Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Wszystko o czym ... Marzysz 20:57, 13 wrz 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)
Coś wiem o niemożliwości robienia rabaty wtedy kiedy się ma wolne
u mnie też leje, a hortensje w donicach już usychają

za to mogę się pochwalić kompostownikiem, zapraszam Cię i pozdrawiam

Ula, byłam, kompostownik extra! też mi się taki marzy
Blaski i cienie nowego życia 20:43, 13 wrz 2013

Do góry
Ula, ale masz super ten kompostownik lecę pokazać M, własnie taki chcę zamiast tego plasitowego g........ a miłego weekendu a u nas jutro targi ogrodowe
Blaski i cienie nowego życia 20:34, 13 wrz 2013

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Chodzi o to,że niektóre rośliny ładnie się prezentują na podniesieniu.
Ula ma dość przestronny ogród i wymyśliłam,żeby usypać łagodne górki z trawą na których będą rosły brzozy.Takie wzniesienia.
Czasem widać to w naturze,gdzieś w okolicach lasów albo w polach.
Rosną w kępach,po dwie albo trzy sztuki.Czasem samotnie.
Te brzozy na pagórkach ładnie przesłaniałyby ten kompostownik.
W dodatku byłoby to bardzo naturalne,niewymuszone.

Bardzo fajny pomysł tylko brzozy strasznie sie rozsiewaja , wiem bo mam, stale trzeba je wyrywac.Miłego weekendu.
Wszystko o czym ... Marzysz 19:53, 13 wrz 2013

Do góry
Przyszłam kuknąć na postępy.. ale czytam pada... u nas kropi czasami.. wiec idę obejrzeć kompostownik Uli
Mazurkowo 11:59, 13 wrz 2013

Do góry
Elik napisał(a)
Cześć Kasiu, fajnie, że do mnie zajrzałaś Masz rację, piach to moja zmora. A u Ciebie rośnie nie coś tam Masz piękny, zadbany ogród pełen ładnie dobranych roślin i jeśli urosło to wszystko na piachu – to mi to dodaje otuchy
Z tym nawożeniem – już to zauważyłam na podstawie trawnika. Jeśli go nie nawożę jak w zegarku – to mi marnieje. Nie dziwię się- on ma zaledwie warstewkę ziemi do rośnięcia. A ja zwyczajnie nie jestem w stanie nawieźć dobrej ziemi na całą powierzchnię działki.
Skoszoną trawę już składujemy na kompoście. Tylko zastanawiam się co z tą moją świeżą rabatą – mówisz żeby wysypać tam tą skoszoną trawę a na to korę? Głupie pytanie laika – ale kora mi nie zgnije? Bosszzzzzz…dlaczego czuję się czasem jak dziecię we mgle?
Mam właśnie zakupiony Rosahumus i zamierzam popodlewać nim trawnik. Mam nadzieję, że poprawi on trochę glebę.
,
Super, że masz już kompostownik)
Rosahumusem możesz podlewać i trawnik i ziemię pod nasadzenia, jak i później po posadzeniu.

Z trawą robię tak: tam gdzie wzrok nie sięga wysypuję trawę prosto z kosza (nie może dotykać gałęzi i pnia, łodyg) ale taką niezbyt grubą warstwą do 5 cm jednorazowo. Gdy dasz grubszą może się zaparzać i brzydko pachnieć (zaczyna się piorunujący proces rozkładu) ale dopóki nie dotyka rośliny nic złego nie zrobi. I za trzy tygodnie następna warstwa, (hosty to bardzo lubią)
Tam gdzie musi ładnie wyglądać wysypujesz trawkę czekasz 2, 3 dni aby "siadła" i na to wysypujesz korę. Potrzebujesz wtedy mniej kory, a trawka rozłoży się szybciej niż kora i doda próchnicy da piachu. Generalnie mam sceptyczny stosunek do kory, a to dlatego, że dobrej jakości, dobrze przekompostowanej kory jest jak na lekarstwo,Ten materiał, który jest dostępny aby się rozłożył potrzebuje azotu, którego w piachu nie ma więc zamiast roślinie pomagać działa odwrotnie

Reasumując trawa to świetny sposób na użyźnienie piachu, nie trzeba się go bać stosować, jeśli martwisz się, że może coś zacząć gnić możesz ją przesuszyć i dopiero wtedy ją użyć. Musisz znaleźć swój sposób aby było i estetycznie i dobrze dla Twojego ogrodu.Wspomnę tutaj o ekologi i oszczędnościach (używasz mniej nawozów i nie kupujesz materiału na ściółkę). Pozdrawiam Kasia
Działka wkoło Lubczyka :) 11:01, 13 wrz 2013

Do góry
kitek81 napisał(a)
Jeszcze kompostownik w kartonie, bo dziś teściowa przyjechała i wolałam z nią pogadać, jutro dzień wydawania kasy m dostał premię, więc tym razem zakupy do domu
Ale jak złożymy, to fotami oczywiście się pochwale

Ale masz plany wspaniałe!
Dzień wydawania kasy ))))
Działka wkoło Lubczyka :) 22:11, 12 wrz 2013

Do góry
Jeszcze kompostownik w kartonie, bo dziś teściowa przyjechała i wolałam z nią pogadać, jutro dzień wydawania kasy m dostał premię, więc tym razem zakupy do domu
Ale jak złożymy, to fotami oczywiście się pochwale
Działka wkoło Lubczyka :) 21:13, 12 wrz 2013

Do góry
Juz zamontowany kompostownik?pakażi
Działka wkoło Lubczyka :) 21:12, 12 wrz 2013

Do góry
Kasiu ja tez od tygodnia mam kompostownik sobie zrobiony ale jest i już wiem że to super sprawa nic się nie marnuje i wszystko wruci ponownie do ogrodu.Czytam że rozchodnika Ci brak mam różowy podeślę Ci też .Pozdrawiam
Moje Takie Tam w Ogródku 20:57, 12 wrz 2013

Do góry
aga_k napisał(a)

płyty mają maskować tak zwaną bajzlownie, za nimi ukryty jest kompostownik, ogród schodzi się do trójkąta a chciałam zamknąć rabaty prostą linią i jeszcze maja pełnić rolę dekoracyjną, przed (na razie ) pustą częścią będą posadzone dwa drzewa.

no i wyprzedziłaś stwierdzeniem moje pytanie o drzewa koniecznie !!! będzie niespotykanie ale pomacać muszę
Moje Takie Tam w Ogródku 20:54, 12 wrz 2013

Do góry
aga_k napisał(a)

płyty mają maskować tak zwaną bajzlownie, za nimi ukryty jest kompostownik, ogród schodzi się do trójkąta a chciałam zamknąć rabaty prostą linią i jeszcze maja pełnić rolę dekoracyjną, przed (na razie ) pustą częścią będą posadzone dwa drzewa.

Aga...brzmi ciekawie,to czekam na fotkę jak dojdą drzewa
Moje Takie Tam w Ogródku 20:49, 12 wrz 2013

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)
Ja też jestem ciekawa co to za ściany i czemu służą?

Blaski i cienie nowego życia 08:15, 12 wrz 2013

Do góry
BarbaraM napisał(a)
Ula ma dość przestronny ogród i wymyśliłam,żeby usypać łagodne górki z trawą na których będą rosły brzozy.Takie wzniesienia.

Dziękuje Basiu za wytłumaczenie. Szukam inspiracji na zakątek brzózkowy i zaintrygowałyście mnie tymi górkami Będę szukać w lesie podpowiedzi
Blaski i cienie nowego życia 08:11, 12 wrz 2013

Do góry
Działka wkoło Lubczyka :) 22:42, 11 wrz 2013

Do góry
a nie chwaliłam się Wam, kupiliśmy plastikowy kompostownik 1600l, czeka na złożenie i będę miała kompost na swojej działce, bo na razie składuję za płotem
Blaski i cienie nowego życia 19:43, 11 wrz 2013

Do góry
Do czego to doszło,zachwycamy się kompostownikiem zamiast nową torebką,lub butami....
...ot...zwariowane ogrodniczki
Ula kompostownik wzorcowy,super!
Blaski i cienie nowego życia 19:40, 11 wrz 2013

Do góry
Bożenko- cieszę się ogromnie że Wam się podoba,
to jednak zasługa mojego eMa
na kompost rzeczywiście będę wrzucać wszystko

Basiu- hortensje będę mieć w innych lepszych częściach mojej działki, a kompostownik chcę schować odrobinę....może w przyszłości brzozy będą go przysłaniać ...bo taki mam plan....pamiętasz jak sugerowałaś usypać górki na brzozowy zagajnik. Górek nie będzie ale brzózki napewno.
Blaski i cienie nowego życia 18:39, 11 wrz 2013

Do góry
Ula,kompostownik wypasiony.
Ty masz miejsce...

Pytasz co wokół.
Ja jestem ostatnio na fali hortensji bukietowych,więc doradzam hortensje szerokim łanem
Zresztą....zobacz co dziś zrobiłam.
Blaski i cienie nowego życia 18:35, 11 wrz 2013

Do góry
Kompostownik wzorcowy. Kompostu nigdy nie za dużo w ogrodzie. Ja nawet z domu zabieram odpadki na działkę. Ula naprawdę twój kompostownik super
Blaski i cienie nowego życia 14:47, 11 wrz 2013

Do góry
ewa004 napisał(a)
Skopiowałam zdjęcia dla mojego żonka
Czy prawa autorskie zastrzeżone czy można zgapiać

Pozdrawiam

Prawa nie strzeżone, można zgapiać.
A przecież ten projekt ja zgapiłam od Alinki

Tess napisał(a)
Łał, ale wypasiony kompostownik.
Pochwały dla eMa.

M. się cieszy a ja też, bo na niego od wiosny czekałam

Sebek napisał(a)
Kompostownik jest giiiiiigantyczny Ale wiem ile go idzie i po sezonie nie komora będzie opróżniona

Masz rację, ziemii za darmo na moją glinę potrzeba w ilościach gigantycznych

marzena napisał(a)
super kompostownik, ale będzie szła produkcja !

już się zaczęła Marzenko, do wiosny muszę mieć już zrobioną

baraga1904 napisał(a)
...będzie się złoto produkowało...ogrodnicze złoto...

To samo mówiłam eM-owi

Syla napisał(a)
Na tyły można bluszcza na siatkę i runiankę na podłogę ..... lubi cień i tam będzie jej jak w raju i na wiosnę zakwitnie na biało .....

bluszcza na siatkę nie będę dawała- to pewne, a na ziemię właśnie runiankę albo irgę, bo ją akurat mam. Tam biega non stop pies, więc myślę że runianka zbyt cenna i zbyt delikatna na jego łapy. Jak przestanie padać to zrobię fotki z dalsza, ale mi głównie chodzi o to miejsce.

anna_g napisał(a)
Kompostowinik full wypas - fantastyczny. Normalnie Ci go zazdraszczam Buziole Ula

Pozdrawiam Aniu, jestem przeszczęśliwa że go mam. Wszyscy tak dziwnie patrzą mało kto rozumie chyba ten temat, ale M. załapał już że ziemia za darmo

grazyna napisał(a)

Ula, ja irgi nie dawałabym, jest baaaaaaaardzo kolczasta Bluszcz jak najbardziej

A czy może nastawiasz się do produkcji kompostu na sprzedaż ? Kompostownik marzenie

HA,HA..Raczej wykorzystam cały kompost dla siebie ale ja mam jakąś irgę niekolczastą, a może to nie irga

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies