Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 21:19, 09 paź 2015

olga80 napisał(a)
prawdziwa burza mózgów już nie mogę się doczekać efektów końcowych , ciekawe połączenia pooglądałam a graham thomas cudowny , a co do koni to Cię zaskoczę mój sąsiad ma konia i orze nim ogród

Ojej, myślałam, że konia z płużkiem to jeszcze na wschodzie Polski by znalazł, ale na Zachodzie?

To mnie zaskoczyłaś.
Malgosik 21:20, 09 paź 2015

MirellaB napisał(a)
Zgadzam się z Tobą, że jeżeli trawnik jest brzydki to nawet najpiękniejsza rabata nie wygląda dobrze.
Mam taką sytuację. Trawnik mam do połowy, nie sięga do największej rabaty bylinowej - fatalnie to wygląda.

W tym roku już nie zdążyliśmy go zrobić. Zrobimy na wiosnę. Jedno jest pewne nie chcę już trawy z rolki

Na zrobionym trawniku robiliśmy jesienną wertykulację, ciekawe co z tego będzie?

Ale dlaczego nie trawnik z rolki?
Właśnie się nad nim zastanawiam.
olga80 21:35, 09 paź 2015

mój sąsiad ma 4 konie i czasami jeździmy z nim bryczką, raz w roku swój warzywnik w niego orze a tak na co dzień to sobie spokojnie po pastwisku chodzą , jak ja bym pokazała Tobie czym mój M mi orze warzywnik to dopiero byś się zdziwiła ursus rocznik 59 na 2 kołach zawsze robi furorę jak nim z garażu wyjeżdża
Malgosik 08:47, 10 paź 2015

ren133 napisał(a)

Ja polecam glebogryzarkę, ale taką która głeboko sięga ... wybrałabym darń ... zostawiła aż chwasty wyrosną ... wybrała je poźniej za pomocą wideł czy szpadla ... wygrabiła ... założyła nawadnianie ... przekopała z kompostem ... wyrównała ... a przed posianiem trawy zbadała ph gleby ... i już

Najtrudniej będzie chyba przekopac ta zbita ziemię. Nie wiedziałam że są różne glebogryzarki.
I tak też myślałam by poczekać na wzejscie chwastów.
Malgosik 08:49, 10 paź 2015

Kuba napisał(a)
Małgosiu idziesz jak burza z rabatami, wierzę że w przyszłym roku zachwycisz nas pięknym trawnikiem

Mam nadzieję że trawnik zachwyci. Ale zanim to nastąpi trzeba sporo pracy wykonać.
Malgosik 10:01, 10 paź 2015

olga80 napisał(a)
mój sąsiad ma 4 konie i czasami jeździmy z nim bryczką, raz w roku swój warzywnik w niego orze a tak na co dzień to sobie spokojnie po pastwisku chodzą , jak ja bym pokazała Tobie czym mój M mi orze warzywnik to dopiero byś się zdziwiła ursus rocznik 59 na 2 kołach zawsze robi furorę jak nim z garażu wyjeżdża

Fajne klimaty macie we wsi. I dobrze że jest sprzęt do ogrodu. Nie trzeba ze spadlem jechać.
Malgosik 13:03, 10 paź 2015

zostały mi do rozsadzenia różowe floksy - ta odmiana ładnie wygląda latem, nie ma zaschniętych kwiatostanów, więc może zostać narazie na froncie

wzięłam się za nie dziś
porozsadzałam, i dodałam tulipany

Malgosik 13:10, 10 paź 2015

a teraz mi powiedzcie proszę
jakie 3 rośliny mam wsadzić po wykopaniu tulipanów?
ma być coś na stałe
w oddali mam 3 pionowe berberysy
są też kulki na kulkowisku

wcześniej Rh i miskanty

to rabata frontowa rozpoczynająca się Marikenem (nie patrzeć na 2 szpary po zjedzonych żurawkach)

po sąsiedzku będą najpierw trzmieliny, a na końcu evergoldy, czyli wszystko na żółto
wydaje mi się tu przydałyby się jakieś 3 pionowe elementy, niższe niż berberysy Erecta, ale jednak nie niskie np kuliste cyprysiki
Malgosik 13:11, 10 paź 2015

naprzeciwko jest żwirkowa rabata z sosenkami i lawendą
Malgosik 13:13, 10 paź 2015

przyszły mi do głowy:
- 3 trzcinniki (ale ich nie lubię), a pobliżu są 2 miskanty Graziella, 3 turzyce Snowline, rządek turzyc Evergold, dalej brązowe turzyce - żebym się nie zatrawiła...
- 3 trzmieliny na pniu, ale po sąsiedzku jest żółta trzmielina niska i żółte evergoldy, do tego za 50 m na parkingu mam je zaplanowane
- 3 turzyce Buchanani?; są pionowe, nieco wyższe, ale na kulkowisku mam już brązową Bronzitę, choć jest niższa
- pierwotna myśl była z 3 różami na pniu, tylko że z nimi kłopot, bo przemarzają i niewiele jest tam miejsca na zakopczykowanie ich, musiałabym przykrywać też floksy, które zgniją pod ziemią...
- 3 skupiska werbeny patagońskiej?
- a może 3 róże przy gruncie? tylko one rosną dość krzaczasto, a tam jest wąsko, nie chcę, by się wylewały z rabaty
- hortensje Bobo? musiałabym je ciąć, by niezbyt szerokie rosły, ale jako że są wzniesione, nie przeszkadzałyby w koszeniu trawnika
- 3 ciekawe rozchodniki - zimą będą sterczeć, wiosną po obcięciu zastąpią je tulipany - mam na rozsadniku odmianę o ciemniejszych liściach, no i ciemny róż między żółtymi trzmielinami i turzycami dobrze by się zaprezentował, do tego nawiązuje do różowych żurawek, a ma inny pokrój - choć może wyjść przeplatanka różu z żółtym
- 3 różowe szałwie - historia podobna to rozchodników, choć różowe będą kwiaty i wcześniej zakwitną - brak mi na tej rabacie letnich kwiatów, kwitną tylko niepozornie żurawki i hosty

ale może jednak źle myślę o 3 sztukach
co tu posadzić?
mam do dyspozycji te floksy, które zadarnią podłoże