Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 15:24, 13 lip 2016

Do góry

Siaka! Miszczu jesteś!
Jak tam w ogóle Croatia?Dobrze pamiętam?
Podmiejski ogródek 15:22, 13 lip 2016

Do góry
makadamia napisał(a)

O tym cisie pisałam - zetnij go na równo od góry, nadasz mu fajnej bryły i może być ciekawym akcentem w ogrodzie.
Bawarka 15:11, 13 lip 2016

Do góry
Kasiek napisał(a)
Znalezione przy drodze...stary, bardzo stary budynek, nikt w nim nie mieszka i ...one..

ogromniaste, cudownie piekne i takie zdrowe...

Jadac jakas malo uczeszczana droga, zauwazylam piekne roze...Przelamalam sie i podjechalam pod dom tam stojacy z zamiarem zapytania sie o nazwe roz. Odkrylam piekny ogrod, stare roze , cudowne hortensje i bardzo milego czlowieka...Starszego pana, ktory sam prowadzil ten ogrod...Dom na fotce powyzej, to dom jego dziecinstwa, teraz mieszka obok w nowym...ale ...wspomnienia pozostaly, dom rowniez...
Mialam zapytac sie tylko o nazwe roz, a spedzilam z tym czlowiekiem 3 godziny, chodzilismy od rozy do rozy, od rosliny do rosliny...rozmawiajac i milczac...
Wroce tam napewno, zostalam zaproszona na goraca czekolade i naleweczke z rozy
Wroce...bo nie w sposob zapomniec taki ogrod i takiego czlowieka...

Az się mi niemal identyczna sytuacja z jednego angielskiego ogrodu przypomniała
Ogrodnik ogrodnika zrozumie
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:11, 13 lip 2016

Do góry
SYLWIA
no to dzięki tobie wiem, jaka ich nazwa, ha ha
one były kiedyś w innym miejscu i tam nadal odrastają, muszę je wykopać znowu; wczoraj wykopałam przymiotno, podzieliłam i zmieniłam lokalizację, na jesień zmężnieją, trafi sie okazja, dam ci jedną sadzonkę

tu miałam pod tą różą na pniu i było mu ciasno, bo na dodatek jeżówki się posiały i do nieba urosły, dosadziłam kostrzewy, jeżówki zostawiam, bo przy okazji czekania na drugie tłoczenie róży, one kwitną

AGATA
oj tak...doba za krótka, albo za dużo roślin sadzimy
super, że z hortkami wyszło; będą mocne, moje patyki z poprzedniego roku, w tym już super krzaczory
Aby z kasą było lepiej, jednak trzeba samemu rozmnażać, co się da, tak robię, choć juz nic chyba nie wcisnę do ogrodu; mam od groma siewek carex Bronzita i Buchanani i Frosted Curls, choc cięłam je, aby się nie wysiewało. A i tak są dziękuję

to połączenie mi się bardzo podoba i dumam, gdzie to przeflancować, bo i tak trawska zarosną

ANNABUKO1

Aniu niczym, tylko woda, ale niektóre nie dostają i są na patelni i są też wielkie, więc hym...ziemia???

MALA-MI
Aniu, ja juz latam teraz i przesadzam, odpadnie mi to na jesień, tylko podlewania pilnuję; wczoraj w deszczu, ale ciepło, super się robiło
Nowa rabata powinna się udać, ale przy okazji roboty przybyło, po tej ziemi kostka usyfiona, chodnik też, zbieram, czyszczę, myję, kiedyś może doczyszczę
ŁUKASZ

oj oj, zawracaj, taki specjalistyczny pomocnik-ogrodnik, to na wagę złota
nadal nie cięłam, bo co inne robiłam, a te przycięte, na drugi dzień upał i je przypiekło
mam 3 rodzaje chochli
1.aureola- widać ją z daleka, niższy pokrój, ale poduchy wielkie 2. All Gold- zabrana z cienia i podzielona

3.ma bardziej zielone liście- albovariegata- rośnie najszybciej
W Kruklandii 15:07, 13 lip 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Som

Przedstawiam wam....moje panie

Mary Rose
Lady Salisbury
Princess Anne
Maid Marion
Natasha Richardson

No no
Ogródek frontowy 15:06, 13 lip 2016

Do góry
Toszka moje hortki zaczynają się rozwijać i coś mi się nie widzi żeby to były te same ale to moje pierwsze więc może się mylę (mam nadzieję )Tak wyglądają pierwsze:

I drugie:
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:02, 13 lip 2016

Do góry
malkul napisał(a)

Żeby hortensji nie poznać przy pierwszym spojrzeniu....Ffffstyd
Tu ma być ogród :) 14:56, 13 lip 2016

Do góry
Tu ma być ogród :) 14:55, 13 lip 2016

Do góry
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:55, 13 lip 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
i molinia i tatarak lubią wilgotną ziemię.

Ale molinie mam wielkie i dorodne, rosną w suchym i w słońcu

a tatarak takie pojedyncze ździebełko, rośnie w wilgotnym miejscu, raczej cienistym, szkoda, że nie mam foto,
czegoś mu jednak brakuje...
Tu ma być ogród :) 14:51, 13 lip 2016

Do góry
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:51, 13 lip 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Śliczne trawy (wszystko) masz w ogrodzie Jeżówki uwielbiam wszystkie, byleby tylko były różowe Piękne widoki.

Ewa jeżówki różowe i białe lubię bardzo...wczoraj dolało, mam świeże i soczyste widoki

Wrzosy chyba jednak zaczynają

Tu ma być ogród :) 14:48, 13 lip 2016

Do góry

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:42, 13 lip 2016

Do góry
HANIU
jak daję więcej fot, to licznik bije
zdrowie ostatnio lepiej, dzięki za życzenia
ja wchodzę na forum, to nie na powiadomienia, ale na nasze ogrody, jest mi tak o wiele lepiej i tych liczników nie widaćbuziaki
KINDZIA
no miesiąc lenia miałam, ale sam przeszedł, tzn organizm mnie tak włączy i wyłączy, jak chce
stożki w realu nie sa grube, mocno nie cięłam, niech ciut się zagęszczą i podrosną, ale teraz już bez strachu wezmę się za ten stożek cisowy, tylko, jak ja tam wejdę???
Kasia, rozwary nawet teraz przesadź, one lubią słońce, ale musisz po przesadzeniu regularnie podlewać, no tez koloru jestem ciekawa; jak przekwitną, zostaw, nasiona się posypia i będziesz mieć ich coraz więcej.
U mnie jeżówki mają rzadko i do tego bez nazwy, więc nie pomogę mimo chęci ...u ciebie jest nawadnianie, to chochle szybko masy nabiorą
Buziaki i do zobaczenia. Irysy ukopiemy na świeżo
a tu masz kolory rozwarów, jednak jest w mniejszości róż, biały też

rozwar to zupełnie bezproblemowa bylina
i fajny akcent kolorystyczny
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:40, 13 lip 2016

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Agatka nie masz wrażenia, że wrzosy w tym sezonie wcześniej będą kwitły? U mnie niektóre białe już pączusie wiążą

Polecę zobaczę, pąki mają już nabrzmiałe

Toszka napisał(a)

a u mnie już zaczęły...

U mnie wszystko później startuje, większość moich wrzosów to pączkowe, one też późniejsze są

Ogródek Iwony II 14:40, 13 lip 2016

Do góry
Obiecałam Juzi pokazać moje hortensje.
7 sztuk kupionych wiosną zeszłego roku:

Tutaj do donicy wypełnionej kompostem i ziemią wsadziłam 3 sztuki. dwie po po brzegach właśnie z tego zakupu, w środku jest ciut większa z zakupu jesiennego, czyli troszkę starsza. Konewka robi za miarkę:

Żwirek trzyma wilgoć i w donicy ziemia tak nie wysycha, poza tym podłoże robi swoje.
Kolejne hortensje rosną przy ciurkadełku. Sztuk 5.

Trzy środkowe są ładniejsze. Wynika to z faktu, ze przesadzaliśmy tam tuje w maju i by się przyjęły, codziennie laliśmy tam przez dwa tygodnie sporo wody. Środkowa pomiędzy dużymi szmaragdami dostałą przy okazji lania wody najwięcej jej, bo woda tam spływała. No i ziemia lepsza była dorzucona, a pomiędzy trochę obornika zakopałam.
Dalej rosną następne dwie mizerotki. Wody dostają tyle, co cała reszta, ale iglak z tyłu wypija im wodę, bo posadziłam je w jego korzeniach ... Musze to zmienić jakoś, ale już nie w tym roku ...

I widok ogólny z konewką jako miarką.

Równe kupione, różnie rosną w zależności od warunków. Wiosną wszystkie dostały taką samą porcję nawozu do hortensji. Musze znowu podsypać, bo zaczynają kwitnąć.

Typografia ogrodu 14:40, 13 lip 2016

Do góry
I wglebnik w wersji suchej
Pokażę nasz ogród 14:33, 13 lip 2016

Do góry
asica napisał(a)
No to porcyjka zdjęć:

To już teraz wiem dlaczego nie wyobrażasz sobie swojego ogrodu bez anabellek
Przepiękne!!!

Asiu dobrze kojarzę, że robi liście wedzarnie? Mogłabyś w wolnej chwili obfocic szczegółowo?
Zieleń przed kamienicą - trudna sprawa 14:32, 13 lip 2016

Do góry
Witam po przerwie. Częściowo zająłem się moim "ogródkiem". Tyle, ile miałem czasu do tej pory. Skopałem parę metrów, zabrałem jedno "miejsce parkingowe" i wrzuciłem dwa kamloty, żeby ta przestrzeń więcej podobnej funkcji nie pełniła.

Poza tym posadziłem dużo turków. Tak się akurat złożyło, że dostałem pełno mniej lub bardziej wyrośniętych sadzonek. Poza tym trochę ukorzenionego i nieukorzenionego bluszczu pod drzewem.

Generalnie gleba była bardzo twarda, miejscami nie mogłem się wkopać głębiej, niż na pół szpadla (być może to już schron, który znajduje się pod podwórkiem). Poza tym kawałki gruzu i śmieci.

Zastanawiam się nad jakimiś mało wymagającymi roślinami, które mogłyby pokryć całą powierzchnię i żeby nie były to rośliny jedno sezonowe. Na trawnik raczej się nie porywam. Chyba, że trawa z mikrokoniczyną jest mniej wymagająca?

Zdjęcie jest z kwietnia/maja. Teraz wszystko jest znacznie bardziej zarośnięte, mam dużo chwastów do wyrwania z krawężników itd. Poza tym chciałem pare miejsc opryskać odchwaszczam. Polecacie coś?
Księżycowy... 14:31, 13 lip 2016

Do góry
U mnie dopiero pierwszy słoiczek ogórków się zrobił. Piękne masz zbiory.
Zrobiłam dzisiaj fotki tego muru. Wklejam u Ciebie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies