Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

MaciejO 18:49, 18 lip 2016

Witajcie!
To i ja zwrócę się do Was z prośbą o podpowiedzi i pomoc, czy wręcz ratunek...

Pacjentem jest niewielki- ok. 60mkw trawnik. Zakładany był w maju tego roku. Ziemia - po budowie, z dużą ilością chwastów. Ziemię przekopałem, chwasty ręcznie usunąłem. Na to wszystko rozrzuciłem ok. 10-12 cm ziemi - dedykowanej ponoć pod trawę. Trawa posadzona, podlewana. Wyrosła... Na początku niebyt równo, ale czas, woda i koszenie jej pomogły. Trawnik wręcz idealny. Do czasu... Jedno nawożenie i okej, drugie nawożenie ok 3 tygodni temu i okej. Niestety pomiędzy trawą zdrową i pięknie zieloną pojawiać się zaczęły fragmenty młodej i starej trawy, która intensywnie usychała. Przez ostatnich kilka dni, próżno szukać ciepła i słońca. Ziemia cały czas wilgotna. W trawniku przez około miesiąc czasu buszowały dżdżownice. W tej chwili jest ich mniej - nie widzę ani ich, ani charakterystycznych kopczyków. W dniu wczorajszym trawnik grabiłem... Zajęło mi to prawie cały dzień. Trawa jest mocno przerzedzona. Do tego ubierało się kilka worków pełnych żółtej lub żółknącej trawy. Tyle pracy, tyle łez i potu, a trawa wygląda... mizernie. Nie udało mi się z pewnością wygrabić wszystkiego, ale pytanie, co dalej...? Grabić? Nawozić? Czekać? Modlić się?

Byłem wczoraj w centrum ogrodniczym z prośbą o ratunek. Jedyne co usłyszałem, to że mam czekać, na razie nie podlewać. Na trawniku nie było żadnej chemii! Chwasty wyrywane ręcznie. Na ten moment nie ma ich praktycznie wcale w ogrodzie. Ziemia, raczej dobrej jakości, trawa wyrosła ładnie. 2 nawożenia przez ponad dwa miesiące, to chyba nie za dużo?! Takie zjawisko występuje praktycznie na całej powierzchni - niezależnie, czy w miejscu zacienionym, czy w słońcu, w lekkim dołku, czy na lekkim podwyższeniu. Po wygrabieniu aż łzy cisną się na oczy, był piękny dywan, jest piękna ziemista nie wiem co

Pomożecie ?

Poniżej małe fotostory...

I zdjęcia sprzed chwili...

Gardenarium 19:31, 18 lip 2016

Mogło być posiane za gęsto (za dużo nasion) i siłą rzeczy wygnił nadmiar no i wilgoć. A czy trawnik jest w słońcu?

Skosić dośc nisko, zaprzestać podlewania, podlać Topsinem, obserwować.

Nawet w doskonałym trawniku nie ma tak, żeby wszystkie źdźbła były zielone.

Instagram Ogrodowiska
MaciejO 19:43, 18 lip 2016

Dziękuję. Trawnik od wschodu - w większości. Słońca przez ostanie dni jak na lekarstwo... Nie ma jednak znaczenia czy w części bardziej, czy mniej zacienionej... Efekt jest podobny ;(
W miejscach mocno zniszczonych dosiewać, czy z tego co zostało uda się zagęścić trawnik?

EDIT:
Według rozkazu trawa skoszona na minimum dostępne dla mojej kosiarki. Topsi kupiony i opryskiwanie - o zgrozo, ręcznym sprayem, zrobione. Od wciskania tego ustrojstwa, zakwasy jutro gwarantowane
krzysztof_mi... 21:26, 18 lip 2016

Dobry wieczór.
Choć czytam forum od miesięcy to jak większość z użytkowników piszę dopiero jak pojawia się problem
Mój trawnik, łącznie ok 300m2. Założony pod koniec maja z siewu. Podłoże to na ok 40 cm glina mocno zbita z wierzchu przemieszana z piaskiem. Na tym jest ziemia czarna, trochę piaszczysta. Mieszanka to Barenbrug Solid.
Trawnik skoszony po ok 4 tygodniach. Po drugim koszeniu już na ok 5cm nawieziony nawozem uniwersalnym Barengrug - ok 3 tygodnie temu. Koszony co około 5 dni. Podlewany przez większość czasu bliżej wieczoru... Od tygodnia są na nim miejsca bardziej zółte. Zdjęcia w załączniku. Po lekturach forum plan był by miejsca żółte polać z konewki z drobnym sitkiem topsinem. Po kilku dniach nawieźć ponownie nawozem i czekać na efekty...
Czy to dobry plan???
Pozdrawiam!
krzysztof_mi... 21:42, 18 lip 2016

Pierwsze trzy bo mój internet szwankuje

krzysztof_mi... 21:48, 18 lip 2016

Drugie trzy. Dziękuję za pomoc ze zdjęciami

MaciejO 21:53, 18 lip 2016

krzysztof_michalak napisał(a)
drugie trzy. Choć mam wrażenie, że pierwsze trzy nie załadowały się na stronę.

Jak wczytasz foto, kliknij na jego miniaturkę. Inaczej nie doda się w poście.
daniellitos 08:08, 19 lip 2016

Witam serdecznie. Mam problem z trawnikiem. W miejscu gdzie trawnik był zakładany ładnych parę lat temu wygląda jakby się kladla. Nie wiem gdzie popełniam błąd, regularnie nawożona, podlewania, koszona 1-2 razy w tygodniu, słoneczka ma dużo, wertykulacja na wiosnę przeprowadzona, natomiast w miejscu gdzie trawnik był zakładany w zeszłym roku wszystko ok... Proszę o pomoc.
daniellitos 08:10, 19 lip 2016

daniellitos 08:11, 19 lip 2016

Tutaj natomiast trawnik zeszłoroczny