Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

anka_ 13:17, 10 paź 2015

Małgosiu a dlaczego nie lubisz trzcinników? Taki Calamagrostis brachytricha ładnie by wyglądał. A kłosy by się odbijały na tle zieleni szmaragdów.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Malgosik 13:20, 10 paź 2015

anka_ napisał(a)
Małgosiu a dlaczego nie lubisz trzcinników? Taki Calamagrostis brachytricha ładnie by wyglądał. A kłosy by się odbijały na tle zieleni szmaragdów.

wyglądają dla mnie jak chwasty na łące
nie umiem się do nich przekonać
myślisz że pasowałyby?
a molinia?
dopisuję jeszcze odnośniki - moje propozycje do wcześniejszego posta
Malgosik 13:30, 10 paź 2015

Aniu przyjrzałam się temu trzcinnikowi. Ładne ma pióropusze, ale kępa dość spora.

https://www.google.pl/search?q=trzcinnik+Calamagrostis+brachytricha&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMIv7Gukua3yAIVgw4sCh2lmAmS&biw=1280&bih=705#imgrc=_0djC2qgO-HMDM%3A

jeśli chodzi o pokrój to myślałam o Karl Foerster, ale on kwiatostany ma dla mnie jak chwast.
anka_ 13:47, 10 paź 2015

Co do dopisanych propozycji to Buchananii za ciemna, werbena jest cudowna ale w połączeniu z czymś co jej zasłania nóżki (np trawki), Bobo jestem osobiście zachwycona ale jakoś jako samotnicy przy szmaragdzie jej nie widzę.

Ale molinia wydaje mi się, że pasowałaby super. Konkretny dół i ażurowe kwiatostany nadające smukłości.

Ale ja się kompletnie na komponowaniu rabat nie znam.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Juzia 13:50, 10 paź 2015

hortensje
Malgosik 13:55, 10 paź 2015

anka_ napisał(a)
Co do dopisanych propozycji to Buchananii za ciemna, werbena jest cudowna ale w połączeniu z czymś co jej zasłania nóżki (np trawki), Bobo jestem osobiście zachwycona ale jakoś jako samotnicy przy szmaragdzie jej nie widzę.

Ale molinia wydaje mi się, że pasowałaby super. Konkretny dół i ażurowe kwiatostany nadające smukłości.

Ale ja się kompletnie na komponowaniu rabat nie znam.

ale Bobo byłyby 3, więc niesamotne zadarnione floksami, choć one są przy samym gruncie, niziutkie, to patyki Bobo byłoby widać
musiałabym je ciąć z przodu niżej a w środku wyżej.

Buchanani może faktycznie za ciemna, do tego z zielonymi floksami - nic ciekawego w tym miejscu. Słońce jest tu dopiero od 12.00 czyli wcześniej jest tam ciemno.

A co z szałwią, rozchodnikami?
Podopisywałam kilka punktów.
Malgosik 13:58, 10 paź 2015

Juzia napisał(a)
hortensje

dzięki za głos
tylko co z patykami przy gruncie, które chyba będzie widać, bo floksy są niskie
Juzia 14:04, 10 paź 2015

Bobo też są niskie...ale zawsze możesz coś dodać...trawki, żurawki, a może floksy dadzą radę zasłonić
ren133 14:21, 10 paź 2015

A ile tam jest miejsca?
W pierwszym momencie pomyślałam o trzmielinie na pniu ale masz juz tam sporo żółtego
MirellaB 15:00, 10 paź 2015

Mam 7 szt floksów, bardzo mi się podoba ich kolor,ale te okropne liście psują cały efekt rośliny.