Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Hortensjada

Hortensjada

aga_podlasie 14:40, 04 sie 2016

Bożenko, czy masz może zdjęcie zaczynającej kwitnąć Magical Moonlight?
bozga 15:22, 04 sie 2016

Mira104 napisał(a)
To mnie uspokoiłaś, bo ja mam dokładnie tak samo, vanilki dopiero zaczynają pomału rozkwitać, ta niby bobo przechodzi w kolor zielony (taka zgniła zieleń), czyżby to była hortensja DIAMANTINO. W sumie ona 1 zakwitła.

Diamantino nie bo ona mimo wszystko jest dość charakterystyczna, podstawa kwiatostanu jest bardzo szeroka z takimi niby poduszeczkami, bardzo dobrze to widać przy pojedyńczo wyeksponowanych kwiatostanach, zeszłoroczna fotka chyba najlepiej odda o co mi chodzi

Taki brudny biały kolor od samego poczatku ma Magical Candle ( odcień bieli dobrze widać na pierwszej fotce w porównaniu do Phantoma)

Druga a właściwie pierwsza o której pomyślałam ( biorąc pod uwagę też kolor liści i zdaje mi się na fotce czerwonawych pędów to Sundae Fraise, powinna nawet u młodej rośliny mieć ładny stożkowy kwiatostan, wybarwia się też przez zieleń do różowego zaczynając od dołu ale można tego nie zauważyć bo kolor zmienia szybko

bozga 15:41, 04 sie 2016

aga_podlasie napisał(a)
Bożenko, czy masz może zdjęcie zaczynającej kwitnąć Magical Moonlight?

Tylko to

hindsight 19:37, 04 sie 2016

Ja jeszcze dodam, w sprawie hortensji Miry, że ogonki liściowe też pomagają w identyfikacji. SF (moja domniemana) ma ogonki niektóre lekko brązowawe, ale nie jest to bardzo intensywny kolor, niektóre są zielonkawe. A Magical Candle czerwone. Poza tym kształt liści też jest inny, MC bardziej wydłużone, SF szersze w stosunku do długości liścia, takie bardziej sercowate. Wielkość liści tez zdecydowanie inna, SF ma małe, bardzo szorstkie liście. Macałam wczoraj w ogrodniczym

Zrobiłam fotkę, tylko MC jest u mnie od niedawna i jej liście mają nienaturalnie jasny kolor. Liście SF są bardzo ciemne, wczoraj też zwróciłam na to uwagę.

No i jeszcze kształt płatków - MC sporo płatków ma takich jakby trójkątnych z zaokrągleniem na czubku, część jest tez okrągłych, jak koniczyna, a SF ma głownie te w kształcie liścia koniczyny.

No i moja SF różowieje od słońca, co prawda potem ją przypala, ale teraz widzę, że znów różowieje. Strona zacieniona kwiatostanu jest zielona

Tak się przebarwiała, zanim ją przypaliło, 21 lipca:

Popraw mnie, Bożenko, jeśli się mylę, bo to moje początki
Marga 19:54, 04 sie 2016

Cudnie! Nacieszyłam oczy. Bardzo Ci dziękuję
Cieszę się, że zapodałaś tak wiele zdjęć Silver D. Dobrze jest wiedzieć jak moje powinny w przyszłości wyglądać.
Bożenko, pamiętasz może jak duża jest ona u Ciebie? Moje sięgają do kolan . Może za mało podlewałam na wiosnę?
Zakochałam się w Diamantino i Magical Moonlight. Jak je spotkam w szkółce to już im nie przepuszczę

Mira104 22:41, 04 sie 2016

Dziewczyny moje hortki są w pełnym słońcu od rana do wieczora. To południowa ściana. Jutro poskubię hortki i u siebie dam zdjęcia. Domi zaskoczyłaś mnie i to bardzo, aż tak to się im nie przyglądam
aga_podlasie 10:27, 05 sie 2016

bozga napisał(a)

Tylko to

Dziękuję, podejrzewam, że moja, kupiona jako Magical Moonlight jest czymś innym, bo inaczej rozkwita. Kupiłam 3, dwie jeszcze nie kwitną, mam nadzieję, że chociaż one okażą się być "prawdziwe"
agata19762 19:59, 07 sie 2016

Przyznaję się, że mam problem z identyfikacją hortek. Na pewno poznam limkę i pinki vinki co do innych...ciemna magia.
Kupiłam kilka bez karteczek, nie były opisane.
Zaglądam tu Bożenko i na bieżąco pobieram nauki.

Pozdrawiam
bozga 20:41, 07 sie 2016

Witam, wprawdzie nie na porannej kawie ale może na wieczornym drinku w moim ogródku

Zacznę troszkę nietypowo bo od jednej z tabliczek ( mam 4 różne wersje) z logo mojego ogródka wykonanym metodą decoupage przez moje koleżanki

Nie ulega wątpliwości, że jest to wypisz wymaluj uwieczniona ( na wieki ?) aktualna gwiazda ogródka jednej z nich ( Aniu pozdrawiam )

Ogrodowa NN, od 2 lat kwitnie bardzo obficie, przepiękny kolor, najlepsze jest to, że takiej niespotykanej metamorfozie uległa pod wpływem bliżej nieznanych "cudownych mocy" zawartych w wysypanej pod nią jesienią ziemi po kwiatach balkonowych
bozga 21:01, 07 sie 2016

A u mnie króluje na razie biel w różnych odcieniach chociaż róż depcze już jej po piętach

Kilka porannych fotek