Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Malutki pod lasem 22:23, 17 kwi 2019

Do góry
Monika, no bardzo fajniutkie

Mirelka, brzozy dziękują Czemu nie lubisz ciemierników?

Martuś, no jak gdzie? Tam gdzie Twój M kupił Twoje

Haniu
, bardzo się opłacało Dziś je oglądałam i wydaje mi się, że na dwóch jakby się pień bielił lekko, pęka ta wierzchnia skórka i bardziej biało jest pod spodem

Anula, Magda, bo się zaczewieniłam

Kasiu, no sama rozumiesz Nie wiem tylko gdzie wsadzić

Jola, Angelika, Agata, Roma, Kamila, Kasia, Iwona, Łucja, Wiklasia, Kasia, brzózki się kłaniają w podziękowaniu
Bylinowa łąka 13:28, 17 kwi 2019

Do góry
MalgosiaW napisał(a)
O jejciu u ciebie większa wiosna niż u mnie. A jak zobaczyłam ostróżkę, no pięknie...

Gosiu liczę, że dopiero wszystko bujnie po świętach, jak słoneczko pogrzeje.

Waclaw napisał(a)
Kaczeńce pięknie i dużo

Wacku, to takie bezproblemowe rośliny są, praktycznie tylko jak kwitną to zwraca się na nie uwagę.

ElzbietaFranka napisał(a)
Gosiu a to nie drzewa bukowe czy grabowe na horyzoncie?
Moja sąsiadka przywozi buki z Bieszczad jak jedzie do rodziny może znowu przywiezie.

Słońce opiera się o zbocze to ziemia ciepła i wszystko rosnie, ale widzę, że susza u ciebie ziemię spękana masz.

U nas też sucho, ale jeszcze nie katastrofa.

Pozdrawiam

Na działce buków nie mam, duże drzewa to graby, olchy, brzozy i parę dzikich czereśni. Tylko przebarwienia jesienne mnie kuszą, bo ogólnie to drzew nie brakuje. Sucho nie jest, to tylko tak z wierzchu ze 2 cm. Jak chciałam za chwasta pociągnąć, to już korzenie oblepione mokrą gliną, która nie bardzo daje się otrzepać.
Pozdrawiam również.

Malutki pod lasem 12:21, 17 kwi 2019

Do góry
I ja pochwalę. Brzozy piękne, ale ja nieobiektywna jestem. Bo brzozy to moja miłość Ale modelkę obiektywnie pochwalić mogę
Wśród brzóz i dębów 12:08, 17 kwi 2019

Do góry
Brzozy <3
Pięknie tam u Ciebie
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:04, 17 kwi 2019

Do góry
Paskudnie się zapuściłam we własnym wątku z odpowiedziami- przepraszam i nadrabiam. Musicie wiedzieć, że mam wyjątkowe wyrzuty sumienia!

AniuCh- liczę, że foch już nieaktualny, bo transfer ID już zrobiony, podzielona, rośnie sobie w różnych miejscach, czekając na miejsce docelowe- hortensjową.
No i puszczają rozplenice u Ciebie? Bo ja zaczynam mieć dylemat- jak ścinałam, to puszczały, a teraz zielonego brak
Zuczka widziałam niedaleko Casablanki, więc chyba to jednak Twój

Dorka- Twoje ID tez już nalazły miejscówkę, i to nawet docelową, bo w szpalerze tulipanów miałam "wyrwy"- w miejscach, gdzie rosły żurawki, więc od razu umościłam tam ID

Kamila/Kawa- ID zagospodarowane, podlewane- czekam na koniec tulipanów, żebym mogła wykopać (prawie dwa lata mijają bez wykopywania) i umiejscowić wszystkie ID docelowo.

Angi- cisy chyba rosną. Jeden niepewny, ten którego zupełnie przeoczyłam i całą noc spędził na rabacie świecąc gołym korzeniem
60-70 cm????????? Nie ma szans- muszą się jakoś z hortensjami pogodzić, bo u mnie tyle miejsca mieć nie będą

Mireczko, czyli, że jest to sprawdzone połączenie- hortensje podsadzone ID. Super PS. Popikowałam

HAniu- zakupiłam wszytko, co polecałaś. Rozsypałam, tak jak zalecałaś i zmieszałam z ziemią zgodnie z Twoją instrukcją Od siebie, to jeszcze podlałam nawet
Plebs się okocił

Edi- myślę, że temat werbeny rozpracowany dokładnie

Nicol- u mnie z badyli werbeny nie udało się ocalić nigdy, ale sieje się rzeczywiście jak nienormalna

Mrokasiu siewki brzozy znam aż za dobrze Nazywam je pieszczotliwie "drzewkami"

Gosiu, Wiklasiu i Kasiu- to sosna Varella

Wiola ma oko, zgadła od razu

Ando/Ewo, Wiolu, bardzo Wam dziękuję za czynny udział w dyskusji i pomoc merytoryczną- Wasze rady sa naprawdę bezcenne!!

Kasiu bez kibiców to nic by nie było Jesteś absolutnie niezbędna

Asiu, też czekam bo zbieram pomysły i szukam natchnienia

Agatko- Polinka wyjaśniła, że ID do słońca, co mnie bardzo cieszy, bo mam je od wschodu, ale na wystawie zachodniej (ależ się profesjonalnie wypowiadam!!! )

Magleska, Ty już nie bądź taka skromna, Ty już się na niewiedze nie powołuj

Basiu- no nie będę ukrywać, że Angi ROZBIŁA BANK
Opcja dzwonki (musiałam sprawdzić "o co kaman"- nawa surfinie bardziej do mnie przemawia ) plus stipa na lato i stipa+ wrzosy na jesień- ojjjjjjj taaaakkkkkkk
Malutki pod lasem 00:01, 17 kwi 2019

Do góry
Super brzozy, modelka to już w ogóle , a największe gratulacje dla Taty za chęci i formę.
Malutki pod lasem 21:50, 16 kwi 2019

Do góry
Aniu - brzozy fajne

Ciemierników nie lubię
Zielony zakątek z Antonówką 21:42, 16 kwi 2019

Do góry
Widok na brzozy bo przyleciała wilga , widać ją na powiększonym zdjęciu obok:

Troszkę kolorków :

Zielony zakątek z Antonówką 20:12, 16 kwi 2019

Do góry
Aniu, cudne te brzozy. Chyba też posadzę kilka na przedpłociu.
Anna i Ogród 19:59, 16 kwi 2019

Do góry
Katkak napisał(a)

Ale fajnie . Ja uwielbiam brzozy. A pęcherznice też lubię, ale z braku miejsca mam w donicy. Robię z niej kulkę na pniu. Póki co wygląda jak wyrzut sumienia .

"wyrzut sumienia" chyba większość roślin formowanych tak wygląda na początku.
Anna i Ogród 19:55, 16 kwi 2019

Do góry
Makao_J napisał(a)

Z biedronek bardzo się cieszę. Od kiedy zaprzestałam oprysków robi się ich coraz więcej. A mszyc mam na dużo, zwłaszcza na drzewkach owocowych. To one właśnie mają pobielone pieńki. Ten o którego pytasz to akurat orzech włoski. Słabo owocuje ale ma ładny wielopniowy pokrój.

Pęcherznicę bardzo lubiłam. Bezproblemowa była. Ale chciałam mieć więcej drzew liściastych. Padło na powszechnie lubianą ze względu na biały pień - brzozę.

Ale fajnie . Ja uwielbiam brzozy. A pęcherznice też lubię, ale z braku miejsca mam w donicy. Robię z niej kulkę na pniu. Póki co wygląda jak wyrzut sumienia .
Anna i Ogród 19:22, 16 kwi 2019

Do góry
JustynaZ napisał(a)
Mi też bardzo podoba się Twój pomysł z brzozami. Chętnie sama kilka bym posadziła tylko nie za bardzo mam gdzie.Trzeba by coś wysadzić .Brakuje mi jednak sprzymierzeńców w domu ,bo uważają ,że po co coś zmieniać jak teraz jest dobrze.

Ja bym chciała mieć takie dorodne krzaki hortensji jak Ty. Ciekawe ile będę czekała na takie okazy.

Wymiany pęcherznic na brzozy nie planowałam. To tak samo przyszło. Ciągłe przeróbki rabat same podsunęły pomysł i jakoś się wpasował i mi i eMowi.
Może kiedyś i u Ciebie miejsce samo się wyklaruje.
Malutki pod lasem 16:49, 16 kwi 2019
Do góry
fajne zakupki, brzozy też mi się marzą, ale chyba nie mam miejsca , ledwie się tam zmieściłaś
5 sztuk to w sam raz, a po ile kupowałaś?
Anna i Ogród 20:13, 15 kwi 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Super sprzęcior Fajnie, że wymieniałaś pęchęrznicę na brzozy.

Cieszę się że coraz więcej osób z entuzjazmem podchodzi do mojej decyzji
Anna i Ogród 19:25, 15 kwi 2019

Do góry
Super sprzęcior Fajnie, że wymieniałaś pęchęrznicę na brzozy.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 15:50, 15 kwi 2019

Do góry
Marcin89 napisał(a)

Projekt domu jest nowoczesny. Ale tak naprawdę to długa droga.

Oczywiście już przeglądam wątki i strony szkółek w kontekście świerków serbskich. Najchętniej już bym sadził

A brzozy też chcę.

Marcin, w takim razie trzymam kciuki za postępy
Anna i Ogród 13:10, 15 kwi 2019

Do góry
Mysza napisał(a)
Aniu fajne zmiany z brzozami

Dziękuję.
Myślę że brzozy to zawsze dobry krok jeśli ktoś ich nie miał a planuje zmiany.
Białe pieńki są urocze
Na zielonej... trawce :) 09:20, 15 kwi 2019

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Najpierw Renia pokazała swój ogród, później zobaczyłam posty u Ciebie i teraz leże i próbuję się pozbierać Angelika, przepięknie, po prostu oczu oderwać nie można.
Co do mojej rabaty, to właśnie jeszcze nie naniosłam wymiarów, może jutro dokładnie pomierzę, bo muszę w końcu się w te brzozy zaopatrzyć

Będę śledzić u Ciebie uwielbiam takie zakupy Gdybym miała gdzie to drzew nasadziłabym jeszcze sporo

Zaraz lecę do Reni, bo napięcie budujecie dziewczyny

Dziękuję za pochwały
Na zielonej... trawce :) 09:18, 15 kwi 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)
No Kochana! Ty to jesteś o cały sezon do przodu!
Ja to mam tylko tulipki i śmiałki...

Asia przez ostatnie ochłodzenie ogród przystopował niestety... gdyby było ciepełko cały czas dziś umbry by już kwitły, a brzozy pokazały więcej zieleni... pierwsze dni i 20C ogród dosłownie budził się w oczach
Między brzozami 23:02, 14 kwi 2019

Do góry
W końcu znalazłam chwilę żeby zrobić mały plan (2 kratki to metr)

Obecnie rosną: brzozy, 5 grabów kolumnowych, sosna czarna (do przesadzenia), jarząb "granatnaja", jodła mandżurska, 3 różaneczniki, 2 azalie, żółta magnolia i trochę mniejszych roślin których już nie zaznaczałam i zawsze można je przesadzić

Plan mam następujący: za brzozami dosadzić po 3 świerki serbskie w dwóch grupach, do grabów dosadzić jeszcze 7 szt aby były gęściej i "pociągnąć" je do strzyżonego żywopłotu (jeszcze go nie ma, będzie sadzony jesienią). Przed grabami (nr 4 ) w narożniku zamiast sosny posadzić jodłę koreańską albo inną sosnę może bośniacką? podsadzić to wszystko krzewami np. hortensją i trawami. Na 1 i 2 pomysłów brak w miejsce 5 marzy mi się dereń pagodowy a w kole nr 3 jodła kaukaska. Między 4 a 5 wzdłuż żywopłotu myślę o niższych (do 2m) drzewkach albo krzewach które wybawiają się jesienią.

Czy ma to "ręce i nogi"?? czy świerki poradzą sobie z brzozą? glebę mam gliniastą i ziemia jest długo wilgotna, ale może tak blisko brzóz będzie im ciężko? a zależy mi żeby było tam coś zimozielonego i większego, aby osłonić się od wiatrów.

poniżej dwa zdjęcia stanu obecnego, przepraszam za bałagan ale moi chłopcy zawsze coś rozniosą

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies