hej
Przy takiej powierzchni tez można zrobić piękny ogród. W małym ogrodzie trzeba zadbać o szczegóły, smaczki. Tu nie ma miejsc w których można zostawić bałagan 'odpuscić'. Ale warto, wystarczy zerknąć na ogrody w Holandii, Niemczech, Belgii, w Anglii- tu jest bardzo dużo małych ogrodów, w których mozna się zakochać. Nie zaczynaj od zastanawiania się gdzie ulokowac skalniak.
Najpierw zaplanuj gdzie powinny być te elementy o których piszesz- gdzie drewutnia, jakieś pomieszczenie gosp czy podobne, jaki kształt tarasu, ajkie z niego zejście ( czy wąskie, po schodach, czy szerokie, może po 1 schodku), z czego taras, kształt podjazdu.
Ja bym uważała z tymi łukami o których pisze Sebek żeby nie przesadzic z ich ilością. natomiast na zdjeciach masz widoczny łuk na ziemi,i on mógłby być kształtem Twojego podjazdu- to chyba 4 i 5 zdjecie. Oczywiscie, może nie będzie paswał ten łuk, bo inaczej wyobrażam sobie podwórko, oceń sama.
Z zaprojektowanego podjazdu, może ścieżki do tarasu, wyjdzie Ci sporo kształtów rabat.
Pewnie jeszcze trzeba wyznaczyć kształty rabat z tyłu. Wrzuć jakiś plan działki,może pomożemy.
napisz jaka masz ziemię, wilgotność, jej, co rosło wcześniej na terenie, czy jest tam słonecznie, czy nie, sąsiedztwo do zasłonięcia czy nie...
Mam taki bardzo prowizoryczny plan mojego ogrodu ale nie mam za bardzo w tym wprawy i wygląda bardzo amatorsko.Na tym planie ulokowane jest wszystko to co ma być na działce.Działka nie posiada jeszcze drenażu ale w tym roku mamy się juz tym zająć więc w przyszłym roku będę juz urządzać ogród tak na tip top.
Na działce mam iły czyli ziemia jest przez 20 cm przepuszczalna potem jest gliniasto piaszczysta.Mam po połowie zacienionych miejsc oraz nasłonecznionych dom stoi frontem na południe.Taras ma na północnym-zachodzie.Drewutnia ma być na północnym-wschodzie.
Rosną tam tuje tak jak to widać na wcześniejszych fotkach,rośnie dąb,rośnie śliwka, i langroda były tam przed naszą wprowadzką.
Na tym moim prowizorycznym planie widać gdzie ma być taras,drewutnia.Zejście z tarasu to ma być jeden schodek w dół na mniejszy taras który zaraz będzie za oknem z salonu(żółty i szary prostokąt po lewej stronie na końcu działki). Drewutnia ma być po prawej stronie prawie przy końcu.Ma mieć wymiary 2 x4 m.Na przeciwko drewutni na ścianie domu bez okna jest ta ściana chce aby rosło coś po kratownicy.Nie wiem moze róże pnące ale tam jest cień więc nie wiem czy będą ta rosły.
Od frontu po prawej stronie w rogu tam gdzie jest dąb chce żeby między tujami a dębem był zagroda dla pieska i składzik na śmietnik.
Wjazd do garażu będzie pod górkę wiec chciałabym żeby był w kształcie łuków(po lewej mniejszy blizej domu po prawej większy).
Na froncie tuż przy schodach chce mieć rabaty ale nie wiem w jakim kształcie czy w postaci koła i kwadratu zachodzącego na siebie czy może czegoś innego.
Po lewej stronie domu tam gdzie jest ten piach a dokładnie za nim chciałabym mieć winogron tak aby odgradzał mnie lekko od sąsiadów bo poza tym winogronem myślę o nasadzeniach jakiś wysokich drzew.Ważna jest dla mnie intymność i wewnętrzny spokój.Nie myśląc o tym że mi ktoś zagląda przez szpary na podwórko.
Co do tego skalniaka to wolałabym aby znajdował się na północnej stronie gdzieś w okolicach tarasu.
Taras ma być ułożony z żółtej pomieszanej z jasną kostką granitową.
Pytajcie ja będę pisała bo nie wiem co chcielibyście jeszcze wiedzieć.Jeśli potrzeba wam wymiary to piszcie jakie i wtedy bede mierzyć i wam podawać.Pozdrawiam i ślicznie dziękuję ze interesujecie się
zdjęcia przedstawiają plan mojej działki oraz mój amatorski projekt ogrodu ten biały punkt po środku to mój dom hihi
.
hej
Przy takiej powierzchni tez można zrobić piękny ogród. W małym ogrodzie trzeba zadbać o szczegóły, smaczki. Tu nie ma miejsc w których można zostawić bałagan 'odpuscić'. Ale warto, wystarczy zerknąć na ogrody w Holandii, Niemczech, Belgii, w Anglii- tu jest bardzo dużo małych ogrodów, w których mozna się zakochać. Nie zaczynaj od zastanawiania się gdzie ulokowac skalniak.
Najpierw zaplanuj gdzie powinny być te elementy o których piszesz- gdzie drewutnia, jakieś pomieszczenie gosp czy podobne, jaki kształt tarasu, ajkie z niego zejście ( czy wąskie, po schodach, czy szerokie, może po 1 schodku), z czego taras, kształt podjazdu.
Ja bym uważała z tymi łukami o których pisze Sebek żeby nie przesadzic z ich ilością. natomiast na zdjeciach masz widoczny łuk na ziemi,i on mógłby być kształtem Twojego podjazdu- to chyba 4 i 5 zdjecie. Oczywiscie, może nie będzie paswał ten łuk, bo inaczej wyobrażam sobie podwórko, oceń sama.
Z zaprojektowanego podjazdu, może ścieżki do tarasu, wyjdzie Ci sporo kształtów rabat.
Pewnie jeszcze trzeba wyznaczyć kształty rabat z tyłu. Wrzuć jakiś plan działki,może pomożemy.
napisz jaka masz ziemię, wilgotność, jej, co rosło wcześniej na terenie, czy jest tam słonecznie, czy nie, sąsiedztwo do zasłonięcia czy nie...
zaczekaj jeszcze aż zdrewnieją - jakieś kilkanaście dni U Danusi właśnie uczesane nie były tylko z cudnymi i równymi przyrostami - uwielbiam ten moment