Marysia ja też szukam. Żadna nie prezentuje się jakoś ekstra. Kupiłam 2 ostatnie szt w Lidlu. To co już przekwitło -pod koniec i tak wybarwiało się na fioletowo.
Obecnie wyglądają tak. To Felice White
Łukasz przyszłam Do Ciebie z wątku o śliwach wiśniowych też miałeś dylemat co ile metrów je posadzić. Czy możesz mi napisać w jakim rozstawie są na zdjęciu powyżej.
Twój ogród podglądam już od jakiegoś czasu szczególnie przepiękne żurawki których Ci szczerze zazdroszczę
halo halo
jestem
urlop się skończył ale powroty do pracy są trudne
wczoraj starałam się ogarnąć część papierów
ogród zarósł chwastami trawa się rozrosła
ale co tam
mówię jedno urlop jest potrzebny
pierwszy tydzień raczej domowo-remontowo
ale drugi wyjazdowo - leżenie opalanie itp itd
więc odpoczęłam
wczoraj ogarnęłam jedną rabatkę dzisiaj następne
jeżówki kwitną hortki też - limki cudowne
rozplenica moudry wielka się zrobiła
werbena też i cała reszta nieźle sobie radzi
tylko pysznogłowki mączniaka złapały chyba bo biały nalot mają
czym pryskać??
Na tym zdjęciu widać jaki ogrom pracy włożyliście w puste pole. Roślin przybywa i ładnie się rozrastają. Masz piękne cynie, bardzo je lubię, ale u mnie brak już miejsca na sianie jednorocznych.
Nigdzie nie widziałam szerszego kadru z nimi. Pozbieraj nasiona kolorami, każde osobno i na przyszły rok posiej przy ogrodzeniu na rabatach w 2 zwężających się rzędach - coś takiego /____\ szerszym brzegiem od ogrodzenia. Myślę, że dało by to fajny efekt widoczny już z daleka. Cynie kwitną długo bo do mrozów, jak już urosną są bezproblemowe.No i drugi plus efekt bez nakładów finansowych.
Pooglądałam znowu pismo obrazkowe Cuuudnie!
Czym podsadziłaś róże, bo szukam czegoś dla mojej Louis Odier
Łan rozchodników rewelacyjny, mogę spapugować?
Można było lepiej wygrabić, ale nie widzę tutaj powodu do robienia od nowa. Daj nasiona (czy już dosiewałeś?) nawóz, nawóz. nawóz, dobrze podlewaj i za dwa tygodnie będzie nie do poznania.
Woda, woda, woda.
Ja bym poprawiła ziemią, dała nasion, nawóz (równomiernie rozsypać, nie w placki) i dużo wody.
Zbiorowo dziękuję za miłe wpisy
Właśnie WYPOCZYWAM nad Bałtykiem.
Nallar -Między zieloną a czerwoną galaretką jest serek waniliowy połączony z galaretką cytrynową ( Mniej niż szklanka wrzątku, w tym rozpuszczam całą galaretkę. Gdy już tężeje dodaję niepełną szklankę serka, razem zmiksować)
Ze zdjęcia nie za bardzo widać, wysil się i zrób jakieś inne, podejrzewam, że to migdałek trójklapowy, kwitnie na różowo wiosną??
Nie rób pod drzewkami takich kółeczek z palisadką i białym żwirkiem, to niegustowne jest, można powiedzieć "wiocha" tak się nie robi, a przynajmniej nie w ładnych ogrodach Mówię to z całą odpowiedzialnością i nie masz się obrazić a wziąć do serca.
Biały żwirek to do akwarium, albo na cmentarz, nie do ogrodu.
regeneracja z opisu dobrze wygląda, nie wiem tylko jak wzejdzie, wtedy się okaże.
Generalna rada, naćkane jest, pomiędzy roślinami trawnik, od płotu trawnik, a tak nie powinno być,. a ni ten trawnik am warunki, ani koszenie wygodne. Wytycz rabaty, zdejmij z nich trawnik i nasadź roślin żeby tworzyły kompozycje, a nie był to przypadkowy zbiór roślin, równie przypadkowo posadzonych.
To na razie tyle mądrości ogrodniczch, lecę sadzić ogród
To chyba kalina, można pomóc podlewaniem, wyściółkowaniem kompostem, albo garść Azofoski rozgrzebać z ziemią i podlać, wyściółkować. Podlewać wodą.
Świerki wywalić. To ogromne drzewa a nie pipki do sadzenia w półmetrowej szczelinie. Mają przędziorki i żaden nawóz im nie pomoże. Potrzebują miejsca, przestrzeni.
Chyba że to odmiana 'Glauca Globosa" - wtedy na słońcu powinny być, a nie tam.
Pierwsze zdjęcie - to cis i stożkowy świerk Conica. Conica zmarnieje, poza tym atakują go przędziorki, wywal ten iglak, nie warto, zapewne jest już od strony cisa goły jak święty turecki i się nie zabuduje. A cis ładny, może coś jeszcze być z niego. Np. kula. Ma zadatki na kulę.
Drugie zdjęcie, coś na pniu wierzba Hakuro Nishiki - do wywalenia.
Następnie rośnie tuja kulista chyba Danica. Jak dbać? Tak jak o iglaki, powinna mieć podłoże lekko kwaśne (Conitorf), podlewanie, ściólkowanie korą sosnową, czasem Pinivit dolistnie.
Tuja Smaragd, wykop je stamtąd, bo nie mają szans w tej gęstwinie, poza tym wszystko jest tam posadzone bez ładu i składu, jhak "spadło" tak posadzone. Rabatę stwórz pod płotem a trawnik w stronę ulicy. Wytnij trawnik na rabacie, uprościsz sobie koszenie, a rabatę wyściółkuj, ale najpierw ją przerób.
Małe krzewy ciemny i jasny to trzmieliny Fortunego - cenne, zimozielone krzewy, warto je choćby puścić na słup, będzie się pięła ta żółte trzmielina i ozdobi brzydki słup.
Trawę zbyt nikso koszoną da się wyprowadzić, trzeba podnawozić i podlewać obficie i potem skosić wyżej.
Chwasty w kostce albo wyrywasz ręcznie, albo polewasz wrzątkiem z czajnika, albo opryskujesz octem, albo herbicydem. Tylko nie wdepnij w plamę po herbicydzie i wleź w trawnik, bo na bank, będziesz miał w trawniku łyse placki o kształcie twoich butów