Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

W Kruklandii 09:53, 10 sie 2015

Do góry
Mathildis napisał(a)

Myślę by zrobić profilaktycznie...
a na opuchlaki to właśnie wywar czy gnojówka?

I to i to.
Wywar to na dorosłe, a gnojówka raczej na pędraki.

Ja będę chyba teraz non stop czymś lała, bo się boję epidemii.
W tamtym roku nie miałam tak wyjedzonych Rh. A jak miałam to tylko z przodu domu. Teraz widzę już dziury na tyłach.

Czy opuchlaki lubią floksy wiechowate??? Bo też zeżarte...
Jestem w polu 23:20, 09 sie 2015

Do góry
Donia72 napisał(a)
Jak to powracają stare zapomniane kwiatki...cynie, kosmosy, dalie, floksy. Ja je wszystkie pamiętam u mojej babci na wsi

Ja też mam takie wspomnienia. Floksy mam dostać jesienią od znajomej, u której byliśmy teraz na wakacjach.

Dalie ode mnie dla Ciebie
Jestem w polu 23:17, 09 sie 2015

Do góry
Jak to powracają stare zapomniane kwiatki...cynie, kosmosy, dalie, floksy. Ja je wszystkie pamiętam u mojej babci na wsi
Mazurkowo 22:09, 09 sie 2015

Do góry
Moje hortensje Incrediball w tym roku po raz pierwszy zakwitły. I ogromnie cieszą moje oko! Są! Kwitną! Rosną! Wabią motyle i pszczoły! Jest super! Powiem tak - wyglądały super dopóki nie przyszła ta nieszczęsna wichura - tak, ta sama, co mi połamała większość kwiatków (moje biedne ostróżki, floksy) i wyrwała kratkę z powojnikiem. Po wichurze hortki jak jeden mąż się pokładły. A miały podobno mieć super łodygi, wcale nie jak Anabelle i miały się nie kłaść! Miały, miały, ale to olały. Wbiłam na szybko byle paliki i je podwiązałam jako-tako, ale to okropna prowizorka. Muszę się rozejrzeć za jakimś rozwiązaniem docelowym, bo wygląda na to, że to leżenie może jednak wejść im w nawyk.

Dzisiejszy i wczorajszy upał męczy nie tylko ludzi, ale rośliny też.
Przyznam się szczerze, że wczoraj i dziś pół dnia moczyłam z Dzieciem i Panem Mężem tyłek w baseniku ogrodowym. Jak lato to lato, trzeba korzystać!
Miłego wieczoru!
Rododendronowy ogród II. 20:45, 09 sie 2015

Do góry
A upały zapowiadają na kolejny tydzień, ech...
Floksy i magnolia śliczne
Ogród prawie romantyczny 19:43, 09 sie 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
U nnie floksy już kwitną.
Mam białe i różowe.

Iwonko, u mnie białe zaczynają, różowe tegoroczne, hodowane z sadzonki, dopiero w pąkach, ale już bardzo cieszą.
Ogród prawie romantyczny 19:40, 09 sie 2015

Do góry
U nnie floksy już kwitną.
Mam białe i różowe.
Ogród prawie romantyczny 19:38, 09 sie 2015

Do góry
Za chwilę zaczną kwitnąć floksy

mieczyki abisyńskie

a także rozchodniki

Tysiąc radości i utrapień 19:32, 09 sie 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Joasiu, ależ fajny reportaż ze stadiów rozwojowych motyla. Cudne to bardzo.

U mnie jest mnóstwo motyli, wczesniej ich nie było a teraz przechodząc wlatuja na mnie. Królowej u mnie nie było Zauważyła, że motyle wolą pojedyńcze jeżówki, pełne sporadycznie odwiedzają. Mam floksy wieć dzisiaj odwiedziły mnie gołąbki fruczaki. Tylko jak im zdjęcie zrobić

Widziałam motylki u Ciebie. Fajnie, że są . U mnie ostatnio nie gościły fruczaki i nie pamiętam jakie mają zwyczaje, więc nie pomogę. Jeżeli lubią floksy to jest nadzieja, że się na nich zaczaisz z aparatem
Ogrodowy spektakl trwa ... 13:41, 09 sie 2015

Do góry
Ech...Jacek i Agadka,Miś Uszatek.... moje czasy

Bukiety śliczne,moje floksy mają dopiero po jednej kiści,ale i tak się ciesze że też mam

Zdrówka życzę Miro
Ogród w budowie - nieustającej 21:16, 08 sie 2015

Do góry
Kwiatki

odętki białe i lila, w tle świecą późne białe floksy.

jeżówki, przekonałam się i do nich

bylinowa lobelia

rudbekie - moja piękna pomyłka, bo myślałam na wiosnę, że to naparstnice no i zostały.

Małymi kroczkami do celu... 15:34, 08 sie 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)

Dobra decyzja

Jeżeli chodzi o floksy (pisałaś u mnie) to dziwna sprawa, bo u nas floksów pełno i w pełnym rozkwicie. Można zobaczyć kolory i wybrać odpowiednie.

Mirellko chyba, że pan myślał,że chodzi mi o tego płozacego się, bo chyba jest i taki? Co zawita wiosna.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 14:27, 08 sie 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Żeby odpowiedzieć na to pytanie napiszę książkę "jak komponować rośliny" - nie umiem odpowiedzieć w jednym poście.

Inspiruj się naturą i ogrodami wyglądającymi jak naturalne. Za dużo w tym zestawie masz tych roślin, będzie za duży bałagan. Twórz na zasadzie do ostróżek pasują ...

Do naparstnic pasują: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/380-naparstnice-rosliny-z-charakterem

Do werbeny pasują ... https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/365-verbena-bonariensis-pieknosc-z-argentyny

Z suchołuski zrezygnuj.

Masz róże, astry, ostróżki, łubiny, lewkonie, runianki, lwie paszcze, werbenę patagońską, naparstnice, orliki, suchołuskę, ślaz, firletkę, dzwonki, szałwię trójbarwną, lawendę, kosmosy, maciejkę, pysznogłówkę, jeżówki, płomyki.

Pogrupuj tak: róże, naparstnice, orliki, floksy.

Łubiny są tak okazałe że same wystarczą. Ale jak się uprzesz to: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/373-lubiny-wyniosle-ale-swojskie

Świetnie się komponują z roślinami typowymi dla ogrodów wiejskich. Jako towarzystwo polecam kompozycje z makami i piwoniami, jarzmiankami, czosnkami, żeleźniakami, ostróżkami, liśćmi host, wilczomleczami, ogórecznikami, żurawkami. Z trawami także można tworzyć ciekawe zestawienia.

Lewkonie nie warto, lwie paszcze do wiejskiego ogródka wraz ze ślazem, szałwią trójbarwną, maciejką, astrami - to nie są kwiaty na bylinowaą rabatę..

Pysznogłówka - Towarzystwem dla niej mogą być Astrantia, Persicaria, Veronicastrum virginicum, Agastache, Geranium, Phlox, Sidalcea, Thalictrum, Nepeta, Echinacea, Aconitum, Helenium, Delphinium, ozdobne trawy np. Calamagrostis, Molinia.

Lawenda z werbeną i różami plus trawy.

super wpis! do wydruku przy komponowaniu rabat. jedno pytanko tylko czy te kompozycje sa juz dopasowane pod wzgledem róznych terminów kwitnienia?
Małymi kroczkami do celu... 13:22, 08 sie 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Będę musiała przesadzić w takim razie chociaż ta jedna i poszukać jej zacienionego miejsca, a w jej miejsce wsadzić inna rosline, bo szkoda mi jej..

Dobra decyzja

Jeżeli chodzi o floksy (pisałaś u mnie) to dziwna sprawa, bo u nas floksów pełno i w pełnym rozkwicie. Można zobaczyć kolory i wybrać odpowiednie.
Liliowo i kolorowo:) 11:49, 08 sie 2015

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)

Tak z 10 ale wiesz ja je wykopywałam z różnych miejsc z ogrodu w takich bryłach, u mnie floksy dobrze rosną. Szukam teraz jeszcze ciemnego fioletu, mocnego rózu i takiego bladego. Dobrze znoszą susze tylko niestety szybciej przekwitają. Pozdrawiam

Danusiu, a może tutaj zrobisz zakupy. Ja ostatnio właśnie byłam na zakupach floksowych.

http://www.sklep.bylinowyraj.pl/rozwin/phlox_-_plomyk

Najlepiej tam podjechać bo nie wszystko mają na stronie sklepu. Widziałam wszystkie kolory o których piszesz
Liliowo i kolorowo:) 11:42, 08 sie 2015

Do góry
Tesska napisał(a)
no ja tez sie boje jak przyjdzie brza. Danusiu szpalerek floksów cudny ile tak na oko roslinek posadzonych ?

Tak z 10 ale wiesz ja je wykopywałam z różnych miejsc z ogrodu w takich bryłach, u mnie floksy dobrze rosną. Szukam teraz jeszcze ciemnego fioletu, mocnego rózu i takiego bladego. Dobrze znoszą susze tylko niestety szybciej przekwitają. Pozdrawiam
Skąpana w słońcu 23:30, 07 sie 2015

Do góry
Zaskoczona jestem, że one ciągle kwitną

Coraz smielej kwitną floksy i czuć je

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:48, 07 sie 2015

Do góry
Upały niemiłosiernie dają się nam we znaki a i roślinki cierpią, najbardziej hortensje ogrodowe, zacieniam je ale i tak wyglądają biednie pod koniec dnia rankiem jeszcze jako tako

inne jakoś sobie radzą przy naszej pomocy, codziennie je podlewamy

latrie, wreszcie i u mnie zakwitły

tułacz

lilie, te najbardziej wytrzymałe

liliowce

kosmosy

floksy
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:28, 07 sie 2015

Do góry
Agania napisał(a)
Genialnie hortensje ożywiają i rozświetlają zieleń nad stawikiem, floksy dodają subtelnego koloru

Ja myślałam, że Wy już w podróży wakacyjnej, a tu piękne kompozycje z Twojego ogrodu, w takim klimacie nie czuje się tych upałów, ogród jak zawsze prezentuje się cudownie, znam teraz Twój ogród i MI z realu, obydwa mają to coś i każdy zachwyca inaczej, każdy ogród jest inny i inny tworzy klimat, dlatego tak różne są też Wojsławice i Bolestraszyce i nie potrafię powiedzieć, który ogród podoba mi się bardziej i to jest fajne jak ogrodowi pasjonaci potrafią wydobyć piękno tętniące w ich duszach

Kasieńko, buziaki i udanej wyprawy wakacyjnej....po Waszym powrocie, przywiozę Ci miskanty

Agaciu jeszcze chwila, i nas nie ma
Co do hortki w tym miejscu to tez się cieszę że w koncu ruszyła bo w zeszłym roku o tej porze nie było jej widać
2014

A w tym roku zaszalała i dostała kolezankę
Agatkowy Zakątek 18:26, 07 sie 2015

Do góry
Witaj Agatko,
będę wpadać i podglądać,piękne hortensje,moje złapały szarą pleśń.
Widzę też floksy,ja je uwielbiam,przypominają mi wakacje u babci.
Będę ci kibicować ,bo ja też tak zaczynałam ,trawa,zielsko...Pozdrawiam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies