Tragedia z tą suszą.
Jeszcze czegoś takiego nie widziałam.
Czymś trzeba te rośliny polewać, bo padną.
U mnie na drugi dzień po podlewaniu gleba wygląda jak na pustyni.
Irysy niebieskie mogę wysłać mam jeszcze żółte jak byś chciała reszty nie posiadam. Mam jeszcze pytanie odnośnie śliwowiśni, którą mi poleciłaś u mnie jest dość wietrznie i ona by tak raczej w przewiewnym miejscu była i nie wiem czy sadzić teraz czy na wiosnę , boję się , że nie zdąży się ukorzenić.
Małgosiu
Sorry, że Ci tak marudzę mam jeszcze jedno pytanie odnośnie sadzenia tulipanów w koszyczkach ... czy polecasz? Sebek pisał coś, że nawet w doniczkach z co można ale nie wiem jak to?
koszyczki polecam do tulipanów, bo bardzo łatwo potem wykopać cebulki - wystarczy podważyć koszyczek i wyjąć, przesiać ziemie, a cebulki zostają w koszyczku
tylko że jak będziesz miała dużo cebulowych to możesz nie dać rady ich co roku wykopywać, przechowywać i znów sadzić
w takich wypadkach warto posadzić cebule bez koszyczków
z czasem będą kwitły coraz słabiej i trzeba dosadzać ten sam gatunek
u mnie śliwy rosną na wietrznym miejscu i nic im nie jest
nie doradzę czy sadzić teraz czy już nie
jesień jest zawsze lepsza niż wiosną
ponoć szkółki wykopują teraz drzewa po przejściu w stan spoczynku, ale nie jestem pewna jak to wygląda dokładnie
może zapytaj na wątku o śliwach https://www.ogrodowisko.pl/watek/1288-sliwa-wisniowa-prunus-cerasifera-nigra
Małgoś, na wiosnę mogę ci co nieco podesłać, jakbyś chciała. Kosaćce, przymiotno, teraz już nie dam rady. Na dodatek zimno i sucho. Może lista troszkę urośnie do tego czasu
U mnie też bardzo sucho. Bukszpany przesadzałam, to na noc zamoczyłam w taczce pełnej wody, aby mocno się napiły. Trawa wygląda nieciekawie, po wertykulacji wrześniowej słabo odbiłą mimo jesiennego nawozu. Sucho, woda z węża to nie to samo, co deszcz. U mnie nawet prognozy deszczu nie zapowiadają .