Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Iwony II 10:50, 28 cze 2016

Do góry
Ewa, Jolu, żółto - niebieskie zestawienie bardzo mi się podoba. Jest takie ciepłe. Przyjazne dla oka.
Bawię się też obok w zestawienie białego z niebieskim. Odbieram je jakoś zimno, nie przemawia do mnie, chociaż Artemis i Kronprinsesse Mary są bardzo ładnymi różami.

Być może zależy to od otoczenia, jak się je odbiera.
Do domów nowoczesnych, szarości biel będzieidealna, u mnie jakoś kolor lepiej jest odbierany ...

Idę wypielić rabatkę. potem cyknę fotki, bo dziś jest więcej kwiatów rozkwitniętych. Nareszcie Artemis pokazuje, na co ją stać. Malutka jest jeszcze.

I czekałam długo na Mariatheresia . Dziś zakwitła i nie wiem, czy to ona. Potem cyknę fotkę.
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:50, 28 cze 2016

Do góry
Zeby to bardziej zobrazowac Tuje beda przycinane takze po bokach, by zachowaly komumnowy, waski ksztalt.
Drzewka maja 2 metry potem zaczyna sie dopiero korona. Ekran z cisa bedzie tak na 1,80m. W jakiej odleglosci wiec poadzic drzewka?
Kamienny ogród patykiem malowany 10:50, 28 cze 2016

Do góry
A tak zakwitł Trzcinnik Overdam...też trawa tylko wyższa

Moja "przyziemna" :) pasja 10:48, 28 cze 2016

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Niestety tylko telefoniczne

Jak ślicznie, czosnki już znalazły się na liście jesiennych zakupów.
Kamienny ogród patykiem malowany 10:48, 28 cze 2016

Do góry
A tu jeszcze nie tknięte...

Mój zielony świat 10:46, 28 cze 2016

Do góry
Justyna napisał(a)
czerwcowe radości

Obuwik królewski (Cypripedium reginae)
Uwielbiam!

Czy możesz cos więcej - jakie stanowisko, jaka gleba, słońce...no wszyskie ważne informacje
przymierzam się od kilku lat i odwagi brak
Ogólne, ogrodnicze wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów zamkn. 10:46, 28 cze 2016

Do góry
Mam pytanie: posadzilam ekran z cisa pospolitego, ktory zamierzam utrzymywac wasko na 60 cm.Ten ekran jest posadzony w ksztalcie litery C. Na koncach tej litery, w strone srodka, chce posadzic dwa deby kuliste Green Dwarf. Rosna do 1,5 metra szerokosci(niektore zrodla püodaja ze do 3 metrow, ale mozna je sciac). I teraz pytanie- w jakiej odleglosci posadzic je od srodka ekranu z cisa (lub docelowej szerokosci) by dobrze to wygladalo?Te same deby mam po drugiej stronie. Chce zeby te elementy sie powtorzyly. Nie chce zeby za bardzo za pare lat zakrywaly i zacienialy ekran z cisa, ktory jest od strony ulicy. Plot za kilka lat zostanie zozebrany.

Tu te deby-a po prawej stronie od nich bedzie ekran z cisa.

A tu cisy. Jak posadzic kolejne dwa deby, by w przyszlosci nie przeszkadzaly rosnac tujom i ekranowi z cisa, tylko ladnie sie nimi laczyly.

Hortensjada 10:38, 28 cze 2016

Do góry
Bożenko kupiłam 2 nowe hortki Baby Lace, czytałam o nich na necie.
Masz może u siebie takie ???

Ogród pod sosnami 10:30, 28 cze 2016

Do góry
Chyba robię coś nie tak bo ciągle pusta mi się ta rabata wydaje.
Jak myślicie co jeszcze mam dodać/zmienić?

Ogródek Iwony II 10:24, 28 cze 2016

Do góry
Gosiu, wydaje mi się, że było dobrze. Rośnie tam liatra od ciebie, dokupiłam w zeszłym roku jej drugą do towarzystwa.
Tak było w sierpniu 2015.

Potem Graham miał przerwę, a w donicy królowała perovska i liatra:

A potem liatra przekwitłą, a Graham Thomas złapał zupełnie inny odcień. Słońce. Dni były krótsze, albo światło inaczej padało już...
Koniec września 2015:

Nasionka dostaniesz, to oczywiste
Ogród tworzony z pasją 10:23, 28 cze 2016

Do góry
Moja "przyziemna" :) pasja 10:20, 28 cze 2016

Do góry
Jagodaa napisał(a)

łaaaaałłłłł...to jest COŚ.....
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 10:20, 28 cze 2016

Do góry
Witam,
w kwietniu 2014 założyłem nowy trawnik. Wszystko było ok dopóki nawóz nie spalił mi trawy. Na wiosnę tego roku zrobiłem wertykulację. Trawę mam bardzo rzadką. Może macie jakieś pomysły co z tym zrobić? Po przeczytaniu forum myślę, że trzeba:
1. Wszystko wygrabić
2. Dosiać trawy
3. Przykryć ziemią
4. Jakiś nawóz sypnąć?
5. Podlewać
Czy można to robić np w lipcu czy czekać do września?

Czekam na porady od Was dzięki z góry

Zdjęcia z dziś:

Zdjęcie z wiosny przed wertykulacją:

Zdjęcia po wertykulacji:

Moja "przyziemna" :) pasja 10:18, 28 cze 2016

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Incrediball po wiosennym cięciu do zera

Wszystko pięknie - ale co to za trawka przed hortensjami?

A ta kwitnąca lawenda to ta tegoroczna?
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 10:18, 28 cze 2016

Do góry
mikami napisał(a)
A dla Wszystkich mnie odwiedzających po kawałku dzisiejszego wypieku z moich owocków
Miłego dnia Wszystkim

Ooo mniam, właśnie do kawki w sam raz, ja zamiast pracować na Ogrodowsku buszuję
Hortensjada 10:17, 28 cze 2016

Do góry

Witam, zaglądam na hortensje, ale widzę że potrzebują trochę czasu a takie zmiany mi się podobają.
Ogród tworzony z pasją 10:17, 28 cze 2016

Do góry
Trawka przed chwila skoszona, to zdjęcia mozna robić. U mnie dzisiaj pochmurno, ale ciepło. Można trochę odpocząć od upałów.

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 10:16, 28 cze 2016

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
A ja mam teraz dylemat.. pod wpływem impulsu ostatnio kupilam 2 berberysy Aurea, bo bardzo spodobal mi się taki kolor.. i gdzie je wsadzić..

Tu mi sie znakomicie wpisują kolorystycznie, ale czy to dobre miejsce.. tam sa głównie byliny, roze, za tymi berberysami akurat dalia rośnie, która trzeba będzie wykopac (w przyszłym roku już tam dalii nie będę wsadzac)

Co ewentualnie ma taki kolor jak te berberysy, zeby wsadzić w ich miejsce na zdjeciu, a co nie będzie wiedzę niz jakieś 30cm..?
Opcja 2 - wcześniej myślałam, zeby powsadzac tam wrzosy i ogólnie po tej stronie miec kwasoluby.. ale czy te berberysy maja sens?

Jak nie przysiade i nie zaczne tego rysowac wszystkiego, to będzie bieda..

Ja bym wybrała opcje 2, ale bardziej do tylu, ładnie będzie na tle szmaragdow
a jak wysokie one rosną ?
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 10:16, 28 cze 2016

Do góry
A dla Wszystkich mnie odwiedzających po kawałku dzisiejszego wypieku z moich owocków
Miłego dnia Wszystkim
Kulą w płot 10:15, 28 cze 2016

Do góry
Psiamama napisał(a)
A propos tawuł... oj marne odchorowały przesadzanie grzyba złapały. Ooryskałam trochę pomogło. Kwitną bidulki po ścięciu może dojdą do siebie.

Ta tawuła cierpi, bo wody ma mało - po przesadzeniu trzeba ją kubłami podlewać (na glebie ciężkiej jeden kubeł, a na przepuszczalnej dwa, a nawet trzy dziennie). Po dwóch tygodniach dają sobie już radę same.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies