły razem, korzystając na tym i obficie owocując (podaję za Carol Klein "Uprawiamy warzywa")

Dziękuję bardzo, przekażę
Wendy79 08:03, 01 lut 2017

Dobrze się budzić w takich okolicznościach przyrody... Pięknie jest

Iwk4 08:14, 01 lut 2017

Wendy79 napisał(a)
No to teraz mam już cały ogród namalowany. Długi... Doszła część użytkowa i tak to mniej więcej wygląda.

Agnieszko, masz bardzo ciekawy układ ogrodu.
Linie proste, jak u mnie. Muszę w wnej chwili pospacerować sobie po twoim ogrodzie.
Co planujesz na rabatach ognistych?
Co już tam rośnie?
Możesz pokazać kilkafotek z tych miejsc?
Wendy79 08:18, 01 lut 2017

Mirko, ja jestem nieskrzyniowa. Skrzynie to dla mnie zdecydowanie za mało
U mnie główne ścieżki są dosyć szerokie, tak, żeby bez problemu postawić na nich taczkę. Myślę, że mają około 80 cm. Na zdjęciu rabaty II, III i IV są jeszcze przedzielone pośrodku ścieżką na dwie moje stopy, bo to ułatwia mi pielęgnację ich. Optymalna szerokość rabaty lub skrzyni to byłoby 1,20 (albo tak, żebyś mogła z każdej strony bez problemu sięgnąć ręką).

Wendy79 08:46, 01 lut 2017

Iwk4 napisał(a)

Agnieszko, masz bardzo ciekawy układ ogrodu.
Linie proste, jak u mnie. Muszę w wnej chwili pospacerować sobie po twoim ogrodzie.
Co planujesz na rabatach ognistych?
Co już tam rośnie?
Możesz pokazać kilkafotek z tych miejsc?

Witaj Iwonko!
U mnie wszystko jeszcze w fazie tworzenia, niewiele jest do oglądania i pokazywania.
Na ognistych rosną już różne liliowce(które były punktem wyjścia do powstania tych rabat), trochę rudbekii żółtych i bordowych nachyłków. Wsadziłam tam trochę cebul tulipanów i czosnków. Jeśli przeżyje zimę, trafi tam turzyca ceglasta.

Mam kilka paczek nasion, zakupionych z myślą o tych rabatach. Czekam jeszcze z wymiany na m.in.: gailardię ościstą, rudbekię żółtą, mak lekarski bordowy pełny, skwarotę szorstką. Dorzucę trochę zwiewnych traw i będę eksperymentować
Wendy79 11:23, 01 lut 2017

Powstała lista róż:

do warzywnego-

1.Reine des Violettes
2.Ballerina

na różankę-

3.Moonstone
4.Morden Blush
5.Princess of Wales
6.Stephanie Baronin zu Guttenberg
7.Heritage