Usiadłam sobie na werandzie, i dokładnie obejrzałam fotki cudnego ogrodu...kalina boska...u mnie ma już miejsca...ale chciałoby się, klonik taki mam... ale twoje iglaki różnej maści piękne...
Dobrze rozpoznałaś to kalina viburnum Onondaga...dzięki, że podsyłasz mi takie infromacje...o nowinkach wśród kalin i lubię kolumnowe...wiesz dlaczego
O zachodzeniu roślin na siebie, to moje tak mają, bo z ciachaniem i korektą mam problem, zawsze mi szkoda, ale się oswajam
Taki mam efekt, ciachania
Klonik japoński Sherwood Flame po metamorfozie
Złotą medalistkę napewno posadzę jak tylko spotkam
Aganiu - cudnie
Ale radosne kolory. Uśmiecham się do Twoich zdjęć Czy ta kalina to viburnum Onondaga? Ostatnio wpadła mi w oko.
Kalina japońska idealnie zgrała się ze świerkiem, zachodzą na siebie jak zamek błyskawiczny. Dobrana para, trzymająca się za ręce. Z Kalin japońskich ostatnio nabyłam odmianę Kilimandżaro. Ma mieć kolumnowy pokrój. Jej 'siostra' w różowej wersji (viburnum kilimanjaro Rosea) dostała teraz złoty medal na CFS.
Ściskam
Koralowa to właśnie buldeneż Dokładnie koralowa Roseum
Ja jej nie kupowałam, zamawiałam u rodziny kalinę hordowinę, a że tamtej w ogrodniczym nie było, to kupili tę... Bo też kalina... I teraz weź znajdź dla niej miejsce I stoi już tak od jesieni i czeka, aż wymyślę gdzie ją upchnąć...
Tak, lilak. U mnie szczepiony. Niestety słabo rośnie.
To nie kalina koralowa a kalina buldeneż. Rośnie u mnie od 12 lat i co roku kwitnie. To nie jest roślina do małych ogrodów, jeszcze wiosną wygląda niepozornie ale jak dostanie kwiatów to się rozkłada na boki i zajmuje wtedy duuużo miejsca.
Ja też mam żurawki, część w doniczkach się rozmnaża. Chyba z ciekawości wyjmę jedną czy dwie z doniczek i sprawdzę, czy jakiś gość nieproszony tam nie siedzi..
A co masz do posadzenia?
Mnie została tylko kalina koralowa, dwa berberysy i dwie języczki Przewalskiego Rok temu miałam jakieś 60 roślin do posadzenia i nerwy w strzępach, czy mi się uda przed mrozami, gdzie to wszystko powciskać, co z czym połączyć itd. Więc w tym roku jak na razie jest sukces, że tylko 5 doniczek stoi i czeka I nerwy mniejsze
Drugie foto dałam z lipca czy sierpnia 2012 by porównać jak urosła trawka przez 3 lata Hortki jeszcze nie kwitną
Kamyki nosili moi panowie z pomocnikami i pies
A do większych skonstruowaliśmy wózek do pomocy I drabina
Kwitną irysy.
Kalina ma pompony podobne do hortensji, które za chwilę będą w pąkach.
Trochę mniejsze pompony.
Za bukszpanami cała linia białych zawciągów.
Przekwitająca wisteria.
Tak kwitnie skalnica cieniolubna, podarunek od Basi Krajewskiej.
Dziękuję Basiu.