Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Iwk4 18:24, 08 sie 2016

viva napisał(a)

Prawdziwy matematyk
Chciałabym aby i mnie deszczyk przeszkadzał w pracach ogrodowych, niestety cały czas żar leje się z nieba. U Ciebie tak świeżo, soczyście zielono i kolorowo Podoba mi się herbaciana rabata.
Zmieniłaś avatarek, nie mogłam Cię poznać Dobrze Ci w tych kolorach

Vivo - Helenko, zaszczyt mi gościć Cię u mnie. Widziałam twój ogród w artykule Danusi, lubię wpadać do twojego wątku, uwielbiam twoje niepowtarzalne kule w trawniku. Każde zdjęcie jest inspiracją tajemniczego ogrodu
Dziękuję ci, że wpadłaś i życzę ci deszczyku, by o poranku podlewał twój ogród.
Tak przy okazji linkuję tu również dla zaglądających ogród Vivy oczami Maji w ogrodzie, choć po obejrzeniu tego odcinka jakiś czas temu miałam niedosyt.
http://majawogrodzie.tvn.pl/282,Ogrod-z-rozami-i-widokiem-na-staw-odc-555,odcinek.html

Iwk4 18:48, 08 sie 2016

olga80 napisał(a)
Iwonka zmiana avatarka zdecydowanie na +,bardzo ładnie i ten zarażający uśmiech

U mnie hortki jeszcze daleko w tyle,ale u mnie przeciągi na działce więc myślę,że o jest powodem. Ogród jak zwykle piękny i czyściutki. U mnie codziennie leje w ogrodzie nie mam jak podziałać zbytnio a tyle planów...

Tereniu, deszcz potrzebny, a ty troszkę odpocznij w tym czasie. Czytałam u Bożenki z Hortensjady, że u niej też jeszcze nie wszystkie hortensje wystartowały. Więc trzeba cierpliwie poczekać. Musze zobaczyć, czy coś zrobiłaś z twoim kamieniem.
Ja rozmawiałam z jednym panem i mi przewierci kamień do oczka. Wtedy zrobię moje oczko zamknięte. Będzie tylko ciurkać z kamienia
Iwk4 18:51, 08 sie 2016

jolanka napisał(a)
Jak i kiedy rozmnaża się zawilce?

Zawilce podobno Jolu się wysiewają, ale u mienie znalazłam siewek, na dodatek mi zeszłej zimy wymarzły, teraz kupiłam nowe. I doczytałam, by ich nie ścinać zbyt nisko i okryć kompostem, jak róże. Szczególnie w pierwszym roku

Jolu, pisałaś, ze robiliście sami nawadnianie? Opisywałaś to u siebie? Możesz mi podać linka? Jaki był koszt nawadniania u ciebie?
Iwk4 18:53, 08 sie 2016

GorAna napisał(a)
Iwonko, nowy awatarek super
Podziwiam nieustająco Twoje rewolucje, ogrodowo budowlane
Gratulacje pracusiu

Aniu, wielkie dzięki
Byłam u ciebie i znowu zachwycił mnie twój ogród
Buziaki ślę
Iwk4 19:26, 08 sie 2016

Joku napisał(a)
Taki ładny ogród i dół? Inspirki obejrzałam i wydaje mi się że one do tego co już masz nie pasują. Z kolorami mam tak samo jak ty. Też je kocham. Jak brakuje koloru na jakiejś rabacie, bo już wszystko przekwitło to przestaje mnie to miejsce interesować, nie lubię na niego patrzeć. więc rozumiem to co piszesz.
Cegła jak najbardziej, popieram. Też ją lubię. Wydaje mi się że będzie pasować do twoich brązów i koloru elewacji.

Jolu, święte słowa. Kolor musi być. Rozumiesz mnie.
Cegłę taką jasną już mam w donicach przy tarasie, pewnie pamiętasz Jolu. Teraz czynię starania o pozyskanie podobnej. Jak się uda, będzie dalsze murowanie. Tylko brak tej cegły powodował, ze musiałam zaprzestać z pomysłami, a czerwonej cegły wprowadzać nie chcę.

Joku 19:31, 08 sie 2016

Donicę oczywiście pamiętam. Podejrzewam że taką jasną cegłę trudniej zdobyć.
Iwk4 19:35, 08 sie 2016

Jolu, bardzo trudno. Ale na coś podobnego dostałam przypadkiem namiary, czekam na odpowiedź, czy dostanę i ile sztuk
hindsight 20:52, 08 sie 2016

Kochana Iwonko, przeczytałam twoje przemyślenia nt. zmian w ogrodzie. Smutne są takie dni. Ja też tak mam. Dziś nawet pisałam u kogoś, ze najchętniej bym wszystko przeorała i zaczęła od nowa. Wiele osób czuje to samo. Myślę, że czytanie tego forum otwiera nam oczy na nowe możliwości i zasady, tak sprzeczne z przeciętnymi polskimi ogrodami.

Mogę ci powiedzieć, jaki ja mam plan, bo ta wersja z orką nie wchodzi w grę. Zamierzam powoli przerabiać rabaty, grupując rośliny. Np. mam w jednym miejscu takie niskie tujki sznurkowe, zapomniałam nazwy jak na złość, w ilości 4 sztuk, w innym 2, bo były 3 i jedną skosił mąż. Postanowiłam, że będą rosnąć razem. To samo z karłowatymi świerkami, thujami aurea nana. Część roślin usunę, i tak nie będzie miejsca, jak się rozrosną. Oczywiście zostanie sporo pojedyńczych, ale będą między tymi powtórzonymi. I teraz chyba najważniejsza rzecz: nie mieszam kolorów. Na szczęście najbardziej podoba mi się róż i biel w ogrodzie, więc nie gryzę się tak bardzo, ale w sezonie (poza wiosną) będą kwiaty tylko w tych kolorach. Dopuszczam fiolet, ale żadnych żółci, czerwieni itp. Myślę, że taka rozrzutność kolorów wprowadza wrażenie chaosu.

Wiesz, na waszym miejscu przerobiłabym jednak to kółko, Zbyszek miał rację, kiedy pytał, kiedy je likwidujesz. Niestety nie jest to dobre miejsce dla tego buka. Nie będzie tam miejsca, jak urośnie, a wtedy przesadzanie będzie dużo bardziej problematyczne. Przesadź jesienią lub wczesną wiosną.

Rozbawiłaś mnie z tą hortensją aż pobiegłam zrobić zdjecie swojej:

Kolory niestety jakieś żółte tu wyszły, ale już było mało światła. Ale do czego zmierzam: ona nie powinna tak wyglądać znaczy wygląda tak dlatego, że jest młoda i prawdopodobnie dostała trochę za dużo azotu. Limka powinna być napakowana jak Pudzian i ta twoja NN taka jest. Miarkę zostaw na mierzenie odstępów między roślinami ona nic nie pomoże. Limka w swojej świetności może mieć ogromne, ogromne kwiatostany. Wg mnie to 100% Limka możesz posadzić je razem

Trzymaj się

Edit: zobacz u Bożenki, czy one są małe? https://www.ogrodowisko.pl/watek/5534-hortensjada?page=423 A u Danusi w nie tylko bukszpanowym są jeszcze większe.
Iwk4 22:18, 08 sie 2016

Dominiko, koło zostaje na miejscu, chyba, żeby Zbyszek miał mnie pogonić
Nie odważyłabym się, a to było pytanie ironiczne z jego strony
Kiedy sadziliśmy w nim buka, zastanawiałam się nad wielkością. To jest buk kolumnowy Dawyck Purple. Na taki wybór oboje się zdecydowaliśmy...

Lubię, gdy jest choć troszkę inaczej, jak u wszystkich
Gdybym jednak miała go zabrać ze środka kola, wylądowałby na prostokątnej rabacie obok koła. Jednak muszę to skonsultować, sama decydować nie chcę.
Na końcu tego chodniczka jest rabata z drugim bukiem, jego starszym bratem:

http://www.futuregardens.pl/buk-pospolity-dawyck-purple-fagus-sylvatica.html
Co do kolorów w ogrodzie - to rzecz gustów, a o nich się nie dyskutuje.
Ogród tworzymy dla siebie i dla małżonka, trzeba się też z jego gustami liczyć. Ja lubię niebieski, różowy, fioletowy, żółty, limonkowy, bordowy, ...
Zbyszek czerwony, żółty, pomarańczowy... Więc mamy kolorowy ogród.
Podobnie, jak ty staram się rabaty trzymać w tonacjach, nie zawsze się udaje, czasami w sezonie wychodzi, że nas coś gryzie
Zdjęcia sprawiają, ze zatrzymujemy w kadrze to, co chcemy pamiętać... Ja robię fotki nie tylko temu, co się udało, ale także temu, co chciałabym zmienić...
Dojrzałam do tego, by "uspokoić" rabatę wschodnią przed domem. Nawet się zastanawiałam, czy dosadzić więcej anabelek, wczoraj zrobiliśmy sobie obchód ogrodu, także przed płotem, żeby zobaczyć, jak wszystko wygląda także od strony ulicy. Kawałkami nadal jest misz-masz, w tych miejscach, gdzie mi się coś nie udało, np. padły róże, a nie dosadziłam następnych. I bardzo dobrze, bo będzie okazja na poprawki.
Zbyszek zaproponował, by dokupić rododendronów i zrobić rabatę rododendronową. Pomyślałam sobie i doszłam do wniosku, że Nova Zembla mogłaby mieć więcej miejsca, niż obecnie, więc we wrzeniu dwa krzaczki przesadzę wzdłuż rabaty. Są dwuletnie, więc najmniej szkody będą miały. I będą mogły sobie swobodnie rosnąć.
anabuko1 22:34, 08 sie 2016

Iwonko, witaj!!
Ależ ty masz tam idealny porządeczek,
Piknie w cały ogrodzie, na rabatach.
Hortki pięknieją i cieszą