Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 14:16, 19 lip 2016

Popełniłam taką oto próbę zobrazowania o co mi "kaman"

wersja nr pierwsza:
Koło z trawy nie jest na środku w stosunku do tarasu, ale jest w miarę na środku w stosunku do brzóz. Po prawej w cholerkę wolnego miejsca poza kołem- czyli trawą, czyli rabata. Za duża.

wersja nr druga:

koło centralnie do tarasu- z prawej od dużej cholerki wolnego miejsca p[oza kołem czyli trawnikiem, czyli na rabaty.

wersja nr trzecia:

wydaje się najbardziej optymalna, czyli koło jest w centralnej części działku w totalnym oderwaniu od środkowania wobec czegokolwiek- azymutów brak
Makusia 14:23, 19 lip 2016

Nie kumam jednak- niezależnie od koła i jego umiejscowienia- CO POZA NIM? Przecież nie trzepnę rabaty na całej reszcie tyłu. Odpowiadając- np dlatego, że mam tam suszarkę, butlę z gazem itp. Ścieszki mi sprawy nie załatwią np . tu (czerwona gwiazdka- zakopana butla), czy tu (zielone gwiazdki- suszarka na pranie- ścieżka musiałaby być szeroka na jakieś 4-5 metrów i długa na co najmniej trzy).
Dodatkowo na niebiesko zaznaczyłam, gdzie rabata musiałaby być cofnięta daleko poza linię brzóz (dosiać trawę, którą wczoraj zerwałam? Brzozy częściowo byłyby po środku rabaty, a co z krzakami owocowymi?)

Makusia 14:27, 19 lip 2016

A tak naprawdę, pob brzozami powinno (i jest) być tak, żeby rabata w ogóle była- im dalej koło będzie szło "do tyłu" w stronę krańcową, tym mniej rabaty pod brzozami zostanie.

Jak zostawię tak pod brzozami, to patrzcie, co robi się się z resztą tyłu

natka098 15:17, 19 lip 2016

Marta, nie jestemk ekspertem ale jakbyś prawą stronę, dała na prosto zamiast koła? Taka ucięta elipsa na półokrągło?
Makusia 15:19, 19 lip 2016

Natka, czyli jak?
makadamia 15:20, 19 lip 2016

Uff, tym razem długo myślałam

Moje zdanie jest takie: kółko zdecydowanie powinno się kończyć przed brzozami (mniej więcej jak je zrobiłaś w rzeczywistości) ale niekoniecznie musi się kończyć przed tarasem. Może być większe.
Wtedy łączy się z małym kółkiem od ogniska i robi się taki fajny "cycek"

Z prawej strony ta #$%$# suszarka to prawdziwy ból... szyi, ale jeśli plan jest (wreszcie) prawidłowy, to powinno tam się zmieścić przedłużenie tej rabaty brzozowej, które przy okazji trochę tą suszarkę i warzywnik zasłoni.
Ten pasek - jeśli dobrze czytam plan - mógłby mieć metr do półtora szerokości i zmieściłyby się na nim jakieś róże, berberysy czy inne słońcolubne a niekłujące krzaczki (tawuły? miskanty?). Na suszarkę powinno zostać tam ze trzy metry, co pozwoli wygodnie z niej korzystać.
Do warzywnika jakaś ścieżka.
Ścieżka koło drewutni może się kończyć przed trawnikiem lub można ją pociągnąć do samego tarasu (czy na tej butli może być cokolwiek oprócz trawy?)
Makusia 15:24, 19 lip 2016

Asiu R E W E L A C J A ! ! !
Syno będzie dzisiaj robił za ruchomy słupek i mierzymy, rysujemy i sprayem działamy
dominika_ 15:26, 19 lip 2016

A musi być idealnie koło nie może być lekko spłaszczone, eliptyczne?
makadamia 15:29, 19 lip 2016

Nie mów hop, póki nie pomierzysz i nie stwierdzisz że wszystko się mieści
Makusia 15:37, 19 lip 2016

Wiecie co Wam wszystkim powiem? Że wczoraj zbierając już po robocie manatki stwierdziłam: "pewnie i tak będę przerabiać"
No i proszę