Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród zapachów u Jasi 20:29, 12 wrz 2013

Do góry
Jasiu, jesteś trendy bo dalie zachwycające i w Anglii sierpniowej było ich mnóstwo. Modne są Ale nieważne czy modne czy nie, mnie się niezmiennie podobają
Leśne Wzgórze 20:23, 12 wrz 2013

Do góry
Zakupy jak moje, no bardzo śliczne i okazałe
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:21, 12 wrz 2013

Do góry
Debra napisał(a)
Danusia chyba szykuje się do wyjazdu, to już niedługo )))

Niespodziewanka będzie w poniedziałek, ale chyba nie spodziewam się wyjazdu dalekiego...jednak. Niespodzianka to niespodzianka... czekam na rozwikłanie co i jak 16.09 o 20.30
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:19, 12 wrz 2013

Do góry
Nom, Filipie ta brzostownica superowa jest, bardzo mi się podoba, a może magnolię walnę w rogu? Żółto kwitnącą, albo M. cobus o białych kwiatach?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:17, 12 wrz 2013

Do góry
Po wiązie mam zamiar posadzić buka kolejnego. tylko szukam takiego okazu na wysokim pniu, żeby wystawał ponad mur. W ogóle to tam wykarczuje wszystko i koło usunę, żebym tam mogła wejść, bo już nie mogę.

Rewolucja na razie polegała na zmniejszeniu trawnika...lało dziś strasznie, a ja w rozjazdach i w dodatku dziś Ronina urodziny Musowo ciasto, co szybko znika załatwić po przyjacielsku u sasiądki, co umie takie piec

Jutro cyknę fotki tej rewolucji co jej jeszcze nie ma
Zły stan roślin po posadzeniu - proszę pomóżcie ! 20:12, 12 wrz 2013

Do góry
W dołek podczas sadzenia trzeba dawać żyzną ziemię, kompost zgodnie z wymaganiami. Borówka np. rośnie w bardzo kwaśnej glebie, czy taką dodawałaś?

Z podlewaniem było tak, podlałaś po wsadzeniu i trochę potem, a przecież były u nas prawie tropiki, po 35 stopni nawet. To cud, że rośliny w ogóle żyją.

Teraz to może wyściółkuj je kompostem, podlej obficie, usuń porażone liście.
One niekoniecznie potrzebują nawozów, nie nawozy bo to chemia jest a Ty będziesz te owoce jadła, a więc im są potrzebne nawozy naturalne np. gnojówka z pokrzyw, kompost własnej produkcji,
W piachu i bez podlewania nic nie zaowocuje i nic nie urośnie.

Jak sadzić drzewa i krzewy tutaj porady https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/283-latwe-ogrodnictwo-jak-sadzic-drzewa-i-krzewy

Popatrz na rysunki, poczytaj - jeśli tak nie robiłaś - oto jest przyczyna złego stanu roślin.

Różaneczniki - choroby i szkodniki 19:28, 12 wrz 2013

Do góry
Nova Zembla ma taką cechę, dlatego pytałam co to za odmiana.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:53, 12 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

U niej nie będę zmieniać ale u siebie i owszem, mam całkiem przewrotny pomysł, ale na następną wiosnę, teraz tylko niewielki lifting wykonam Marzenko

Aż mnie korci żeby przekopać i usunąć trawnik za garażem hehe, ale "bojam" się, że sama nie dam rady...z chłopakami nie lubię, bo ich za dużo i każdego z osobna "muszem" ogarniać, co mnie przyprawia o stres wielki.

Dzisiaj pociachałam prawie po nocy kanty, znowu trawnika jest mniej.

No to szykuje się rewolucja w bukszpanowym nie tylko
Ach te kanty - poproszę o obrazki nowe.
Pozdrawiam serdecznie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:16, 12 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Hahaha, Ale cebulowe to nawet pomiędzy się wciśnie więc ty się nie boj, zmieści się.

Dobrze, że wyrzuciłam agrowłókninę, mam dużo miejsca na cebulowe
Pozdrawiam
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:05, 12 wrz 2013

Do góry
Zielona napisał(a)
Ech... Nie wiem, co powinnam zrobić

Ja wiem Pisz do Danusi, do Gardenarium
Też miałam nadzieję, że dam radę, bo z domem dałam
Ania ma rację
Grzebyczkowe zakątki..."codziennie po godzince"... 10:23, 12 wrz 2013

Do góry
Hahaha, może nawóz jest z "trawką" ???? hahahaha. Jednym słowem sponsor się spisał, a ciekawe jak inne paczki
Czy też poturbowane przez psa
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:15, 12 wrz 2013

Do góry
Zielona napisał(a)
Spać nie mogłam przez to forum! Czy to normalne? Chyba tak... Wiesz, Ana... dałaś mi do myślenia z tym projektem od Danusi Dobrej Dusi. Myślisz, ze bez Jej rysunków, sama nie dałabyś rady? Czekałam tyle lat z ogrodem /od wprowadzenia minęło 6 lat/ i wciąż opierałam się, kiedy Goście upierali się, żeby nam jakieś drzewa na siłę sadzić. Bo ja niestety taka "pod linijkę" jestem. Chciałam wszystko spójnie od początku zaplanować. Nawet, jeśli roślin od razu nie posadzę, chciałam mieć wizję, co gdzie będzie. I teraz albo z poszczególnymi rabatami po prośbie na forum będę się kłaniała, albo powinnam napisać do Danusi... Wciąż miałam nadzieję, że dam radę. Skoro z domem dałam... Ech... Nie wiem, co powinnam zrobić

Nie wiem czy Cie pocieszę ale wszyscyprzez to przechodzili... to naturalny stan rzeczy
W domu mieszkamy od 2010r, jako że bylam wstanie błogosławionym hahaah nic nie robiłam, wiosną 2011 zaczeliśmy coś robić, jakies rabaki , posadziliśmy brzozy i wedy trafilam na ogrodowisko, oglądałam zachwycałam się, coś tam wsadzałam, przesadzałam i stwierdziłam że niestety z kompozycją rabatową to ja nie dam rady (pomimo tego że zawodowo zajmuję się ukladaniem 'klocków' by tworzyły ładną kompozycję). Jesienią podjełam decyzje o profesjonalnym projekcie zgłosiłam się do Gardenarium i zimą otrzymałam projekt, a od wiosny 2012 zaczełam go realizować, powoli rabata po rabacie. Jako że miałam plan to było mi łatwo, roboczy projekt prze cały czas nosiłam w torebce i pilnowałam się by nic poza tym co jest w planie nie kupić w ogrodniczym. Ja jestem BARDZO zadowolona z tego że miałam projekt.
Ogrody grunty rolne 08:35, 12 wrz 2013

Do góry
Mam uwagę, nie wklejamy obcych zdjęć z netu... To nie ranking domków, prosimy przestrzegać regulaminu. Wątek jest o ziemi rolnej , jej zakupie - nie o domkach.
Różaneczniki - choroby i szkodniki 08:20, 12 wrz 2013

Do góry
Widać, że to najstarsze liście, bo pozostałe wyglądają dobrze, czy to odmiana Nova Zembla? Te zdrowe są naturalnie troszkę pofalowane.

Te żółknące to może być jesień przyczyną, bo Rh gubią stare liście, obrywaj je. Czy były podlewane w okresie upałów?
Bukszpan (Buxus) - uprawa 20:35, 11 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zaczekać do wiosny, nowo posadzonych roślin nie nawozimy przynajmniej przez 2 tygodnie, no i jesień jest. Poczekaj.

...dziekuję...tak myślałam...
Bukszpan (Buxus) - uprawa 20:14, 11 wrz 2013

Do góry
Zaczekać do wiosny, nowo posadzonych roślin nie nawozimy przynajmniej przez 2 tygodnie, no i jesień jest. Poczekaj.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:20, 11 wrz 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie radzę uprawiać tej trawy. Nie zimuje generalnie.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1041-trawa-pampasowa-cortaderia-selloana

Dziękuję Danusiu. Przeczytałam wątek. Pozostaje zostawienie ich w doniczkach lub potraktowanie jako jednorocznych.
Zagospodarowanie działki 16:57, 11 wrz 2013

Do góry
Uwielbiam rabaty barokowe, ale do tego domu wydają mi się zbyt wielkie, przesadzone jakby.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:53, 11 wrz 2013

Do góry
Neska napisał(a)
Danusiu co myślisz o Cortaderia selloana w naszym klimacie. Dostałam od mamy nasiona. Wyhodowałam 4 sztuki. Rosną w doniczkach na tarasie. Jak zaczęłam zagłębiać się w tajniki jej uprawy zwątpiłam, ale szkoda mi je wyrzucić. Co radzisz?

Nie radzę uprawiać tej trawy. Nie zimuje generalnie.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1041-trawa-pampasowa-cortaderia-selloana
Metamorfozy ogrodowe 16:37, 11 wrz 2013
Do góry
Gardenarium napisał(a)
To nie czary, to moja osobista improwizacja bez projektu... kupuję - zwożę, - ustawiam - sadzimy i jest

też tak robiłam ........w erze przed ogrodowiskiem.......takich głupot nasadziłam ....echhh(

teraz tez niby bez projektu......ale sciągi i gotowce na ogrodowisku mam niezłe, do tego masa inspiracji no i milowy krok w znajomości gatunków roślin ...itp....przynajmniej już nie kupuję bezmyślnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies