Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród na glinie

Ogród na glinie

Malgosik 10:00, 07 paź 2015

olga80 napisał(a)
Małgosiu ja też czekam na deszcz, ziemia wysuszona jak popiół, aż smutno patrzeć na umęczone rośliny

Tragedia z tą suszą.
Jeszcze czegoś takiego nie widziałam.
Czymś trzeba te rośliny polewać, bo padną.
U mnie na drugi dzień po podlewaniu gleba wygląda jak na pustyni.
Malgosik 10:14, 07 paź 2015

Może ktoś ma ochotę podzielić się ze mną niebieskimi i białymi bylinami: irysy, ostróżki, floksy (białe) i inne. Zwracam koszty przesyłki.
olga80 10:21, 07 paź 2015

Irysy niebieskie mogę wysłać mam jeszcze żółte jak byś chciała reszty nie posiadam. Mam jeszcze pytanie odnośnie śliwowiśni, którą mi poleciłaś u mnie jest dość wietrznie i ona by tak raczej w przewiewnym miejscu była i nie wiem czy sadzić teraz czy na wiosnę , boję się , że nie zdąży się ukorzenić.
ren133 10:28, 07 paź 2015

Małgosiu
Sorry, że Ci tak marudzę mam jeszcze jedno pytanie odnośnie sadzenia tulipanów w koszyczkach ... czy polecasz? Sebek pisał coś, że nawet w doniczkach z co można ale nie wiem jak to?
Malgosik 11:08, 07 paź 2015

ren133 napisał(a)
Małgosiu
Sorry, że Ci tak marudzę mam jeszcze jedno pytanie odnośnie sadzenia tulipanów w koszyczkach ... czy polecasz? Sebek pisał coś, że nawet w doniczkach z co można ale nie wiem jak to?

koszyczki polecam do tulipanów, bo bardzo łatwo potem wykopać cebulki - wystarczy podważyć koszyczek i wyjąć, przesiać ziemie, a cebulki zostają w koszyczku

tylko że jak będziesz miała dużo cebulowych to możesz nie dać rady ich co roku wykopywać, przechowywać i znów sadzić

w takich wypadkach warto posadzić cebule bez koszyczków
z czasem będą kwitły coraz słabiej i trzeba dosadzać ten sam gatunek
Malgosik 11:10, 07 paź 2015

olga80 napisał(a)
Irysy niebieskie mogę wysłać mam jeszcze żółte jak byś chciała reszty nie posiadam. Mam jeszcze pytanie odnośnie śliwowiśni, którą mi poleciłaś u mnie jest dość wietrznie i ona by tak raczej w przewiewnym miejscu była i nie wiem czy sadzić teraz czy na wiosnę , boję się , że nie zdąży się ukorzenić.

u mnie śliwy rosną na wietrznym miejscu i nic im nie jest
nie doradzę czy sadzić teraz czy już nie
jesień jest zawsze lepsza niż wiosną
ponoć szkółki wykopują teraz drzewa po przejściu w stan spoczynku, ale nie jestem pewna jak to wygląda dokładnie
może zapytaj na wątku o śliwach
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1288-sliwa-wisniowa-prunus-cerasifera-nigra

priv
EPODLAS 12:39, 07 paź 2015

Małgosiu, bardzo mi się podobały twoje parapety z jesienną dekoracją. Śliczne. Ty to chyba bardzo kochasz swój ogród. Taki dopieszczony
Malgosik 12:57, 07 paź 2015

EPODLAS napisał(a)
Małgosiu, bardzo mi się podobały twoje parapety z jesienną dekoracją. Śliczne. Ty to chyba bardzo kochasz swój ogród. Taki dopieszczony

Dziękuję.
Miewam ochoty na dopieszczanie. Ale wiele miejsc jest niedopieszczonych. Nie da się. Przynajmniej narazie.
Iwk4 14:05, 07 paź 2015

Malgosik napisał(a)
Może ktoś ma ochotę podzielić się ze mną niebieskimi i białymi bylinami: irysy, ostróżki, floksy (białe) i inne. Zwracam koszty przesyłki.

Małgoś, na wiosnę mogę ci co nieco podesłać, jakbyś chciała. Kosaćce, przymiotno, teraz już nie dam rady. Na dodatek zimno i sucho. Może lista troszkę urośnie do tego czasu

U mnie też bardzo sucho. Bukszpany przesadzałam, to na noc zamoczyłam w taczce pełnej wody, aby mocno się napiły. Trawa wygląda nieciekawie, po wertykulacji wrześniowej słabo odbiłą mimo jesiennego nawozu. Sucho, woda z węża to nie to samo, co deszcz. U mnie nawet prognozy deszczu nie zapowiadają .

Małgoś, jak wygląda twoja żurawka marmalade?
Ewa777 14:08, 07 paź 2015

Gosiu, czytam, ze u Ciebie nadal praca w ogrodzie wre Masz ciągle nowe pomysły i zapału za trzech Piękne tworzysz rabatki i dekoracje