Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:04, 24 mar 2019

Do góry
Widzę dobre wieści, szykuje sie powrót do domu.
Co do magnoli to za radą Mazana dawałam mikoryzę taką do kwaśnolubnych mam chyba etykietę to jak coś mogę podesłać fotę.
Magnolia fajnie się przyjęła ma dwa lata i chyba ma pąki kwiatowe.
Z ID oferta aktualna
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:20, 24 mar 2019

Do góry
Piękna magnolia ja się rozglądam za odmianami, bo ciągle mnie kusi jakaś niewysoka, choć wolałabym jasne kwiaty, żeby się mocno wybijały na pierwszy plan. Ale i Twoja cudna! Piękne kwiaty ciemne na zewnątrz i jasne w środeczku
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 20:11, 24 mar 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ale u Ciebie wszystko szybciutko. Magnolia z kwiatami, trzmielinki zółciutkie. Ja mam jedną dużą trzmielinę na pniu ale ona jeszcze nie puściła młodych listeczków.

tutaj wczesnie w tym roku bo w lutym był tydzien super temperatur 18-20st, choć z drugiej strony 2 lata temu jak 27marca wróciłam z małą ze szpitala to magnolia u sąsiada była dokładnie na tym samym etapie kwitnienia - czyli pełni
Z prognozy coś widzę że w PL jakiś nawrót zimna - mi by się przydał bo chce promanalem opryskać a teraz jest za ciepło. Także dla każdego coś miłego
Mój ogrodowy pamiętnik 19:56, 24 mar 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Myślałam że ślimaki jeszcze śpią a tu parę już dzisiaj znalazłam .
Łyso na razie strasznie na rabatach. Brakuje zielonego . Ale na to trzeba będzie jeszcze poczekać.

U mnie też brakuje zielonego, ale jak wszystko ruszy to będzie piknie. U mnie już forsycje zaczyna kwitnąć więc krzyczę
Magnolia też pęka.

W ubiegłym roku przesadziłam w czerwcu hortkę LM, dała radę tylko musiałam podlewać bo mdlała. Masz jeszcze trochę czasu do zastanowienia
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 19:40, 24 mar 2019

Do góry
Anda napisał(a)
Trzmielinki bardzo ladne. Magnolia cudowna. A sasiadka kompletnie bez gustu.

też się sąsiadce dziwię, bo od jej strony to na wprost balkonu to cudo ma, a w dodatku jakis ludzi miała do wykopania bambusa i ogarnięcia tej strony oraz zrobienia ogrodzenia. Aż się dziwie że "firma" jej takie cuda poczyniła. Zanim cisy i magnolia urosną to zejdzie, ale latem trochę wierzba przysłoni, obecnie zupełnie obcięte.
Ale fakt - z jej strony to rzeczywiście ogrodzenie odwróci uwagę od domu sąsiada i mojego .
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 17:38, 24 mar 2019

Do góry
Ale u Ciebie wszystko szybciutko. Magnolia z kwiatami, trzmielinki zółciutkie. Ja mam jedną dużą trzmielinę na pniu ale ona jeszcze nie puściła młodych listeczków.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 16:58, 24 mar 2019

Do góry
Trzmielinki bardzo ladne. Magnolia cudowna. A sasiadka kompletnie bez gustu.
Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 16:27, 24 mar 2019

Do góry
Magnolia Theodore - najciemniejsza z soulangeana, powinna byc 2-4m, rozstrzał wzrostowy spory, ale się przytnie choć sąsiadka chciała się wysłonić więc ta sąsiadka nie będzie protestować.
Kupiłam już teraz bo była w cenie z ub roku a za trochę to będzie wszystko przebrane. Miałam ochotę na jeszcze jedną podobną, ale się powstrzymałam.
Widać piękno orodzenia oraz cebule wysadzone z doniczek żeby rozrosły się na przyszły rok Jesienią stawiam na żonkile, narcyze etc. tulipany odpuszczam.

Japoński ogród Reni i Matiego 15:30, 24 mar 2019

Do góry
Kiścienie i magnolia

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:27, 24 mar 2019

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

To zajrzyj,bo Ania ma piękny ogród
Ja sadziłam magnolię przed O. i posadziłam ją pół na pół torf z ziemią rodzimą i rośnie bardzo dobrze
Magnolia lubi glebę lekko kwaśną

Tak zajrzę na pewno
Czyli pół na pół ziemią kwaśną z ogrodową. To wszystko wiem. Dziękuję Ja nadal używam podłoży na bazie kwaśnego torfu pod rodki i kwasoluby bo ziemia z dobrociami tak jak radzi Toszka powinna się rok macerować, więc oprócz dobroci daje jednak kupny torf/podłoże.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 12:38, 24 mar 2019

Do góry
effka napisał(a)

O nie byłam jeszcze u niej w ogrodzie. Muszę polukać
A jakoże jesteś u mnie, napiszesz proszę jak przygotować ziemię pod magnolię?

To zajrzyj,bo Ania ma piękny ogród
Ja sadziłam magnolię przed O. i posadziłam ją pół na pół torf z ziemią rodzimą i rośnie bardzo dobrze
Magnolia lubi glebę lekko kwaśną
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:17, 24 mar 2019

Do góry
AnkaK napisał(a)
Może trzeba zrobić jakąś listę ekonomicznych roślin? Pewnie nie jednej, zwłaszcza początkującej ogrodniczce by się przydała Magnolia będzie gwiazdorzyć w tym miejscu, fajnie. Szybkiego powrotu do domu życzę!

Aniu, to jest myśl! Rzeczywiście, niejednemu ogrodnikowi z małym budżetem by się taka lista przydała.
Z pewnością carex ID, the Beatles, variegata, one bardzo szybko rosną i można dzielić na sadzonki. Imperata cylindryczna Red Baron i Green Baron podobnie.
Miskanty wszelakie, po dwóch latach spokojnie można dzielić. Jeżówki. Hortensje bukietowe patyczki ukorzeniać, bukszpany, cisy też.
Stipy, werbeny, naparstnice - siewki. To tak pierwsza myśl, a doświadczeni ogrodnicy mają pewnie setki takich roślin, które łatwo rozmnażać bezkosztowo.

Marzy mi się magnolia taka jak u Wioli...

Dziękuję
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:53, 24 mar 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Co ja czytam, córcia chora . Szybkiego powrotu do zdrowia!
A ogrodowo - zazdroszczę Ci magnolii. I Lukasa trochę też.

Niestety, trafił się szpital. Na szczęście chyba wszystko dobrze. Przynajmniej porobią jej wszystkie badania, to największy plus. Może już jutro wyjdziemy Dziękujemy za troskę, to bardzo miłe.

Magnolia jest piękna, teraz tylko dobrze ją posadzić, muszę Wioli spytać jak przygotować ziemię pod nią.
Masz takie cuda w ogrodzie, że nie masz czego zazdrościć
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 09:40, 24 mar 2019

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Pan Lucas solidnych rozmiarów, prezentuje się bardzo ładnie, podlewaj go obficie zwłaszcza latem.

Bardzo fajnie działasz ogrodowo, ciekawe zmiany wprowadzasz.

Podoba mi się przestrzeń wokół tarasu, magnolia w kącie będzie idealnie pasować.

Przemek super, że zajrzałeś Właśnie tym razem będę się wczuwać w podlewanie grabów, bo w zeszłym roku przez wyjazd wakacyjny i powierzchowne podlewanie przez tatę bardzo ucierpiały, nawet myślałam, że już uschły. Na szczęście widać, że żyją mają dużo pąków

Ale się cieszę, że takie pochwały z twoich ust słyszę, naprawdę to mi teraz potrzebne Czyli po powrocie zrywam darń pod magnolię
Kącik tarasowy to moje oczko w głowie, bo przesiaduję tam w każdej wolnej chwili
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:49, 23 mar 2019

Do góry
Może trzeba zrobić jakąś listę ekonomicznych roślin? Pewnie nie jednej, zwłaszcza początkującej ogrodniczce by się przydała Magnolia będzie gwiazdorzyć w tym miejscu, fajnie. Szybkiego powrotu do domu życzę!
W Dolinie Muminków 22:27, 23 mar 2019

Do góry
Basilikum napisał(a)
Tez kcem

Witam Koleżankękwiatuszka zostawiam Moja magnolia gwieździsta
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:58, 23 mar 2019

Do góry

Pan Lucas solidnych rozmiarów, prezentuje się bardzo ładnie, podlewaj go obficie zwłaszcza latem.

Bardzo fajnie działasz ogrodowo, ciekawe zmiany wprowadzasz.

Podoba mi się przestrzeń wokół tarasu, magnolia w kącie będzie idealnie pasować.
Ogrodowe kreacje 21:57, 23 mar 2019

Do góry
zrywanie darni ,to dla mnie najtrudniejsza robota najlepiej mi idzie ,jak jestem zła hihi ….

śliczna magnolia i te rdzawe osdoby -cudo
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:48, 23 mar 2019

Do góry
Sylwia juz prawie myśle że jestescie robotami z kosmosu bo juz nawet zdjec nie nadążam ogladac a Wy jeszcze ciężką robotę robicie.

U mnie pękaja pąki Laury (magnolia) , od trzech lat nie moze porzadnie zakwitnac bo zawsze cos zniszczy jej kwiaty a to mróz a to grad.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 10:48, 23 mar 2019

Do góry
effka napisał(a)

Aha, zadzwonię tam po powrocie. Marzą mi się obwódki cisowe wokół tej nowej mikro rabatki (ten kwadrat 1x1m z Giardinią

Na drugim końcu tam gdzie widać doniczkę, chce wsadzić magnolię w identycznym kwadraciku. Też bym chciała cisy dać wokół ale one nie lubią kwaśno Tak jak magnolia i tu może być problem.

To muszę przemyśleć ten ID rzeczywiście, poczytam o nim.

Dziękujemy

Repandens na taki kwadracik odpada,bo on rośnie szerzej...nie da się go utrzymać wąsko jak bukszpan....i tak jak piszesz cis do magnolii odpada...

A wogóle to zdrówka dla córci
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies