Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

ag_zie 12:30, 07 sie 2016

Aniu zdjęcia piękne a szczególnie podobało mi się koralików cisowych
O 6 rano rośliny fajnie wyglądają
A moje dziecię zrobiło dziś pobudkę o ...4!!!! Jakiś koszmar!!!!!
alis 13:15, 07 sie 2016

anbu napisał(a)
Magdo kawa o 6 rano najlepiej smakuje
Aniu dzięki
Ostatnie podrygi i już Was nie męczę

Taki Jegomość w berberysach siedzi

Oj jakie piękne foteczki Anulka Kawa na tarasie to i dla mnie najlepszy moment dnia
Toszka 13:18, 07 sie 2016

z proporcjami wyliczonymi to ja mam problem. To zupełnie jak z gotowaniem

Z rodkami trzeba ostrożnie aby nie przedobrzyć. Igliwie, liście przekompostowany obornik to próchnica. Tu dużo. Hemoglobiny sypię ok. 4-5 łyżek wokół krzaka. Mieszam delikatnie z wierzchnią warstwą. Kawa (fusy) w ilościach sporych. Joasiu, wiem, ze u ciebie mozna z palarni kawy dostać łupiny kawowe, które przy okazji odstraszają opuchlaki. To wszystko są produkty naturalne. Tu nie ma ryzyka przedobrzenia.
Kasia_CS 13:19, 07 sie 2016

Toszka napisał(a)
siarczan żelaza dajesz tylko awaryjnie. Na zaś nie ma potrzeby. Swoim rodkom, jeśli widzę oznaki na liściach zapodaję suszoną hemoglobinę

ale ja siarczan z myślą, żeby dać go do dołu zamiast siarki, którą doradzałaś Ani. Czy mam jednak kupić siarkę granulowaną.
Toszka 13:33, 07 sie 2016

Siarka a siarczan żelaza to dwie rózne rzeczy. Pod rodki można używać chelat żelaza, a nie siarczan. Siarczan żelaza zostaw sobie na mech w trawniku, a nie pod rodki.

Chelat żelaza z powodzeniem zastępuje hemoglobina, która przy okazji bogata jest w inne, łatwo przyswajalne składniki choć by takie jak magnez. Hemoglobiny nie przedawkujesz. Chelat tak.
Wszystko jasne?

Kasiu, wychodzę z założenia, ze moze i naturalne składniki trudniej dostać, ale nie ma ryzyka przedawkowania i potrzeby wyliczeń męsko-aptekarskich
beata_m 14:33, 07 sie 2016

cudne foty! Super Pani Anno ehhh bedzie to cudniasty ogród ohhh będzie
sylwia_slomc... 15:06, 07 sie 2016

Tych ślimarów to jak kostkę przekładałam pod paletami dużo było, natychmiast wysłałam na drugi świat bo mam ich w tym sezonie o wiele więcej niż w ubiegłym
sylwia_slomc... 15:09, 07 sie 2016

Ale się u Ciebie zmieniło niesamowicie Piękne te kamienne poziomy przy schodkach
hindsight 15:56, 07 sie 2016

Toszka, kolejnynraz czytam, co piszesz o hemoglobinie i chyba zamówię, to będzie też dla psa. Od roku jest na surowym żarciu (BARF), a podobno można hemoglobinę dodawać, bo krwi nie ma dużo w takim gotowym mięsie. Bardzo sobie chwałę, suka ma wreszcie normalny oddech, czyściutkie zęby, sierść nie ma zapachu, chociaż w ogóle jej nie kąpię (boi się, wodę lubi tylko do picia i pływania). Mówisz, że kilka łyżek, lepiej z górną warstwą zmieszać, czy można od razu wszystko wymieszać w dołku?

Kawę na wierzch, czy do dołka? Kurczę, muszę zbierać! A ja głupia wywalałam...i jeszcze jedno, przekompostowane trociny od świnki morskiej chyba mozna, nie?
Toszka 16:33, 07 sie 2016

Mozna trociny od świnki. Przed sadzeniem mieszasz. Po posadzeniu ściółkujesz cienko z dala od nasady pnia.
A odnosnie BARFA to powiem tylko tyle, że oryginalny Barf to koszt ok 600-800euro miesięcznie. Dieta Barf opiera się na "dzikim" mięsie - króliki, emu, kangury, świeże morskie ryby, glony. To co my zapodajemy, to mięso nafaszerowane chemią i antybiotykami W tej "naszej" diecie brakuje kolagenu