Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ice dance"

W Gąszczu u Tess 09:56, 31 sie 2012

Do góry
Miałam wczoraj dzień z rodzaju „są takie dni w życiu żółwia, ze się chce dać komuś w mordę”
Pożary najróżniejsze i inne stany zapalne o tyle niespodziewanie co mogące być groźne w skutkach skądś się wzięły i wygasić je musiałam...
Stąd nie było czasu na Ogrodowisko...

Wszystkim moim gościom bardzo dziękuję, że pomimo nieobecności gospodyni do ogrodu zaglądają (Martek, furtka ino przymknięta została, jakże mogłabym ją na głucho zamknąć?)

Aniu, zdjęcie z Gosią? Mowy nie ma Ja przy Miss?

Kasiu, myślę nad tą przesłoną z cisa,. Bo i Ty tak radzisz, i EwaG. Nawet o szkółkę wczoraj zahaczyłam, co by zobaczyć, czy bukszpany lub cisy są. No i są.
Tylko Ewa mówi, że wysoki taki ekranik powinien być... Jak wysoki? Nawet mój stożek niewielki jest, to obwódka chyba powinna być nieduża? Wyższe od żurawek i pasychandry, ale czy wyższe od kulek? Dekiel ma być obsadzony miskantami (stoją tam, tylko małe są okrutnie, to i nie widać ich na razie;(), i to, jako wysoki punkt musi wystarczyć (dorastają do 1,5 metra). Tylko nóżki im trzeba przesłonić czymś...

Beta, takiej rzeźby nie chcę
Podaję przepis na pojemnik na deszczówkę: taboret metalowy duży (i mnie to jest taboret gazowy, jakie dawniej wykorzystywano w stołówkach masowego żywienia) na tym beczka (chyba po śledziach) kranik też z demobilu.
Tak sobie myślę, że powinniśmy założyć wątek, jak zrobić coś z niczego, czyli urządzenia ogrodowe z odzysku

Moni, dziękuję za odwiedzinyJ

Joasko, na doniczce mojej żurawki napisane stoi, że to Berry Smootie. Ale w necie piszą, że Berry Smootie jest przepieknie różowa. Ta raczej nie jest różowa. Piszą też jednak, że się cały czas przebarwia. Trudno mi toocenić, bo mam je od kilku miesięcy dopiero...

Ewuś, no latarenka cudna, co mi ją podesłałaś

Irenko, no i masz racjęJ żeby kolory zamienić. Trzeba mi było do Danusi pojechać, to bym zapamiętała, jak pięknie wyglądają kulki cisowe na tle cytrynowych żurawek
Tylko gdzie ja wówczas trawki dam? One tak ładnie na tle kulek wyglądają...

Już nawet wczoraj kupiłam trawkę carex Ice Dance, piękny jest. Kupiłam tylko dwie, bo więcej nie byłoL Już zrobiłam z nich 12

Nieszko, muszę się zgodzić jednak (he, he, lepiej późno niż wcale) co do runianki - nie może zostać pomiędzy żurawkami (Beta, wybacz).
Myślałam, żeby runianką wypełnić miejsce za kulkami (przed i obok horti) .

A wy (Nieszko i Ev) jak tę łezkę proponujecie?

A co do koloru bordowych żurawek to mogę sobie wybieraćL Objechałam okoliczne szkółki i nie ma wyboru, i w dodatku jedynie po kilka sztuk tylko mają jednej odmiany... Tak małych, że nawet podzielic nie ma czego...

Jednak kupiłam sobie jedną żurawkę – słownie jedną i chyba wcale nie dlatego, ze mi się kolor podobał Wzięłam, bo pięknie rozrośnięta była – odnóżek niezliczone ilości ma

Podumowanie:
A ja myślałam, że mam już prawie gotową rabatę))) A tu tyle zmian – wszystko na opak
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 17:08, 30 sie 2012

Do góry
Turzyca Ice Dance dostała towarzystwo żórawki. Wyglądają jakby się polubiły
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:36, 30 sie 2012

Do góry
Poczekaj jeszcze z decyzjami. Poogladamy co Danusia w najnowszej realizacji ostatecznie zrobiła.
Ale myślę, ze kwadraty z nasadzeń to by była bomba
konwalnik kwadracik, ice dance kwadracik, nawet lawenda w kwadracik
Trzmielina mi się ostatnio tylko gold podoba.... Tak jakoś lepiej słonecznie na słonecznym miejscu wygląda Biało-zielone sa piękne w pólcienisyym zakątku lub zachodnim, gdzie caly dzien nie pali słońce. A na słońcu gorzej wyglądają.... I trzmielinę w piękne kwadraty plaskie możesz ciąć
Ale to tylko moje przemyślenia.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 11:38, 30 sie 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Potrzebuję Waszej rady w kwestii obsadzenia tej małej rabatki z czerwonym klonikiem. Rabatka od dwóch lat stoi pustką, niedawno posadziłam tam parę lawend - ale na razie mikre są. Stanowisko słoneczne i suche - chyba jedyne takie miejsce u mnie gdzie sucho W drugim rzędzie przed lawendami dałabym coś a w trzecim konwalnik.
I mam pytanie o to coś pomiedzy lawendą a konwalnikiem - moje propozycje:
- żurawki o cytrynowych liściach (żółte nie komponują mi się ładnie z lawendą)
- jakieś intensywnie zielone trawki (np.carex Ice dance)
- trzmielina sunspot (tylko jak ją ciąć - w kulki czy w wałek?)
A może Wam przyjdzie do głowy lepszy pomysł na owo coś, albo w ogóle na całkowitą zmianę koncepcji?

Aga a może zrób mu skarpetę z trawek ,,,, a konwalnik nie w rzędach tylko obok też w kostkę ....nie wiem, ale kostki bardzo mi się podobają ....

zdjęcie się nie wgrało ....

wszystko o konwalniku :

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/272-portrety-roslin-ophiopogon-planiscapus-nigrescens
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:50, 29 sie 2012

Do góry
Potrzebuję Waszej rady w kwestii obsadzenia tej małej rabatki z czerwonym klonikiem. Rabatka od dwóch lat stoi pustką, niedawno posadziłam tam parę lawend - ale na razie mikre są. Stanowisko słoneczne i suche - chyba jedyne takie miejsce u mnie gdzie sucho W drugim rzędzie przed lawendami dałabym coś a w trzecim konwalnik.
I mam pytanie o to coś pomiedzy lawendą a konwalnikiem - moje propozycje:
- żurawki o cytrynowych liściach (żółte nie komponują mi się ładnie z lawendą)
- jakieś intensywnie zielone trawki (np.carex Ice dance)
- trzmielina sunspot (tylko jak ją ciąć - w kulki czy w wałek?)
A może Wam przyjdzie do głowy lepszy pomysł na owo coś, albo w ogóle na całkowitą zmianę koncepcji?
Po co mi te skyrockety:P 08:09, 25 sie 2012

Do góry
Cześć Marie, osobiście i szczerze daradzałbym się pozbyć skyrocketów. Prawie cały czas na coś chorują
i z czasem robią się coraz mniej atrakcyjne bo łysieją od dołu. Jeśli to miejsce jest słoneczne na pewno
poradzą sobie tam świerki serbskie. Sama zauważyłaś że trudno coś dobrać między nimi aby całość
ładnie wyglądała więc nie męcz się i wyrywaj brzydali Z nowymi nasadzeniami od razu przyjdzie Ci
pomysł na super projekt.

Jeśli trochę zniechęcają Cię wymiary serbów to bardzo fajna jest też choina kanadyjska. Dla mnie to hit
Wygląda jak delikatna mgiełka w ogrodzie i jest przez cały sezon piękna. Chyba ją lubisz bo widzę z lewej,
że posadziłaś odmianę Jeddeloh.

Wyobraź sobię że nie masz już skyrocketów, tylko powiedzmy 4 świerki w rządku, przed nimi rosną już
miskanty Morning Light, które uwielbiają słońce, a przed miskantami są już niskie choiny kanadyjskie
Jeddeloh. No i? Uśmiechasz się już? haha Przewertowałem nieco cudne forum Danusi no i pokaże
to na zdjęciach.

Jeśli to słoneczne miejsce prym będą tam mogły wieść jeżówki, które możesz dobrać według swoich
ulubionych kolorów. Możesz też usypać mini skarpę z kwaśniej ziemii i stworzyć wrzosowisko. Mimo
patelni myślę że i bukszpan by tam wytrzymał. Kilka kuleczek nie zaszkodzi, prawda? Wiem co mówie.
To są rośliny nie do zajeżdżenia chyba że ich dopadnie jakaś choroba grzybowa ale na słońcu się przed
nią obronią naturalnie więc nie ma strachu. Do tego jako wypełnienia możesz użyć werbeny patagońskiej.
Co poza nimi, może Carex morrowii "Ice Dance", na słońcu ta trawka też daje radę i ma fenomenalny pokrój
przez cały rok. Mogę tylko powiedzieć - do boju! Mam nadzieję że "cosik" pomogłem

Gardenarium napisał(a)

fotka z wątku Ogród z Lustrem.

Gardenarium napisał(a)

fotka z wątku Ogród z Lustrem.

Gardenarium napisał(a)

fotka z wątku Echinacea - jeżówka.

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 15:25, 12 sie 2012

Do góry
Najnowsze nasadzenia: carex "Ice dance"

Początki nowej rabatki - tyły do zagospodarowania... ale początek jakiś już jest

carex "evergold", żuraweczka "solar power", żurawka bordowa "no name", widoczne w tle "gracillimusy" do przesadzenia
Boćkowe perypetie ogrodkowe 21:12, 09 sie 2012

Do góry
GabiK napisał(a)
Boćku widzę, że nie zapytałam o to co chciałam: co to za trawa na pierwszym planie na zdjęciu z kolejowej? Czyli ta nie hakone i nie frosted?

Gabi, o ile dobrze pamietam to Carex Ice Dance
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:20, 10 lip 2012

Do góry
1. ważne jest co będzie po drugiej stronie sciezki.
2 wg mnie za żywopłocikiem linie nasadzeń powinny jakoś nawiązywać czy mieć przedłużenie po drugiej stronie ścieżki. Choćby niektóre.
3. Masz tuje Danica do wykorzystana? Czy wydaje mi sie?
W rabacie między hortensjami E. a żywopłotem można 'rozsypać' tuje Daniki lub inny krzew kulisty i niski w zadarniającym dywanie. Może to być Żurawka Citronelle jeśli da radę na całym tym obszarze, tojeść rozesłana Aurea ( tez uda się jesli nie ma tam słońca za bardzo), albo jakies turzyce czy niewysokie trawki zielone czy jasne- molinia Variegata, carex morrovi Variegata ( Ice Dance). Carex Evergold, może Holcus mollis Variegatus (ale nie wiem jak ona z czasem się zachowuje, czy nie robi się łysa w środku, więc trzebaby dopytać szkółkarzy). W to można wsadzic duuzo narcyzy lub krokusów czy innych cebulek.

Inny pomysł- cały ten obszar w rozplenicy nie za wysokiej np Halmen czy Medium Boy, z rozchodnikiem okazałym między nie wplecionym, a w tym , bliżej hortensji ze 3 stożki bukszpanowe. W tym czosnki wielkogłówkowe. A jak nie rozplenica to molinia careulea.

Za żywopłotem mogą być żurawki,może w 2 pasach , albo w 3 pasach( 2 szersze, 1 węższy, nie z żurawek)- może ciemna i herbaciana. Te pasy za sciezka mogą się gubic w morning Lightach i hortnesjach bukietowych. Chociaż tam tez mogłyby być 2 lub 3 świerki serbskie jak zaproponowała Syla. Ale nie wiem co tam masz już zaplanowane.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 15:18, 08 lip 2012

Do góry
Idąc w prawo - i w dół od tamtej rabaty byłoby tak

Czyli placyk żwirowy z huśtawką (huśtawka już stoi) - obok placyk żwirowy z bukiem Rohan Obelisk i kulkami bukszpanowymi ( jak w ogrodzie przy rezydencji - tylko trójkątny) Placyk byłby otoczony miskantami morning light i podsadzony przywrotnikami, ponieważ z powodu spadku terenu byłby w tym miejscu murek oporowy, a wszyscy wiemy jak przywrotniki cudnie na murkach wyglądają Za miskantami karmnik ościsty, a w rogu posadzone hortensje limelight lub inne bukietowe.

Żywopłoty - po lewej stronie dereń elegantissima, na prawo choiny kanadyjskie. Przed dereniami Tuje occidentalis COLLINS GOLD cięte w gęste stożki- między nimi niebieskie hosty. Przed choinami 5 cyprysików groszkowych "Filifera Aurea Nana" podsadzone bordowymi żurawkami

A tutaj dalszy ciąg rabaty

Od lewej (jeszcze jeden cyprysik i żurawki. Jeszcze dwie choiny kanadyjskie, a na prawo ekran z cisa. Przed ekranem 5 rh, żywopłocik z tawuły japońskiej Golden Princess oraz dywan z runianki. Obok runianki narysowałem dywan z carexów Ice Dance, ale szczerze dałbym tam coś kwitnącego (szałwia, lawenda, kocimiętka). Drzewo to wiąz Wredei - albo klon Flamingo. Pod nim byłyby trzy miskanty gracillimusy, za trawami hortensje bukietowe - 4 wzdłuż żywopłotu i jeszcze jedna przy podjeździe. Ostatnim elementem przy samym wjeździe są trzy stożki bukszpanowe podsadzone jasnozielonymi żurawkami. Będę walczyć przynajmniej o te stożki, bo dwa już mają i to na prawdę duże - wystarczy je przyciąć - i dokupić trzeci Sadzonki żurawek jakby się przyjęły będą ode mnie, ale sadzenie na pewno zacznie się dopiero w przyszłym roku.

Wracając do pierwszego zdjęcia Idziemy w lewo - a raczej też w dół

Przed domkiem gospodarczym buk Purpurea podsadzony runianką albo barwnikiem

Żywopłot byłby z żywotnika Aureospicata. Przed nim 5 lilaków ( na życzenie), obok srebrny świerk, lecz chyba już tam niepotrzebny. Przed lilakami różanka z lawendą, na lewo brzoza Youngii oraz 3 hortensje anabelle.

Otoczenie tarasu

2 klony globosum (na taras słońce świeci calutki dzień, więc patelnia totalna) - ale podobno ma być markiza. Po lewej - od klona żywopłocik z bukszpanu oraz 2 gatunki żurawek - bordowa i zielona. Potem już w żwirze byłaby kula - a na końcu konwalnik.
Po prawej pod klonem 3 kule z bukszpanu podsadzone albo tojeścią rozesłaną albo ilexem Golden Gem. Przy tarasie 3 rh cunnigham's'white oraz pas z dwóch gatunków trzmielin Fortunego.

Nooooooooooooooooooooooooooooo i tak mi minęło pół niedzieli na robieniu wizualizacji

Gdyby powstał taki ogród jaki jest w projekcie to byłbym wniebowzięty, ale życie nie pieści Ale jak ktoś z Was się choć troszkę nim zainspiruje będzie to miłe dla mnie
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:24, 21 cze 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Obiecane fotki.
Żurawki Lime Marmelade za nimi hortensje Limelight i przymiarka trawek Carex Ice Dance:

Żurawki bordowe noname, nie widać ich za dobrze na tle kory... Za nimi hortensje Limelight. Pomiędzy nimi będą miskanty - waham się pomiędzy Gracillimusami a Variegatusami. I dołem, przy tych bordowych żurawkach przydałoby się coś żółtego albo limonkowego. Mam pomysła, żeby dosadzić tam jasnych żurawek, albo trawkę carex evergold

Hortensje są jakoś mało wyraźne na tle serbów, może jak zakwitną...? Ale mają już ładne pąki

śliczności jak limelight zakwitną to dopiero będzie cudnie...żuraweczki lime z hortensjami.........cudo
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:18, 21 cze 2012

Do góry
asc napisał(a)
Carex Ice Dance - sadż tylko jedna doniczkę..urośnie szybko wielka kępa.....
Zaczyna mi sie bardziej podobać......wchodza kolory Za rok bedzie duuuuuużo ładniej....

Nie wiedziłam, że Ice Dance tak szybko rośnie! Robiłam przymiarki, ale wydaje mi się, że jest za mało wyraźna w tym miejscu... Może też carex evergold? Bo jeszcze w tle wyżej będą miskanty .
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:06, 21 cze 2012

Do góry
Carex Ice Dance - sadż tylko jedna doniczkę..urośnie szybko wielka kępa.....
Zaczyna mi sie bardziej podobać......wchodza kolory Za rok bedzie duuuuuużo ładniej....
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 09:46, 21 cze 2012

Do góry
Obiecane fotki.
Żurawki Lime Marmelade za nimi hortensje Limelight i przymiarka trawek Carex Ice Dance:

Żurawki bordowe noname, nie widać ich za dobrze na tle kory... Za nimi hortensje Limelight. Pomiędzy nimi będą miskanty - waham się pomiędzy Gracillimusami a Variegatusami. I dołem, przy tych bordowych żurawkach przydałoby się coś żółtego albo limonkowego. Mam pomysła, żeby dosadzić tam jasnych żurawek, albo trawkę carex evergold

Hortensje są jakoś mało wyraźne na tle serbów, może jak zakwitną...? Ale mają już ładne pąki

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:06, 10 cze 2012

Do góry
magnolia napisał(a)
wpadałam na chwilkę.
Wieloszko zdjęcie rabaty z bukszpanami jest śliczne!!!! To chyba będzie moje ulubione miejsce u Ciebie.Super rozstawione kulki, ilościowo świetnie- trawa będzie w dobrych proporcjach do reszty.. ślicznie.
Co do traw- mi się podoba pomysł z Carex morrovi variegata- nie boję się że za niska, da efekt ładnego kołnierza dla kul. Oczywiście nie będzie to dokładnie to co u Toma Stuarta jak na inspiracji, bo trawa niższa, ale początkowo proporcje wysokości bukszpanów do trawy będą właśnie takie jak u niego, a potem bukszpany będą wyższe, więc wyraźniejsze, jednak wg mnie będzie ładnie.
Carex morrovi Ice Dance jest troszkę wyższy i moja znajoma szkółkarka hoduje go w słońcu.
Tylko on z czasem nie będzie kępkowy bo daje małe rozłogi, więc pokrywając nimi powierzchnię da plamę, nie kępki. Ale chyba to nic.

Magnolio, dzięki za pomysła i rady!!! Nawet nie wiesz ile razy ja te kulki przestawiałam i ustawiałam na tysiące sposobów - zawsze z którejś strony coś jest nie tak, bo tą rabatę widać z różnych miejsc. No i nie w rządku ! Dlatego myślę, że jak dojdzie coś wypełniającego dołem, to będzie ładniej . Tylko wciąż się waham nad lawendą, bo trawek żółto paskowanych mam duży wybór (w sensie do łatwego zdobycia ), a tych białych mniej. A to właśnie lawenda determinuje zastosowanie biało-paskowanych trawek.......... hmmmmm... Może jednak sama trawka między bukszpany, w dużej ilości??? Boziu, ależ trudne decyzje...

magnolia napisał(a)

Dziewczyny strasznie mnie zawstydzacie pisząc że pokaże super ogród- nie wiem czy kiedykolwiek będzie super. U nas wszystko trwa i trwa bo po budowie jesteśmy wypstrykani z kasy i wszystko robimy sami. A wiecie ile można zrobić w weekendy, kiedy dzieci biegają wokół, albo jęczą że chcą na rower, do babci, na basen...albo po pracy między obiadem a odrabianiem lekcji z dziećmi.

Magnolio, skądże ja to znam.........
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 23:53, 09 cze 2012

Do góry
wpadałam na chwilkę.
Wieloszko zdjęcie rabaty z bukszpanami jest śliczne!!!! To chyba będzie moje ulubione miejsce u Ciebie.Super rozstawione kulki, ilościowo świetnie- trawa będzie w dobrych proporcjach do reszty.. ślicznie.
Co do traw- mi się podoba pomysł z Carex morrovi variegata- nie boję się że za niska, da efekt ładnego kołnierza dla kul. Oczywiście nie będzie to dokładnie to co u Toma Stuarta jak na inspiracji, bo trawa niższa, ale początkowo proporcje wysokości bukszpanów do trawy będą właśnie takie jak u niego, a potem bukszpany będą wyższe, więc wyraźniejsze, jednak wg mnie będzie ładnie.
Carex morrovi Ice Dance jest troszkę wyższy i moja znajoma szkółkarka hoduje go w słońcu.
Tylko on z czasem nie będzie kępkowy bo daje małe rozłogi, więc pokrywając nimi powierzchnię da plamę, nie kępki. Ale chyba to nic.

Dziewczyny strasznie mnie zawstydzacie pisząc że pokaże super ogród- nie wiem czy kiedykolwiek będzie super. U nas wszystko trwa i trwa bo po budowie jesteśmy wypstrykani z kasy i wszystko robimy sami. A wiecie ile można zrobić w weekendy, kiedy dzieci biegają wokół, albo jęczą że chcą na rower, do babci, na basen...albo po pracy między obiadem a odrabianiem lekcji z dziećmi.

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 21:38, 09 cze 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Carexy morovi rosną u mnie ale wyłacznie jako obwódka rabaty. Bociek dobrze radzi aby kupić tę hakonechloa, ale do lawendy i bukszpanów to raczej nie żółtą

Gdzie te zakupy kupiłaś??! I po ile buk, bo muszę takiego ustrzelić a u mnie na wsi za 185 zł i za 650 zl widziałam...

Marzenko muszę zobaczyć u Ciebie te carex morrovi - kupiłam dziś na próbę 4szt. "Ice dance" - droga, ale piękna i niestety do cienia
Buka kupiłam standardowo u Kulasa, ale na Opolskiej, bo tam znalazłam ładniejszą "sztukę" za 160zł. Niestety to nie jego produkcja, tylko sprowadzane, ale już od dwóch lat i nie mieli na nie reklamacji.
Boćkowe perypetie ogrodkowe 22:22, 08 cze 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Boćku, ale masz super trawki ! Pooglądałam wszystkie i tak na wygląd najbardziej mi pasi carex ice dance, ale ona woli cień, więc to nie u mnie...Ale ice fountain też niezła. I znów mam nad czym myśleć, ale tak się dziś narobiłam jak koń za pługiem, że już nawet myśleć nie mam siły...

Agnieszka, jedna i druga fajna, kup obie
Boćkowe perypetie ogrodkowe 22:15, 08 cze 2012

Do góry
Boćku, ale masz super trawki ! Pooglądałam wszystkie i tak na wygląd najbardziej mi pasi carex ice dance, ale ona woli cień, więc to nie u mnie...Ale ice fountain też niezła. I znów mam nad czym myśleć, ale tak się dziś narobiłam jak koń za pługiem, że już nawet myśleć nie mam siły...
Boćkowe perypetie ogrodkowe 18:33, 08 cze 2012

Do góry
GabiK napisał(a)
Teraz pytania i uwagi trawkowe:
- proszę o wrażenia z uprawy kłosówki - mam na nią chrapkę i zbieram opinie

- turzyca ice dance - podpisałaś tę nazwę przy dwóch różnie wyglądających trawach - na początku kolekcji jest zielona z małym białym marginesem, pod koniec prawie cała biała z zielonym marginesem; czy one tak różnie wyglądają, czy Ci się dwie odmiany zlały w jedną? A jeśli tak, to która jest właściwa? Mam ją mieć w kompozycji i ilość białego ma dla mnie znaczenie.

- pony tails - nie ma szans, żeby przezimowała, chyba że cudem, jak cała zima będzie taka, jak poprzednia przed mrozami; ona ma chyba do ok. -5 odporność. Pozostaje cieszyć się nią jednorocznie, skoro ładnie rośnie, w donicach lub gruncie. Też ją mam. Uwielbiam takie włochatki (jak mawia Laura).

- miskant Cabaret - uprzedzają, że też ma słabą mrozoodpornością, mniejszą, niż te znane dłużej odmiany; pewnie też się z nim po zimie pożegnasz.

GabiK, klosowka jest tegorocznym zakupem, ale z tegoi co czytalam wynika, ze jest kompletnie bezproblemowa, zimuje u nas, strefa mrozoodpornosci V

Co do turzycy to faktycznie, rabnelam sie karygodnie. Ta bardziej zielona to Ice dance, a ta biala to turzyca palmowa Carex muskingumensis Ice Fountains. Turzyca palmowa ma inny pokroj, tworzy takie jakby palemki

Pony Tails mialam w gruncie pod domem, w najcieplejszym miejscu, liczylam sie, ze wypadnie, ale tak ja lubie, ze nie moglam sie oprzec Teraz mam w donicach jako skarpetki dla roz na nozce

Cabaret - no z nim zaryzykowalam, ale jak juz pisalam nie ma reguly, mrozoodporne miskanty mi powypadaly (a niektore byly u mnie ladnych kilka lat) a wrazliwe nowozelandzkie przezyly. I badz tu madry

Na razie wygrywamy z Grekami 1 : 0
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies