Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Anna i Ogród 17:56, 20 lip 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Szkoda,że ja nie mam takich problemów z werbena w tamtym roku miałam, ale jakoś wysiac mi się nie wysiała, albo była i wyplewilam

To Ty masz tak jak ja.
Chcę żeby się szałwia wysiała ale za dokładnie pielę na początku sezonu i prawdopodobnie wyrywam siewki. Werbena to później kiełkuje. Muszę w przyszłym roku wstrzymać się z plewieniem o miesiąc Najwyżej rabaty zarosną
Atacama pod lasem 14:38, 20 lip 2017

Do góry
chagall napisał(a)
Wygrałam walkę z ziemną materią
Wystawa SW - patelnia, na termometrze 30 stopni w cieniu!!!
Dobrze, że przypomniałam sobie o kapeluszu przywiezionym z Grecji

Wow! Podziwiam ja nawet do ogrodu nie wychodzę, bo tak duszno, a Ty w ziemi grzebiesz a co byś powiedziała w tym miejscu na szpaler miskanta gracillimusa? Tylko chyba strasznie dluuugi ten pasek jest ile ma? Szałwia z seslerią też by cudnie wyglądała, tylko ja bym dała w tym miejscu coś wyższego, żeby płot zasłonić, ale ja to tylko tak głośno myślę inni na pewno lepiej Ci doradzą
Ogródek frontowy 14:29, 20 lip 2017

Do góry
Szałwia wspaniała, kupiłam kilka krzaczkow w tamtym roku i tak namieszalam, że teraz nie wiem która to Deep blue, głównie dlatego,że pozostałe też są cudne
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 14:09, 20 lip 2017

Do góry
AniMa napisał(a)

Jak nie będzie padać to dzisiaj cyknę kilka zdjęć, ślimaki częściowo przegonione, szałwia na szczęście juz zaczęła się odradzać....Zaczynają sie limmki...Wczoraj zrobiłam miejsce na nowa rabatę na któraą przeniosłam zabiedzonego rodka.....może przeżyje:0

Irenko Ty nie potrzebujesz żadnych wymyślnych kreacji i bez nich cała promieniejesz

To wpadnę, jak wstawisz
W worku na ziemniaki nie pójdę, a nic nie mam, co by pasowało
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:26, 20 lip 2017

Do góry
Milka napisał(a)

Uroczy, ale czekam na letnie kadry z ogrodu, skoro ślimory pogoniłaś, jest na czym oko zawiesić.
No i proszę, obejrzałam u ciebie weselne klimaty i mnie sie gratka trafiła, 26 sierpnia ide na wesele, zero kreacji a buty chyba tylko baleriny, na obcasie juz dawno nie chodziłam, no i czy chociaz do 24 dotrwam

Jak nie będzie padać to dzisiaj cyknę kilka zdjęć, ślimaki częściowo przegonione, szałwia na szczęście juz zaczęła się odradzać....Zaczynają sie limmki...Wczoraj zrobiłam miejsce na nowa rabatę na któraą przeniosłam zabiedzonego rodka.....może przeżyje:0

Irenko Ty nie potrzebujesz żadnych wymyślnych kreacji i bez nich cała promieniejesz
Małymi kroczkami do celu... 12:53, 20 lip 2017

Do góry
wrobelki napisał(a)
Pięknie róże z szałwią wyglądają zgapiłam i tez tak jest u mnie uwielbiam to zestawienie w tym roku dodałam stipe do nich ale wątpię żeby u mnie przeżyła zimę. Chyba w przyszłym roku dodam seslerię. Pokażesz mi jak teraz u Ciebie wygląda sesleria?

Wróbelku faktyxznie szałwia i róże to zgrany duet, a jak jeszcze trawki są uzupełnieniem to już niczego więcej do szczęścia nie potrzeba hihi. U mnie stipa przezimowała na początku wydawała się beznadziejna, ale zostawiłam i teraz piękna jest

A co do seslerii pokaże Ci ją, tylko troszkę później, bo moja malutka ma coś zły humor i mi z rąk nie schodzi
Ogród wśród pól i wiatrów 12:09, 20 lip 2017

Do góry
Mowa o szałwii - to zapytam ekspertów.
Czy jak chcę zostawić kwiatostany na nasiona, to kiedy te nasiona zbierać? I czy szałwia Caradonna też będzie z nasion? Zostawić na nasiona jeden krzaczek z pięciu?. Jakoś zabezpieczać przed samosiewem i samoistnym wysypaniem się nasion?
Ogród wśród pól i wiatrów 10:31, 20 lip 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Teraz (i sierpień) to czas na dzielenie bylin. Dziel.
Szałwię przy ziemi, 2-3cm. Krótko. Od ziemi odbiją nowe listki i łodyżki. Lawenda skończy kwitnienie, a szałwia będzie tłoczyć jak na wiosnę.

Czy młoda, posadzoną niedawno tez można tak radykalnie ściąć ?
Ogród wśród pól i wiatrów 09:17, 20 lip 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Szałwię przy ziemi, 2-3cm. Krótko. Od ziemi odbiją nowe listki i łodyżki. Lawenda skończy kwitnienie, a szałwia będzie tłoczyć jak na wiosnę.

Na skarpę ja ci nie proponowałam irgi. Przypominam Ja jej nie lubię bo to taki kołtun Zamiast irgi bym sadziła tawuły japońskie. Z nimi zero problemów Ewentualnie trzmielinę oskrzydloną Compacta.

Właśnie tak przycięłam szałwię z tydzień temu i już są młode listki i pąki nawet się pojawiają
Ogród wśród pól i wiatrów 09:12, 20 lip 2017

Do góry
jolka napisał(a)

Co Ty powiesz?? Przy ziemi?? To może niebieską tak zetnę
A myślisz, że mogę ją dzielić??

Przy okazji pytanie - myślisz Tosia, że mogę podzielić teraz przycięte kocimiętki?? Na przykład wykopać sadzonkę, przeciąć na pół i do ziemi?? Czy jakoś inaczej?? Nie chciałabym ich zniszczyć, a z drugiej strony brakuje mi czterech sadzonek, a boję się, że znów kupię jakąś badziewną odmianę co się będzie pokładała.

Na skarpę ja ci nie proponowałam irgi. Przypominam Ja jej nie lubię bo to taki kołtun Zamiast irgi bym sadziła tawuły japońskie. Z nimi zero problemów Ewentualnie trzmielinę oskrzydloną Compacta.
Ogród do odświeżenia 19:17, 19 lip 2017

Do góry
Przetacznik dopiero zaczyna i obok szałwia

Najlepszy towarzysz ogrodnika

i kilka fotek z czerwca widok z góry na głogowską fosę - ogród różany
Ogrodowe szaleństwo ... 09:26, 19 lip 2017

Do góry
BasiaLT napisał(a)
Obwódka z bukszpanów pasuje do wszystkiego, pytanie czy chcesz mieć w środku coś ozdobnego z liści czy kwiaty. Bo jeśli z liści to ja bym tam widziała żurawkę Marmolade. Pięknie by się komponowała kolorystycznie z bukszpanem. Ale jeśli kwiaty to może szałwia?

Basiu a ta żurawka może być na słońcu? To jest dość słoneczne miejsce. Faktycznie wyglądało by to ładnie.
Ogrodowe szaleństwo ... 07:48, 19 lip 2017

Do góry
Obwódka z bukszpanów pasuje do wszystkiego, pytanie czy chcesz mieć w środku coś ozdobnego z liści czy kwiaty. Bo jeśli z liści to ja bym tam widziała żurawkę Marmolade. Pięknie by się komponowała kolorystycznie z bukszpanem. Ale jeśli kwiaty to może szałwia?
Z ogródka na wsi 11:29, 18 lip 2017

Do góry
Miał być dzisiaj shopping ogrodowy a tu lipa W ogóle targu nie ma (a może to ja mam roślinne priorytety i nie zwracałem uwagi na inne rośliny)
W każdym bądź razie kupiłem tylko proso sine i miskanta
A na wtorek zamówione:
kocimiętka *5
szałwia omszona *5
werbena*1

Jeszcze potrzebna szałwia różowa i łubin biały ale nie mogę dostać na targu, z łubinem to nie problem bo mogę go wysiać z nasion na wiosnę ale co zrobić z szałwia?...chyba czekać aż będzie w ogrodniczym

A propos, teraz w brico są hortensje po 6,99, budleje za 7,99, lawenda za 5,49, clemki za 8,99-piszę bo ceny wydają mi się przystępne a może ktoś się skusi
Moja "przyziemna" :) pasja 05:08, 18 lip 2017

Do góry
Juzia napisał(a)
A o którą trzmielinę chodzi???

Pod płotem sesleria jesienna....a w kwadracie szałwia ?

O ten dywan od ulicy, tych na kiju szkoda mi ruszać.

Później wpadłam na pomysł, ze w kwadrat dam lawende, jako przedłużenie, a zamiast trzmieliny, seslerie. Więc podobny pomysl.
Moja "przyziemna" :) pasja 21:44, 17 lip 2017

Do góry
A o którą trzmielinę chodzi???

Pod płotem sesleria jesienna....a w kwadracie szałwia ?

Małymi kroczkami do celu... 13:33, 17 lip 2017

Do góry
Danusia59 napisał(a)
Obejrzałam wizytówkę, pięknie Ci się ogród zmienił!
Co to za żółta róża z różową szałwią? - ślicznie to wygląda!

Danusiu to róża yellow fair, długo kwitnie i jest bardzo ładna, chociaż teraz już przekwitla jak i szałwia tak i róża dziękuję za miłe słowa
Ogród Mirelli 12:25, 17 lip 2017

Do góry
Gosia zawsze pamiętam, że hortensjowa jak teraz wygląda to m.in. Twoja pomoc w planowaniu

Wiunia jeżówki to wiesz najlepiej w jakiej szkółce kupować Oszaleć można od ilości, 50 odmian - jest w czym wybierać tylko trudno się zdecydować

Magda Ty podziwiasz moje, a ja Twoje

Paulinka dla mnie Rocket Orange zdecydowanie ładniejsze. U mnie rosną na tyłach rabaty między rozplenicami, a przed nimi hortki, jeżówki, tujki i szałwia - zawsze coś w tym miejscu się dzieje
Na rabacie developerskiej sadziłam je w towarzystwie kosodrzewiny - bardzo ładnie to połączenie wygląda

Ania dziękuję Aniu za miłe słowa

Angelika dużo jeszcze jeżówek nie kwitnie, jak zakwitną wstawię fotki, ale Raspberry Truffle uważam za jedne z ładniejszych
Ty podziwiasz u mnie ogrodówki, a ja u Ciebie Annabellki
Carexy już miały wylecieć, a tu taka niespodzianka. Ciekawe jak długo będą się dobrze spisywały

Alicja dziękuję za pochwałę i chęć podzielenia się malinami - kochana jesteś Kupiliśmy Kubusiowi żółtą malinę

Hania róża Belveder w opisach ma kolor herbaciany. Ty piszesz pomarańczowa, ale to nie jest taki tradycyjny pomarańcz. Jednak dla mnie kolor herbaciany to też nie jest
Jeżówka to odmiana Magnus
Moja "przyziemna" :) pasja 08:09, 17 lip 2017

Do góry
Przedłużyłam rabatę z kłosownicą

Jeżówki za kłosownicą zamiast się rozrastać, w większości marnieją

Lepiej sobie radzą przed świerkami

Zamówiłam podobną odmianę do wsadzenia tu, bo różowa szałwia nie zdała egzaminu

Kwiaty we włosach 23:00, 16 lip 2017

Do góry
lawendy,które też uwielbiam

a czy to krwawnica? czy coś innego?

szałwia już przekwita

i jeszcze jakiś fiolecik - dzwonki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies