Juziu moje rosna na słońcu przez cały dzień i to nie jest od słońca na pewno tylko tak jak pisze Toszka brak wody, zbyt wysokie PH wszytko razem powoduje taki efekt.
Nie Kasiu, ostro tyram od piątku, na nowej rabacie, na starych, ciut buksów pocięłam, ale przede mną full cięcia, róże nie dokończyłam, ale ciut kantów i plewienia zrobiłam....a z cięciem buksów makabra, wśród róż i traw...
róża rozszyfrowana przez ofiarodawczynię- ewę, to Charles Austin
mur z tyłu zrobił się goły, bo sąsiedzi u siebie ścieli winobluszcz, ale miałam do targania zwiędniętych badyli..
kolejne tłoczenie tegorocznych nabytków
jak urosną za rok, będzie widok
róża OH WOW
sprawdzi się
zobacz jak mi fajnie poszło ze stożkami
i tymi z zielonego i pstrego bukszpanu u z cisowego
Teraz masakra... czyli mszyce.
Próbowałam je opanować wszystkimi naturalnymi preparatami ale chyba dzisiaj ruszy Decis.
Seler
Poza tym pietruszka i truskawki choć na truskawkach nie wiem czy to mszyce? te na selerze są czarne a na truskawkach to takie brązowe kropki.
Na pierwszym zdj widać zielony pomidor. Nie powinien być zielony... wczoraj przy przycinaniu liści w folii mi się urwał. Jest szansa że dojrzeje w kuchni czy nie?
Ewa nie ma bo nie zdążyłam zrobić. I część roślinek nie dla mnie. Sobie kupiłam tylko dwa powojniki.
Kamila będą ceglane słupki do furtki na ogród i kawałek murka. Właśnie się biorę za fundamenty. No i w planie był też podjazd od bramy pod wiatę z krawężnikami z cegły. To od środy zacznę-mama ma mi pomóc. Pokażę efekty jak skończę.
U mnie od rana praca wre
Poobcinałam truskawki, troche pusto się zrobiło
Mam pierwsze fasolki
Na ścięcie poszedł też groszek
Uporządkowałam cukinie bo były tak gęsto że się dusiły. Oczywiście wszystkiego mam za dużo i za gęsto ale żal mi było wyrzucić moje sadzoneczki
Wnioski na przyszły sezon:
Dodatkowe skrzynie i mniejsze zagęszczenie
Cukinie wgl zaczęly mi gnić i nie wiem czy może to być choroba grzybowa czy po prostu miały za mokro i za ciemno?
Kasiu, bardzo dziękuję za mile spędzony czas. Ogród mnie zauroczył jak przystało na czarodziejski ogród. Poważnie jak dosadzisz roślinki koło ciurkadła Maja zjawić się powinna.
Kliamat ogrodu w tym przypadku faktycznie trzeba poczuć, nie umiem go pokazać na zdjęciach
Trawiasta wymiata
Piękne połączenie jarzmianek z dereniem
Małgosiu, jak mocno tniesz derenia wiosną? Bo się zastanawiam czy się bardzo rozrasta i nie za blisko posadziłam przed tuiami...
A dzisiaj zrobiłam niespodziewane zakupy za 40 PLN
Liliowce
Summer wine 60cm, kw.bord., VI-VII
Little lassie 55x45cm, kw.lawend., VI-IX tzn ze powtarza wielokrotnie kwitnienie
Prairie Blue Eyes 70cm, kw.lawend., VII-VIII
Pardon me 30-45cm, kw.czerw-róż., VII-IX rowniez powtarza
i 3 duze tawulki nn
1 taka i 2 takie
Chce posadzić je w donicach w tym roku
wynotuje sobie tutaj jeszcze inne liliowce powtarzajace:
Big Time Happy 45 cm jasno zołty
Happy Returns 55 cm jasno zolty
Longfields Pearl 45-60cm, kw.kremowy
Mini Pearl 40cm, kw.morel
Moments of Truth 50cm, kw.krem
Ruby Stella 45cm, kw.ciemno róż