Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Anna i Ogród 18:58, 18 lip 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Kolejne zakupy

na rabatę przy altanie. Było tak

jest tak

Tu. Chyba różowe kwiatki doszły.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 18:55, 18 lip 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
Wszedzie w donicy jest tak na calej powierzchni

a wokól tak

To chyba dobra wiadomość? Śmiałka się obawiam już na podstawie nazwy, choć może 'Goldtau' jest inny. Darniowy tworzy darń a 'Goldtau' pojawia się tu i tam.

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 18:53, 18 lip 2016

Do góry
Muszę tam jeszcze dosadzić kostrzewy...

W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 18:50, 18 lip 2016

Do góry
Dziś na tapecie rabata przed warzywnikiem, która jeszcze młodziutka, ale ja już widzę potencjał... nieskromnie mówiąc
Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:49, 18 lip 2016

Do góry
Witajcie!
To i ja zwrócę się do Was z prośbą o podpowiedzi i pomoc, czy wręcz ratunek...

Pacjentem jest niewielki- ok. 60mkw trawnik. Zakładany był w maju tego roku. Ziemia - po budowie, z dużą ilością chwastów. Ziemię przekopałem, chwasty ręcznie usunąłem. Na to wszystko rozrzuciłem ok. 10-12 cm ziemi - dedykowanej ponoć pod trawę. Trawa posadzona, podlewana. Wyrosła... Na początku niebyt równo, ale czas, woda i koszenie jej pomogły. Trawnik wręcz idealny. Do czasu... Jedno nawożenie i okej, drugie nawożenie ok 3 tygodni temu i okej. Niestety pomiędzy trawą zdrową i pięknie zieloną pojawiać się zaczęły fragmenty młodej i starej trawy, która intensywnie usychała. Przez ostatnich kilka dni, próżno szukać ciepła i słońca. Ziemia cały czas wilgotna. W trawniku przez około miesiąc czasu buszowały dżdżownice. W tej chwili jest ich mniej - nie widzę ani ich, ani charakterystycznych kopczyków. W dniu wczorajszym trawnik grabiłem... Zajęło mi to prawie cały dzień. Trawa jest mocno przerzedzona. Do tego ubierało się kilka worków pełnych żółtej lub żółknącej trawy. Tyle pracy, tyle łez i potu, a trawa wygląda... mizernie. Nie udało mi się z pewnością wygrabić wszystkiego, ale pytanie, co dalej...? Grabić? Nawozić? Czekać? Modlić się?

Byłem wczoraj w centrum ogrodniczym z prośbą o ratunek. Jedyne co usłyszałem, to że mam czekać, na razie nie podlewać. Na trawniku nie było żadnej chemii! Chwasty wyrywane ręcznie. Na ten moment nie ma ich praktycznie wcale w ogrodzie. Ziemia, raczej dobrej jakości, trawa wyrosła ładnie. 2 nawożenia przez ponad dwa miesiące, to chyba nie za dużo?! Takie zjawisko występuje praktycznie na całej powierzchni - niezależnie, czy w miejscu zacienionym, czy w słońcu, w lekkim dołku, czy na lekkim podwyższeniu. Po wygrabieniu aż łzy cisną się na oczy, był piękny dywan, jest piękna ziemista nie wiem co

Pomożecie ?

Poniżej małe fotostory...

I zdjęcia sprzed chwili...

Anna i Ogród 18:48, 18 lip 2016

Do góry
W tej chwili wszystko jest jeszcze małe ale takie rosną tam roślinki
Jeżówka NN i róża Aphrodite

oraz róża Goethe i dzisiejszy zakup: biała liatra i floks. Czekam aż w pełni się rozwinie ale już czuć zapach
Anna i Ogród 18:46, 18 lip 2016

Do góry
No i druga strona altany też okaz nędzy i rozpaczy. Było tak

teraz jest tak

Zostało jeszcze miejsce na zimozielone (pewnie cisy)
Anna i Ogród 18:42, 18 lip 2016

Do góry
Z tarasu ta rabata wygląda tak

z bliska tak

Jak zakwitną róże Comte i Biedermeier na tej rabacie to będzie więcej kwiecia
Anna i Ogród 18:38, 18 lip 2016

Do góry
Kolejne zakupy

na rabatę przy altanie. Było tak

jest tak
Anna i Ogród 18:33, 18 lip 2016

Do góry
Kupiłam zimozielone na obecnie tworzoną rabatę choiny kanadyjskie

i thuje Golden Tuffet

Po wsadzeniu wygląda to tak

a taki mam widok z tarasu na część tej rabaty. Różowe jeżówki bardzo mnie rozweselają i czekam aż hortensje Vanilki zaczną kwitnąć całe

Z Pszenicznej ... 18:30, 18 lip 2016

Do góry
Takie rozplenice sobie wyhodowałam, muszę je niedługo do gruntu wysadzić bo korzenie już przechodzą dołem doniczki, może coś się z tego uchowa do przyszłego roku

a rozmnożone rozchodniki do towarzystwa ( od Krysi)

Anna i Ogród 18:25, 18 lip 2016

Do góry
Zmiany zmiany teraz fotorelacja.

Rabata z berberysem Superbą i jarzębiną wyglądała tak

a teraz tak. Usunęłam wszystko co mi ciążyło teraz mam dużo miejsca i muszę wymyślić co wsadzić w tą lukę
Działka prawie w Borach Tucholskich 18:05, 18 lip 2016

Do góry
Fantasia

Pas zielen przy drodze gminnej a parkowanie 18:04, 18 lip 2016

Do góry
Nietypowy dla forum problem. Mam domek położony na rogu drog gminnych. Na zewnątrz posesji (jak i wewnątrz) staramy się z mężem utrzymywać porządek. Posialiśmy trawnik, posadziliśmy przy siatce żywopłot.
Dbamy o niego podobnie jak o teren wewnątrz.
Ponieważ teren trawnika jest systematycznie koszony, goście sasiadów chętnie zajmują całą jego długość, parkując samochody.

Co o takiej sytuacji mówią przepisy?
Proszę o pomoc, bo nie chcę się kłócić z sąsiadami ale z drugiej strony niefajnie oglądać, jak ktoś nie dba o wykonaną przez nas pracę. Nadmieniam, że nikt nie był łaskaw zadzwonić domofonem i poinformować (spytać) o chęci parkowania w tym miejscu.

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 18:02, 18 lip 2016

Do góry
Basilikum napisał(a)
hali halo pozdrawiam z outletu wyladowalam w nim drugi raz w tym tygodniu a ze mialam aparat, to kilka zdjec pstryknelam. Tym razem wyszlam z 2 parami butow

alez piekne kwiatki !!!!!!!!!!!
ten biało -niebieski też
zazdroszcze takich wypadów i ciesze się że się podzieliłaś z nami widokami
pozdrowienia zostawiam
Ogród Mirelli 17:59, 18 lip 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Mi też ta różyczka się podoba.
Mirelka, pokaż techniczne zdjęcie, co posadziłaś za rozchodnikami. Chodzi mi o kolejność
Nie widziałam jeszcze tylu motyli naraz

Iwonka to jest najszersze miejsce na rabacie bylinowej. Śliwa wiśniowa posadzona na chwilę została na stałe, podobno budleja - rosną centralnie na środku.
Za rozchodnikami posadziłam przetaczniki ciemno - różowe, które mnie denerwują, bo się pokładają. Może za rok będzie lepiej.
Następnie rośnie hortensja, którą przytargałam od obcych ludzi - będzie wielka, po bokach jeszcze małe rozplenice i miskanty ML, a za tym rosną różne przesadzone z przedogródka i inne rośliny - taki bałaganik.

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 17:57, 18 lip 2016

Do góry
Wałowa zrobiona czestujcie sie nalesnikami bo za chwile zostana zmiecione
zajze poo katach i uciekam do ogrodu-jak zwykle jak jeleń

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 17:56, 18 lip 2016

Do góry
Witajcie,wpadlam do domku bo Krasnalkom zachcialo sie nalesnikow z ogrodowymi powidlami i plackow ziemniaczanych ,to przy okazji zabralam troche marchwi z ogrodu ( tyle nasialam jak dla wojska hi hi )
zrobilam nalesniki i znikly w brzuchach krasnalek a powidla na dzialce hi hi
wiec dorobilam druga parite,miedzyczasie 2,5 litrowy pojemnik ciasta na placki,miedzyczasie soczek z marchewki,pranie ,podlewanie
3 h spedzone w kuchni hm...niezly czas
pogoda w kratke,roze mozolnie zaczynaja kwitnac-brak slonca
ale jak wystrzeli roza papieska to bedzie na czym oko zawiesic tymczasem takie tam

dokopalam sie do cudownego piachu ,miekki jak aksamit-nawiozlam troche taczek i krasnalki piaskownice maja
Jak feniks z popiołów 17:40, 18 lip 2016

Do góry
Czyżby jesień stała już za progiem?
Wrzosy powoli zaczynają przygotowywać się do kwitnienia.

Tu bez ekstrawagancji. Najpospolitsze z pospolitych wrzosów. Z castoramowej wrześniowej akcji Kwiaty za elektrograty
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 17:39, 18 lip 2016

Do góry
Margarete napisał(a)
Lato w ogrodzie nabiera dojrzałośći i kolorów...kwitną liliowce, jezówki, ciągle któraś kwitnie z róż i zaczynaja nabierać na znaczeniu trawy, pokazują sie coraz wyraźniej.........

Czy pierwszy plan to MW ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies