Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Życie w wiejskim ogrodzie 21:02, 08 sie 2016

Do góry
asica napisał(a)

Wyglądała mi na rozplenicę, ale coś mi za wcześnie na kłosy było. Nie znałam takiej. Masę roślin pozyskałeś z nasion, czy miałeś gotowe sadzonki? Zdradzisz listę roślin? No nie mam miejsca u siebie, ale mam zamiar wcisnąć komuś taką łączkę. . Około ilu metrów2 ma ta Twoja łąką?

Asiu Pegasus dość wcześnie kwitnie bo w maju sadzone są do gruntu już gotowe sadzonki przygotowane w domu
Patagońska i szałwia omszona to samosiejki przeniesione z różnych części ogrodu na to poletko Dmuszki i rozplenice to rozsady z parabetów własnoręcznie zrobione
Cała łąka będzie miał ok 20 m2 Lista roślin poniżej

Doświadczalnia bylinowo-różana 21:01, 08 sie 2016

Do góry
Do raju daleko - u Ewy 21:01, 08 sie 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Ewuniu, fajny ten nowy awatarek. Czytam, ze dopiero wróciłaś, troszkę ci zazdroszczę tych podróży, ale ja się kiedyś zawezmę i też pojadę daleko
Bardzo ładne zrobiłaś fotki Gosi ogrodu.
Wiesz, znowu mi siadł autofocus, musiałam dać aparat do naprawy...

Avatarek jest z podróży - a szczegółowo z Wiednia. Zrobiłyśmy sobie z Gosią cudną wycieczkę, a właściwie Gosia mnie na nią zabrała i pokazała uroki miasta. Pochwalę się tutaj nasadzeniami. Co ciekawe bardzo dużo roślin jednorocznych Ale kompozycje śliczne

Doświadczalnia bylinowo-różana 21:00, 08 sie 2016

Do góry
Pokazują kwiaty

Mirkowy ogród (początki) 21:00, 08 sie 2016

Do góry
Serby rosna świetnie.Kłosowiec sam się rozsiewa.

Doświadczalnia bylinowo-różana 20:58, 08 sie 2016

Do góry
Moje nowe różyczki po wyjęciu z kartonu

po rozprostowaniu gałązek

po posadzeniu do donic

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:58, 08 sie 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:57, 08 sie 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:56, 08 sie 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:55, 08 sie 2016

Do góry
Ta róża niepodobna do mnie, ale jest i będzie

Anna i Ogród 20:55, 08 sie 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Ta ścieżka jest między dwiema rabatami i trawa byłaby jak dodatek który by się rozłaził. Co innego gdybym takie płyty wtapiała w trawnik to nie musiałabym martwić się o przerastanie a tu to chyba nie bardzo. Zobacz

a może jeszcze inaczej? połączyć ze sobą i stworzyć jedną dużą rabatę ? myślę, że wyglądało by to fajnie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:54, 08 sie 2016

Do góry
Po raz trzeci 'White Cloud'

A będzie i czwarty

Mirkowy ogród (początki) 20:54, 08 sie 2016

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:53, 08 sie 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:53, 08 sie 2016

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:52, 08 sie 2016

Do góry

Ogródek Iwony II 20:52, 08 sie 2016

Do góry
Kochana Iwonko, przeczytałam twoje przemyślenia nt. zmian w ogrodzie. Smutne są takie dni. Ja też tak mam. Dziś nawet pisałam u kogoś, ze najchętniej bym wszystko przeorała i zaczęła od nowa. Wiele osób czuje to samo. Myślę, że czytanie tego forum otwiera nam oczy na nowe możliwości i zasady, tak sprzeczne z przeciętnymi polskimi ogrodami.

Mogę ci powiedzieć, jaki ja mam plan, bo ta wersja z orką nie wchodzi w grę. Zamierzam powoli przerabiać rabaty, grupując rośliny. Np. mam w jednym miejscu takie niskie tujki sznurkowe, zapomniałam nazwy jak na złość, w ilości 4 sztuk, w innym 2, bo były 3 i jedną skosił mąż. Postanowiłam, że będą rosnąć razem. To samo z karłowatymi świerkami, thujami aurea nana. Część roślin usunę, i tak nie będzie miejsca, jak się rozrosną. Oczywiście zostanie sporo pojedyńczych, ale będą między tymi powtórzonymi. I teraz chyba najważniejsza rzecz: nie mieszam kolorów. Na szczęście najbardziej podoba mi się róż i biel w ogrodzie, więc nie gryzę się tak bardzo, ale w sezonie (poza wiosną) będą kwiaty tylko w tych kolorach. Dopuszczam fiolet, ale żadnych żółci, czerwieni itp. Myślę, że taka rozrzutność kolorów wprowadza wrażenie chaosu.

Wiesz, na waszym miejscu przerobiłabym jednak to kółko, Zbyszek miał rację, kiedy pytał, kiedy je likwidujesz. Niestety nie jest to dobre miejsce dla tego buka. Nie będzie tam miejsca, jak urośnie, a wtedy przesadzanie będzie dużo bardziej problematyczne. Przesadź jesienią lub wczesną wiosną.

Rozbawiłaś mnie z tą hortensją aż pobiegłam zrobić zdjecie swojej:

Kolory niestety jakieś żółte tu wyszły, ale już było mało światła. Ale do czego zmierzam: ona nie powinna tak wyglądać znaczy wygląda tak dlatego, że jest młoda i prawdopodobnie dostała trochę za dużo azotu. Limka powinna być napakowana jak Pudzian i ta twoja NN taka jest. Miarkę zostaw na mierzenie odstępów między roślinami ona nic nie pomoże. Limka w swojej świetności może mieć ogromne, ogromne kwiatostany. Wg mnie to 100% Limka możesz posadzić je razem

Trzymaj się

Edit: zobacz u Bożenki, czy one są małe? https://www.ogrodowisko.pl/watek/5534-hortensjada?page=423 A u Danusi w nie tylko bukszpanowym są jeszcze większe.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 20:51, 08 sie 2016

Do góry
Pół metra mają zabrać, czyli metr ma pozostać, ale protestujemy, bop chcą wszystkie duże drzewa powycinać.

Przegląd hidcotowej ku potomności, co teraz kwitnie:

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 20:50, 08 sie 2016

Do góry

Berberys zielony kolumnowy,rabata długości 15m,za nimi Red Baron,potem rozplenice,przymierzam pomiędzy trawami jeżówki,ale nie mam pewności czy bedzie to dobre miejsce dla nich.Komentujcie dopóki coś można zmienić,wiem ze brakuje tu koloru i najniższego piętra.Miejsce jest nasłonecznione cały dzień
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:45, 08 sie 2016
Do góry
Toszka napisał(a)
Stojące hortki to na pewno Limki, ale! ważne by szukać (nawet teraz, druga okazja dopiero od lipca przyszłego roku) większe, mocniejsze już nie sadzonki, a krzaczki z najlepiej jednym, wyraźnym grubszym pieńkiem (zobacz u Anbu, własnie takie kupiła). Potem wiosennym przemyślanym cięciem prowadzić je wyżej - zostawia się tylko grube gałązki, przycina schodkowo, a wszelkie cienkie trzeba bezapelacyjnie wyciąć. W ten sposób wyprowadzisz wysokie krzaki mające mocne, sztywne gałązki. Młode sadzonki zawsze się pokładają, bo maja cieniutkie patyczki. Cięcie działa cuda

Toszko a jak gesto posadzić, jak blisko siebie i jak blisko od tui?
Nie wiem ile powinnam dokupić.
Mam 7 z lidla lipcowe w przechowalniku w doniczkach

i wiosenne 4szt z ogrodniczego

trochę się różnią
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies