Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

"W kolorze blue" 10:43, 27 maj 2015

Do góry
malkul napisał(a)

apropo to ja mam na ich projekcie stworzony przez architekt aindywidualny ale wzorowany na tej pracowni http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/z-widokiem
Fajny, miałam podobny. Teraz mi pierwszy projekt robił Wład Kowalski, zaraz poszukam tez zblizony był do tego co pokazałaś
"W kolorze blue" 10:42, 27 maj 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ten "na emeryturze" to zobacz w realu in situ: Muzeum Wsi Opolskiej - skansen - projekt nagrodzony przez min. kultury, wtedy P. Zdrojewskiego.

wspomogę https://www.google.pl/search?q=Muzeum+Wsi+Opolskiej+-+skansen+-&newwindow=1&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=QoNlVZDVCcjhywOvnILYCQ&ved=0CAgQ_AUoAg&biw=1776&bih=838#imgrc=bYkwk-dwKuSRjM%253A%3BqpFrcBkhYr27fM%3Bhttp%253A%252F%252Fd.wiadomosci24.pl%252Fg2%252Fbe%252F8d%252Fb1%252F95998_1241297840_1237_p.jpeg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.wiadomosci24.pl%252Fartykul%252Fna_majowke_do_skansenu_wsi_polskiej_95998.html%3B800%3B578
"W kolorze blue" 10:41, 27 maj 2015

Do góry
Ten "na emeryturze" to zobacz w realu in situ: Muzeum Wsi Opolskiej - skansen - projekt nagrodzony przez min. kultury, wtedy P. Zdrojewskiego.
Czasem słońce czasem deszcz 09:39, 27 maj 2015

Do góry
Toszka napisał(a)

Aaaaa, to ty masz projekt... hmmm, cóś mi umkło....to trzymać się projektu proszę.

ale może podpowiesz co dać pod te rh, miały być limonkowe żurawki ale w słońcu nie dały rady, niczego innego w kolorze żółtym/limonki na słońce nie znalazłam, próbować z runianką (wiem że już masz jej dość)?
Czasem słońce czasem deszcz 09:36, 27 maj 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Toszka nie zrozumiałyśmy się z tym cisem, pokazałam tylko jedną rabatę przy wejściu do domu żeby uzyskać poradę odnośnie nasadzeń przy różąnecznikach, natomiast z drugiej strony chodnika jest niemal siostrzana rabata też z cisem, więc będzie symetrycznie. Zresztą to nie mój pomysł
tuja oczywiście że nie, po prostu na wizualizacji Marty bardziej mi przypomina tuję niż cisa

Aaaaa, to ty masz projekt... hmmm, cóś mi umkło....to trzymać się projektu proszę.
Po stożki mogę dać namiar (u MAD było widać), ale kopane i trzeba do września zaczekać. No i wycieczkę pod Konin trzeba zrobić
Garden Party 08:55, 27 maj 2015

Do góry
Witaj, trafiłam na chybił trafił i przy okazji kilka rad podrzucę.
Nie skupiaj się na razie na poszczególnych rabatach, bo potem całościowo wyjdzie ci misz-masz. Moja rada od serca - pomyśl nad JUŻ posadzeniem dominant w punktach widokowych na ogród. W tym przypadku kupuj juz większe, o grubszych pniach drzewa. Nie pożałujesz za kilka lat żadnej wydanej złotówki.
Tu masz link (czytaj od pierwszej strony do kilkunastu), gdzie Danusia w jasny, obrazowy sposób wyjaśnia jak zakładać ogród https://www.ogrodowisko.pl/watek/56-moj-piekny-ogrod?page=7

Na tym etapie co jesteś zadbaj o przygotowanie gleby pod nasadzenia. Zapoznaj się z glebą. Pomyśl co tam będziesz chciała sadzić. Przygotuj za wczasu glebę w zależności od potrzeb przyszłych roślin. Zakup "wywrotkę" obornika. Rozplantuj. Przekop. Załóż kompostownik (duże miejsce wybierz) i wszystkie chwasty (bez nasion!) tam składuj. Kompost to podstawa, skarb i darmowy nawóz/podłoże do sadzenia i nawożenia. Na aktualnie niewykorzystanych fragmentach posiej rośliny na nawóz zielony (najlepiej motylkowe). Ziemia nie będzie niszczeć, chwasty nie będą rosły, a poplon nawiezie glebę. Pilnuj, by chwasty, które ci rosną w porę skosić choćby kosiarką - nie będą się siać, a ty zyskasz materiał na kompost.
Wyściółkuj ziemię przygotowaną pod rabaty, tak by chwasty się nie siały, a w tym czasie gleba przekopana z obornikiem i (polecam) mączką bazaltową "karmiły" ziemię. Ziemia poleżakuje, ułoży się, odpocznie i będzie gotowa do sadzenia. Ideałem jest przygotowanie gleby kilka miesięcy przed sadzeniem. Wtedy ma czas na zasiedlenie florą bakteryjną, na ożycie po przekopaniu i nawiezieniu nowej ziemi, na odzyskaniu wartości kapilarnych (podsiąkowych). Teraz, po nawiezieniu takiej ilości ziemi masz lazanię, a nie glebę. Wszystko potrzebuje czasu na ożycie, potrzebuje też materii organicznej by zacząć oddychać.

Jeśli masz przeczucie, że zaplanowanie rabat i obsadzeń cię przerasta, to poproś Danusię o projekt. Z Projektem będzie ci łatwiej, będziesz wiedziała co, gdzie będziesz sadzić. Będziesz miała orientację nad zachowaniem odległości, będziesz wiedziała gdzie wytyczyć ścieżki (najlepiej to na początku robić), oświetlenie, nawodnienie etc, czyli rzeczy, które śmiertelnika przerastają, a dla Szefowej to jak pstrykniecie palcami
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 07:59, 27 maj 2015

Do góry
Trzymam kciuki za projekt ☺
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:33, 26 maj 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
Bardzo fajne masz te czosnki. Nie takie oklepane jak te gladiatory

No nie wiem czy fajnie, napewno będa ładne ale czy tak wyraziste jak właśnie gladiatory ? Zresztą mam plan je dokupić

W głowie świta mi projekt na ten taraso-gazon z czosnkami bo obecna wersja nie jest udana. Chodzi mi o kształt. To był taki pomysł na szybko, bez jakiegoś planu i pomysłu. Jest zbyt "płaski" i za duży. Donica początkowo przeznaczona na magnolię nie pasuje, wręcz szpeci a tło zamiast zasłaniać podkreśla nieciekawe miejsce. Poza tym trudno mi zaaranżować to w jakąś spójną całość.
Mam nieśmiały projekt jak z tego wybrnąć, muszę przygotować wizualizację by móc się poradzić
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 23:04, 26 maj 2015

Do góry

Juz jestem , prezentacja gotowa, projekt w głowie wiec tylko przelałam na ppt

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:51, 26 maj 2015

Do góry
Ty przekonasz każdego więc o projekt jestem spokojna Macham
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:46, 26 maj 2015

Do góry
Miłej i owocnej pracy. Oby projekt się udał.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 17:17, 26 maj 2015

Do góry
Właśnie wróciłam z działki do domu przemoczona bo u nas deszczu końca nie widać, a ja wczoraj dostałam od sąsiadów róże pomarszczone i jałowce pośrednie, a wszystko z gołym korzonkiem to wiadomo, że nie będę czekać końca deszczu bo by uschły, a tak pewnie lepiej się przyjmą.

Róża pełna więc się cieszę bo mam 4, ale puste, a tak będzie kiedyś konfitura do pączków.
A jałowce posadziłam przy drewnianych schodach z plastrów za ogniskiem bo tam są różnice poziomów na działce po długości i byłoby źle kosić trawę, a jak jałowce się rozrosną to przysłonią i tak naturalnie będzie.

Potrzebuję teraz pomysłu na roślinyprzy następnych uskokach stopni z plastrów tak żeby było naturalistycznie iiiii żeby się nadawało jednocześnie do mojego pomysłu:
mianowicie wymyśliłam, że ta rabatka wzdłuż stopni ponieważ jest na zboczu to będzie sobie spływać w dół i przepływać pod mostkiem drewnianym, który będzie łączył ścieżki z plastrów pomiędzy rabatami.
Jak myślicie będzie fajnie? Jakie rośliny polecacie? Dla przypomnienia wystawa w pełnym słońcu zbocze o stoku na północ. Ta spływająca rabatka zaczynać się będzie pod przyszłą bacówką i mieć kilkanaście metrów długości. Chciałabym też, przy bacówce wykorować ją a potem przejść w kamień rzeczny i większe otoczaki - tak bliżej mostka , żeby udawała strumień, a spływać będzie do rabatki na której są cisy jałowce płożące lilaki i wrzosowisko wyścielone trocinami.
Może zrobię projekt to będzie wam sobie łatwiej wyobrazić.
Ogród dla moich synków 10:40, 26 maj 2015

Do góry
Marga ale jeden kłopot masz z głowy. Jak widzę projekt Ci się podoba więc nie musisz za bardzo myśleć jakie rośliny i w jakiej konfiguracji musisz sadzić. Stosuj się do projektu i praca ułatwiona. Na pewno będzie pieknie. Przeczytaj PV.
Ogród dla moich synków 00:23, 26 maj 2015

Do góry
Luckaa napisał(a)
Prześlefziłam cały wątek i bardzo mnie ciekawi Twój projekt, widze że amsz chyba jeszcze większą działke niz moja.

Witaj Luckaa! Miło mi, że mnie odwiedziłaś.
Czy mam działkę większą od Twojej, to nie wiem , ale moja też rolnicza z byłym siedliskiem. Obie mamy co na nich robić. Przed domem (dom jest sporo odsunięty od ruchliwej drogi) wciąż mam pole orne i jak na razie nie mam wcale pomysłu na jego zagospodarowanie. Sama wiesz, że są plusy i minusy posiadania kawałka ziemi. Ja swój dłuuugi (ok. 225m) pasek podzieliłam na 3 części: orne (chwilowo), dom z ogrodem i łąkę. Projek, tak jak pisałam wyżej, obejmuje tylko część domu z ogrodem. Niestety ogrodowisko jest forem autorskim i nie mogę wkleić projektu innego projektanta, ale sukcesywnie będę opisywać poszczególne etapy z powstawania ogrodu......aż za 10 lat wkleję zdjęcie gospodyni popijającą kawkę na tarasie
Pozdrawiam ciepło
Kulą w płot 22:53, 25 maj 2015

Do góry
Pomysł z kartką i ołówkiem bardzo dobry ja zawsze łapię za obie te rzeczy jak mam wytyczyć nowe ścieżki lub linie rabat, a potem idę z tym w teren i próbuję sobie wyobrazić, albo spróbuj sobie zrobić próbny projekt na jakimś darmowym programie do projektowania ogrodów, na pierwszych stronach mojego wątku mam projekty mojej działki zrobione w jednym z takich, wtedy łatwiej wyobrazić sobie jak to będzie wyglądało i wirtualnie możesz wstawiać na próbę dowolne rośliny wybór jest duży.
Moj skrawek ziemi pod norweskim niebem. 22:10, 25 maj 2015

Do góry
U nas jak nie padało tak teraz pada i mży od przeszło tygodnia - roślinki odżyją, niestety chwasty też. Ale trawnika tak pięknego i w takiej kondycji jak Twój to u mnie chyba nigdy nie będzie. Nie masz problemów z kretami? Są u Was krety???
A projekt rabaty utrzymany, zdradź co wymyśliłaś.
Ogród dla moich synków 21:42, 25 maj 2015

Do góry
Prześlefziłam cały wątek i bardzo mnie ciekawi Twój projekt, widze że amsz chyba jeszcze większą działke niz moja.
Pomysł na ogród 12:56, 25 maj 2015

Do góry
Witam wszystkich Jak Wam podoba sie projekt mojej kompozycji? Co tutaj mozna dodac, przestawic, usunąć? Proszę o poradę
Czasem słońce czasem deszcz 09:30, 25 maj 2015

Do góry
Pola napisał(a)
Przejrzałam pismo obrazkowe, ogród piękny, no ale przecież projekt szefowej.....będę zaglądać macham i miłego tygodnia życzę

Witaj Jolu, projekt już się wymsknął spod kontroli ale trzon rzeczywiście jest
również pozdrawiam i życzę miłego tygodnia
Czasem słońce czasem deszcz 09:27, 25 maj 2015

Do góry
Przejrzałam pismo obrazkowe, ogród piękny, no ale przecież projekt szefowej.....będę zaglądać macham i miłego tygodnia życzę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies